Tips & Trucs | Leer je kind je niet te onderbreken tijdens het gesprek

Een paar maanden geleden was ik in gesprek met een klant van mij, een moeder van een kind in de opvang, en tijdens het gesprek was mijn oudste dochter constant bezig met praten. Tegen mij notabene. Heel vervelend, want ik versta mijn gesprekspartner niet. Om heel eerlijk te zijn versta ik op zo’n moment met moeite mijzelf, omdat er dan te veel ruis is. Door elkaar praten heeft nooit echt gewerkt. Het is ook rete irritant.
Dat was voor mij het moment dat ik besloot een techniek toe te passen waar ik vorig jaar over heb gelezen. Een manier je kind te leren je niet te onderbreken tijdens een gesprek. Vandaag ga ik je uitleggen hoe je het zelf kan toepassen.

Een simpel, pedagogisch verantwoord en respectvol opvoedtrucje. 

Op het moment dat jij in gesprek bent met iemand en je kind wilt je aandacht, dan pakt het kind je hand vast. Knijp zachtjes terug. Voor het kind een duidelijk teken dat ze je aandacht heeft maar heel even geduld moet hebben. Een leerproces! Kinderen willen natuurlijk altijd direct je aandacht. Voor jou een teken dat je kind je wat wilt vertellen of vragen. Zodra je kan, keer jij je tot je kind. Wacht hier niet te lang mee, een jong kind heeft niet enorm veel geduld.

Een andere variant is de hand van je kind op je pols. Als reactie, leg jij je hand op die van je kind.

Dat klinkt simpel toch? Eigenlijk is dat het ook. Maar ook al is het zo simpel kost dit heel veel tijd, geduld en herhaling om ervoor te zorgen dat het blijft hangen. Het is dan ook van groot belang dat je als ouder consequent blijft. Al kost het maanden, blijf rustig, blijf het je kind uitleggen hoe het werkt. Herhalen, herhalen, herhalen.

Lees ook: De stekker in het juiste stopcontact maakt opvoeden makkelijker

Wat vind jij ervan? Ga jij het toepassen? Laat je het weten als het is gelukt?

Redactie

8 gedachten over “Tips & Trucs | Leer je kind je niet te onderbreken tijdens het gesprek”

  1. Ik hou mijn hand op als een stopteken. Zo zien ze dat ik ze hoor maar nu niet. Ook weten ze wanneer ze wel mogen storen ondanks mijn stopteken. Brand, gewonden of gevaar. Dan moeten ze aan mijn kleding trekken. Gelukkig nog nooit aan mijn kleding getrokken.

    Beantwoorden
  2. Ik heb deze truc inderdaad eerder gehoord en vind het een goed idee! Ik vind het namelijk wél belangrijk dat een kind zich gehoord voelt en weet dat je straks weer aandacht voor hem/haar hebt. Dus deze ga ik t.z.t. waarschijnlijk wel gebruiken. Met mijn tweejarige is het nu nog een beetje lastig, ik geef hem nu gewoon even kort aandacht tussen mijn gesprek door en geef aan dat ik daarna even geen aandacht voor hem heb zodat ik vervolgens ongestoord verder kan, dat werkt gelukkig ook prima.

    Beantwoorden

Plaats een reactie