Creatief met de woonkamermuur

Om een harmonieus geheel te creëren in je interieur is het goed van tevoren na te denken over de woonkamermuren. Wit vindt je wat veilig. Je wilt een gezellige kleur op de muur. Het is immers de ruimte waar je hoogstwaarschijnlijk de meeste tijd doorbrengt met je familie en vrienden. Behalve dat de kleuren een grote invloed hebben op het gevoel in de ruimte, beïnvloeden ze ook je humeur. Wil je met Wijzonol verf een rustige basis creëren zodat je de muurdecoratie in de woonkamer een verplettende indruk kan maken? Wil je weten wat kleuren in je interieur uitstralen en hoe je het combineert? Welke soorten wanddecoratie er is en wat het beste bij je past? Laat je inspireren door onze tips.

Lees ook

Speelhoek in de woonkamer | Tips, inspiratie en voorbeelden

Geef dit jaar een origineel cadeau met een persoonlijke touch

Kleur in je interieur

Het is mede bepalend voor de uitstraling van je living. Het bepaalt het ruimtelijk effect. Je geeft de ruimte een belangrijke personal touch. Durf daarom creatief te zijn met de woonkamermuur. Daarna hebben ze onbewust invloed op je gemoedstoestand. Kleurenpsychologie noemen we dat. Zo zullen warme kleuren als rood, oranje, geel en roze warmer aanvoelen dan bijvoorbeeld paars, blauw of groen. Afhankelijk van het lichtinval in je huis kies je het juist kleurpalet.

Lichtinval

Het licht beweegt. De kleurbeleving is nogal afhankelijk van de lichtinval. Je doet er goed aan na te gaan uit welke richting de woonkamer lichtinval krijgt. Test daarom de kleur van je keuze op de donkerste muur en de lichtste muur in de woonkamer. Door op verschillende momenten van de dag de kleur te bekijken, krijg je de mogelijkheid te bepalen of je daar blij van wordt. Doe dit bij zowel daglicht als bij kunstlicht. Past het bij je verwachtingen, jou en je inrichting, dan heb je de juiste keus gemaakt.

Groen

Met groen in je interieur haal je de natuur in huis. Dat doe je niet alleen met planten maar ook met de kleur op de woonkamermuur. Met deze warme kleur kun je veel kanten op. Verder is groen een koele kleur. Het zorgt voor rust, kalmte en balans. Dit is ook de reden waarom je groen vaak terugziet in de slaapkamer. Maar het kan ook heel goed in de woonkamer. Moet de ruimte optisch groter lijken, kies dan voor pasteltinten als basis en zorg dat de accentkleuren matchen met de kleur op de muur. Breng balans door muurdecoratie te kiezen waarin de basiskleur in terugkomt. Kleuren kunnen elkaar versterken. Op deze manier doen ze dat op een positieve manier. Het laatste wat je wilt is dat je woonkamer chaotisch overkomt door de gekozen kleurencombinaties.

Geel

Geel is een warme en reflecterende kleur met veel opties. Van okergeel tot citroengeel en alles ertussen. Daarmee is geel een uitstekende keus in een donkere woonkamer. Gebruik het alleen niet overmatig want dan geeft deze vrolijke kleur juist een vermoeiend gevoel. Het is goed te combineren met een koele tint grijs of chocoladebruin. Probeer ook eens verschillende tinten geel met elkaar te combineren. Of met patronen te werken. Je creëert zo gemakkelijk diepte. Het geheel kan een verrassend effect geven.

