Kopenhagen met kinderen: De leukste activiteiten en bezienswaardigheden tijdens de citytrip

Een stedentrip in de hoofdstad van een van de meest kindvriendelijke landen ter wereld klinkt niet alleen als een goed idee, dat is het ook. Deze op twee eilanden gelegen stad met aan de overkant het Zweedse Malmö heeft jong en oud ontzettend veel te bieden. Van een grote keus aan veilige vervoersmiddelen waarmee je deze bijzondere waterstad kan ontdekken tot geweldige musea, super leuke speeltuinen, grachten waar Nederlanders aan mee hebben gebouwd, indrukwekkende kastelen, spectaculaire architectuur, smaakvolle interieurs en fashion, lekker eten en andere bekende en minder bekende trekpleisters. Daarom vind je in dit artikel de leukste activiteiten en bezienswaardigheden tijdens je bezoek aan Kopenhagen met kinderen.

Booking.com

Copenhagencard

Een wereldstad als Kopenhagen is drukker dan het rustige Billund in Zuid-Denemarken bijvoorbeeld. Maar ook duurder. Wil je de stad met de kinderen verkennen en dingen doen en zien? Dan kun je het beste een Copenhagencard aanschaffen. Dat scheelt namelijk klauwen met geld. Wat je hiermee kunt en hoe het werkt lees je hieronder.

Deze zogenaamde stadspas biedt toegang tot 89 attracties in de stad Kopenhagen. Hier valt openbaar vervoer als de trein, metro en stadsbus ook onder.  Je kunt kiezen tussen een 24 uur lang geldige kaart, 48 uur, 72 uur, 96 uur en 120 uur. Het aantal uur is logischerwijze gekoppeld aan een prijskaartje. De attracties niet. Op de site van Copenhagencard kun je lezen welke 89 attracties eenmalig vrij toegang bieden aan houders van de card. Het aanbod wisselt per jaar dus vooraf goed uitzoeken is een goed idee. Wil je actief de stad verkennen en allerlei activiteiten doen, dan is dit en een bespaarmiddel en het helpt de onwetende toerist de pareltjes niet te missen.

Wij hadden de 72- uur Copenhagencard die we pas activeerden nadat we de planning hadden gemaakt. Dat doe je vrij makkelijk door na aanschaf eerst de attracties door te spitten en keuzes te maken om vervolgens locaties op te zoeken. Vervolgens koppel je de afstanden met de openingstijden en de nodig tijd en je hebt een strakke planning waar je mee aan de slag kan. Althans zo deed ik het. Mijn gezin en ik vinden het prettig om te weten waar we heen gaan om zo de tijd zo optimaal mogelijk te gebruiken. Iets met liefde voor timemanagement. Maar het werkt voor ons. Of ik het de volgende anders zou doen? Ja, maar leg ik later in het artikel nog uit. Dit zijn de attracties, bezienswaardigheden en activiteiten die wij met de Kopenhagenkaart hebben bezocht en gedaan.

♦ Sightseeing Canaltour

♦ Hans Christian Anderson experience

♦ Ripley’s Believe it or not!

♦ Experimentarium

♦ The Øresund Aquarium

♦ Falkonergården

♦ De kleine zeemeermin

Kopenhagen met kinderen

Aangezien we de dagen ervoor al naar LEGOLAND, Givskud Zoo en Slot Egeskov zijn geweest hadden attractieparken, dierentuinen en kastelen niet de prioriteit. Wij wilden andere soorten activiteiten doen en dus begon ons avontuur in het centrum van de stad Kopenhagen.

Ripley’s Believe it or not!

Ripley’s Believe it or not! in Kopenhagen is kleiner dan de vestiging in Amsterdam, maar met 1500m2 evengoed de moeite waard. Wereldwijd bekende attractie om de rariteiten die je hier kunt zien en doen viel goed in de smaak bij de kinderen. Van een uitgekotst kunstwerk van Engelse Millie Brown die glazen gekleurd melk dronk om vervolgens op een canvas uit te kotsen, het verhaal van werelds dikste man maar ook die van de langste man ooit (van 2 meter en 85 centimeter), een lammetje met 8 poten en 2 starten, Allerlei gezichtsbedrog raadsels, kunst gemaakt van de pluisjes uit de droger tot zelf dingen uitproberen en testen. Willie Camper kon maar liefst 12 eieren in een hand kwijt. Hoeveel passen er in de jouwe? Kun je geluid bewegen? Hoe klinkt dat? Binnen een uur ben je erdoorheen maar leuk is het wel. Zeker voor leergierige kinderen die dol zijn op weetjes is dit een aanrader.

Hans Christian Anderson Experience

Ripley’s Believe it or not! en Hans Christian Anderson Experience vind je in Kopenhagen in hetzelfde gebouw. Beide klein maar leuk. Al is het alleen omdat de schrijver een Deense legende is. In het museum staat dan ook zijn leven centraal. Van zijn jeugd in Odense op het eiland Funen en zijn verhuizing naar Kopenhagen tot de werelds bekendste sprookjes door hem geschreven tot leven zien komen. Niet memorabel, maar zeker een bezoekje waard als je in de stad bent met de kids.

