Legoland Billund Denemarken met kinderen: tips & ervaringen

In de Zuid-Deense stad in regio Jutland vind je Billund, ook wel bekend als de LEGO stad en de thuishaven van de #1 attractie van Denemarken: Legoland Billund. Een absolute must-g0-to voor ieder gezin met Lego liefhebbers. Hell, al ben je geen die hard fan is dit de moeite waard. Een uitje dat alleen al een bezoek aan Denemarken waard is voor velen. Je vakantie hier is ook echt niet compleet zonder een bezoek aan het attractiepark waar in 2022 8 nieuwe attracties en 10 miljoen steentjes erbij zijn gekomen. Welke attracties zijn absoluut de moeite waard voor welke leeftijd? Hoeveel tijd je nodig hebt voor een volwaardig bezoek? Wanneer het minder druk is en of je beter in euro’s of in Deense Kroon kunt betalen? Alle informatie, tips en ervaringen vind je in het uitgebreide artikel.

Leestip!

WOW PARK Billund Denemarken: 28 hectare grote klimpark en speelbos

Waterpark Lalandia Billund: Zwemmen bij The Aquadome tips en ervaringen

Skærup Zoo | Mini dierentuin nabij Billund Zuid-Denemarken

Hoe het allemaal begon

YouTube player

Het verhaal van LEGO gaat helemaal terug naar 1916 en start met de timmerman Ole Kirk Kristiansen. Het is vooral een inspirerend verhaal dat door doorzettingsvermogen, samenwerken en luisteren ongekende populariteit won. Het verhaal over een gemotiveerde man die veel ups en downs heeft gehad tijdens het opbouwen van het speelgoedmerk. Zo is dit constructiemateriaal zoals we het nu kennen begonnen als houten speelgoed. Pas eind jaren ’40 werd dit veranderd, maar sloeg niet direct aan bij het grote publiek. In de jaren ’60, met de overname van de zoon Gotfred, werden de Lego steentjes razend populair. Zo bezochten jaarlijks meer dan 20.000 mensen de fabriek in Billund die het liefst meer tentoongestelde creaties wilden zien. Dit idee van de zoon van de oprichter Ole Kirk Kristiansen, Gotfred Kirk Christiansen om met een simpel idee het park open te stellen voor het grote publiek veranderde na een bezoek aan het Nederlandse Madurodam. Toen Legoland Billund in 1968 officieel werd geopend, met onder andere Miniland als hoofdattractie, verwachtte de organisatie rond de 300.000 bezoekers in het eerste jaar. Uiteindelijk kwamen er 625.000 bezoekers op af en maakte LEGOLAND een vliegende start.

Nu 54 jaar verder ligt het themapark op 14 hectare land, is meer dan 50 toffe attractie rijk, bezit dit familiebedrijf onder de vleugels van LEGO GROUP en Marling Entertainments (eigenaar van bijvoorbeeld Madame Tussauds, The Dungeons & Sea Life’s) onder andere 10 LEGOLAND parken wereldwijd, LEGOLAND Billund Resort (LEGOLAND Billund, LEGO House, Lalandia, Givskud Zoo en Wow Park), 23 discovery centra, hotels, holiday villages, beach retreats en waterparken. De attractieparken alleen al zijn jaarlijks goed voor 15 miljoen bezoekers.

Hieronder een overzicht van alle resorts en dicovery centers.

LEGOLAND parken wereldwijd

Billund in Denemarken
Günzburg in Duitsland
Windsor in Verenigd Koninkrijk
Gardaland Resort in Ronchi, Italië
Californië, New York en Florida in Verenigde Staten
Kinjofuto in Japan
Nusajaya in Maleisië
Jebel Ali South in Dubai

