Porseleinen huid met K-beauty: Koreaanse Skincare 10 stappen ritueel

Werelds best bewaarde beautygeheim: K-Beauty. De fantastische genen van Koreanen kunnen niet alle eer krijgen voor de porseleinen huid met de jaloersmakende glans waar de vrouwen en mannen hun hele leven mee rondlopen. Koreaanse huidverzorging is innovatief en zorgt ook in Europa voor verpletterende resultaten. In dit artikel leggen we je uit hoe jij hier de vruchten van kunt plukken.

Wat is Korean Skincare?

Laten we beginnen bij het begin. K in K-beauty staat voor Korean wat letterlijk vertaald Koreaanse schoonheid betekent. Dat heeft alles te maken met de indrukwekkende ontwikkelingen rondom huidverzorgingsproducten en cosmetica afkomstig uit Zuid-Korea. Waarom deze rage de wereld op zijn kop zet? Dat heeft alles te maken met de aandacht voor hydratatie en gezondheid van binnenuit, geavanceerd gebruik van ingrediënten, verhelderende effecten, uitstekende resultaten en een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding. Het is een hele skin-first filosofie en mind-set dat zich richt op de gezondheid van de diep gereinigde, gezonde en gevoede huid op lange termijn in plaats van het verbergen van huidproblemen zoals acne, fijne lijntjes en roodheid. Het is gebaseerd op het concept van het aanbrengen van laagjes van verschillende producten om de huidverzorgingsvoordelen die ze bieden te maximaliseren. De 10 stappen skincare bestaat uit een ochtend en een avond beauty routine waar we later in het artikel op terugkomen.

Leeftijd starten met Koreaanse cosmetica?

In Zuid-Korea begint preventieve huidverzorging wanneer een baby zes maanden oud is en begint met zonnebrandcrème of beschermende kleding die de baby beschermt tegen blootstelling aan de zon. Al op de basisschool leren veel meisjes in het land van oorsprong de basisprincipes van huidverzorging. Tegen de tijd dat ze op de middelbare school zitten, hebben de meesten een solide huidverzorgingsroutine die ze braaf volgen. Veel dames hebben hun jeugdige uiterlijk dan ook te danken aan hun strikte huidverzorgingsritueel. Kinderen worden daar ook opgevoed met geweten dat een goede skin care essentieel onderdeel is van zelfzorg, en dat kunnen wij alleen beamen.

De ‘truc’ voor een stralende, glass skin en het beste zichtbare resultaat is personaliseren. Leeftijd is een belangrijke factor om rekening mee te houden als het gaat om de behoefte van de huid. Dit heeft te maken met het feit dat specifieke huidverzorgingsproblemen en -doelen veranderen als gevolg van het verouderingsproces. Zo ben je tussen 30 en 40 jaar meer gericht op hydratie en preventie en tussen 40 en 50 op het behandelen van fijne lijntjes, hyperpigmentatie en stevigheid. Dat terwijl een puber tussen 12 en 25 jaar zich vaker bezighoudt met overtollige olie en acne voorkomen en bestrijden. Daarbij komen de verschillende huidsoorten bij zoals normaal, droog en vet, maar ook gecombineerd en gevoelig. Wat de beste leeftijd is om met de Koreaanse cosmetica te starten? Hoe gebruik je het? En waar schaf je de producten aan? Dat lees je hieronder.

Preventieve huidverzorging

Wat de beste leeftijd is om met de Koreaanse cosmetica te starten? In principe is het nooit echt te laat om te starten met goed voor je huid zorgen aangezien altijd aanzienlijke winst te behalen valt maar de ideale leeftijd is tussen 10 en 15 jaar. Dat komt omdat jeugdpuisjes in de vorm van mee-eters op steeds jongere leeftijd voorkomt. Meestal zijn de verstopte poriën hier de oorzaak van. Later ontstaat er acne, vanwege overactieve talgklieren door hormonale schommelingen en bacteriën. Met een goede huidverzorging, waar reiniging en hydratatie een onderdeel van zijn, is dit vaak grotendeels te voorkomen. Ook zijn er voedingswaarden die jeugdpuistjes in de hand werken zoals zuivelproducten en voedingswaarden met een hoge glycemische index waaronder gebakken aardappelen, suiker, brood, popcorn, cornflakes. Daarnaast zijn er ook gewoontes die niet bepaald een goede invloed hebben op de huid, zeker niet op lange termijn, ongeacht de leeftijd. Roken, alcohol, zonnen, onvoldoende huidreiniging en slaaptekort zijn hier voorbeelden van. Verder is het belangrijk dagelijks de huid te wassen met milde reinigers, een aantal keer per week te exfoliëren om dode huidcellen te verwijderen en dagelijks (een zonnebrandcrème aan te brengen met) minimaal SPF 15, ook op bewolkte dagen en in de winter.