The Øresund Aquarium

Onderweg naar The Øresund Aquarium kwamen we helaas tegen allerlei wegblokkades vanwege de Ronde van Denemarken waardoor we veel later dan gepland aankwamen in Helsingør. De stad van onder andere kasteel Kronborg, een slot uit de renaissance die sinds 2000 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Maar ook de stad van Helsingør Havne waar je heel mooi kunt wandelen en schelpen zoeken op het strand, genieten van een prachtig uitzicht over de zee, zeilboten kunt bewonderen of een hapje eten. En natuurlijk het kleinschalige, maar ontzettend leuke aquarium waar je onder andere roggen, zeesterren, mini haaien, kreeften en krabben mag aaien.

Falkonergården

Hoewel vrijwel iedereen die we tijdens onze vakantie in Denemarken ontmoetten Engels sprak, zijn veel websites alleen in het Deens. Een gemiste kans voor alle ondernemers die wel hun best doen om meer bezoekers te trekken, maar hierbij vergeten te denken aan de miljoenen buitenlandse toeristen. Falkonergården is helaas daar een van. Een roofvogelshow waar we een uur lang voor hebben moeten wachten om na afloop teleurgesteld te vertrekken. Waarom? Er werd voornamelijk Deens gesproken door de mevrouw die met de vogels rondliep. Heel af en toe werd een verkorte versie in het Engels gedaan. Het was ook echt een langdradige en vreselijk saaie vertoning. Ontzettend jammer, zeker gezien het feit dat we echt veel moeite hebben moeten doen en dingen aan ons voorbij hebben laten gaan om deze demonstratie bij te wonen.

Sightseeing Canaltour

Super leuk om de Deense hoofdstad per voet, fiets, bus of metro te verkennen maar wij wilde de mogelijkheid de stad vanuit het water te bewonderen niet aan ons voorbij laten gaan. En zo denken de andere honderden mensen dagelijks vast ook, want het was druk. Ondanks dat er veel boten ieder uur rondvaren, waren de boten keer op keer vol. Op tijd je plekje reserveren is een must. Tijdens het wachten hadden we de mogelijkheid om de omgeving te voet te bewonderen. Dankzij de volle grachten met vrolijke mensen, verbluffende gebouwen en de vele festivals die op dat moment voor extra drukte zorgen vloog de tijd en mochten wij instappen. Door een humoristische man als gids die heel netjes Deens, Engels en Duits sprak en interessante informatie en weetjes over de omgeving vertelde was een boottocht van een uur te kort. Wij hebben hierdoor veel bezienswaardigheden gezien die we anders ongetwijfeld gemist hadden. Al bij al, wij hebben ontzettend genoten!

Experimentarium

Onze kinderen zijn echte doeners. Zonder de doe-activiteiten trekken ze het niet. Een combinatie van zien en doen is hier een absolute must. En dus besloten op de laatste dag dat we nog gebruik konden maken van de Copenhagencard naar een interactieve museum te gaan genaamd Experimentarium. Het is heel goed te vergelijken met Nemo in Amsterdam. Een 3 verdiepingen grote techniek- en wetenschapscenter waar kinderen van alle leeftijden van alles kunnen doen, ontdekken, uitproberen en testen. Denk hierbij aan leren hoe aardolie wordt gewonnen en wat het verschil is tussen de gebieden, een demonstratie bijwonen over vuur, je hartritme testen, hoe hard je kan knijpen of hoe hoog je kan springen, leren hoe zeevracht werkt door zelf met een schip simulator te spelen, je eigen huid onder de microscoop bestuderen, een mini IQ-test afnemen, je reactievermogen testen, , reusachtige ronde en vierkante bellenblazen, een mini escaperoom uitdaging aangaan en nog veel meer. Wat een fantastische plek! Dit is zonder twijfel het leukste uitje dat we in Kopenhagen hebben gedaan. Absoluut een voor herhaling vatbare aanrader dit!

De kleine zeemeermin

Kopenhagen verlaten zonder het kleine zeemeermin standbeeld te hebben gezien is natuurlijk geen optie. En dus pakten we de (met de stadspas) gratis bus en gingen op verkenning. Het 125 centimeter grote beeld gebaseerd op het verhaal van Hans Christian Anderson is al vele jaren een van de bekendste attracties van de stad. Een bucketlist item voor de meeste toeristen, zo ook voor ons. We hebben het beeld al wel vanuit de boot zien, maar dit is toch anders. Hoewel er genoeg fotograferende mensen eromheen en erbij stonden, hield men rekening met elkaar en verliep alles netjes en vlot. Hierna hadden we nog tijd voor een echt Deens ijsje (tip!) en gingen we te voet verder op zoek naar verborgen pareltjes en speeltuinen. Er valt hier hoe dan ook genoeg te ontdekken.

