Kleine kinderkamer inrichten

De meesten van ons wonen in een flat of in een eengezinswoning. In beide gevallen zijn de slaapkamers van de kinderen meestal niet heel groot. Want zie maar eens een bed, kast en bureau te zetten in een kamertje van 4 vierkante meter. Een kleine kinderkamer inrichten kan een behoorlijke uitdaging zijn, maar niet onmogelijk. Wij helpen je de kleine slaapkamer om te toveren tot een kinderparadijs waar het hele gezin de komende jaren van kan genieten.

Lees ook

Feng Shui in de kinderkamer
Gedeelde kinderkamer | Inrichting tips & ideeën
Babykamer inrichten | Waar moet je aan denken?
Detox je huis

Kleine kinderkamer inrichtingstips

In de loop der jaren ben ik kleine ruimtes inrichten niet als een probleem gaan zien, maar als een uitdaging. Je wilt immers een fijne kamer voor je kind waar hij of zij fijn kan spelen, slapen en graag tijd doorbrengt. Het liefst richt je het zo in zodat er de komende jaren alleen nog kleine smaakgevoelige aanpassingen gedaan moeten worden. Een slaapkamer dat met je kind meegroeit. En dat allemaal binnen het budget. Zie dit artikel als het begin van je voorbereiding, want met deze tips lijkt straks de kleinste kinderkamer veel groter.

Meten is weten

Hoe klein of groot, donker of licht de slaapkamer ook is, meten is cruciaal. Want hoeveel ruimte heb je eigenlijk om in te richten. We hebben het hier natuurlijk niet alleen over de vierkante meters, maar ook de lengte van de muren, hoogte tot plafond, schuine dak, inbouwkast, waar zitten de ramen en hoeveel lichtinval is er in de kamer. Voor een optimaal resultaat zijn alle afmetingen belangrijk. Super handig om hier rekening mee te houden wanneer je bijvoorbeeld handige meubels voor kleine ruimtes koopt en gordijnen bestelt.

Het belang van kleuren

Drukke prints en donkere kleuren maken een al kleine kinderkamer optisch kleiner. Gebruik daarom lichte, bij elkaar passende, kleuren om meer rust in de slaapkamer te creëren en deze optisch groter te maken. Kies voor wit of een van de pastelkleuren als basis voor de muren maar ook meubels, gordijnen en vloerkleed. Dit bevordert ook de lichtinval. Vind je het lastig om bij verschillende winkels meubels te vinden in de juiste kleurtint, overweeg dan witte meubels. Wees niet bang voor saai. Je kunt de ruimte heel leuk aankleden met accessoires. Daarnaast is speelgoed vaak heel kleurrijk. Misschien is je kind dol op dino’s, astronauten of prinsessen? Een thema kiezen kan helpen om de ruimte gezellig aan te kleden terwijl alles bij elkaar past.

De hoogte in

Kleine kinderkamers aankleden vereist creativiteit. Denk daarom out-of-the-box, kies voor multifunctionele meubels en ga verticaal. Past er in de kamer geen bed, bureau en kast? Kies dan voor een halfhoogslaper met speelruimte eronder of hoogslaper met ruimte voor een bureau. Ideaal. Zo heb je een kamer dat met je kind meegroeit en maak je optimaal gebruik van de ruimte die je hebt. Vergeet het belang niet van een goed matras en ga voor een van de matrassen van Matrasaanhuis.nl.

Minimalisme

Less is more. Zelfs de grootste kinderkamer lijkt klein wanneer het volgepropt wordt. Overweeg je zwevende planken, houd het dan bij een paar. Maak keuzes wat wel in de slaapkamer van je kind komt te staan en wat elders wordt opgeborgen. Heeft jouw kind ook heel veel speelgoed. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat kinderen met maar de helft van hun speelgoed spelen. Een goed idee om samen met je kind de berg op te ruimen. Rouleer speelgoed. Zet een deel van het speelgoed op zolder en rouleer om de zoveel tijd met dat wat er op de kinderkamer komt te liggen. Zo kun je met minder speelgoed vooruit en houd je het overzichtelijk en opgeruimder. Probeer maar eens 😉

Muren optisch hoger of langer maken

Wil je liever geen rustige basis en twijfel je of een behang wel verstandig is in de kleine slaapkamer van je kind? Het kan. Je kunt lengte accentueren met behang. Smalle muren lijken breder door een behang met horizontale strepen. Houd de rest, qua prints, wel heel rustig. Zo creëer je een gezellige kinderkamer zonder dat het te druk of te donker oogt. Door voor lambrisering te kiezen op twee derde van de muur lijkt de ruimte optisch hoger.

Verlichting

Als je weet hoe je de ruimte moet benutten kun je de allerleukste kleine kinderkamer inrichten. Verlichting speelt hierbij een grote rol. Het moet wel functioneel, veilig maar ook sfeervol zijn. Door niet alleen nadruk te leggen op het midden van de kamer, maar ook juist de hoeken oogt de kleine slaapkamer dieper. Spotjes zijn hier ideaal voor maar denk ook aan wandlampen en toffe lichtslingers. Houd hierbij rekening met datgene wat je kind nodig heeft. Een schoolgaand kind heeft bijvoorbeeld een goede plafondlamp en een bureaulamp. Een baby heeft meer baat bij een sfeerlampje met zacht licht.

Spiegels

Voor jonge kinderen is het heel belangrijk hun eigen spiegelbeeld te zien en ermee te spelen. Dit in verband met besef van eigen identiteit. Later krijgen spiegels een meer bewuste doel. In een kleine slaapkamer hebben ze nog een andere doel: de kamer groter laten lijken. Ga voor een groot exemplaar als wanddecoratie waardoor de weerspiegeling optische illusie extra beïnvloed.

Vloerkleed

Net als bij een spiegel, kies je in een kleine kinderkamer voor een groot vloerkleed. Door de grote oppervlakte lijkt de kamer ook ruimer. Groot maar niet te groot. Deze kan de ruimte weer verkleinen. Het is ook niet de bedoeling dat het vloerkleed de deur blokkeert. Kies daarom voor een exemplaar dat qua kleuren bij de basis past en voor een derde deel onder het bed geschoven kan worden. Hiermee lijkt het bed groter.

Opbergruimte

Om de gemaakte keuzes in het dagelijks leven goed tot zijn recht te laten komen is het, vooral in een kinderkamer, heel belangrijk om voor voldoende opbergruimte te zorgen. Door de ruimte netjes en opgeruimd te houden oogt het groter en rustiger. Maak het je kind vooral makkelijk eigen speelgoed en spullen te pakken en weer net zo gemakkelijk op te ruimen. Ook hier kan creativiteit heel belangrijk zijn. Schaf een bed aan met ladekasten of gebruik open kasten met opbergbakken voor speelgoed. Kies bijvoorbeeld voor hoge kasten in lichte kleuren passend bij de basis van de slaapkamer.

kleine kinderkamer groter laten lijken

Sandra

1 gedachte over “Kleine kinderkamer inrichten”

Plaats een reactie