LEGOLAND Discovery Centra wereldwijd

Scheveningen in Nederland
Oberhausen in Duitsland
Berlijn in Duitsland
Birmingham en Manchester in Verenigde Koninkrijk
Istanbul in Turkije
Arizona, Chicago, Michigan, Atlanta, New Jersey, Westchester, Columbus, Bay Area, Dallas, Philadelphia, Boston, Kansas City en San Antonio in Verenigde Staten
Toronto in Canada
Chicago in Verenigde Staten
Michigan in Verenigde Staten
Atlanta in Verenigde Staten
Shanghai, Peking en Shenyang in China
Osaka en Tokio in Japan
Hong Kong
Melbourne in Australië

LEGOLAND Billund Denemarken

Het eerste en meest bekenden LEGO park ter wereld bevindt zich in het thuisland van de iconische bouwsteentjes. Een attractiepark dat in principe gericht is op gezinnen met kinderen tussen 2 en 12 jaar, maar waar ook volwassenen een fantastische tijd beleven. Onze ervaring, praktische informatie en tips voor LEGOLAND Denemarken inclusief een impressie in de vorm van toffe beelden vind je hieronder. Staat een bezoek op je bucketlist of zelfs al gepland, dan is dit alle voorbereiding die je nodig hebt.

Met de auto naar Billund

Het pretpark is vanuit Nederland heel goed te doen met de auto. Zo is de locatie vanuit Utrecht te bereiken in 7 uur en een kwartier. Vanuit Emmen deden we hier 6 uur over ( 2 tussenstops niet meegerekend). Het adres dat je in je navigatie invoert is: Nordmarksvej, 7190 Billund.

Tussenstops speeltuinen

Twee uur aan een stuk door rijden is lang zat. Dat is lichamelijk, maar ook mentaal te voelen. Om verkeersveiligheid, maar ook om het gezellig te houden in de auto is dit exact wat we deden, om de 2 uur pauzeren. Daarom had ik ter voorbereiding op onze reis ook interessante tussenstops onderweg naar Denemarken opgezocht. Helaas geen succesvolle combinatie als toffe avonturenpark langs de snelweg met tankstation en een schone toilet. Maar wel een superleuke spielplatz waar zelfs de meest kieskeurige kinderen even lekker kunnen spelen. Het zorgt ervoor dat de achterbank erna in hun nopjes is terwijl wij de reis vervolgen. Voor ons was dat heel belangrijk. Naar het toilet gaan doen we op momenten dat er getankt wordt bijvoorbeeld.

Abenteuerspielpltz Stuhr (vlak voor Bremen)
28816 Stuhr
Duitsland

Een leuke en grote speeltuin met verschillende speeltoestellen, schommels, wippen en een klimrek in de vorm van een schip. Er is genoeg ruimte om een balletje te slaan, een hapje te eten op de bank en je afval te deponeren in een van de vuilnisbakken.

Speeltuin Holmbrook (in Hamburg)
22605 Hamburg
Duitsland

Wederom een grote speeltuin waar er van alles te doen is voor peuters, kleuters en oudere kinderen. Van rennen en springen of spelen in het zand tot klimmen en klauteren, schommelen of waterpret met de waterpomp.

Onderweg tanken

Het is je vast niet ontgaan dat brandstof overal duurder is geworden. Zelf wonen we aan de Duitse grens in Nederland wat het tanken in Duitsland een stuk makkelijker maakt. Op de snelweg kun je beter niet bij de grote tankstations tanken omdat deze altijd duurder zijn dan elders. Dat geldt overigens niet alleen wanneer je vanuit Nederland of België richting Denemarken reist maar ook de andere kant op. Wat je beter wel kunt doen om geld te besparen op brandstof? Volg in plaats van de ausfahrt (afslag) autohof om bij een tankstelle terecht te komen waar je aanzienlijk minder betaalt voor hetzelfde. Deze borden worden gewoon vanaf de snelweg aangegeven.

Vlak voor de Deense grens in Duitsland tanken is een goed idee. De Deense brandstofprijzen zijn anno augustus 2022 te vergelijken met de prijzen in Nederland. Eenmaal in Danmark valt het vooral op dat de tarieven rond 16 uur (eind werktijd meeste mensen) hoger zijn dan later op de avond bijvoorbeeld. Het kan verstandig zijn dit voor jezelf in de gaten te houden zodat je niet onnodig meer hoeft te betalen als je weer moet tanken tijdens je vakantie.