Bucketlist bezienswaardigheden en activiteiten

Feit is dat ondanks zorgvuldig plannen je onmogelijk alles kunt zien binnen de tijd die je hebt in deze geweldige, levendige stad. Zoals eerder gezegd, staan er 89 attracties op de Copenhagencard. Dat zijn absoluut niet de minste. Een keuze maken is dus al moeilijk. En dan moet je nog ruimte houden voor onvoorziene situaties bijvoorbeeld. Kortom wij heb 72 uur lang genoten van onze citytrip Kopenhagen met kinderen. Maar het was lang niet genoeg. Hieronder de toppers die we anders ook heel graag hadden willen zien. Voorlopig blijven ze op de bucketlist want er komt zeker een volgende keer.

Tivoli (gardens)

Amalienborg Palace

The Zoological Museum

Lejre Land of Legends

Danish Museum of Science and Technology

Circus Museum

Guinness World Records Museum

Copenhagen Zoo

Viking Ship Museum

Nyhavn

Kopenhagen speeltuinen

Met speeltuinen bedoel ik geen binnen speelplaats waar je voor moet betalen, maar een gratis plek in de buitenlucht waar kinderen lekker vrij kunnen spelen. Wat we tot nu toe in kindvriendelijke Denemarken hebben gezien is bijzonder, veilig, veelzijdig en uitnodigend. Dat hebben ze in Kopenhagen ook. En daarom vind je hieronder een aantal pareltjes met adressen. Stuk voor stuk aanraders!

♦ Peder Lykkes Vej 71-73
2300 København S

Dit is een Legeplads (Deens voor speeltuin) met een kinderboerderij waar geiten, kippen, koeien, varkens en paarden rondlopen. Natuurlijk zijn er ook genoeg ren-, spring-, klim- en klautermogelijkheden voor peuters, kleuters, oudere kinderen en tieners. Maar wat deze plek extra leuk maakt is de grote, van gerecycled hout gemaakte trol van Thomas Dambo. Deze geniale man heeft op verschillende locaties in en om Kopenhagen maar ook in de rest van Denemarken en zelfs België zijn reuzen van Forgotten Giants staan. Hier mogen de kinderen uiteraard op klimmen en spelen. Geweldig! Ook een Bucketlist- item waar we in de toekomst graag tijd voor willen maken.

YouTube player

♦ Frederik V’s Vej 4
2100 København

Van klimmen in de fantastische grote speeltoren en ervan af glijden tot een balletje slaan, met zand spelen en veel meer. Gewoonweg een mooie en fijne speeltuin dat voldoet aan Deense kindvriendelijkheid. Er is dus ook aan sociale voorzieningen gedacht want hier is gewoon een toilet aanwezig. Super fijn!

♦ Stefansgade 28-30
2200 København

Een 3500 vierkante meter groot park met veel groen en een leuke speeltuin met grote schepen, walvis en vliegtuig als speeltoestellen. Verder kunnen de kinderen hier schommelen, tafeltennissen, een balletje slaan, in de zandbak spelen of waterpret hebben. Kortom genoeg opties, mogelijkheden en vermaak voor jong en oud.

♦ Gunner Nu Hansens Plads 10
2100 København Ø

Een fantastische verkeerstuin voor kinderen. Voor jongere kinderen tot 130 centimeter zijn de fietsen en helmen gratis te leen. Oudere kinderen zijn welkom, maar met een eigen fiets. Daarnaast is er ook nog een echte speeltuin met schommels, zandbak, glijbaan, klimrek en een plek met sociale voorziening zoals lunchruimte en toiletten.

♦ Fælledparken
2100 København Ø

Een interactieve speeltuin gebouwd tussen de vijf opmerkelijkste torens van Kopenhagen: Our Savior’s Church, City Hall, Round Tower, the Marble Church and the Exchange Tower. Van puzzels oplossen tot trampoline springen, ravotten en veel meer. Een fantastische, ruime speelplek waar je je makkelijk de hele middag kunt vermaken.

♦ Øster Voldgade 4
1350 København K

Een prachtig park in het hart van de stad met een super leuke sprookjesachtige speeltuin in het midden. Met een vriendelijke draak waarop geklommen mag worden, gouden eieren en houten beelden. Ook hier kun je gemakkelijk wat te eten en drinken halen, een ijsje eten en naar toilet gaan.

♦ Hammelstrupvej 41
2450 København SV

Een natuurspeeltuin van maar liefst 20.000 vierkante meter. Een waanzinnige omgeving met vijf torens die met elkaar verbonden zijn door loopbruggen op een half meter hoogte. Een heerlijke plek met een uitkijktoren over lage heuvels bezaaid met (wandel)paden, wilgenhuizen omgeven door acaciahekken, 17 thematuinen en een rozentuin. Er zijn touwen om aan te klimmen en slingeren, klimtoestellen en nog veel meer.

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

Sandra

1 gedachte over “Kopenhagen met kinderen: De leukste activiteiten en bezienswaardigheden tijdens de citytrip”

Plaats een reactie