10x fantastische gezinsactiviteiten voor in het weekend

Doordeweeks zijn de meeste ouders zo druk met verplichtingen dat ze extra uitkijken naar wat rust, plezier en quality time samen in het weekend. Druk druk druk. En helaas is dat exact wat we onze kinderen vanaf jongs af aan ook meegeven. Maar andersom kunnen we er ook veel van leren. Vaak geeft structuur duidelijkheid en rust. Leer je kind na school en tijdens het weekend ook ontspannen door de hieronder genoemde activiteiten en tips toe te passen. Maar ook zelfstandigheid en inzicht voor grote-mensen-zaken door samen een planning voor de hele week te maken. Ook bij een maaltijdplanner maken kan je een kind heel goed betrekken. Andersom leren de kinderen ons vooral niet onszelf voorbij te hollen en wat vaker stil te staan en genieten van de kleine dingen. Door bijvoorbeeld een offline dag te houden en kinderen tijd en aandacht te geven die ze verdienen. Kun je wel wat inspiratie gebruiken voor leuke gezinsactiviteiten in en om het huis? De lijst hieronder bevat toffe tips voor alle leeftijden, weeromstandigheden en budgetten.

10x leuke gezinsactiviteiten voor in het weekend

1. Zoek de natuur op. Als het gaat om dagjes uit met kinderen denken we misschien te snel aan dierentuinen en pretparken. Heerlijk met de zon op je snoet, maar minder fijn in de koude maanden. Een winterse boswandeling daarentegen is goed voor lichaam en geest. En het is gratis. Ontwijk je liever de drukte? Ga het bos in samen. Loop een van de vele kabouterpaden, ga samen ravotten in een speelbos, zoek een nieuwe belevingspad op, bezoek een kinderboerderij of ga een stukje fietsen. Batterij opladen en genieten ten top! Onze aanraders? Het belevenissenbos in Lelystad, Roekpad Echten in Drenthe of Crescent Park in Harderwijk zijn absoluut de moeite waard.

TIP! Alle kabouterpaden van Nederland per provincie vind je hier

2. Heb je misschien alle noemenswaardige ontdekplekken in je omgeving al getest? Of zijn de kinderen wat ouder en niet meer makkelijk te porren voor een middagje in de natuur? Ga geocachen. Mocht je er nog niet bekend mee zijn: geocaching is een actieve buitenspel waarbij je met behulp van GPS signalen op zoek gaat naar verborgen schatten (=cachen). Deze liggen overal in de openbare buitenruimte verstopt in de vorm van een pvc buis, kistje, doosje of iets anders. De bedoeling is deze op te sporen aan de hand van de aanwijzingen. Vaak vind je ze samen met een beloning en logboek van schatzoekers die er eerder bij waren. Als hulp gebruik je hiervoor een gratis of betaalde app.

3. Voor een geweldig weekend samen hoef je het huis niet perse uit. Ga voor een laagdrempelige JA DAG. Laat de kinderen de hele dag het eten kiezen (of voorbereiden) en bijvoorbeeld een aantal bordspellen die jullie als gezin kunnen spelen. Monopoly, Andor, Ticket to Ride of Hints. Of ga gamen. Mario Kart 8 Deluxe en Just Dance zijn multiplayer games die je samen met het hele gezin kunt spelen.  Voor bepaalde uitbreidingen moet je weliswaar Nintendo tegoed kopen maar ook dat is zo gepiept.

TIP! De leukste dobbelspellen vind je hier 

4. Ga net een stapje verder en organiseer een filmavondje. Gooi alle kussens en zachte plaids op de grond, zet wat gezellige lampjes aan en lekkere hapjes op tafel. Welke film wordt het? Harry Potter, Encanto of Yes Day misschien?. Voor je het weet is de nieuwe traditie op de zaterdagavond geboren waar iedereen naar uitkijkt.

5. Tijd voor de keukenprinses in je om te ontwaken. Kies samen voor een (of meer) gerechten die jullie samen gaan maken. Van pizza en zandkoekjes tot kleine borrelhapjes voor bij de film. Lekker en gezellig!

6. Tja hoe maak je iets wat noodzakelijk is leuk? Met muziek natuurlijk. Zet je favoriete playlist op en ga samen opruimen en schoonmaken. Van wasjes draaien, bedden verschonen en prullenbakken legen tot afstoffen en de tuin vegen. Ineens voelt je kamer opruimen helemaal niet als een straf. Binnen klaar? Trek het gerust door naar buiten 😉 Maak van de gelegenheid gebruik om alle buitenspeelgoed netjes op te ruimen bijvoorbeeld of ga tuineren.

7. Nog een aantal boeken liggen die je graag wil lezen? Ook daar is het weekend heel geschikt voor. Naast dat je even je rust pakt, laat je ook een mooi voorbeeld zien en motiveer je de kinderen hetzelfde te doen. Geen geschikt leesvoer in huis? Maak van een bezoekje aan de plaatselijke bibliotheek een uitje.

TIP! Leesvoer vakantie 9-12 jaar | Top 5 kinderboeken om in de zomer te lezen

8. Sommige kinderen lopen constant met een enorme leerhonger rond. Sommige met behoefte aan vrij spelen. En sommige willen vooral hun creativiteit kunnen uiten. Met constructiemateriaal als LEGO en Gravitrax bouwen voldoet aan al deze behoeftes. Daarnaast kan er alleen of samen gespeeld worden. Een mooie manier om de band met je kind een boost te geven maar ook een fijne manier om te ontprikkelen.

9. Ken je onze anti-verveel-lijst al? Ook hier vind je ruim 75 wat-te-doen-in-het-weekend-met-kinderen-ideeën waar je van kunt profiteren.

10. Of onze Staycation | 500x wat te doen als je niet op vakantie gaat artikel met talloze activiteiten die je ook prima in het weekend kunt doen.

Leuke dingen om in het weekend te doen met kinderen tips mamaplaneet.nl

 

Sandra

Plaats een reactie