Parkeren bij LEGOLAND Billund

Hoewel LEGOLAND, maar liefst 5 ruime parkings heeft (P1, P2, P3, P4 (bij extreme drukte), P5 en P6) zijn ze allemaal ongeveer even ver lopen naar de ingang. Daardoor maakt het niet echt veel uit op welke parkeerplaat je je auto neerzet. Wij zetten de auto op P1 wat op een minuut lopen van  de ingang van het park is zowel als de parkeerautomaten. Het park opent om 10 uur en wij zijn er gelukkig redelijk vroeg bij, net als duizenden anderen. Speciale parkeerplaats voor invalidekaarthouders is hier gratis. De rest betaalt 50 DKK wat ongeveer €8 is. Je kunt hier gewoon met je pinpas of creditcard betalen. Let wel op dat je Deense Kroon selecteert om te voorkomen dat je door de wisselkoers duurder uit bent dan nodig.

Plattegrond

Eenmaal voorbij de gates kun je aan de rechterzijde een gratis plattegrond pakken. Deze zijn in het Deens, Engels en Duits beschikbaar maar voor zover het mij opviel was het vooral de Engelstalige versie dat binnen een paar seconden op was. Gelukkig werd dit direct aangevuld door een medewerker. Mocht je meer digitaal zijn ingesteld of deze ter voorbereiding willen gebruiken dan kun je de LEGOLAND Billund park map ook downloaden.

Booking.com

Attracties

LEGOLAND® Billund in Denemarken is een attractiepark als alle andere en toch anders dan alle andere. Wat deze plek zo magisch en uniek maakt? Liefde voor LEGO en alle creativiteit, plezier en onbegrensde mogelijkheden dat dit speelgoed biedt. Het park zelf is vooral als groot en compact te beschrijven en voor het overzicht deels ingedeeld op thema.

Miniland

Zo vind je vlak voorbij de ingang en DUPLO® Land aan de rechterkant de door Madurodam geïnspireerde Miniland. Hier staan replica’s van verschillende gebouwen uit de hele wereld nagebouwd in miniatuur met de welbekende steentjes. Van de bekendste straatjes in Kopenhagen tot bijzondere kastelen in Duitsland. Als je de tijd neemt vind je ook Amsterdam ertussen. Bijzonder om te zien omdat het een van de eerste attracties betreft, maar ook omdat er genoeg indrukwekkend nagebouwde creaties met bijzondere details tussen staan. Kun je je voorstellen dat dit onderdeel van ongeveer 20 miljoen steentjes is gebouwd? Wat ook de moeite waard is is de LEGO Safari. Een monorail ritje in een jeep door de Afrikaanse Savanne van Miniland. Het kan een beetje krap zijn als volwassenen in te wurmen maar het lukt wel 😉 In Miniland staat ook de Renault verkeersschool voor kinderen tussen 6 en 13 jaar. Als ik de Renault Traffic School ergens mee kan vergelijken dan is het wel de verkeerschool van Slagharen. Super leuk, met name voor de jongere kids. Al moet je hier wel extra voor betalen. Verder vind je hier ook de Fog Hopper, Caterpillar, LEGOTOP, Mini boats en kun je Nintendo spelen bij Nintendo Game Zone. Mini Boats is dit jaar gerenoveerd. Ook zijn de volgende attracties vervangen: Vrijheidsbeeld, Taj Mahal, Sydney Opera House, Colosseum, Sphinx, London Eye en de Basiliuskathedraal. Dus ja zelfs wanneer je hier eerder bent geweest, is dit wel een must see. Het enige nadeel is dat het enorm veel tijd kost dus ben je hier eenmalig dan wil je dit onderdeel misschien voor het laatst bewaren.