Zwart

Technisch gezien is zwart, net als wit, geen kleur. Dat terzijde zien we deze luxe kleur regelmatig terug in het interieur. Een nogal gewaagde kleur. Wil je perse een warme, donkere kleur in je woonkamer, kies er dan voor om een muur zwart te schilderen. Houd de basis voor de rest rustig. Je hebt zo de ruimte te spelen met accessoires in de bijpassende kleur. Gaat de voorkeur uit naar veel zwart in je interieur, combineer het dan met wit. Koop een lichte bank, leg een lichte kleed neer en ga voor witte accessoires als de vaas en posters aan de muur. Afhankelijk van de sfeer die je graag wilt nabootsen kun je door te spelen met materialen en tinten een stoere of juist chique uitstraling creëren. Vind je zwart te donker, dan is donker grijs een prima alternatief. Wees je ervan bewust dat zwart de ruimte kleiner laat lijken. Ook kan het een somber gevoel geven.

Rood

Waarschijnlijk een van de krachtigste interieurkleuren. Rood staat voor vreugde, passie, energie, maar ook woede. Een prachtige manier om met de woonkamermuur een levendig effect te krijgen, maar gebruik het met mate. Te veel rood kan op lange termijn voor angst, stress, spanning en vermoeidheid zorgen. Rood op een hele muur of als accentkleur? Doen. Het is een dominante kleur waar je niet omheen kunt mits gedoseerd gebruikt. Twijfel je? Kies dan voor rood als kleur van de accessoires. Houd de basis van je woonkamer in dit geval wit of heel rustig.

Blauw

Blauw staat voor fris, kalmte en een warme welkom. Ondanks dat er veel nuancen zijn, is er geen enkele kleur die vloekt in combinatie met de kleur blauw. De laatste jaren blijkt blauw niet alleen een trendy maar ook een tijdloze kleur. Het staat fantastisch bij wit, grijs en zwart. Of in combinatie met bruine houttinten zoals wandkasten- en planken. Maar ook warme kleuren als rood, oranje, roze of goud gaan heel mooi samen met blauw. Speel met verschillende materialen, tinten en patronen om de juiste combinatie te vinden die bij jou en je interieur past.

Creatief met de woonkamermuur

Interieur draait niet zozeer om trend maar om het persoonlijke. Kies een tint die jij mooi vindt. Niet alleen nu maar ook over een tijdje. Hoewel dat vrij logisch lijkt doet niet iedereen dat. Trends zijn leuk maar als ze jou niet blij maken heeft het geen zin. Je moet er wel een langere tijd tegenaan kijken. Of je moet van je huis pimpen een dure hobby willen maken.

Maak een moodboard met de kleur van je keuze. Op deze manier maak je de inrichting van je woonkamer visueel. Dit maakt het concreter waardoor je makkelijker ziet welke combinaties de sfeer tot leven brengen waar jij naar streeft. Om een harmonieus geheel te creëren kies je een hoofdkleur die je in alle ruimtes terug laat komen.

Warme kleuren staan voor gezelligheid en zijn een fantastische keus in sociale ruimtes zoals de woonkamer. Combineer het wel met een neutrale kleur als de basiskleur. Denk hierbij aan wit, licht grijs ,ecru of zandkleur. Of een van de zachte pasteltinten. Als accentkleur kun je dan voor een warmere kleur kiezen. Houd hierbij de 80/20 verhouding aan om een overkill te voorkomen.

Moeite met kleuren kiezen? Houd de basis dan rustig en leef je uit met accessoires als kussentjes, woondekens, vazen en kleden. Allemaal dingen die je gemakkelijk kunt vervangen mocht je je woonkamer een kleine make-over willen geven.

Wees creatief met de woonkamermuren en geef ze karakter door ze te voorzien van decoratie. Denk hierbij aan spiegels waarmee je de ruimte groter laat lijken. Wandkasten- en planken voor al je mooie spullen die gezien mogen worden. Foto’s, schilderijen en interieurposter als de eyecatcher. Misschien een leuke zelfgemaakt memobord? Voor alle post-its, touwtjes, clipjes en knijpers voor de afspraakherinneringen, toffe foto’s en leuke kaarten met quotes.

Op zoek naar meer inspiratie, kijk dan eens op mijn Pinterestbord ‘muurdecoratie woonkamer’.

creatief met woonkamermuur
MamaPlaneet logo

Redactie

Plaats een reactie