Leukste dobbelspellen voor kinderen

Dobbelspelletjes. Wie is er niet mee opgegroeid? Naast bordspellen, kaartspellen en puzzelspellen zijn dobbelspellen de populairste gezelschapsspellen ter wereld. Wist je dat dobbelsteentjes al zeker 5000 jaar oud zijn? Vroeger waren deze steentjes niets meer dan een onderdeel van een spel voor belangrijke mensen in Iran en India. Ook Romeinse soldaten dobbelden om moeilijke keuzes te beslissen. Het werd vooral gezien als een serieuze zaak. In 1954 werd Yahtzee uitgebracht. Sindsdien is populariteit van het dobbelspel enorm gestegen. Het aantal spelletjes en varianten op bestaande spellen zijn een bewijs hiervan. Omdat ik mij heel goed kan voorstellen dat je door de bomen het bos niet ziet, hierbij een fijn overzicht van de leukste dobbelspellen voor kinderen.

Lees ook

Creatief met knikkers | Knikkeren als leermiddel & knikkerbaan DIY

Ravensburger GraviTrax & Pro Starter Set Vertical

Voordelen dobbelspel

Spellen waarbij we dobbelen met een of meerdere dobbelstenen noemen we dobbelspelletjes. Dit zijn eigenlijk altijd vrij eenvoudige spellen met simpele spelregels waarbij je niet al te veel hoeft na te denken.

Deze gezelschapsspellen zijn geschikt voor de hele familie: jonge kinderen vanaf een jaar of 3 tot volwassenen van 99 jaar.

Ze zijn compact en daarmee makkelijk mee te nemen op vakantie. Ze bestaan uit een minimaal aantal onderdelen waardoor het spel niet snel beschadigd of incompleet raakt. Daarbij zit er geen speelbord of dergelijke bij waardoor je zelf bepaalt of je het spel speelt op tafel, vloer of elders.

Bij een dobbelspel is er in principe altijd interactie. Ondanks dat je om de beurt de dobbelsteen gooit worden de medespelers hierbij betrokken. Jouw worp heeft immers ook een invloed op de rest.

Je hebt geen half uur nodig het spel klaar te zetten. En je hoeft ook niet 3 kwartier te blijven spelen. Een dobbelspel pak je er makkelijk tussendoor bij en je ruimt het ook zo weer op.

Er zijn verschillende dobbelspellen geschikt voor peuters en kleuters. Dit maakt het spel echter niet minder leuk voor de oudere kinderen en tieners. Ideaal voor de spelletjesavond met het hele gezin tijdens Kerst of gewoon. Er zijn echter ook uitvoeringen voor 2 personen of juist voor oudere kinderen en volwassenen.

Spelletjes spelen met zijn allen is super gezellig, daarbij zijn dobbelspellen ook educatief. Zo werken kinderen aan hun hand- oog coördinatie en sociaal-emotionele ontwikkeling.

Een potje dobbelen kan vaak met twee spelers, 4, 6 of meer.

Door al deze voordelen wil je vaak achter elkaar spelen.

Soorten dobbelstenen

De meest bekende dobbelsteen is een zeshoekige kubus met een aantal ogen op iedere zijde. Het aantal ogen gaat van 1 tot en met 6. Ze zijn in verschillende maten te vinden. Maar er bestaan ook dobbelstenen met cijfers, kleuren, zintuigen of een andere afbeelding. Er zijn echter ook tweezijdige steentjes in de vorm van een munt. Driezijdige prisma dobbelstenen. En zelfs steentjes met 8, 10, 30 of 100 vlakken. Hier worden de soorten dobbelstenen uitgebreid uitgelegd.

Uitleg spelregels

Er zijn inmiddels zo ontzettend veel dobbelspellen op de markt dat de regels logischerwijze per spel verschillen. Zo zijn er spellen met alleen dobbelsteentjes en spellen waarbij de steentjes er een onderdeel van zijn. Over het algemeen is het zo dat de hoogste worp het spel mag starten en het aantal ogen voor het aantal punten staat. Hoe hoger je gooit, des te beter. De score wordt al dan niet op een scoreblad genoteerd. De leukste dobbelspelletjes met alleen dobbelsteentjes en kant en klare spellen lichten we hieronder toe.