DUPLO Land

DUPLO® Land is er speciaal voor de allerkleinsten. Hier kunnen baby’s, peuters en kleuters veilig spelen, ontdekken en genieten in attracties als Duplo Express (rijdend trijntje), Duplo Planes (vliegtuigje dat draaiend op en neer gaat) of Duplo Playhouses (fijne speeltuin met speelhuisjes, mega duplo blokken waarmee naar hartelust gebouwd kan worden en meer) en Legondol (mini-reuzenrad met een geweldig uitzicht over Duplo Land). Een prachtig stukje LEGOLAND ingericht voor de jonge kinderen waar je overigens tot 2 jaar geen toegangsprijs voor hoeft neer te tellen.

Pirate Land

Mijn persoonlijke favoriet staat hier in Pirate Land. Hier staan attracties als Lighthouse, waar je jezelf onder tijdsdruk met een touw omhoog moet zien te hijsen. Hilarische activiteit dat ontzettend leuk is om samen met je kind te doen want spierballen vereist. Pirate Boats is een attractie waar je low key een klein bootvaart maakt met elektronisch gestuurde onderdelen en LEGO stukken om je heen. Met jonge kinderen die snel dingen te eng vinden en bijna nergens in durven is dit wel een aanrader. Verder kun je hier ook een Pirate Carrousel in (zowel individueel als gezamenlijk draaiende piratenschipjes). Speciaal voor de kleine en grote waaghalzen is er Pirate Wave Breaker. Een piratenschip dat rolt, in de bochten draait en heen en weer gaat. Ja, hier is meer dan een sterke maag voor nodig en daarom is deze attractie ook niet geschikt voor zwangere vrouwen of mensen met bijvoorbeeld hart-, rug- of nekklachten. En last but not least mijn favoriet: Pirate Splash Battle. Een geweldige activiteit voor het hele gezin. Zeker op een tropische dag. Want hier ga je gegarandeerd nat worden en niet zo een beetje ook. Maar wat een plezier! Deze attractie zorgde voor zoveel energie dat menig langslopend mens stopte om kijkend mee te genieten of vanaf de kant mee te doen. Absoluut een aanrader, met name met mooi weer!

Imagination Zone

Vlak achter Duplo Land is Imagination Zone te vinden. Een area waar de Music Fontein staat. Een fontein in ovale vorm waar van LEGO gemaakte muziekinstrumenten in staan en een melodie afspelen. Fijn plekje om even aan de rand van te gaan zitten, afkoelen door wat te spetteren met water of gewoon met bewondering naar te kijken. LEGO creativiteit kent geen grenzen en dat blijkt keer op keer weer. Verder vind je hier ook de grootste 4D bioscoop van heel Scandinavië: LEGO®Studios. Een enorme, koele cinema waarbij je alleen je 3D bril hoeft op te zetten, achterover leunen en met grote bewondering genieten van deze nieuwe ervaring. In principe draaien er twee films per dag van nog geen half uur. Niet te kort en niet te lang, maar lang genoeg om even aan het warme weer te ontsnappen. Net als in het grootste gedeelde van LEGOLAND wordt ook hier rekening gehouden met andere talen en wordt de voorstelling vaak aangeboden in het Deens, Duits en Engels. De laatste attractie dat onder Imagination Zone valt is Atlantis by SEA LIFE™. Een toffe combinatie tussen onderwater wereld, fantastische LEGO build en Sea Life. Mocht je ooit naar SEA LIFE Scheveningen of Oberhausen bijvoorbeeld zijn geweest, dan is dit een prima vergelijking. Dit is wel een educatieve doorloop-attractie met ontzettend veel fantastische LEGO modellen tussen honderden zeebewoners, prachtige muurschilderingen en andere technische foefjes om het entertainment gehalte naar een hoger level te tillen. En nee, dit wil je niet missen tijdens je bezoek aan LEGOLAND Billund.

