Kleine tuin inrichting | Zo lijkt je tuin veel groter

Vooral in de Randstad zijn mensen gezegend met een kleine tuin. Je kleine tuin groter laten lijken kan een uitdaging zijn. Het zal je verbazen hoeveel invloed je hierop kan hebben. Hier 11 tips en trucs om je erbij te helpen je kleine tuin om te toveren tot een droomtuin.

Lees ook

Zo creëer je een échte Ibiza tuin!

5x Tuin verduurzamen

11 tips en trucs om een kleine tuin groter te laten lijken

De bestrating

Laten we beginnen bij het begin: De bestrating. Wil je je kleine tuin optisch breder maken, gebruik dan grote rechthoekige tuintegels in de breedte. Wil je de tuin juist langer laten lijken, dan leg je dezelfde tegels niet dwars maar in de lengte van de tuin. Combineer het met kunstgras waar je kinderen veilig op kunnen spelen, voor een strakke tuin. Wil je kunstgras laten leggen, laat het dan wel aan professionals over. Mits goed gelegd, kun je heel veel plezier beleven aan dit onderhoudsvrije gras. Zo bespaar je water in de droge periodes, is het gunstiger voor mensen met hooikoorts en je hoeft het niet te maaien.

Schutting

Wil je meer diepte in de tuin, ga dan voor horizontaal gelegde schutting. Over het algemeen is hiervoor minder hout nodig en daarmee hoeft er minder gezaagd te worden. Nadeel hiervan is dat kinderen het vaak niet kunnen laten om op te klimmen. Waarschuwen (voor de gevolgen van een val) is vaak het enige wat je kunt doen. Horizontale schutting zou ook inbraak gevoeliger kunnen zijn, maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van onder andere je buurt.

Ga verticaal

Benut alle ruimte en creëer een verticale tuin. Low budget rekje gaas tegen de muur zetten en met behulp van ijzerdraad vol hangen met planten. Hier kun je heel goed ook eetbare planten in doen of een moestuin starten. Lekkere aardbeien of tomaatjes uit je eigen tuin serveren voor visite. Er zijn veel mogelijkheden. Heb je geen groene vingers maar wil je wel een groene muur? Je kunt er ook voor kiezen een kant en klare verticale tuin te kopen.

Kleurgebruik

Breng rust in de tuin door het aantal zonuren mee te nemen in je beslissing. Wat voor een sfeer wil je je kleine tuin geven? Kies ervoor rustige kleuren te combineren. Het handigst is het om één hoofdkleur te kiezen en de rest daarmee te laten matchen. Maak het niet te bont, al kun je met kleuren uit de natuur praktisch nooit de fout in gaan. Zilver kan bijvoorbeeld altijd wel. Het werkt kleur versterkend en benadrukt de gekozen kleurencombinatie.

Indeling

Maak van je tuin een extra kamer. Als een verlengstuk van je woonkamer. Gooi de gordijnen open en speel met de indeling van de tuin. Zo kan hoogteverschil ervoor zorgen dat je kleine tuin optisch dieper lijkt. Zet je donkere tuintafel en stoelen achter in de tuin en creëer hetzelfde effect. Of ga, indien mogelijk, voor een terras met een opstapje. Door verhoging of juist verlaging is de tuin niet in één blik te vangen waardoor het groter lijkt dan het daadwerkelijk is.

Go big

Hoewel dat in eerste instantie onlogisch lijkt is het juist verstandiger om voor grotere tuinmeubels te kiezen. Het is dan wel aan te raden voor een aantal multifunctionele tuinmeubels te gaan zodat je de tuin niet vol hoeft te proppen maar wel voldoende opbergruimte creëert. Probeer bijvoorbeeld wel voor een slanker loungeset, wat weer ruimtelijker oogt, te gaan waarin je meteen speelgoed van de kinderen in kwijt kunt.

Opgeruimd staat netjes

Opgeruimd staat netjes en het geeft rust. Wat wederom voor een optische illusie zorgt. Zorg daarom dat je de tuin zo inricht dat het niet te vol staat maar ook alles weer makkelijk kunt opruimen. Maak het jezelf niet onnodig moeilijk maar hou je tuin wel netjes. Een kleine ruimte oogt sneller rommelig. Dat is met een tuin niet anders. Denk creatief en praktisch en ga aan de slag met de hierboven genoemde tip.

Planten en bloemen

Bomen en planten maken de achtertuin meer levendig. Ga voor bloemen en planten maar let op bladgrootte. Ook hiermee kun je de grootte van je tuin sterk mee beïnvloeden. Kies voor planten met grotere bladeren. Zet een paar bloembakken of potten bij elkaar neer met mooie grote planten maar hou het bij een paar. Te veel of verdeeld over de tuin oogt namelijk al snel rommelig of vol en dat wil je juist niet.

Spiegels

Binnenshuis zorgen spiegels voor een ruimtelijk effect. Buitenshuis is dat net zo. Ga voor een grote spiegel of meerdere kleine spiegels. Het geeft een speels effect en meer licht wanneer je het zo hangt dat het maximaal zonlicht vangt. Is dat achterin de tuin? Perfect. Zo oogt de kleine achtertuin alleen maar langer. Hou hierbij wel rekening met het materiaal. Het moet namelijk wel weerbestendig zijn en het hele jaar door mooi blijven.

Tuinverlichting

Waar moet er verlichting komen en waar is het voor nodig? Antwoord op deze vragen kan je helpen de juiste tuinverlichting voor je kleine tuin te kiezen. Ga je voor paaltjes om het wandelpad te verlichten of  gezellige lampions? Tuinverlichting moet niet alleen functioneel zijn maar ook vooral sfeervol. Je wilt immers ook in de avonduren kunnen genieten met je gezelschap of gezin. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kaarsen, windlantaarns of een vuurkorf.

Eyecatcher

Kies één eyecatcher waar je niet omheen kan. Dat hoeft niet perse een accessoire te zijn. Het kan ook je schutting zijn of je sfeervolle tuinverlichting. Of juist de gezellige tuinset met lekker kussens. Maak bewuste keuzes om een rommelig effect te voorkomen.

kleine meid speelt in de kleine tuin die door de juiste tuinrichting nu veel groter lijkt

 

Redactie