LEGO House Billund Denemarken: Home of The Brick tips en ervaring

Ongeveer een kilometer bij LEGOLAND vandaan, op de plek van het vroegere raadhuis van Billund werd in 2017 Home of the Brick geopend. Het 12.000 vierkante meter grote gebouw draagt de naam LEGO House en bestaat uit 4 officiële experience zones: Rode zone (creativiteit), Blauwe zone (cognitieve vaardigheden), Groene zone (sociale vaardigheden) en Gele zone (emotionele vaardigheden), een Masterpeace Galerij en een Historisch LEGO museum (zwarte zone). De magische plek staat op de bucketlist van iedere LEGO liefhebber, groot en klein.  In dit artikel lees je alles over onze ervaring (naar aanleiding van ons bezoek in de zomer 2022), de zones en de tijd die ervoor nodig is om van dit uitje een succes te maken waar ieder gezinslid voldoening uit haalt. Dit wil je lezen!

Capital of Children

LEGO House, die samen met pretpark LEGOLAND, Lalandia en WOW PARK een onder deel zijn van LEGOLAND Billund Resort, hebben de krachten gebundeld met een tiental andere organisaties en stichtingen en vormen samen de Capital of Children.  Samen zetten ze zich in om Billund op de kaart te zetten als de ultieme kinderstad. Door spelenderwijs leren te stimuleren willen ze dat kinderen van alle leeftijden het beste uit zichzelf halen en grenzen verleggen. De hoofdstad van kinderen moet een enorme bron van creativiteit, motivatie en inspiratie zijn met als doel de toekomst positief te beïnvloeden op het gebied van onderwijs, bedrijfsleven, stadsplanning en gemeentelijk beleid. Een duidelijke visie en alle inspanningen om de kansen en rechten van kinderen te beschermen en te bevorderen door bewust meer in kinderen te investeren, zodat de toekomst ervan profiteert heeft ervoor gezorgd dat Billund door UNICEF werd erkend als de eerste kindvriendelijke stad in Denemarken. En dat zegt nogal wat in een bijzonder kindvriendelijk land als Denemarken. De volle focus op leren door zelf te ontdekken, ervaren en doen is natuurlijk de kracht van LEGO in het algemeen en maakt Home of The Brick een onmisbaar onderdeel van de visie.  

LEGO House

Vanaf de garage is het nog een paar honderd meter lopen naar het gebouw. Een wederom rustige en aangename omgeving in het centrum van Billund met leuke winkels, bakkerij en restaurants. Onderweg zagen we onder andere het huis waar Ole Kirk woonde met z’n gezin in de tijd dat hij LEGO ontwikkelde. Eenmaal om de hoek valt het plein van LEGO House recht voor ons op. Het is groot, kleurrijk en uitnodigend. Als het gaat om architectuur is Home of The Brick, dat werd ontworpen door Bjarke Ingels Group, een masterpeace op zich. De 21 overlappende blokken vormen samen een 2000 vierkante meter grote LEGO vierkant gebouw dat wordt verlicht door de scheuren en openingen tussen de onderdelen. Het draagt dan ook de naam LEGO Square. Vanuit de lucht ziet het er ook spectaculair uit met 13 speeltuinen goed zichtbaar, net als de 23 meter hoge bovenste blok in de vorm van een 2×4 steentje. Aansluitend vind je de minstens zo bijzondere pixelmelt trappen, deels gemaakt van hergebruikte sneaker zolen. Dat terwijl de 3 reuze LEGO speelblokken waar geklommen op kan worden al voor voldoende voorpret zorgen. 

Het leuke is dat de speeltuinen die van buiten via de indrukwekkende trap te bereiken zijn, zowel als de restaurants en de LEGO Store gratis toegankelijk zijn. Dat betekent dat je geen toegangsbewijs nodig hebt om er gebruik van te kunnen maken.

