Leven op één salaris | Hoe wij dat doen

Het is nu ruim 4 maanden dat ik geen zelfstandige ondernemer meer ben. Sterker nog, ik heb geen vast inkomen meer. Wel hebben wij een koophuis en 2 jonge kinderen. Toch leven wij op één salaris.

Hallo Drenthe

De allermoeilijkste beslissing, maar wel degene die het meeste invloed uitoefent op onze uitgaven. Wij woonden namelijk hartje Randstad. Prachtig om te wonen. Eindeloze mogelijkheden, verleidingen en torenhoge prijzen. De beslissing provincie Utrecht in te ruilen voor Drenthe was de beste beslissing ooit.

Wonen in een klein dorpje heeft heel veel voordelen. Daar zal niet iedereen het mee eens zijn, maar dat hoeft ook niet. Minder tot geen file, de meeste dingen op loop of fietsafstand en de sociale controle. Men kent men hier. Een van de grootste voordelen van het dorp waar wij wonen vind ik de afstand tot Duitsland. Ons huis bevindt zich namelijk één kilometer van de Duitse grens. Wat daar nou precies de voordelen van zijn?

Boodschappen & brandstof 

Boodschappen doen in Duitsland is aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. Zo is kaas in Duitsland zeker €1 goedkoper dan in de Nederlandse winkels in omgeving. Brood vaak ook (Brood van dag ervoor kost bij de Aldi €0,50). Sommige fruitstukken tot wel €0,15 per stuk voordeliger. Ik vind dat best veel geld. Wij doen eens per week of eens per 2 weken boodschappen. Dat doen we voornamelijk bij de Aldi en Lidl, net over de grens in Duitsland. Dit kost ons zo een €65 per week. Indien mogelijk combineren we dit met een bezoek aan de Duitse benzinepomp waar we €0,15 tot €0,30 per liter goedkoper kunnen tanken.

Tanken is goedkoper in Duitsland

Goedkoper wonen

Het huis dat wij in Amersfoort hadden was niet bepaald goedkoop in onderhoud. Een even oud huis met iets meer ruimte zowel binnen als buiten kost ons tegenwoordig ruim 60 % minder. Maandelijks! Alle vaste lasten bij elkaar zijn tegenwoordig even hoog als ons oude hypotheek alleen. Dit maakt het voor ons mogelijk om van één inkomen te leven.

De vaste lasten

In Amersfoort hadden we de vloerverwarming. Hier niet. De vloer is echt stukken kouder. De winter is voor mijn gevoel sowieso kouder dan vorig jaar. Kou lijden is niet zo ons ding. De verwarming staat hier dan ook iets hoger geprogrammeerd dan wij gewend zijn. Op de kosten letten heeft zo zijn grenzen, vind ik persoonlijk. Wat wij wel hebben is Toon van Eneco. Terwijl wij normaal gesproken jaarlijks de aanbieders vergelijken en overstappen, blijven we bij Eneco hangen. Al ruim 2 jaar. Toon heeft voor ons zo zijn voordelen. Gedetailleerd inzicht in je verbruik die je kunt beïnvloeden vind ik erg prettig.

Lees ook: 20 Bespaartips | Maximaal voor minimaal

Voor de rest vergelijken wij jaarlijks, of vaker, de verzekeringen. Denk aan zorgverzekering, maar ook auto-, inboedel- en reisverzekering en rechtsbijstand. Door voorschot water af en toe te vergelijken met verbruik kan voorkomen dat je bij moet betalen. Indien je zelf je maandbedrag mag bepalen natuurlijk.

Door een fijne tip van Sjoukje ‘de bespaarkoningin’ van Meer geld minder stress, zijn we ook kritischer gaan kijken naar de bankrekeningen. Zo hadden wij twee verschillende banken en 4 betaalrekeningen waar we jaarlijks ruim €130,- voor betaalden. Zonde, want we hadden het niet echt nodig. Inmiddels hebben we nog de nodige veranderingen gemaakt. Zo hebben we één betaalrekening waar alle inkomsten op binnenkomen en een Knab rekening met een aantal spaarrekeningen. Zo heb ik mijn digitale potjes die ik zo graag wilde 🙂 Een besparing van €50,- op jaarbasis.

De televisie- en internetabonnement onder de loep genomen. Netflix kost ons €10,99 per maand. Wij hebben geen huistelefonie meer aangezien we er nauwelijks gebruik van maakten. Onze mobiele abonnementen passen heel goed bij onze behoeftes. Ook hier een besparing van €20,- per maand.

Werkgelegenheid

Ik merk wel dat werkgelegenheid hier niet zo hoog is als in hartje Nederland. Dit hoeft overigens niet perse voor problemen zorgen. Wie geen moeite heeft met een stukje rijden voor zijn of haar werk hoeft hier niet onder te lijden. Maar dat heb je in de Randstad ook. Mensen uit dorpen en kleine steden werken vaker in wat grotere steden. Dat is hier in principe niet anders.