LEGOREDO® Town

Het Wilde Westen van het Deense LEGOpark bevat genoeg avonturen om je urenlang te vermaken. Zoals Ghost – The Haunted House, een zeer kindvriendelijke spookhuis met van de bouwsteentjes gemaakte spookjes en spiegeldoolhof. De kinderen goud laten zoeken bij LEGOLDINE is een prima optie of zelf een bootje bouwen en in praktijk uitproberen bij LEGOREDO® River. Ook heel leuk om samen te doen. In LEGOREDO® Town staat ook een van de nieuwste attracties: The Monster Wall. Dit is een 11 meter lange en 2,5 meter hoge LEGO muur opgebouwd uit maar liefst 1,3 miljoen steentjes. Mocht je je geïnspireerd voelen kun je hier zelf je creatie bouwen en vastzetten. Thema: LEGO® Monster Fighters. Het is goed te vergelijken met de Aquarium in LEGO HOUSE. Verder staat hier ook een laagdrempelige carrousel voor de kinderen Western Ride. En super leuke waterattractie LEGO® Canoe dat veel weg heeft van Wild Waterval van Hellendoorn. Hartje zomer is dit er een dat je niet wil overslaan.

Adventure Land

In dit stukje LEGOLAND Billund vind je onder andere de 16 meter hoge X-Treme Racers, een thrill ride achtbaan die bijna 100 km per uur gaat. Een die adrenalinejunkies onder ons (met een minimale lengte van 120 centimeter ) absoluut niet mogen overslaan. Verder vind je hier ook een waterattractie Jungle Racers. Dit is een activiteit waarbij je snel ronddraait terwijl je op zo een waterscooter zit. Fire Brigade is super leuk om als gezin te doen. Dit is een laagdrempelige avontuur waarbij je dus samen als een team als eerste de brand moet zien te blussen en met de brandweerwagen teruggaan naar het startpunt. The Temple zit er bij voorbaat al fantastisch uit met de Egyptische sfeer rondom, Met piramides, farao en hiërogliefen. Eenmaal binnen stap je in een karretje en maak je een indoor rit terwijl je lasergamend om je heen schiet om zo maximaal aantal punten te scoren.

KNIGHTS’ KINGDOM™

Een van de 11 thema’s waar het park is ingedeeld heet Knights’ Kingdom. Hier vind je de thrill ride achtbaan The Dragon dat gebouwd is binnen een gigantisch kasteel. De rit begint met een minuut lange dark ride en eindigt met een achtbaanrit. Een leuk weetje tussendoor: Deze toffe attractie vind je in meerdere LEGOLAND parken wereldwijd waaronder Duitsland, Dubai, Windsor etc. Ook Viking River Splash vind je hier. Een Sungai Kalamantan- achtige waterattractie die we kennen van Hellendoorn maar dan geheel in LEGOLAND Denemarken stijl zoals de naam al doet vermoeden. Voor wat afwisseling kun je hier ook de Princess Garden bezoeken met kids. In principe loopt er dagelijks tussen 12 en 14 uur in ieder geval 1 prinses rond waar jonge en oudere jongens en meisjes op de foto mee kunnen, knuffelen of wat vragen stellen in de gangbare talen. In de zomer 2022 was er ook een Castle Show waar we een kleine half uur op de zon overgoten tribune voor hebben gezeten. Een waarbij taalbarrières geen rol spelen. Het begon met een prinses in nood dat geholpen zou worden door stoere jongens. Gelukkig eindigde het vrij eenvoudige verhaal beter dan het begon en was uiteindelijk de prinses zelf degene die de dag redde.

Polar Land

Het gedeelte met 4 activiteiten waar alles draait om ijs, pinguïns en snelheid. Arctic Icebreakers is een 11 meter lange en ijskoude variant op de LEGOREDO® River. Beiden zijn nieuw sinds dit seizoen. Bij Ice Pilots School mag je met een vlieg stimulator spelen en zelf een vliegreis ontwerpen met behulp van de touchscreen scherm. Gezien de setting kun je deelnemen mits je tussen 120 en 195 centimeter lang bent. Voor een educatieve bezigheid en rust tussen alle wilde attracties en bouwen door moet je bij Penguin Bay zijn. Letterlijk een stukje Pinguïn paradijs binnen LEGOLAND. De laatste in dit rijtje is Polar X-plorer. Ook dit is een thrill ride achtbaan die ruim 100 km per uur gaat.