Binnenkomst

Als je de kinderen mee naar binnen weet te krijgen, start het echte pret voorbij de draaideur. Een grote, drukbezochte maar redelijk overzichtelijke ruimte met rechts de LEGO Store, links de toiletten en schuin rechts de 3 eetgelegenheden.
Bij de ingang ontvang je een persoonlijk armbandje die je tijdens je bezoek om houdt. De ingebouwde scan die je aan de LEGO House app kunt koppelen is een super leuke extra waarop je verschillende activiteiten van de dag kunt opslaan om binnen 31 dagen na je bezoek thuis te kunnen bekijken en downloaden.

Goed om te weten: LEGO House is erg rolstoelvriendelijk. Zo kun je hier gratis een rolstoel lenen voor de dag, is er een extra brede ingang beschikbaar en zijn er nauwelijks trappen waardoor alle areas goed toegankelijk zijn.

Begane grond

Het is groot, druk en vooral overweldigend. Hierdoor laat je je misschien sneller afleiden en mis je andere pareltjes. Neem bijvoorbeeld de Tree of Creativity. Je kunt er niet omheen, letterlijk en figuurlijk. Maar daarachter staat ook van alles wat je eigenlijk niet wil missen. Zo kun je hier je armbandje scannen en wordt er een gepersonaliseerd setje van 6 rode steentjes voor je gemaakt. Met een pasje met je naam erop en hoeveel combinaties ermee mogelijk zijn. Want wist je bijvoorbeeld dat je maar liefst 915,103,765 variaties kunt maken met 6 gelijk kleurige LEGO bricks van 2×4? Hier kun je ook een stukje productie van dichtbij zien. Van begin tot eindproduct. En een muur vol rode steentjes creaties van bijvoorbeeld een LEGO Master winnaar of eerdere bezoekers. Heel gaaf!

YouTube player
YouTube player

Tree of Creativity

De boom van creativiteit is in principe het eerste wat opvalt, wat ook de bedoeling is van een eyecatcher. De boom is maar liefst 15 meter en 68 centimeter hoog. Voor de bouw werden er 6,316,611 LEGO steentjes gebruikt. Het middelpunt werd in 25.550 uur gebouwd en weegt 20 duizend kilogram. De transparante, glazen trap werd om de boom heen gebouw waardoor je de iconische creatie met alle bijzondere bouwwerken op de bladeren en details heel mooi van alle kanten kunt bekijken terwijl je naar boven loopt.

Masterpeace Galerij 

De eerste stop via de trap brengt je bij de Masterpeace Galerij waar daadwerkelijk meesterwerken te zien zijn. Hier staan, in samenwerking met volwassen LEGO-fans, onder andere gebouwde dinosaurussen. Met 600.000 LEGO Duplo, LEGO System en LEGO Techniek werden in ruim 3000 uur 3 maal een reusachtige Tyrannosaurus rex gebouwd die als eerbetoon aan alle fans en hun creativiteit en menselijke verbeelding hier tentoongesteld worden. Door deze eyecatchers zou je bijna de rest van de bouwwerken over het hoofd zien, maar het is zeker de moeite waard om eens langs te lopen.

Hoewel hier niet direct veel te doen is voor de kinderen, staan er langs de muren wel scan apparaten waar kinderen LEGO filmpjes op kunnen bekijken.

Blauwe zone

Links en rechts van de Masterpeace Gallery vind je de blauwe en de groene zone. Deze worden netjes aangegeven via de borden aan de muur en de ruimtes sluiten op elkaar aan. Daarnaast vallen de gekleurde vloeren nogal op. Het is dan ook vrijwel onmogelijk om een experience zone te missen.

In de blauwe zone staat logica centraal. Hier word je dan ook vooral gestimuleerd goed na te denken over je bouwwerk. Zo kun je hier een auto bouwen om vervolgens op het parcours te testen. Een robot, a la Bee-Bot, programmeren om het vervolgens bloemen voor de bijtjes te laten zoeken. Of een eigen stukje (verlichte) LEGO City bouwen bijvoorbeeld. Ook vind je in elke area een aparte hoek met LEGO Duplo voor de peuters en jonge kleuters bijvoorbeeld, zo ook hier waar de kleintjes een eigen treinnetwerk kunnen bouwen.

