Lange autorit met hoogbegaafd kind: Met deze tips vermaken ze zich gegarandeerd

Of ze nou 3, 5, 10 of 12 zijn, lange afstanden rijden met kinderen op de achterbank zijn vaak een flinke uitdaging. Maar met de juiste activiteiten kan de rit zelf een deel van de vakantie worden. Hoe dat er precies uitziet is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd, karakter en behoeften van het hoogbegaafde kind. In dit artikel richten we ons op de knappe koppen die constant op zoek zijn naar mentale stimulatie. Het vermaak voor onderweg bestaat dan ook uit activiteiten die hun nieuwsgierigheid en intelligentie prikkelen. Als ervaringsdeskundigen hebben we een aantal tips voor je die de reis net zo leuk kunnen maken als de bestemming zelf.

Boeken en puzzelboeken

Zorg voor nieuw leesvoer onderweg. Denk hierbij aan leuke jeugd- en weetjesboeken in hun favoriete genre die ze nog niet hebben gelezen, doeboeken zoals woordpuzzels, woordzoekers, IQ puzzels, doolhoven en raadsels. Uitdagende Breinbrekers & Raadsels van Sherlock Holmes van Leo Desmarais en Judi Abbot is een super mooi vormgegeven boek dat heel goed geschikt is voor dit soort kinderen. Met 175 breinbrekers en raadsels biedt het een brede variatie aan opdrachten en puzzels geïnspireerd op de avonturen van Sherlock Holmes die met zijn bijzondere kijk op de wereld en knappe stel hersenen de indruk wekt een gelijkgestemde te zijn. De super leuke raadsels variëren van logische puzzels en wiskundige problemen tot woordraadsels en mysterieuze scenario’s die opgelost moeten worden. Op iedere nieuw pagina wordt een raadsel gepresenteerd met een inleiding die de scene zet, vaak in de vorm van een kort verhaaltje in de stijl van Holmes en Watson. Sommige redelijk makkelijk, andere weer meer uitdagend wat het leuk houdt voor het kind tijdens de lange reis. Het leukste eraan is dat het boek een harde kaft heeft, voldoende compact en opdrachten bevat die zelfstandig gedaan kunnen worden zonder andere benodigdheden of begeleiding (de juiste antwoorden staan achterin het boek). Het geheel maakt het ideaal voor de hoogbegaafde kinderen en zeer geschikt als onderweg vermaak. Train Your Brain! Kruiswoordraadsels bevat 55 kruiswoordpuzzels die de woordenschat en spelling van het kind testen. Het boek is niet speciaal voor kinderen gemaakt, wat de nodige uitdaging biedt maar de woorden zijn soms wel vergezocht waardoor wij als ouders als hulplijn worden ingeschakeld. Ook heel leuk!

Audioboeken en Podcasts

Met name auditief sensitieve kinderen geven er een sterke voorkeur aan: Audioboeken. Het scheelt ook nog eens veel ruimte in de bagage. Een extra voordeel is dat minder sterke lezers zo ook worden gestimuleerd te lezen. Ideaal voor onderweg, want rust. Maar ook educatieve kinder podcasts waar complexe onderwerpen binnen hun interesse op een begrijpelijke manier worden uitgelegd zijn een aanrader. Een aantal voorbeelden zijn: Het Klokhuis Podcasts, In de kosmos, Wetenschapje, Sterrins dierenencyclopedie en voor de kinderen die goed Engels kunnen is er onder andere Everything, Everywhere.  Een mobiele telefoon of IPad, goede koptelefoon en een (gratis) app met luisterboeken is in principe het enige wat nodig is. Podcasts zijn voor zover bekend altijd gratis. En natuurlijk een oplader en mobiele internet of wifi. Hoewel we nooit veel schermtijd zouden aanraden, zijn ze in dit geval onmisbaar helaas. Het fijne is natuurlijk dat de kinderen tijdens het luisteren gewoon naar buiten kunnen kijken bijvoorbeeld, hun handen vrij hebben om te multitasken en niet constant naar een scherm staren. Wij zouden er niet zonder kunnen.

