Knutselen voor Sint Maarten

Het is inmiddels november, de bomen worden steeds kaler, prachtige herfstkleuren fleuren de straat op. En wat hebben wij het getroffen met het weer zeg. Het leukste en gezelligste periode van het jaar is aangebroken. Periode van feestdagen. En wij trappen af met Sint Maarten.

Naast mama van een peuter en een dreumes, werk ik ook nog met kinderen onder de 4 jaar. De meeste kinderen van die leeftijd kunnen nog niet gericht knutselen. Ze zijn nog aan het ontdekken. En dat is helemaal prima. Wel vind ik het belangrijk dat een kind de ruimte krijgt voor eigen ideeen, eigen inbreng. Het is immers hun knutselwerkje.

Nu ben ik nooit van verplicht knutselen. Als een kind geen zin heeft of liever iets anders doet, dan is dat prima. Kinderen die wel graag willen knutselen krijgen de gelegenheid het zelf te doen. Want hoe klein ze ook zijn, ze kunnen veel zelf. Zodoende leert men toch ook? Want hoe anders moet het kind het ooit kunnen, als ik alles voorkauw? Juist. Ook al lijkt het eindresultaat in de verre verte niet op wat ik in gedachte had, het is altijd goed. Er is geen verkeerd.

Met Sint Maarten waag ik mij aan een lampion. Vorig jaar heb ik de kinderen bakpapier laten versieren, met krijtjes. Vervolgens heb ik dat gelamineerd en voila, een lampion.
Deze keer probeer ik eens wat anders. Een lampion van rietjes.

Je hebt schildertape of goede plakband nodig, bakpapier, een naald, wol/draad, strijkijzer en natuurlijk rietjes.

Laat het kind de rietjes op een bepaalde manier neerleggen. Druk ze vervolgens goed tegen elkaar aan en plak schildertape eroverheen om ze goed bij elkaar te houden.

Eenmaal klaar, leg je een stukje bakpapier erop en ga je strijken. Op deze manier smelten de rietjes zodanig dat ze aan elkaar gaan plakken. Laat dit goed afkoelen.

Verwijder schilderstape en buig de aan elkaar geplakte rietjes in een vorm naar wens. Zorg ervoor dat je uiteinden aan elkaar kunt maken.

De uiteinden maak ik door middel van een strikje aan elkaar vast.

Aan de bovenkant maak ik, met een naald, gaatjes zodat het kind touw of wol erdoor heen kan doen zodat we het lampionstokje vast kunnen maken. Met een beetje hulp lukt dat namelijk prima.

Wij gebruiken elektrische lampionstokjes. Persoonlijk vind ik dit wat veiliger, zeker met zulke jonge kinderen.

Als het kind vindt dat het af is, dan is het af

Lampion van rietjes

Als ik heel eerlijk ben, vind ik dit best pittig voor een peuter. Ik moest best wel veel begeleiden en helpen. Dat maakt het meer een gezamelijke lampion. Het was wel een gezellige samenwerking.

Heb jij al een lampion gemaakt? Mag jouw kind al langs de deuren?

 

2 gedachten over “Knutselen voor Sint Maarten”

  1. Wat een leuk knutselproject om samen met kinderen te doen. Ik vind het trouwens ook een leuk project om zelf te maken! Ben het helemaal met je eens dat elektrische lampionstokjes het beste zijn.

Een reactie plaatsen