De leukste kinderenboeken over Kerst | Hoe vertel jij het Kerstverhaal?

Kerst is samen de boom optuigen, kerstliedjes zingen, Kerstmis knutselen, twinkelende lichtjes bij het raam, onder de warme deken kerstfilms kijken, lekker eten en gezellig samen zijn met familie. Ook boeken lezen hoort in dit rijtje huis. Van het traditionele kerstverhaal tot de moderne variant met humor en van prentenboeken voor peuters en kleuters tot kerstboeken voor oudere kinderen en tieners. We zetten de leukste suggesties voor je op een rij.

Kerstverhaal voor kinderen

Ongeacht of het kind het van huis uit of via school meekrijgt of helemaal niet, kan het zinvol zijn om de bedoeling van Kerst uit te leggen. Want waarom vieren we Kerst eigenlijk? Wat is het verhaal van het kindje in het wiegje? Waarom is de geboorte van Jezus belangrijk in bepaalde religies? Het biedt ook ruimte om over verschillende geloven te praten. Deze boeken helpen het klassieke Kerstverhaal te delen.

Een nacht om nooit te vergeten

Auteur: Peter Bajo
Uitgever: Baeckens Books NV

Het verhaal over hoe de in Nazareth wonende Maria en Josef, de ouders van Jezus, een uitnodiging kregen van de keizer van Rome om naar de volkstelling in Bethlehem te komen. Een lange en zware reis voor de zwangere Maria aangezien ze op elk moment kon bevallen. De geboorte van baby Jezus en wat hij gedurende zijn leven voor mensen deed.

Kerstmis

Auteur: Dick Bruna
Uitgever: Mercis Publishing BV

Dick Bruna’s Nijntje is met een reden een niet te evenaren succes bij ouders en hun jonge kinderen. Ook als het gaat om kinderboeken over kerst. Het boek dat al bijna 30 jaar met plezier wordt voorgelezen aan peuters. Een leuke aanvulling hierop is de bijhorende Dick Bruna kerststal met dezelfde karakters en kleuren als in het prentenboek.

Kerstmis in de stal

Auteur: Astrid Lindgren
Uitgeverij: Christofoor

In dit boek staat de eerste Kerstnacht centraal. In het verhaal vertelt een moeder het verhaal aan haar kind die de woorden tot leven ziet komen in eigen boerderij en stal. De hoofdpersonen worden niet aangeduid als Maria, Josef en Jezus maar vrouw, man en baby. Met prachtige, warme illustraties van Lars Klinting.

Het Kerstverhaal

Auteur: Vivian den Hollander
Uitgeverij: Ploegsma

Een prachtig en simpel verteld verhaal zonder al te veel af te wijken van de Bijbel. Met aandoenlijke tekeningen van Mies van Hout die het boek goed ondersteunen.

Het Koningskind geboren

Auteur: Laura Zwoferink
Uitgeverij: Den Hertog

In 13 korte verhalen wordt het traditionele Kerstverhaal verteld. Vanaf het moment dat engel Gabriel Maria vertelt over de komst van haar bijzondere zoon tot het bezoek van de 3 Wijzen na de geboorte van Jezus. Voor de kleuters vind je achterin inhoudelijke vragen over het boek die gelegenheid bieden dieper op het onderwerp in te gaan.

Prentenbijbel

Auteur: Liesbeth van Binsbergen
Uitgever: Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Een 280 pagina tellend prentenboek vol Bijbelverhalen voor peuters en kleuters maar ook oudere kinderen die zelfstandig kunnen lezen. Eigentijds in kindertaal vertelde verhalen met paginagrote illustraties van Marijke ten Cate die uitgebreider zijn dan de tekst. Voor voorlezende (groot)ouders, leerkrachten en andere volwassenen is achterin het boek extra informatie aanwezig.

Kinderboeken over Kerst

Kerstboeken zijn kinderboeken met als thema Kerst. Deze hebben in principe geen religieuze lading, maar zijn wel onderdeel van de culturele opvoeding. Verhaallijn gaat dan ook meestal over de magische tijd rondom Kerst. De tijd van het jaar voor wonderen, vergeven, liefde en dankbaarheid. Dit zijn onze suggesties.

Het Kerstvarken

Auteur: J.K. Rowling
Uitgever: De Harmonie

Van de hand van ‘s werelds best bekende schrijfster en de naam achter de legendarische Harry Potter boeken, J.K.Rowling. Het gaat over Jack die vanaf zijn babytijd gehecht is aan zijn knuffel Ut Varken. Samen hebben ze nogal wat samen meegemaakt. Zo ook de scheiding van zijn ouders en de nieuwe liefde van zijn mama. Maar ook zijn eerste weken op school. Ut is zonder twijfel Jack zijn beste vriend en steun en toeverlaat. Tot er iets heel naars gebeurt en Ut Varken zoekraakt. Jack is ontroostbaar. Om het goed te maken krijgt hij het Feestvarken. Een nogal irritante vervanger van Ut. Samen vertrekken ze naar het land van verlies om Jack zijn speelgoedvarken te proberen te redden uit de handen van de verschrikkelijke, allesverslindende Grote Verliezer.