Educatieve apps

Er zijn al heel veel leerzame apps beschikbaar die speciaal zijn ontworpen om de geest van kinderen te stimuleren. Apps die wiskundige problemen, wetenschappelijke feiten of taalkundige spelletjes aanbieden. Lifesavers als het gaat om de tijd doden tijdens wachten en in de auto. Denk hierbij aan binaire puzzels, Sudoku, Raadsels als Einstein Riddle, Smartgames, Polygrams, Tetris, Mekorama Minecraft maar ook gamen kan zowel leuk als waardevol zijn voor de ontwikkeling. Vermaak zit vooral in de variatie in de vorm van korte tijd ergens mee bezig zijn. Iedere 20-30 minuten een nieuw activiteit aangeboden krijgen bijvoorbeeld. Zeker als het om schermen gaat is het goed om na 20 minuten scherm staren even 20 seconden de verte in te kijken. De zogenaamde 20-20-20 (20 minuten scherm – 20 seconden lang kijken naar iets dat 20 foot (ongeveer 6 meter) van het kind af staat. Deze regel is bedoeld om onder andere kans op bijziendheid te verminderen, digitale vermoeidheid van de ogen te voorkomen, net als fysieke klachten als droge ogen, hoofd-, schouder- en nekpijn, stress en meer beweging te stimuleren bijvoorbeeld. Hier werkt dat heel goed!

Breed inzetbare spelletjes en materialen

Een lange autoreis kan voor de volwassenen behoorlijk pittig zijn en voor de kinderen is dat nog erger. Een variatie aan materialen die weinig ruimte in beslag nemen maar waar je spons veel mee kan zijn een must. Tekenmaterialen bijvoorbeeld doen het altijd goed bij hoogbegaafden. Denk hierbij aan een tekenblok of map met blanco, lijn- en hokjespapier zodat het kind kan tekenen en abstracte zen doodles of geometrische figuren kan maken bijvoorbeeld. Of spelletjes spelen als boter-kaas en eieren of galgje kan spelen. Maar ook mandela’s zijn altijd wel een hit. Verder raden wij regenboogtouw aan waar je touwspelletjes mee kunt spelen, wat dikkere wol voor vingerhaken, verschillende fidgets, vouwpapier om origami mee te maken en kleine spelletjes als smartgames. Voor al deze spullen hoef je als ouder vrij weinig tot niks zelf te doen. Super handig wanneer je veel te druk bezig bent met andere verplichtingen en weinig tijd hebt voor voorbereidingen. Kun je wel wat extra tijd maken, dan zou je ook autobingo kunnen uitprinten of kentekenspel. Wat bij onze hoogbegaafde kinderen ook goed werkt is een lijst met ideeën voor in de map, voor de heenweg en terug. Daarop staan mogelijke (korte) spelletjes en activiteiten die ze op de achterbank kunnen spelen. Zoals dus boter-kaas en eieren, galgje, woordslang, vingerhaken, zentangle tekenen, met een van de fidgets spelen, touwspelletje, kruiswoordpuzzel maken, een raadsel oplossen, in het boek, strip of tijdschrift lezen, een zelfverzonnen verhaal schrijven of reisdagboek bijhouden, kleuren op nummer, een doolhofpuzzel oplossen, 4 op een rij spelen, een smartgame spelen, origami vouwen maar ook dutje doen, Nintendo spelen of een spelletje op de telefoon, een snackje eten en naar buiten kijken, met de radio meezingen etc. Allemaal korte activiteiten die lang genoeg duren om zich van tussenstop tot de volgende tussenstop mee te vermaken. Het werkt bij klein en groot. En kom je vermaak tekort, dan kun je altijd nog een leuke familie film of educatieve documentaire opzetten. Tijdens de pauzes ligt de focus op beweging. En voor je het weet ben je bij de eindbestemming!

 

 

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

 

 

 

 

Redactie

Plaats een reactie