THE LEGO® MOVIE™ World

Een kleurrijk en overzichtelijk gebied dat perfect past bij de LEGO stijl. Dit soort attracties verwacht je in LEGOLAND Denemarken. Uitermate geschikt voor de peuters, kleuters maar ook iets oudere kinderen en de ouders. Hoewel het ook hier redelijk druk is hartje zomer, is het niets vergeleken met de rest van het park. Dit is een in samenwerking met Warner Bros. Consumer Products gemaakte area en is gebaseerd op LEGO The Movie en The Lego Movie 2: The Second Part. Wat er allemaal te doen is? Unikitty’s Disco Drop is een 12 meter hoge vrijevaltoren voor kinderen vanaf 100 cm en hun ouders met een sterke maag. Benny’s Playship is een 10 meter hoge speeltoestel waar jonge kinderen kunnen klimmen, klauteren en vanaf glijden. Apocalypseburg Sky Battle is een 14 meter hoge 360 graden vliegtuigmolen waarbij je een fotowaardige uitzicht cadeau krijgt. Hier kun je zelf je draairichting bepalen doordat je zelf stuurt. En Emmet’s Flying Adventure – Masters of Flight is een van de pareltjes van het park. Dit is de allergrootste investering geweest in de geschiedenis van het park. Het is een 5000 vierkante meter grote en meteen allereerste vliegende theater van Scandinavië. Inclusief zitten op de Emmet’s bank terwijl je de film op de 180 draaiende koepelscherm kijkt met wind, mist en zelfs geuren. Het gevoel dat je je in de LEGO World Universum bevindt en zelf door de film heen vliegt. Een indrukwekkende ervaring dat maar 5 minuten duurt en te vergelijken is met Soarin’ in Disney California Adventure. Deze wil je niet missen tijdens je bezoek! Alhoewel, mits je kinderen hebt die angstig zijn of snel misselijk, dan is dit misschien iets wat je voorlopig wilt overslaan.

YouTube player

LEGO® NINJAGO® World

Helaas is er geen LEGO Friends World maar wel een LEGO® NINJAGO® World met op het plein onder andere een laagdrempelige Cole’s Rock Climb oftewel een klimmuurtje. Het is geen attractie te noemen, maar meer een speelmogelijkheid voor kinderen. Bij Lloyd’s Laser Maze mag je eerste door een Japanse tuin heen lopen om in de rij te wachten om als een heuse ninja je skills te gebruiken en 30 lasterstralen te ontwijken in een laserdoolhof. Dat doe je natuurlijk onder tijdsdruk. Rechts naast de laserdoolhof, bij LEGO® NINJAGO® The Ride is een interactieve 3D dark ride voor de fans. Je wapen? Je handen. In plaats van lasterpistols mag je hier lekker met je handen gaan wapperen om de op het scherm zichtbare ballen te raken. Nog zo een dat voor sommige kinderen minder geschikt is. Jay’s Reaction game is meer een activiteit dan een attractie. Een groot voordeel: Hier zul je geen wachtrijen vinden.

Brick Street

Het laatste themagebied is nieuw en puur gericht op LEGO bouwen. Rebuild the World bijvoorbeeld waar je je eigen LEGO creatie mag toevoegen aan PLANET LEGOLAND® in het midden van de ruimte. Pal naast Hotel LEGOLAND vind je DUPLO® Fun, met 250 m2 indoor speelplek vol DUPLO® steentjes voor de allerkleinsten om mee te spelen. LEGOLAND® Gallery is een grote binnenruimte van 250 vierkante met 12 grote tentoonstellingsruimtes. Er is hier plek voor 100 LEGO creaties waar je als fan aan mee mag doen door alleen te bouwen met de gele steentjes. Vlak naast Hotel LEGOLAND en Atlantis by Sea Life vind je The Great LEGO® Reef. Dit kun je zien als een verlengstuk van het aquarium ten grootte van 200 vierkante meter. Hier kun je je ook inschrijven voor een CREATIVE Workshop wat dus alleen op reservering mogelijk is. Kom je echt als LEGO fan, is Brick Street the place to be.