De zoete zusjes vieren Kerst

Auteur: Hanneke de Zoete
Uitgever: Kosmos

De kinderboekenserie van dit moment is ook een Kerstboek rijk. De zoete zusjes helpen mee met de kerstboom versieren, het kerstverhaal naspelen, ze gaan mee naar de Kerstmarkt, doen mee met de lichtjestocht en doen mee in de levende kersstal in de wijk. Alle werk en liefde is misschien tevergeefs aangezien er een zware sneeuwstorm aankomt. De enthousiaste en vastberaden zusjes proberen het Kerstfeest te redden.

De Kerstmisaurus

Auteur: Tom FLetcher
Uitgever: Billy Bones

Een serie prent- en kinderboeken rondom de Kerstmisaurus. Een dino die bij de Kerstman en de rendieren woont. Hij wil dolgraag leren vliegen zodat hij de slee door de lucht kan trekken. Maar dat blijkt lastiger dan vooraf bedacht. Tot hij een keer door de schoorsteen valt bij een jongen die dol is op dino’s. Andere boeken beschrijven de avonturen rondom de winterheks, de stoute kinderen lijst en meer.

Het verhaal van de sneeuwman

Auteur: Michael Morpurgo & Raymond Briggs
Uitgever: Rubinstein Publishing Bv

Een bijzonder sprookjesachtig verhaal over een stotterende jongen en de sneeuwman. Ook hier zijn meer leesboeken en filmpjes van beschikbaar.

De kleine Kerstboom

Auteur: Ruth Wielockx
Uitgever: Clavis

Een prentenboek met een kerstboom als hoofdpersonage. De kleine kerstboom droomt er namelijk van om groot genoeg te zijn zodat hij ook een woonkamer van opvrolijken. Terwijl een groepje grote en ervaren bomen wacht tot ze worden opgehaald door de verkoper, hoopt het kleintje mee te kunnen. Een mooi verhaal dat binnen verschillende thema’s past met veel herhaling wat het ideaal maakt voor de kleuters.

A Christmas Carol – Een kerstvertelling op rijm

Auteur: Marianne Busser & Ron Schroder
Uitgever: Van Holkema & Warendorf

Op kindgerichte versie van Charles Dickens zijn Christmas Carol over Scrooge. Een onaardige krent die alleen aan rijkdom denkt. Wanneer de geest van zijn overleden zakenpartner hem het verleden, heden en de toekomst vanuit ander perspectief laat zien besluit de uiterst onvriendelijke man zijn leven te beteren. Het leuke hieraan is dat het prentenboek op rijm is geschreven door het Nederlandse duo. De betoverende illustraties zijn van de hand van de getalenteerde Leontine Gaasenbeek.

Kerst met de krijtjes

Auteur: Oliver Jeffers
Uitgever: De Fontein

Een kerstachtige spin-off van de Zilveren Griffelwinnaar en bestseller De krijtjes staken. Een heerlijk origineel en mooi boek over de Kerstviering van Teun, de krijtjes en de familie die echte kaarten per post sturen en cadeautjes uitdelen.

Kerstfeest in het grote bos

Auteur: Ulf Stark
Uitgever: Christofoor

Een vrolijk adventsverhaal om elke dag voor te lezen over twee konijntjes die het kerstfeest compleet willen maken door tomte naar het grote bos te halen. Het avontuur verloopt niet helemaal volgens plan wanneer de konijntjes Nina en Flip verdwalen in de sneeuwstorm.

Pipi en de dansende kerstboom

Auteur: Astrid Lindgren
Uitgever: Ploegsma

Een grappig en hartverwarmend kerstboek voor kinderen met Pippi Langkous in de hoofdrol. Over 3 kinderen die met Kerst alleen thuis zijn in een huis zonder enige spoor van kerstsfeer. Maar dan horen ze iets op de trap. Het is Pippi, met haar paard en een kerstboek inclusief gezellige lichtjes, versiering, lekkers en cadeautjes. Natuurlijk verloopt de situatie geheel in Pippi stijl.

Een jongen met de naam Kerstmis

Auteur: Matt Haig
Uitgever: Moon

Een kerstboek voor lezer tussen 7 en 10 jaar over kerstmagie. Allerlei emoties komen voorbij in het verhaal over het ontstaan van Kerst met de Kerstman, rendieren en elfjes, maar door de luchtige manier van schrijven met een vleugje humor komen de levenslessen goed over zonder dat het verhaal te heftig wordt voor de kinderen.

Het meisje dat Kerstmis redde

Auteur: Matt Haig
Uitgever: Moon

Het is Kerstavond en de kerstmagie daalt met de seconde. Vader Kerstmis moet Amelia vinden om Kerst op tijd te kunnen redden. Hierbij krijgt hij wel hulp van zijn elfen, rendieren, de koningin en Charles Dickens.

Kinderboeken over Kerst om het kerstverhaal te vertellen aan peuters, kleuters, oudere kinderen en tieners MamaPlaneet.nl
Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Sandra

Plaats een reactie