Een kraammand, 10 dagen pakket of een geboortemand is meestal een door jezelf samengesteld (of gekocht) cadeaupakket voor de pasgeboren baby en de kersverse mama en papa. Een mand met 8 of 10 apart ingepakte cadeautjes voor iedere dag van de kraamperiode een. Een dagelijks ritueel dat nog steeds leeft. Is je (schoon)zus, beste vriendin of lieve buurvrouw zwanger? En wil je haar in de watten leggen met een bijzonder leuk kraamcadeau? Deze tips zijn alles wat je nodig hebt.
Een eeuwenlange Brabantse traditie
Deze Nederlandse traditie behoort in het rijtje thuis van beschuit met muisjes en luiertaart. Vroeger kwamen de moeder, schoonmoeder en anderen met biefstuk, eieren en hydrofiele luiers in hun keukenschot. Deze attente actie was een helpende hand aan de kraamvrouw die nog moet aansterken en daarbij alle hulp kan gebruiken die ze kan krijgen. Tegenwoordig kunnen we bij wijze van spreken een halve babyuitzet afvinken na de babyshower en kraamvisite die ons verwent met houten speelgoed, herinneringendozen om mijlpalen in te bewaren en nog meer schattige babykleertjes.
Kraammand: 8 of 10 kraamcadeautjes in 1
Een origineel en persoonlijk alternatief is een kraammand. Een versierde mand, kartonnen doos of koffertje vol met kraamcadeaus voor de eerste dagen na de geboorte. Allemaal apart ingepakt in leuk cadeaupapier. Een liefdevol gebaar met een persoonlijk tintje. Je kunt er tegenwoordig ook een kopen maar een zelfgemaakte kraammand is natuurlijk leuker en persoonlijker om te geven en te ontvangen. Een groot voordeel hiervan is dat je het gemakkelijk kunt aanpassen op jouw eigen budget. Zo kun je maandenlang erover doen om deze samen te stellen en vullen. Vanaf het moment van de zwangerschapsaankondiging tot de uitgerekende datum. Op deze manier heb je meer tijd de wensen van de nieuwe ouders te ontdekken en de gemaakte keuzes rondom de babykamer inrichting, maar ook de perfecte pareltjes te vinden. En over die knuffel met naam hoef je echt niet te twijfelen. Die kan altijd en hoeft niet te matchen met het interieur.
Tegenwoordig komt het vaak voor dat het kraamcadeau in aanwezigheid van de visite in een keer wordt uitgepakt. Wil je dit niet of moet het in bepaalde volgorde worden uitgepakt? Dan nummer je de pakjes. Wil je het geheel wat extra’s geven? Schrijf een briefje bij ieder cadeautje en maak je het geheel af met ballonnen, slingers en een kaart.
Tekst gaan verder onder de foto’s
Wat doe je in een 10 dagen pakket?
Er bestaan tegenwoordig veel variaties en opties als het gaan om kraammand ideeën. Zo kun je een apart mandje maken voor de kersverse ouders, apart voor de baby en apart voor de eventuele broertjes en zusjes. Ook zou je een thema eraan kunnen koppelen. Kortom: Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Maar wat doe je er zoal in? We hebben 25 leuke ideeën voor je.
Voor de kersverse moeder
Je kunt dit kraamcadeau als een verwen- en survivalpakket zien voor de ouders. Een kleine (of grote) attentie die elke nieuwe ouder kan waarderen ongeacht ze voor het eerst ouder worden of voor de vierde keer. Denk hierbij aan de praktische zaken, maar ook dingen waar ze blij van worden of van kunnen ontspannen. Hieronder een aantal voorbeelden.
1. Een oppasbon voor bijvoorbeeld een avondje uit met z’n tweeën
2. Een zelfgemaakt maaltijd voor het hele gezin
3. Flesje wijn voor een ontspannen avondje op de bank
4. Een dagdeel vrij zodat de moeder wat me-time kan nemen
5. Een afspraak bij de kapper of schoonheidsspecialiste
6. Een (gepersonaliseerd) sieraad
7. Een voorleesboek
Voor de newborn
Natuurlijk draait deze periode vooral om de baby. Met een kraammand heet je de kleine uk welkom. Je wilt de ouders ermee plezieren, maar bied ook een helpende hand door iets te geven wat toegevoegde waarde heeft. Neem dit mee in je zoektocht naar het ideale cadeau en laat je inspireren door de onderstaande tips.
8. Een gepersonaliseerde knuffel
9. Een cadeau waarin de geboortekaart is verwerkt
10. Zogenaamde memorybox waarin het eerste setje kleding of haarlok en eerste melktand in bewaard kan worden
11. Mijlpaalkaarten
12. Cadeaubon bij een babywinkel of webshop
13. Kleertjes in wat grotere maten
14. Een newbornshoot
15. Een badjas
16. (Zwem)Luiers
17. Een knisperboekje
18. Een speenkoord- of doekje met eigen naam
19. Hydrofiele luiers (XXL)
20. Een bijtring
21. Rammelaar
22. Verzorgingssetje met borstel, kam en nagelschaartje
23. Badspeelgoed
Voor de broertjes en zusjes
De wereld van de grote broer of zus wordt op de kop gezet. Een blij maar intensieve verandering dat veel invloed heeft op de emotionele toestand maar ook het dagelijkse leven. Dit in combinatie met de verdeelde aandacht doet nogal wat met het kind. Het maakt hierbij niet uit of ze 2 of 15 zijn. Het is daarom belangrijk de oudere kinderen niet te vergeten bij een geboorte. Hiermee zet je ze in het zonnetje.
24. Een uitje als quality time alleen met papa of mama of met opa en oma bijvoorbeeld
25. Een twinning outfit met de baby
26. Een geschenk met grote broer of zus erop
27. Iets waardoor ze zich makkelijker in de zorgrol kunnen verplaatsen zoals een pop die ze tegelijk met jou in bad kunnen doen
28. Iets waar ze dol op zijn en heel graag willen zoals een product van hun favoriete tv-personage
Wat een goede ideeën! Mijn zus is zwanger dus deze tips kan ik wel gebruiken.
en voor de pappa?