Top attracties

Met ruim 50 attracties en genoeg andere creaties en activiteiten om te zien en doen biedt het park een uiteenlopend bod aan variatie. Voor ieder wat wils. Maar wat zijn nou dingen die je absoluut niet mag missen wanneer je hier bent met kinderen? Ons oordeel is natuurlijk wel een beetje verkleurd door het het feit dat wij het park bezochten op een tropische dag in augustus 2022. De waterattracties Pirate Splash Battle, LEGO® Canoe en Viking River Splash zijn zonder twijfel een grote aanrader voor het hele gezin. The LEGO® MOVIE™ World is ook een themagebied dat je gezien wil hebben. Voor de jonge bezoekers is het buiten een speelparadijs, terwijl voor de oudere kinderen het vliegende theater het hart sneller doet bonken. Voor de echte LEGO liefhebbers zijn de nieuwe attracties op de Brick Street een dikke aanrader, maar ook alle andere doe attracties zoals de The Monster Wall bijvoorbeeld. Heel leuk om te zien zijn Music Fontein, LEGOREDO® Town met de levensgrote replica’s van Mount Rushmore National Memorial, watervallen en andere prachtige LEGO creaties ter decoratie. En natuurlijk het prachtige Atlantis by SEA LIFE™. Voor de avonturiers die graag een adrenaline kick krijgen zijn de 4 achtbanen een must.

Sociale voorzieningen in het park

Wanneer je Denemarken met Nederland vergelijkt is dit iets waarin Denemarken duidelijk in uitblinkt: Sociale voorzieningen. Je hoeft nooit ver te lopen voor een toilet met verschoonmogelijkheid voor jonge kinderen en invalidentoilet. Er zijn genoeg geldautomaten aanwezig maar of je daar, gezien de wisselkoers, gebruik van wilt maken is een tweede. Voor de rokers zijn er 6 aangewezen gebieden waar dit toegestaan is. Ook zijn er verschillende restaurants en eetgelegenheden aanwezig met een uiteenlopend aanbod. In Denemarken zijn ze nogal dol op pizza, hotdogs en ijs en dat is in LEGOLAND Billund ook duidelijk te zien. Goed om te weten: Hoewel de prijzen wat hoger liggen dan je wellicht gewend bent, zijn de porties ook aanzienlijk groter. Dat geldt niet alleen voor de maaltijden maar ook de bijzonder lekkere ijsjes. Liever eigen eten en drinken meenemen? Dat mag. Er staan verspreid over het park veel picknicktafels en bankjes die prima geschikt zijn voor een pauze en het nuttigen van je zelf meegenomen etenswaar.

Praktische tips & informatie

♦ Adres LEGOLAND Billund
Nordmarksvej 9
7190 Billund
Denemarken

♦ Op steenworp afstand van vliegveld Billund

♦ Binnen een uur ben je op het strand

♦ In principe geopend vanaf eind maart tot en met Halloween in oktober. Op de website staan de meest accurate openingstijden.

♦ Attracties sluiten een uur voor het park sluit

♦ Over het algemeen kan een kind vanaf een lengte van 100 cm, al dan niet onder begeleiding van een volwassene, overal in

♦ Met name de zomervakantie is erg druk. Vanaf de tweede helft augustus wordt het in principe rustiger omdat de vakantie voor de meeste Denen voorbij is. Mei- en herfstvakantie zijn sowieso minder druk.

♦ Wil je alles zien en doen? Dan is 1 dag LEGOLAND eigenlijk te weinig. Je maakt meer kans met 2 dagen.

