Kraammand maken: 10 dagen pakket samenstellen tips en ideeën cadeautjes

Een kraammand, 10 dagen pakket of een geboortemand is meestal een door jezelf samengesteld (of gekocht) cadeaupakket voor de pasgeboren baby en de kersverse mama en papa. Een mand met 8 of 10 apart ingepakte cadeautjes voor iedere dag van de kraamperiode een. Een dagelijks ritueel dat nog steeds leeft. Is je (schoon)zus, beste vriendin of lieve buurvrouw zwanger? En wil je haar in de watten leggen met een bijzonder leuk kraamcadeau? Deze tips zijn alles wat je nodig hebt.

Een eeuwenlange Brabantse traditie

Deze Nederlandse traditie behoort in het rijtje thuis van beschuit met muisjes en luiertaart. Vroeger kwamen de moeder, schoonmoeder en anderen met biefstuk, eieren en hydrofiele luiers in hun keukenschot. Deze attente actie was een helpende hand aan de kraamvrouw die nog moet aansterken en daarbij alle hulp kan gebruiken die ze kan krijgen. Tegenwoordig kunnen we bij wijze van spreken een halve babyuitzet afvinken na de babyshower en kraamvisite die ons verwent met houten speelgoed, herinneringendozen om mijlpalen in te bewaren en nog meer schattige babykleertjes.

Kraammand: 8 of 10 kraamcadeautjes in 1

Een origineel en persoonlijk alternatief is een kraammand. Een versierde mand, kartonnen doos of koffertje vol met kraamcadeaus voor de eerste dagen na de geboorte. Allemaal apart ingepakt in leuk cadeaupapier. Een liefdevol gebaar met een persoonlijk tintje. Je kunt er tegenwoordig ook een kopen maar een zelfgemaakte kraammand is natuurlijk leuker en persoonlijker om te geven en te ontvangen. Een groot voordeel hiervan is dat je het gemakkelijk kunt aanpassen op jouw eigen budget. Zo kun je maandenlang erover doen om deze samen te stellen en vullen. Vanaf het moment van de zwangerschapsaankondiging tot de uitgerekende datum. Op deze manier heb je meer tijd de wensen van de nieuwe ouders te ontdekken en de gemaakte keuzes rondom de babykamer inrichting, maar ook de perfecte pareltjes te vinden. En over die knuffel met naam hoef je echt niet te twijfelen. Die kan altijd en hoeft niet te matchen met het interieur.

Tegenwoordig komt het vaak voor dat het kraamcadeau in aanwezigheid van de visite in een keer wordt uitgepakt. Wil je dit niet of moet het in bepaalde volgorde worden uitgepakt? Dan nummer je de pakjes. Wil je het geheel wat extra’s geven? Schrijf een briefje bij ieder cadeautje en maak je het geheel af met ballonnen, slingers en een kaart.

Tekst gaan verder onder de foto’s

d8aa2de290770cad11bab99864ed26df

ce993802d13067488688068eea5958f7

0e7dfd15287914333fe2c30725c4dcb7

b18697d7c2359b9b390a27f54b2f61aa

90381f5ed6a08184d91c66a046301cfd

Wat doe je in een 10 dagen pakket?

Er bestaan tegenwoordig veel variaties en opties als het gaan om kraammand ideeën. Zo kun je een apart mandje maken voor de kersverse ouders, apart voor de baby en apart voor de eventuele broertjes en zusjes. Ook zou je een thema eraan kunnen koppelen. Kortom: Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Maar wat doe je er zoal in? We hebben 25 leuke ideeën voor je.

Voor de kersverse moeder

Je kunt dit kraamcadeau als een verwen- en survivalpakket zien voor de ouders. Een kleine (of grote) attentie die elke nieuwe ouder kan waarderen ongeacht ze voor het eerst ouder worden of voor de vierde keer. Denk hierbij aan de praktische zaken, maar ook dingen waar ze blij van worden of van kunnen ontspannen. Hieronder een aantal voorbeelden.

1. Een oppasbon voor bijvoorbeeld een avondje uit met z’n tweeën

2. Een zelfgemaakt maaltijd voor het hele gezin

3. Flesje wijn voor een ontspannen avondje op de bank

4. Een dagdeel vrij zodat de moeder wat me-time kan nemen

5. Een afspraak bij de kapper of schoonheidsspecialiste

6. Een (gepersonaliseerd) sieraad

7. Een voorleesboek

Voor de newborn

Natuurlijk draait deze periode vooral om de baby. Met een kraammand heet je de kleine uk welkom. Je wilt de ouders ermee plezieren, maar bied ook een helpende hand door iets te geven wat toegevoegde waarde heeft. Neem dit mee in je zoektocht naar het ideale cadeau en laat je inspireren door de onderstaande tips.

8. Een gepersonaliseerde knuffel

9. Een cadeau waarin de geboortekaart is verwerkt

10. Zogenaamde memorybox waarin het eerste setje kleding of haarlok en eerste melktand in bewaard kan worden

11. Mijlpaalkaarten

12. Cadeaubon bij een babywinkel of webshop

13. Kleertjes in wat grotere maten

14. Een newbornshoot

15. Een badjas

16. (Zwem)Luiers

17. Een knisperboekje

18. Een speenkoord- of doekje met eigen naam

19. Hydrofiele luiers (XXL)

20. Een bijtring

21. Rammelaar

22. Verzorgingssetje met borstel, kam en nagelschaartje

23. Badspeelgoed

Voor de broertjes en zusjes

De wereld van de grote broer of zus wordt op de kop gezet. Een blij maar intensieve verandering dat veel invloed heeft op de emotionele toestand maar ook het dagelijkse leven. Dit in combinatie met de verdeelde aandacht doet nogal wat met het kind. Het maakt hierbij niet uit of ze 2 of 15 zijn. Het is daarom belangrijk de oudere kinderen niet te vergeten bij een geboorte. Hiermee zet je ze in het zonnetje.

24. Een uitje als quality time alleen met papa of mama of met opa en oma bijvoorbeeld

25. Een twinning outfit met de baby

26. Een geschenk met grote broer of zus erop

27. Iets waardoor ze zich makkelijker in de zorgrol kunnen verplaatsen zoals een pop die ze tegelijk met jou in bad kunnen doen

28. Iets waar ze dol op zijn en heel graag willen zoals een product van hun favoriete tv-personage

Kraammand: 10 dagen pakket maken tips en ideeën cadeautjes voor de baby, kersverse ouders en broertje of zusje mamaplaneet.nl

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Sandra

2 gedachten over “Kraammand maken: 10 dagen pakket samenstellen tips en ideeën cadeautjes”

Plaats een reactie