Hoe gebruik je het? De 10 stappen routine

Voor degenen die nog niet bekend zijn met Koreaanse huidverzorging, kan de beroemde 10-stappen routine ontmoedigend en intimiderend lijken. Maar vrees niet! Met onze duidelijke stap-voor-stap uitleg heb je het zo onder de knie. Allereerst is het, naast alle hierboven gegeven tips, belangrijk om te weten dat de K-beauty ritueel niet dagelijks gedaan hoeft te worden. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen gaat het om duurzaam investeren in je huid. Dat betekent dat 2 tot 3 keer een ochtend- en avondroutine voldoende is. Dat komt goed uit want je mag hier de tijd voor nemen. Sterker nog, het wordt ook aanbevolen. Het is een kwestie van wennen het proces in je normale dagritme op te nemen, maar het loont gegarandeerd. Houd er ook rekening mee dat het minimaal 4 weken duurt voor de eerste positieve invloeden van je nieuwe gewoonte zichtbaar worden. En zo ga je te werk:

Stap 1 & 2- Reiniging 

De eerste stap bestaat uit 2 delen, namelijk dubbele cleansing. Eerst met een oil cleansing (zodat je je huid ontdoet van vuil op oliebasis) en daarna met een op waterbasis (voor het overige vuil). Een stap die je, hoe druk ook, nooit mag overslaan. Hiermee was je je huid af van alle stof, uitlaatgassen, make-up resten, zweet en meer. Laat een paar druppels van de oil cleanser op je schonen handen en masseer je gezicht en halsgebied er zachtjes mee in. Hierna spoel je het af met lauw water. Vervolgens masseer je het wateroplosbare schuim met je handen zachtjes in je huid door circulerende bewegingen te maken. Spoel daarna eerst met lauw water af en daarna met koud water. Zorg ervoor dat je een schone handdoek gebruikt, en dus niet een dat de dag ervoor ook al werd gebruikt. Probeer uitdroging te voorkomen en kies voor op waterbasis ontwikkelde reinigingsproducten die hydrateren en balanceren. Bij voorkeur kies je voor een lage Ph, bijvoorbeeld 5 of 6.

Stap 3 – Exfolieren

Na een goede dubbele reiniging is het tijd voor een exfoliant. Het grootste verschil met een scrub is het feit dat een scrub oppervlakkig reinigt. Een exfoliant gaat voor een diepere werking waar de huid gladder en egaler van uitziet. Ook hoef je het niet af te spoelen. Stap 3 is een actie die je maar 2 tot 3 keer per week hoeft te ondernemen. In geval van een krachtig exemplaar is een maal per week voldoende. Hierdoor geniet je van de voordelen zonder dat de huid beschadigd raak, wat met dagelijks gebruik het geval is. Wat het precies doet? Dode cellen verwijderen en nieuwe cellen aanmaken, puisjes en oneffenheden verminderen en ingegroeide haartjes voorkomen. Waar het heel belangrijk is om aan te denken is SPF (zonnebrandcrème) te gebruiken aangezien een toch wel chemische exfoliant je huid gevoeliger maakt voor zonlicht.

Stap 4 – Toner

Waar het bij K-beauty om gaat is laagjes creëren ter bescherming van het huidje en daar draagt een toner aan bij. Het helpt achtergebleven resten te verwijderen, terwijl ze ook de barrière van je huid herstellen en de pH-waarde in evenwicht brengen. Een toner helpt de huid ook om de producten die erna komen beter op te nemen. In tegenstelling tot traditioneel westerse huidverzorgingstoners zijn Koreaanse toners niet samentrekkend en bevatten ze geen uitdrogende alcohol. Ze zijn over het algemeen meer hydraterend en minder irriterend voor de huid. En worden meestal aangebracht met een wattenschijfje en door in de huid te kloppen. Laat het daarna 10 tot 15 minuten lang intrekken.

Stap 5 – Essences

Een van de bepalende eigenschappen van de Koreaanse huidverzorgingsroutine: Essences. Dit zijn behandelingen op waterbasis die licht van gewicht zijn en boordevol hydraterende, beschermende en anti-verouderingsingrediënten. Ze helpen de huid gehydrateerd, gezond en in balans te houden. In combinatie met reiniging en tonic helpen ze de effectiviteit van de daarna aangebrachte behandelingsproducten te verbeteren. Een gezonde en voldoende gehydrateerde huid is minder vatbaar voor irritatie en dofheid en is beter in staat voedingsstoffen effectief op te nemen.