♦ Geen zin om in de lange wachtrijen te staan? Dan is Reserve and Ride een dikke aanrader. Hiermee mag je, net als in Puy du Fou, de rij overslaan. Je schaft het aan bij de Reserve & Ride Shop direct voorbij de ingang.

♦ Download en gebruik de gratis LEGO-app via Google Play of Apple Store. Hier kun je de digitale en interactieve plattegrond bekijken, je bezoek vooraf plannen, maar ook de wachttijden per attractie inzien. Handig!

♦ Neem reserve kleding mee als je het familiepark bezoekt. Er zijn veel water activiteiten waarbij het kind flink nat kan worden.

♦ Er zijn genoeg toiletten, invalide toiletten en verschoonruimtes in het park. Zoeken of ophouden is absoluut niet nodig.

♦ Er zijn 6 aangegeven rookruimtes in het park waar roken toegestaan is. Voor de rest is LEGOLAND rookvrij.

♦ Hoewel er voldoende tafels zijn per restaurant kan het een uitdaging zijn een lege te vinden rondom etenstijd. Ga daarom iets eerder om drukte voor te zijn. Dat scheelt wachten in rij voor het eten en moeilijk doen om schaduwrijke zitplaats met kinderen.

♦ Voor een LEGOLAND refill beker betaal je iets van €4,50. Hiermee kun je tijdens je bezoek onbeperkt de beker hervullen met prik, sap of water uit de automaten die veelvoudig aanwezig zijn in het park. De beker kun je daarna als souvenir mee naar huis nemen. De volgende keer weer meenemen heeft echter weinig zin. De beker heeft een houdbaarheidsdatum die door de refill automaat wordt gescand.

♦ Er zijn officieel 10 restaurants inclusief Panorama restaurant in het Hotel Legoland dat gewoon vanuit het park te bereiken is. Bij Family Buffet betaal je vooraf een vast bedrag en mag je onbeperkt eten. Het aanbod is niet bijzonder groot het is goed te doen met de kinderen. Hier vind je ook patatjes in de vorm van LEGO-blokjes.

♦ De tarieven in Denemarken liggen weliswaar hoger, maar de porties zijn ook aanzienlijk groter. Je krijgt dus waar voor je geld. Ben je een grote eter? Dan zou ik in eerste instantie een normale portie bestellen. Zijn je kinderen moeilijke eters of heb je zelf misschien een maagbandje? Bestel dan een portie samen. Dit geldt niet alleen voor lunch- en diner maaltijden, maar ook voor bijvoorbeeld Deense ijsjes.

♦ Online tickets bestellen is goedkoper.

♦ LEGO kopen in bij LEGOLAND is niet goedkoper en vaak zelfs duurder.

♦ Kom zo een half uur voor het park opent als je een parkeerplek vlak voor de ingang wilt. Het kost hoe dan 50 DKK wat ongeveer omgerekend €8 is. Gratis parkeren is er alleen voor invaliden.

♦ Met korting naar LEGOLAND Billund Denemarken? Tot 31 december 2023 mogen kinderen gratis mee met een betaalde ouder. Check hier de voorwaarden. Wanneer je LEGO sets koopt staan ook vaak kortingsacties in de boekjes. Het is de moeite waard deze door te spitten en te bewaren. Ook Met de BE HAPPY PASS profiteer je van leuke discounts.

♦ De wegen in Zuid-Jutland en dus ook omgeving Billund zijn heuvelachtig en erg rustig.

♦ Gebruik dit artikel en alle tips om je bezoek vooraf uit te stippen en maak een duidelijke planning in welke volgorde je de attracties wil bezoeken. Hiermee kun je voorkomen dat je kostbare tijd verliest met lopen en wachten.

♦ Bij LEGOLAND overnachten kan onder andere bij Hotel LEGOLAND®, LEGOLAND® Castle Hotel, LEGOLAND® Holiday Village, Vakantiepark Lalandia® Billund of in de buurt. Boek hier je overnachting in de buurt van LEGOLAND Billund tips en suggesties met reviews.

 

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sandra

Plaats een reactie