Leukste dobbelspellen

Hieronder vind je een lijst met leuke dobbelspellen met doel van het spel in het kort, de aangeraden leeftijd, uitgever, speeltijd en het aantal spelers. Klik op de foto voor meer informatie en verkooppunt.

Keer op Keer

Een vrolijk spel waar veel varianten van te vinden zijn. In principe speel je hier met 3 dobbelstenen (met kleuren) en een scoreblad. Door het vullen van kolommen en kleuren verdien je punten. In principe is het spel geschikt vanaf 8 jaar maar er is nu ook Keer op Keer Kids roll & write uitgebracht dat geschikt is voor kinderen vanaf 5 jaar. Hetzelfde principe, maar dan eenvoudiger en leuker voor jonge kinderen. De bedoeling is vrij simpel: Dobbelstenen gooien, vanuit het midden (kolom met sterren) starten met aankruisen van dieren en punten verdienen. Ben je de eerste die een kolom vol heeft dan verdien je punten. Ben je niet de eerste maar heb je een kolom wel vol dan verdien je ook punten. Heb je alle dieren in dezelfde kleur aangekruist dan verdien je ook punten.

Uitgever: 999 games

Geschikt voor: 8+ / Keer op Keer kids 5+

Speeltijd: maximaal 30 minuten per potje

Aantal spelers: 1-6 spelers / Keer op Keer Kids 2-4 spelers

Yahtzee

We hebben veel te danken aan dit spel. Het was immers de trendzetter voor alle dobbelspellen die erna kwamen. Yahtzee speel je met 5 dobbelstenen en een scorebord. Daarna kies je met welke je verder wilt om zo de beste combinaties te maken en meeste punten te scoren. Je kunt kiezen om voor een volle straat te gaan of voor Yahtzee. Ook hier zijn inmiddels tientallen varianten van op de markt gebracht. Het origineel is echter het investeren waard.

Uitgever: Hasbro

Geschikt voor: 8+

Speeltijd: maximaal 30 minuten per potje

Aantal spelers: 2-4 spelers

1000 bommen en granaten

In 1000 bommen en granaten moet je de meest beruchte piraat zijn die als eerste 6000 punten scoort om het spel te winnen. Maar zo makkelijk is dat niet als het lijkt. Een verkeerde beslissing kan alles verpesten. Je draait een kaart om en gooit met 8 dobbelstenen. Hoe meer gelijken je gooit des te meer punten je hebt gescoord. Ben je tevreden met je worp, dan tel je de punten op en noteert deze op je scorekaart. Je mag ook opnieuw gooien maar dat wil niet zeggen dat je hiermee beter scoort.

Uitgever: 999 games

Geschikt voor: 8+

Speeltijd: maximaal 30 minuten

Aantal spelers: 2-5 spelers

Perudo

Een hilarisch blufspel dat je rekenkundige inzichten op de proef stelt. Perudo speel je met 30 dobbelstenen. Je speelt het spel door het aantal dobbelstenen met gelijk aantal ogen te gokken en te bluffen wanneer je tegenstander aan de beurt is. Hoe werkt het? Je schudt de beker met 30 dobbelstenen flink door elkaar en draait het om op tafel. Vervolgens kijk je met een schuin oog naar je eigen scorebord en de gegooide steentjes. Probeer te gokken hoeveel zelfde dobbelstenen je hebt gegooid. De overige spelers bluffen om jou flink van de kaart te brengen. Wie dit het beste doet wint het spel.

Uitgever: Asmodee

Geschikt voor: 8+

Speeltijd: maximaal 30 minuten

Aantal spelers: 2-6 spelers

Regenwormen

Kun je tot 36 tellen, dan kun je ook het dobbelspel Regenwormen spelen. Je gooit 8 dobbelstenen en legt dezelfde steentjes en wormen opzij. Vervolgens gooi je nog een keer met de overgebleven steentjes en legt alle dobbelstenen met een ander getal opzij. Heb je minstens 1 regenworm gegooid en is het totaal van gegooide stenen hoger dan 20 dan scoor je punten. Je mag dan de dobbelsteen van tafel pakken of zelfs die van een andere speler afpakken. Wanneer je teveel risico neemt en stenen pakt die je al hebt, dan lever je stenen in. Degene die aan het eind van het spel de meeste regenwormen heeft, is de winnaar.

