Kurio Tab XL onder de loep

Nu de meiden op school zitten en wij kennis hebben gemaakt met thuisonderwijs en huiswerk is een goede tablet voor kinderen een must. Tijdens onze zoektocht kwamen wij vrij snel bij Kurio. Zij maken speciaal voor kinderen ontworpen tablets. Wij kozen heel bewust voor de Kurio Tab XL. In dit artikel neem ik je mee naar de reden van deze keus, onze ervaring, de voor- en nadelen en meer.

Lees ook

Kindertablet : Aankooptips, veilig gebruik en leuke kinderapps

Kurio Tab Ultra Studio 100 onder de loep

Kurio Tab XL

Ik ben van mening dat een tablet voor kinderen een niet noodzakelijke luxe is voor niet schoolgaande kinderen. Want, laten we eerlijk zijn, je doet het grotendeels voor je eigen mentale rust. Niks mis mee overigens. Vanaf het moment dat kinderen naar school gaan verandert de luxe positie van vrije keus naar een must. De kinderen hebben er op school mee te maken, zien het bij vriendjes en moeten het nodige ook thuis online doen. Vooral dit jaar hebben we gemerkt hoe belangrijk het was om een extra laptop of tablet te hebben zodat je kind zijn schoolwerk thuis kan maken. Voor ons was dit een waardevolle ervaring. Zo bleek een laptop delen een onmogelijke opgave en een tablet met een klein scherm ongeschikt. Zodoende kwamen wij bij de Kurio Tab XL. Maar wat vinden er eigenlijk van? Laten we eerst kijken naar de eigenschappen.

♦ Multi Touch IPS scherm

♦ 10 inch scherm

♦ 1280 x 800 resolutie

♦ Quad Core processor

♦ 1 GB werkgeheugen

♦ 16 GB opslaggeheugen

♦ Extra geheugenslot beschikbaar tot 128 GB

♦ Werkt op WIFI & Bluetooth 4.0

♦ Camera 0,3 megapixels

♦ Android GO 8.1

Een multi touch IPS scherm houdt in dat de tablet een aanraakscherm heeft dat meerdere inputs tegelijk ondersteunt. Hierdoor heb je meer mogelijkheden.

IPS zorgt voor wijdere kijkhoeken en beter beeld qua kleuren en contrast dan een LCD scherm.

Een resolutie geeft het aantal pixels weer dat je op het display ziet. Een resolutie van 1280 bij 800 pixels is in vergelijking met andere kindertablet hoog en is vaker te vinden bij een normale tablet.

Quad Core processor is in principe het hart van de tablet met 4 kleine processors die het mogelijk maken 4 verschillende taken tegelijk uit te voeren. Het bepaalt dus de snelheid van het werkgeheugen.

Werkgeheugen of RAM bewaart je gegevens in de apps zodat je niet telkens opnieuw hoeft in te loggen bijvoorbeeld. Opslaggeheugen is het geheugen dat nodig is om alle apps, foto’s, filmpjes en software op te slaan. Ook op dit vlak scoort de Tab XL hoge ogen aangezien de eigenschappen uitzonderlijk zijn voor een kindertablet.

Android GO 8.1 is een besturingssysteem dat alleen werkt op budget smartphones en tablets met een werkgeheugen tot 1 GB. De laatste versie is 11 dus het betreft hier wel om een oudere Android GO versie. Een ‘probleem’ dat vaker voorkomt bij tablets met als gevolg dat sommige apps misschien minder makkelijk draaien. In geval van een tablet voor een kind hoeft dit niet perse voor problemen te zorgen wanneer je de tablet regelmatig leegt en schoon houdt. Qua beveiliging hoeft dit ook geen probleem te zijn aangezien Kurio tablets voorzien zijn van een veilige kinderomgeving en Kurio Genius webfilter. Hiermee worden meer dan 34 miljard webpagina’s gefilterd.

Hopelijk maakt dit al deze moeilijke toch belangrijke termen net wat begrijpelijker. Want er is meer. Laten we het hebben over ouderlijk toezicht en kindveilig surfen. Ik had het hierboven al genoemd: Kurio Genius webfilter. Dit is een beveiligingssysteem waarmee je dus als ouder zelf kunt bepalen welke apps en websites je kind mag bezoeken en zo nodig deze op de zwarte of witte lijst zetten maar ook de tijd instellen hoe lang je kind op de tablet mag.

Blauw licht beschermer zorgt ervoor dat het kind niet wordt blootgesteld aan teveel blauwe licht waardoor het slechter gaat slapen, hoofdpijn krijgt of klachten ontwikkelt die horen bij oogvermoeidheid.

De bijgeleverde beschermhoes is een stoere bumper die deze Kurio Tab XL beschermt tegen stoten, krassen en stof. Wij hebben nog een extra sleeve voor extra bescherming tegen vette kindervingertjes bijvoorbeeld.

YouTube player

Welke (leerzame) apps en spelletjes staan erop?

♦ BB Racing

♦ Berry Rush

♦ Brain it On!

♦ Cooking Fever

♦ Draw your Game

♦ Geo Atlas

♦ Microgolf Masters

♦ Mirette Investigates

♦ On the Run

♦ Pokemon TV

♦ Rail Rush

♦ Smurfs’ Village

Voordelen

♦ Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar

♦ Gebruiksvriendelijk

♦ 16 GB opslaggeheugen

♦ Kinderomgeving

♦ 10 inch scherm

♦ Blauw licht bescherming

♦ Stoere bumper

♦ Ouderlijk toezicht

♦ Geschikt voor schoolwerk, gaming en video’s kijken

♦ Doet absoluut niet onder voor een gewone tablet

♦ Betaalbaar

Nadelen

♦ Engelstalige browser Quant Junior. Nederlands is helaas niet beschikbaar.

Kurio Tab XL jeej of neej?

Deze speciaal voor kinderen ontworpen tablet is volgens ons een uitstekende keus. Zeker voor schoolgaande kinderen. Dit omdat schoolwerk doen op een 10 inch scherm echt veel prettiger is voor je ogen. Net als spelletjes spelen of filmpjes kijken. Hoewel Tab XL prima kan vanaf 3 jaar is het vooral een aanrader voor kinderen vanaf 6 jaar. Dit om alle bovengenoemde redenen. Neem het gerust mee op lange autoritten. Ideaal vermaak voor de kinderen op de achterbank. Onze meiden genieten er in ieder geval enorm van.

Kurio TAB XL KINDERTABLET MAMAPLANEET.NL
Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Redactie

Plaats een reactie