Tijdens ons bezoek was de interesse in programmeren, met extra aandacht voor de natuur en duurzaamheid, groot. Zodoende stond er een timer bij, en werd het begeleid door een medewerker, dat een deel van de rij per keer toegang gaf tot de activiteit. De rest kon dan wel van een afstand meekijken. Op deze manier werd de enthousiasme zo eerlijk mogelijk begeleid. Goed geregeld wat ons betreft. Wel kreeg je maar even de beurt (maximaal 10 minuten), wat teleurstellend kort is om echt plezier te hebben.

Groene zone

In de Green Zone staat sociale interactie centraal. Hier kun je een eigen minifigure samenstellen en maken. De verschillende huidskleuren, kapsels, kleding en accessoires bieden duizenden opties en zijn goed voor urenlang plezier. Tijd die je niet hebt met alle leuke activiteiten hier. Een stop-motion filmpje maken bijvoorbeeld. Ook dit is een activiteit met begeleiding om alles in goede banen te leiden. Er zijn genoeg zitplekken, maar niet genoeg voor alle liefhebbers tegelijk. En dus is er een rij. Eenmaal aan de beurt word je een plek aangewezen waar je in tweetallen (ouder-kind) een eigen stop-motion filmpje mag bedenken en schieten. Ingebouwde camera met scherm, een podium en uiteraard minifigures om je verhaal mee te maken. Voor regisseur spelen is helemaal niet zo makkelijk, maar wel heel leuk. Scenes bedenken, alles klaarzetten, foto’s maken en dan even terugkijken. Ben je klaar en tevreden met het eindresultaat? Dan scan je je armbandje en wordt je creatie opgeslagen. Geweldig! Verder staan ook hier genoeg bouwwerken om te bewonderen.

Het beviel ons zo goed dat we sindsdien thuis ook vaker ermee bezig zijn. En laat dat juist de magie van LEGO zijn.

Rode zone

In de Red Zone staat onder andere een kleine leeshoek met LEGO boeken in het Deens, Duits en Engels. Leuk en rustig plekje om even wat rust te nemen, tussen de inspirerende boeken te neuzen en te ontprikkelen. Verder vind je hier ook de indrukwekkende LEGO regenboog waar volop gebouwd mag worden naar eigen inzicht. Ook kun je hier een eigen pixel bouwsel of een mozaïek maken. Als je klaar bent maak je een foto met je kunstwerk en sla je het op je armband op. Het knutsel mag je weliswaar niet mee naar huis nemen, maar zo een moment vastleggen is een leuke herinnering voor later.

Houd er wel rekening mee dat het overal erg druk is. De leukste play date ooit is een fantastisch uitje voor jong en oud. En dat is ook duidelijk te zien als bezoeker. Muziek verbind de mensen, ongeacht het geslacht, huidskleur, leeftijd, afkomst of beperkingen. Het is een universele taal die iedereen begrijpt. En LEGO doet hetzelfde. Duizenden fans in hun element. Er valt hier ontzettend veel te zien en doen, wat de visie van LEGO ook ondersteunt. En dan kan ik een leeshoekje tussen de zones en makkelijke toegang tot de dakterras speeltuinen enorm waarderen. Zeker met kinderen is het erg fijn dat je af en toe de drukte kan ontsnappen om tot rust te komen om vervolgens weer gezellig mee te kunnen doen.

Gele zone

In de Yellow zone staan emoties centraal. In deze area kun je een zelfverzonnen en gemaakte LEGO creatie tot leven brengen via de mood mixer en op de digitale dansvloer laten swingen. Het eindresultaat kun je vervolgens opslaan op je LEGO House armbandje. Een ontzettend leuke manier van creativiteit en verbeelding gebruiken. Verder kun je hier bijvoorbeeld bloemetjes maken en een vis die je vervolgens in de digitale aquarium vrij laat. Wat een hit!

Zoveel creativiteit, inspiratie en liefde op een plek. Redelijk laagdrempelig, uitgebreid, veelzijdig en vrij bezig zijn met je favoriete constructiemateriaal is iets wat een bezoekje aan LEGOLAND overtreft. Hier staat the brick echt centraal. LEGO House is de perfecte representatie van alles waar LEGO om draait.