Uitgever: 999 games

Geschikt voor: Regenwormen Junior 5+ / Anders 8+

Speeltijd: maximaal 30 minuten

Aantal spelers: 2-7 spelers

Clever

Het dobbelspel waarbij je tactisch je dobbelstenen inzet. Wanneer je aan de beurt bent gooi je de 6 dobbelstenen in verschillende kleuren en kiest er 1 uit om te noteren of af te strepen. Dat doe je door de kleur en het aantal ogen in de juiste categorie te noteren op je scorebord. Je mag per ronde 3 keer gooien. Het aantal spelers bepaalt ook het aantal rondes. Clever is een gezellig maar redelijk complex spel waar je vooral werkt aan de rekenvaardigheden. En mocht je het spel inmiddels zo goed onder de knie hebben dan kun je ook Dobbel Zo Clever spelen.

Uitgever: 999 games

Geschikt voor: 8+

Speeltijd: ongeveer 30 minuten

Aantal spelers: 1-4 spelers

Catan

Een roll & write editie van het populaire handelspel (De kolonisten van) Catan. Met elke worp bouw je Catan beetje bij beetje op. Elke bouwwerk bezorgt je punten die je op je speelveld noteert. Je kunt straten, dorpen en steden bouwen. Om überhaupt te kunnen bouwen heb je grondstoffen nodig. Deze verzamel je door te dobbelen. De winnaar is degene die aan het eind van het spel de meeste punten heeft.

Uitgever: 999 games

Geschikt voor: 7+

Speeltijd: ongeveer 15 minuten

Aantal spelers: 1-4 spelers

Machi Koro

Een uniek dobbelspel dat bestaat uit meer dan 160 onderdelen. Een vreemde vogel tussen de dobbelspellen. Geen spel dat je ‘even’ erbij pakt, puur omdat opzetten en opruimen meer tijd kost dan je van een dobbelspel verwacht. Maar dit spel is een absolute aanrader. Machi Koro Legacy is een spel waarbij het spel niet stop na een potje maar ronde na ronde steeds spannender wordt. Het spel bestaat uit 10 rondes waarbij iedere keus die je maakt het spel bepaalt.

Uitgever: 999 games

Geschikt voor: 10+

Speeltijd: ongeveer 30 minuten

Aantal spelers: 2-4 spelers

Qwixx

Een super eenvoudig en snel uitgelegd spel. Qwixx speel je echt samen. Wanneer je aan de beurt bent gooi je met 6 dobbelstenen. Het aantal punten noteer je op je scoreblad maar je gezin profiteert hier ook van. Bij elke worp, van jezelf of van iemand anders, scoor je dus punten. Het spel is eventueel uit te breiden met Qwixx Mixx.

Uitgever: White Goblin Games

Geschikt voor: 8+

Speeltijd: ongeveer 15 minuten

Aantal spelers: 2-5 spelers

Andere leuke dobbelspellen

Het houten dobbelspel Geo Dice (geschikt voor 6+, ongeveer 15 minuten speeltijd, 2-4 spelers)

 

 

Geven en Nemen (geschikt voor 8+, ongeveer 30 minuten speeltijd, 1-4 spelers)

 

Konijnen Hokken (geschikt voor 8+, ongeveer 30 minuten speeltijd, 2-7 spelers)

 

21 (geschikt voor 8+, ongeveer 15 minuten speeltijd, 2-6 spelers)

 

Qwinto (geschikt voor 8+, ongeveer 15 minuten speeltijd, 2-6 spelers)

 

Pechvogel (geschikt voor 8+, ongeveer 20 minuten speeltijd, 2-5 spelers)

 

Push (geschikt voor 8+, ongeveer 20 munten speeltijd, 2-6 spelers)

 