Stap 6 – Oogcrème/Serum of Ampul

Serums bevatten krachtige ingrediënten die specifieke huidproblemen aanpakken, zoals fijne lijntjes, donkere kringen, hyperpigmentatie en acne. Ze zijn meer geconcentreerd in actieve ingrediënten en doorgaans stroperiger dan essences. Dat maakt ze ideaal als verzorging voor de gevoelige huid rondom de ogen.

Een ander product dat ook gebruikt kan worden als Stap 6 is een ampul. Ampullen zijn nog geconcentreerder en krachtiger dan serums. Hoewel serums dagelijks kunnen worden gebruikt, mogen de meeste ampullen maar één keer per week worden gebruikt.

Stap 7 – Gezichtsmasker

Zogenaamde sheet maskers vormen het hart van je Koreaanse huidverzorgingsroutine. Bladmaskers zijn een halfwekelijkse ritueel die de voedingsstoffen en het vocht van je huid aanvullen. Zogenaamde afwasmaskers helpen diepgewortelde onzuiverheden in de huid te verwijderen en helpen bij het exfoliëren. Slaapmaskers helpen een extra laag vocht toe te voegen terwijl je slaapt. Door gezichtsmaskers aan je routine toe te voegen, geef je je huid een extra boost terwijl het ook heel ontspannend en verjongend is om te gebruiken.

Stap 8 – Oogcrème

Oogcrèmes en oogmaskers verzorgen de meest gevoelige en delicate huidzones zoals rondom de ogen: Dat terwijl ze zich richten op verzorgen van onder andere donkere kringen, wallen en fijne lijntjes. Gebruik bij voorkeur oogverzorgingsproducten die speciaal zijn samengesteld met extra zachte ingrediënten. Het beste is om je oogcrème dagelijks te gebruiken, zowel ‘s ochtends als ‘s avonds. Een oogmasker kan zowel dagelijks of wekelijks.

Stap 9 – Moisturizer

Een moisturizer is er in verschillende vormen, waaronder crèmes, gels, lotions en oliën. Sommige bevatten zelfs bescherming tegen de zon. Moisturizers komen als laatste stap om alle super hydraterende producten die ervoor zijn gebruikt vast te houden. Hoewel het helpt om meer hydratatie te introduceren, is zijn belangrijkste taak om te voorkomen dat vocht de huid verlaat (transepidermaal waterverlies).

Veel mensen gebruiken ‘s ochtends graag een andere moisturizer dan ‘s avonds. Het is gebruikelijk om overdag een lichtere gel-moisturizer te gebruiken en ‘s nachts een zwaardere, meer verzachtende moisturizer. Het belangrijkste is om een vochtinbrengende crème te gebruiken die het beste bij jouw huidtype past.

Stap 10 – SPF (zonbescherming)

Hoewel de 10-stappenritueel in eerste instantie overweldigend lijkt en soms dubbelop, heeft structureel volgen van deze stappen alleen maar voordelen op lange termijn voor je huid. Daarom is de laatste stap een die je absoluut nooit mag overslaan: SPF. Tijdens je ochtendroutine moet je altijd zonnebrandcrème bovenop een vochtinbrengende crème dragen. Zoek naar zonnebrandmiddelen die zowel SPF (UVB-bescherming) als PA (UVA-bescherming) hebben om je huid te beschermen tegen de nummer 1 oorzaak van huidveroudering: de zon.

Zonnebrandmiddelen worden vaak gecategoriseerd als chemisch of natuurlijk op basis van hun actieve ingrediënten. Chemische zonnefilters gebruiken chemicaliën om de schadelijke uv-stralen van de zon weg te filteren. Minerale zonnefilters gebruiken actieve ingrediënten die de zonnestralen weerkaatsen. Hoewel beide effectief zijn als bescherming tegen de zon, raden we doorgaans minerale zonnebrandmiddelen aan voor vrouwen die zwanger zijn of een gevoeligere huid hebben.

Sommige zonnebrandcrèmes hebben een slechte reputatie, omdat ze een witte waas achterlaten of een sterke, chemische geur hebben. De zonnebrandmiddelen van de nieuwere Koreaanse huidverzorgingsmerken zijn echter aanzienlijk verbeterd. Veel gaan op in de huid zonder witte waas achter te laten en hebben ook aangenamere geuren (of zijn geurloos). Bovendien bevatten de meeste producten tegenwoordig huidbevorderende ingrediënten en zijn ze zeer hydraterend. Waar het vooral om draait is het belang om overdag altijd SPF bescherming aan te brengen voor een goede en complete bescherming.

Koreaanse cosmetica: Uitleg K-beauty, tips en advies Korean Skincare verzorging voor porselein huid, jeugdige look en glow voor jonge en rijpe huid mamaplaneet.nl

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

 

 

 

Sandra

Plaats een reactie