Historie Collection

Hoewel er geen vaste route is om te volgen in the house that builds start men over het algemeen via de Tree of Creativity met de trap op bij de eerste verdieping en de Masterpeaces om vervolgens de gekleurde zones af te gaan. Historie Collection, zoals de officiële LEGO museum in LEGO House wordt genoemd, bevindt zich echter in de kelder van het gebouw. Deze zwarte zone is goed te bereiken via de trap in de kleurrijke trappenhuis of via de lift. Op de ultra luxe en minimalistisch ingerichte verdieping ga je langs de memory lane. De meest bijzondere, iconische en succesvolle LEGO figuren, vernieuwingen, sets en successen vind je hier terug. Ook hier staan bouwtafels met rode blokjes voor de kleine handjes, maar niets bijzonders. The black zone is de enige zone waar het niet gaat om zelf doen en ervaren maar om te kijken, zien en bewonderen. En voor een echte fan valt hier genoeg te bewonderen.

Eetgelegenheid

Volgens LEGO House zelf moet je een uurtje of 4 uitrekken voor een bezoek. Onze ervaring is toch anders. Wij waren er vanaf de opening tot de sluiting. Reden is eigenlijk vrij simpel. Met LEGO spelen is niet iets wat je na 5 minuten zat bent, anders was je hier niet. Er zijn zoveel ruimtes om te bezoeken en zien, zoveel bouwsels om te bewonderen en vooral zoveel om zelf te doen en ervaren. En dat kost tijd. Daar wil je ook tijd voor nemen.

Gelukkig is er ook een eetgelegenheid op de begane grond, rechts van de ingang. Voor lunch kun je bij Brickaccino terecht voor verse broodjes, koude hapjes en drankjes. The Organic Food Brand is meer voor de bewust, gezonde eter. De Deense Warenwet, The Danish Veterinary and Food Administration (Fødevarestyrelsen), heeft LEGO House geregistreerd onder een bronzen 30-60% Organic Cuisine Label label.

Mini Chef

Maar voor de meeste gezinnen met kinderen is Mini Chef de ultieme winnaar op dit gebied. Het restaurant waar je vooraf echt voor gereserveerd dient te hebben, heeft als enige van de drie een duidelijke eigen ruimte. Bij aankomst krijg je een tafel aangewezen en geeft een medewerker uitleg over de gang van zaken. Want het gaat er hier heel anders aan toe dan in een normaal restaurant. Je krijgt een menu waar gerechten zijn gekoppeld aan een LEGO steentje en een zogenaamde tablet waar je je maaltijd op mag gaan bouwen. Dat klinkt misschien ingewikkeld maar dat is het niet. Het is wel super leuk! Eenmaal klaar mag de tablet, een voor een, door de gleuf van het apparaat met scherm dat op tafel staat. Dit is hoe je je bestelling doorgeeft. Tijdens het wachten worden de kinderen vermaakt met een animatie op het scherm waarop te zien is hoe de minifigures en robots bezig zijn in de keuken. In het midden van het restaurant valt ook genoeg te zien. Behalve dat de aankleding mooier is dan bij andere horeca in het gebouw, staan er twee zeer vermakende robots te dansen en bewegen terwijl ze wachten tot de bestelling in een reuze LEGO-steen-box naar beneden komt via de loopband achter hen. Ontzettend leuk bedacht en uitgevoerd. De kinderen van vrijwel alle leeftijden weten die te waarderen, maar de ouders ook. Zodra je bestelling beneden is, nummer op de box is gekoppeld aan je tafelnummer, mag je deze zelf ophalen bij de bewegende robots. Dit alleen al is een geweldige ervaring die je gewoon wilt afvinken. Het eten is voor de grote eter misschien niet veel, al mag je om meer vragen, maar wel erg lekker. Ook mag je de zakjes LEGO aan tafel mee naar huis nemen. Altijd goed toch?! Al bij al hebben wij geen spijt gekregen dat we hebben besloten hier onze dag te eindigen.

