Ideale kledingkast kopen tips

Een kledingkast koop je in principe maar een paar keer in je leven. Na een verhuizing, samenwonen of opruimen van je kledingkast kan het zijn dat je toe bent aan een nieuw exemplaar. Het is een grote uitgave en daarom extra belangrijk om op een aantal dingen te letten. Met onze ideale kledingkast kopen tips voorkom je miskoop.

Lees ook

Kleine kinderkamer inrichten
5 natuurlijke materialen voor in je duurzame inrichting

Ideale kledingkast kopen

Niet alleen wij en onze smaak maar ook verloop van het leven bepaalt onze behoeftes. Ook kledingkasten zijn er in allerlei soorten en maten. Kleine, grote, hoge, extra brede. Voor studenten, voor minimalisten, voor de diva’s, voor kinderen, voor jou en hem samen. Het leven gaat zelden volgens plan. Dit beïnvloed vaak ook je woonsituatie. Juist omdat het een dure uitgave is waar je nog jaren gebruik van wilt maken is het verstandig om na te denken over onze tips.

Beschikbare ruimte

Naar mijn mening een logische eerste stap waar je over nadenkt. Hoeveel ruimte heb ik voor de kledingkast? Waar komt deze te staan? Wat regelmatig over het hoofd wordt gezien zijn de obstakels waar rekening mee gehouden dient te worden. Natuurlijk moeten de deuren goed open kunnen zodat je bij de inhoud kan. Houd ook rekening met de eventuele plinten achter de kast, verwarmingsbuizen, lichtschakelaars en stopcontacten. Allemaal dingen die invloed hebben op de beschikbare ruimte waar je makkelijk overeen kijkt.

Open of dichte kast

Of je een open of dichte kast wilt heeft deels te maken met de beschikbare ruimte waar we het hierboven over hadden. Hoewel een open kast ruimtebesparend is (er is geen ruimte nodig voor deur openen) is deze wel stofgevoelig. Voor iemand die opgeruimd en netjes belangrijk vindt kan dit op lange termijn nogal storend zijn. Wanneer je dit een grote minpunt vindt zou een gordijn nog een alternatieve oplossing zijn. Het is niet optimaal maar wel een optie. Behalve ruimte, bespaar je met een open kast vaak ook geld. Ze zijn namelijk goedkoper. Verder heb je zo meer overzicht van de inhoud. In een kleinere slaapkamer heeft een open kast nog een groot voordeel, de ruimte lijkt optisch groter. Anders kun je voor de middenweg kunnen kiezen: half open kast.

Type deuren

Kies je voor een dichte kast dan heb je nog een belangrijke keuze te maken, namelijk de deuren. Wat voor deuren wil je op je kledingkast? En hoeveel ruimte is er hiervoor? Er zijn kasten met draaideuren, schuifdeuren, zweefdeuren, kastdeuren met spiegel of zonder spiegel.  Afhankelijk van de ruimte, maar ook stijl kun je een type deuren kiezen. Elke optie komt met een aantal vraagstukken. Zo hangen schuifdeuren op rails aan bovenkant of op de onderkant. Sommige modellen zijn zo gemaakt dat de rails op lange termijn kunnen vastlopen. Zweefdeur straalt luxe uit maar is ook extra gevoelig voor stof. Alle overwegingen die je dwingen op langere termijn na te denken.

Standaard of op maat gemaakt

Wat voor een kast wordt het? Een standaard maat, een hoekkast, een extra hoge kast wegens hoog plafond. In sommige situaties is een op maat gemaakte kast de enige praktische oplossing. Het is wel duurder. Wat hierbij vooral belangrijk is om te weten is het belang van de maten. Een foutje kan namelijk betekenen dat de special voor jou gemaakte kast niet past. Zorg er daarom altijd voor dat je de nodige maten controleert voor je de bestelling bevestigd. Vertrouw je het niet, dan laat je maatwerk over aan degene bij wie je de bestelling plaatst. Vaak is degene die het komt inmeten ook degene die het voor je komt plaatsen wanneer je hiervoor kiest.

Indeling kast & voldoende opbergruimte

Een van de belangrijkste criteria bij de ideale kleding kast kopen is toch wel de indeling. Je  wilt niet alleen voldoende opbergruimte hebben maar ook overzicht. Een plek voor je broeken, blouses, jurken, laarzen, schoenen, teenslippers, maar ook sjaaltjes, hoeden, riemen, tassen en misschien zelfs sieraden. De kledingkast van je dromen heeft voldoende roedes, hangers, lades, planken, maar ook een schoenenrek en draadmanden. En wat dacht je van verlichting en spiegels? Heb je voldoende opbergruimte nu en over een paar jaar? Allemaal overwegingen die nogal belangrijk zijn voor je geluksfactor op dit vlak.

Kleur & stijl

Volgens sommigen hoort deze tips vrij hoog in dit rijtje. Ik zet het bewust onderaan. Puur omdat ik praktisch belangrijker vind dan kleur en stijl. Belangrijker maar niet onbelangrijk. In tegendeel. Je kledingkast is een belangrijk onderdeel van de slaapkamer. Het ondersteunt de sfeer in de kamer. Zeker wanneer het een geheel vormt met de rest van de meubels. Weet je daarom precies waar de ideale kledingkast aan moet voldoen, ga dan op zoek naar een exemplaar dat past bij de stijl die je voor ogen hebt.

kleding hangt netjes in de kledingkast

Redactie

Plaats een reactie