Qwantum (geschikt voor 8+, ongeveer 15 minuten speeltijd, 2-4 spelers)

 

Dobbelkoning (geschikt voor 8+, ongeveer 20 minuten speeltijd, 2-5 spelers)

 

Rory’s Story Cubes (geschikt voor 3+, ongeveer 30 minuten speeltijd, 1-10 spelers)

 

Vlotte Geesten (geschikt voor 6+, ongeveer 20 minuten, 2-8 spelers)

TIP! De meeste dobbelspellen kun je alleen met een scoreblad spelen. Dit gaat echter een keer op. Een voordelige tip om dit te voorkomen is een scoreblad te lamineren en voortaan met een uitwisbare stift te werken. Zo kun je keer op keer een en dezelfde scoreblad gebruiken.

Leuke dobbelspellen met alleen dobbelstenen

Tot zover de leuke dobbelspellen die je zo kunt kopen. Er zijn ook spellen met alleen een dobbelsteen. Vaak gaat het hier om zelfbedachte spellen die al dan niet bedoeld zijn als leermateriaal voor kinderen. Dobbelstenen zijn zo veelzijdig dat er duizenden mogelijkheden te bedenken zijn om hier spelenderwijs van te leren. Hieronder een aantal voorbeelden van educatieve dobbelspellen met in principe alleen een dobbelsteen en een gezelschapsspel.

Een verhaal schrijven

Maak een vel met dobbelstenen 1 tot en met 6 onder elkaar. Daarna noteer je bijvoorbeeld wie, wat en waar inclusief de mogelijke opties per worp. Het kind gooit een dobbelsteen en bepaalt zo het onderwerp van het te schrijven verhaal.

Spelling dobbelen

Hetzelfde principe als hierboven. Wanneer je een 1 gooit moet je bijvoorbeeld een woord met ui opschrijven. Gooi je een 5 dan wordt het een woord met -eur of een plankwoord.

Tafels dobbelen

Maak een vel met antwoorden van bijvoorbeeld de tafel van 4, 6 of alles door elkaar. Laat het kind dobbelen met 2 dobbelstenen en de uitkomsten met elkaar vermenigvuldigen. Het antwoord wordt ingekleurd. Lees ook: Thuis tafels oefenen tips en ideeën

Kleurplaat dobbelend inkleuren

Teken onder de tekening een aantal dobbelstenen en koppel er een kleur aan vast. Bijvoorbeeld 1 – blauw, 2 – rood, 3- geeld, 4-groen, 5-paars en 6 oranje. Gooit het kind 5 dan moet het volgende vakje paars worden. Of teken het aantal ogen per vakje op de tekening, net als met rekenkleurplaten.

Afrikaans dobbelen

Het doet mij een beetje denken aan 1000 bommen en granaten. Dat gezegd te hebben, veel spellen tonen gelijkenissen dus dat moet geen probleem zijn. Je speelt het spel als volgt: Doel van het dobbelspel is als eerste 10.000 punten scoren. Wanneer het jouw beurt is gooi je met 5 dobbelstenen. Heb je een 1 of 5 gegooid, dan krijg je 100 of 50 punten. Heb je een 2,3 4 of 6 gegooid dan krijg je helaas geen punten. Je mag vaker een worp doen maar dan moet je een van je dobbelsteen met punten inleveren. Vervolgens doe je nog een poging met 4 dobbelstenen. Dus stel je bent aan de beurt en gooit 1,3,4,5, en 6. Voor 1 krijg je 100 punten en voor 5 krijg je 50 punten. Je hebt dus 150 punten met 1 worp. Je denkt dat je het beter kunt en wil het nog eens proberen. Je kiest ervoor 5 in te leveren. De tweede keer gooi je 2,3,4,6. Dat betekent dat je geen punten hebt verdiend. Sterker nog, je bent blut en raakt ook de 100 punten kwijt die je in eerste instantie had. Het spel wordt hier uitgebreid uitgelegd.

leukste dobbelspellen en leuke dobbelspelletjes met kinderen dobbelen met dobbelstenen mamaplaneet.nl
Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Redactie

Plaats een reactie