Een leeshoek is letterlijk een hoekje waar je kunt lezen. Voor een boekenwurm als yours truly is dit een essentieel plekje in het huis. Voorlezen, samenlezen en lezen stimuleert schoolprestaties op cognitief gebied, maar ook sociaal-emotioneel, lichamelijk, creatief gebied en natuurlijk qua taal-leesvaardigheid. Reden genoeg om van een kinderleeshoek een leuk project te willen maken. Wij hadden er al vrij vroeg één in huis. Eén die in de loop der jaren meerdere malen flink onder handen werd genomen. Ik mag mijzelf dan ook een ervaringsdeskundige noemen. Lees hier hoe je een uitnodigend en stylisch leeshoekje inricht in de woonkamer, kinderkamer of klas met spullen die je al in huis hebt, zoals de rieten mand, vlaggetjes en kussentjes.
Leeshoek in de woonkamer of kinderkamer
Afhankelijk van het kind (en diens leeftijd) kun je een leeshoek in de woonkamer inrichten of op de kinderkamer. Baby’s, peuters en kleuters zijn over het algemeen graag dichtbij papa en mama dus een leeshoekje in de woonkamer, waar jullie samen de meeste tijd doorbrengen, is het meest praktisch. Super leuk als onderdeel van de speelhoek in de woonkamer. Maar hoe pak je het aan? Hoe creëer je een fijn leesplekje waar je kleine boekjes kan kijken, ontdekken en spelend leren? Dit zonder dat je woonkamer een speelparadijs wordt. Mijn advies zou zijn, indien mogelijk natuurlijk: betrek je kind erbij. Ja ook jonge kinderen weten heel goed wat ze wel en niet fijn vinden. Denk hierbij aan welke boeken in de leeshoek komen te staan maar ook aankleding. Ze zijn vaak heel goed in staat richtlijnen aan te geven die jou helpen het ideale relaxhoekje met boekjes in te richten. Waar je verder zo al aan moet denken?
♦ Creëer een veilig en geborgen hoekje waar je kind zich kan terugtrekken. Een leuke leeshoek inrichten vereist wel degelijk enige voorbereiding. Je wilt immers dat de kinderen er zich nog lang in vermaken en graag in spelen.
♦ Kies voor boeken die tegen een stootje kunnen. De rest houd je op een veilige plek voor gebruik onder toezicht.
♦ Prentenboeken, informatieve boeken, weetjesboeken, sprookjes en stripboeken. Super leuk! Geef ze vooral een keus, maar ook weer niet te veel. Te veel boeken zijn lastiger te tentoonstellen en het kind verliest overzicht. Kies daarom voor een thema en rouleer regelmatig om het uitnodigend en leuk te houden.
♦ Wellicht is een stukje muur verven of behangen een optie? Het knusse leeshoekje wordt zo echt een eigen plekje binnen de ruimte.
♦ Creëer een fijne zitplek. Heb je een lekkere stoel die je hiervoor kunt gebruiken? Een rotan,- hang- of loungestoel. Met een zitzak ga je ook hoge punten scoren. Een matras op de vloer of een speelkleed met een deken of kleed erover en heerlijke zachte kussentjes is ook een fantastisch idee.
♦ Kleed de boel gezellig aan door een hemeltje of klamboe te gebruiken, wandplankjes of mandjes voor de boeken, een tipi tent, vlaggetjes.
♦ Zorg voor voldoende licht. Gebruik hiervoor (lees)lampjes, ledlampjes en lichtsnoeren maar berg de snoeren wel veilig op.
Leeshoek voor oudere kinderen
Oudere kinderen hechten vaak meer waarde aan hun privacy. Vooral zij zullen een leeshoek in eigen kamer meer waarderen. Het fijne is dat zijzelf prima toffe tips en ideeën kunnen bedenken voor het creëren van de hoek. Hieronder lees je vooral een aantal algemene tips ter aanvulling van het al genoemde.
Om een aantrekkelijke leeshoek in te richten waar kinderen graag tijd in doorbrengen is een passende boekencollectie heel belangrijk. Maak er een leuk project van samen. Moeten de boeken in een boekenkast komen te staan, op een plank of heeft een ander creatief idee de voorkeur? Niet onbelangrijk want je kunt de allerleukste kinderboeken neerzetten als ze niet uitnodigend staan wordt er ook niet gelezen. Lezen stimuleren is ook een kwestie van lekker maken. Het is belangrijk om hier voldoende aandacht en tijd aan te besteden.
Naast voldoende lichtinval is een leeslampje, om praktische redenen, geen overbodige luxe in een leeshoek. Daarnaast helpen lichtsnoeren om een ontzettend leuke sfeer te creëren.
Leeshoek in de klas
Voor een leeshoek in de klas kun je al deze tips als basis gebruiken. In een klas kun je namelijk veel meer. Wat dacht je van een bibliotheek of boekenwinkel creëren naast de huishoek? Eén met een bank, leeslampje, leesbril, aanwijsstok en toffe posters van de voorkant van boeken. Het stimuleert kinderen spel te combineren met boeken waarin de meest fantastische spelsituaties kunnen ontstaan. Spelend leren op zijn best!
Ik kreeg laatst een geweldige tip van de juf van mijn dochter. Zij maakt A4 posters van de voorkant van het boek met de QR-code erop zodat kinderen via de tablet een E-boek kunnen lezen. Wat een fantastisch idee! Via de Appstore kun je de gratis app ‘Recording Lite’ op de tablet of laptop zetten waarmee kinderen zichzelf lezend kunnen opnemen of daarna terug luisteren.
Praktische tips
Samenvattend zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het inrichten van een leeshoek in de woonkamer, kinderkamer of klas.
♦ Zo vroeg mogelijk starten met voorlezen kent veel voordelen, net als herhaling en interactie tijdens voorlezen. Lees hier het onderzoek over voorlezen bij baby’s.
♦ Een gevoel van veiligheid en geborgenheid creëren door het dicht bij het kind te houden. Houd rekening met hun leeftijd, persoonlijkheid en belevingswereld. Betrek ze erbij.
♦ Less is more. Hiermee bedoel ik vooral: houd rekening met overprikkeling. Een leeshoekje moet een plekje zijn waar het kind zich kan terugtrekken en tot rust kan komen.
♦ Zorg voor voldoende lichtinval
♦ Maak regelmatig kleine aanpassingen in de leeshoek om het leuk te houden. Boekjes rouleren is hier een voorbeeld van.
♦ Gebruik geïllustreerde boeken en zet ze bij voorkeur zo neer zodat de voorkant zichtbaar is.
♦ Combineer het met ontwikkelingsmateriaal om de kinderen uit te dagen. Denk hierbij aan verkleedmateriaal, boekenbingo en meer.
♦ Gebruik in de klas synthetische stoffen in verband met mogelijke allergieën.
♦ Ten slotte wil ik je graag verwijzen naar mijn Pinterest bord met heel veel inspiratie en voorbeelden voor het inrichten van een prachtige leeshoek voor kinderen.
- 30+ gezonde lunch ideeën voor school: Tips en voorbeelden voor voedzame broodtrommel - 7 september 2024
- Super Blocks van GiiKER: De perfecte mix tussen traditionele spelconcepten en moderne technologie - 5 september 2024
- Super Slide van GiiKER: De Retro Puzzel met een moderne twist - 20 augustus 2024
2 gedachten over “Een gezellige leeshoek voor kinderen inrichten”