Werkgelegenheid in Drenthe - Verschillen tussen Randstad en Drenthe

De afstanden

Wij hebben nog steeds één auto. Manlief gebruikt de auto voor zijn werk. Op zijn werkdagen doe ik alles op de fiets met de kinderen. Ik heb een fietskar (volgens mij ben ik ook de enige hier in het dorp) waarmee ik door het dorp cross naar school en alle andere afspraken. Ondanks de kou, waar ik een vreselijke hekel aan heb, werkt het tot nu toe prima. Verder is alles op vrij kort afstanden. De Etos, Kruidvat, verschillende supermarkten, bouwmarkten en alles wat je in Randstad ook hebt, is hier ook op maximaal 15 minuten met de auto. Het mag dan wel een dorp zijn, maar het is nog steeds een Nederlands dorpje en dus van alle gemakken voorzien.

Spaarpotjes

Nog zo een fijne tip van Sjouke. Iets wat ik al jaren in mijn hoofd heb, bleek nu mogelijk. Digitale potjes. Ik ben er dol op. Zo leggen we maandelijks opzij voor de verwachtte belastingen (onder andere de gemeentelijke belasting), verjaardagen (viering, cadeaus en verjaardagskaarten voor onze kinderen maar ook andere mensen), auto (APK, kleine- en grote beurt en andere eventuele te verwachtte kosten), maar ook kleedgeld, het leuk maken van ons huis, de uitjes en vakantie & weekendjes weg. Ideaal!

Al bij al, op één salaris leven hoeft niet lastig te zijn. Maar in mijn ogen is een inkomen alleen nietszeggend. Het zegt namelijk niets over je uitgaven. Het zijn niets over hoeveel jij nodig hebt om de maand door te komen. Het is heel persoonlijk.

Lees ook: Budgetteren op zijn Japans | Maak het simpel en spaar je rijk

Euromunten besparing

Redactie

15 gedachten over “Leven op één salaris | Hoe wij dat doen”

 1. Geweldig om te lezen hoe jullie rondkomen met 1 salaris. Ik ga je post delen op de Facebookpagina van Het Moederfront. En stoer dat je overal naar toe fietst. Dat is ook nog eens heel gezond. Hoef je meteen niet meer naar de sportschool. Weer een besparing : )

  Beantwoorden
 2. Ik kan me goed voorstellen dat het buiten de randstad al een hoop scheelt qua hypotheek. Stiekem kijk ik er ook wel eens naar, maar ik zou het toch teveel missen om alles en iedereen dichtbij te hebben.

  Beantwoorden
 3. Sjoukje haar blog en fb groep ken ik wel inderdaad! Goed dat jullie bepaalde keuzes hebben gemaakt waardoor het leven net wat makkelijker geworden is 😉 En ik kom uit zeeland weg en woon nu ook een aantal jaren in drenthe en ik heb er tot op de dag van vandaag geen spijt van!

  Beantwoorden
 4. Grappig wel dat wij in Belgie naar Nederland gaan omdat inkopen daar zoveel goedkoper zijn dan in België… Mijn eerste idee was zo van “is het daar gratis of zo?” lol (de brandstof niet meegerekend, want die is hier dan weer goedkoper. Oh ja, er gaan ook veel Belgen naar Duitsland hoor en anderen dan weer naar Frankrijk. Ik heb gewoon vrienden in Nederland wonen, dus als ik daar ben, hup: boodschappen doen de laatste dag en zeker medicatie

  Enfin, kort gezegd, ik ben hier ook heel bewust daarmee bezig. Ik ben alleenstaande, heb heel vaak een 11-jarige meid bij me (niet altijd), ik heb een auto, maar neem die enkel voor lange afstanden… Ik shop bewust…. omdat het niet anders kan, momenteel leef ik ook even van een uitkering wat het niet makkelijker maakt en heb ik hoge medische kosten…

  Ik herken het wel, alleen kan ik niet weg uit mijn stadje, hoewel dit wel een duur stadje om te wonen is… iets met geboren en getogen…

  Jullie doen dat goed, joh!!!!

  Beantwoorden
 5. Werk vinden is heel moeilijk, zelf in België. Mijn vriend is al 2 jaar op zoek en overal wordt hij afgewezen of net-niet-aangenomen. Hij is zelfs eens tot Den Bosch moeten rijden, wat een heenrit van 2u. is, maar niemand betaalde die kosten terug hoor!
  Het eten hier in mijn buurt is ook superduur, zelfs Aldi kent zijn prijzen tegenwoordig. Duitsland is jammer genoeg niet bij de deur, dus daarop kan ik al niet gaan besparen.

  Beantwoorden
 6. Wij wonen in Breda. Heerlijk hier.
  Lekker rustig en groen maar toch met 10 minuten in het centrum.
  Ideale combi!
  Fijn dat jullie zoveel hebben kunnen besparen door te verhuizen!
  Mijn zus woont ook in Drenthe, ik zou er niet willen wonen hihi

  Beantwoorden

Plaats een reactie