YouTube player

LEGO Store

Direct bij de in- en uitgang vind je de LEGO Store. Natuurlijk wil je even kijken en misschien wat kopen. Het is ook zo verleidelijk. Weet wel dat LEGO hier niet perse goedkoper is, en soms zelfs duurder. Wel kun je hier en daar producten vinden die je wellicht niet ergens anders kunt kopen.
Wat hier wel super leuk is, is de mogelijkheid zelf een drietal minifigures samen te stellen voor €6 (augustus 2022). Minifigures zelf ontwerpen en ter plaatse een foto maken en als mozaïek puzzel mee naar huis nemen. Dat laatste kan via de LEGO website ook, voor exact dezelfde prijs.

Praktische informatie & tips

♦ LEGO House adres: Ole Kirks Plads 1
7190 Billund
Denemarken

♦ Parkeren bij de garage op Hovedgaden 24 in Billund en 2 minuten lopen naar Ole Kirks Plads. Het kost 10 DKK (ongeveer €1,35 per uur). Wil je toch gratis parkeren, dan zet je de auto op de Granvej 9. Hier vandaan is het 20 minuten lopen naar LEGO Square.

♦ Het huis is grotendeels van het jaar open. Op de website vind je de meest actuele openingstijden.

♦ Het plein, de legendarische trap en de dakterras speeltuinen zijn altijd gratis en vrij toegankelijk voor iedereen. Dus ook buiten de openingstijden van LEGO Square.

♦ Het gebouw is erg rolstoel- en kinderwagenvriendelijk. Zo kun je bij de ingang een gratis rolstoel lenen (wel even van tevoren reserveren), zijn er genoeg liften en weinig trappen.

♦ De sociale voorzieningen zijn erg goed geregeld. Er zijn voldoende nette toiletten (met verschoningsruimtes) waardoor je nooit lang hoeft te lopen zoeken.

♦ Links van de hoofdingang, bij de toiletten, zijn er kluisjes waar je eventueel je jas en andere waardevolle spullen in kunt opbergen.

♦ Bij de ingang ruil je de entreetickets in voor een LEGO House armband met een chip waar je je kluis mee kunt openen bijvoorbeeld maar ook herinneringen en belevingen van de dag op kunt opslaan om thuis, binnen 31 dagen, nogmaals te bekijken en downloaden via legohouse.com.

♦ Home of The Brick bestaat uit 6 zones die hierboven uitgebreid zijn besproken.

♦ In ieder zone is er een gedeelte gereserveerd voor het jonge kind. Volop LEGO DUPLO en uitdagende opdrachten.

♦ De horeca vind je alleen op de begane grond, waar ook de LEGO Store en Tree of Creativity te vinden zijn.

♦ Voor Mini Chef moet je van tevoren reserveren. Het is een familierestaurant waar je in principe onbeperkt mag eten.

♦ Dit is een BE HAPPY PASS uitje.

♦ Vooraf tickets aanschaffen is wijs. Je reserveert een tijdslot. Het is simpelweg bedoeld voor de organisatie om te kunnen monitoren wanneer ze hoeveel bezoekers krijgen. Je kunt in principe tot sluitingstijd blijven.

♦ Eigen eten en drinken meenemen is toegestaan. Wel mag je het alleen op aangewezen plekken, waar ook andere eetgelegenheden te vinden zijn, nuttigen. In de experience zones mag niet worden gegeten of gedronken.

♦ Trek hier gerust een hele dag vooruit. Er is zoveel te doen, zeker met en voor kinderen.

♦ Goede loopschoenen zijn hier geen overbodige luxe. Je haalt met gemak je 10.000 stappen.

♦ Vanuit binnen zijn de dakterrassen gemakkelijk toegankelijk via de glazen deuren.

♦ Vrijwel alle teksten en aanwijzingen worden sowieso in het Engels vertaald.

♦ De gemaakte creaties mag je helaas niet mee naar huis nemen.

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

 

Redactie

Plaats een reactie