Low budget trouwen in stijl

De een heeft haar bruiloft als klein meisje al uitgestippeld. De ander wil kosten wat kost alles uit de kast halen voor de grote dag. Maar er zijn ook mensen die het graag klein en budgetvriendelijk willen houden. Uit verschillende trouwonderzoeken blijkt dat de gemiddelde trouwerij 17 duizend euro kost. Dat is nogal wat geld. Is low budget trouwen iets voor jou? Dan heb ik hier de ultieme lijst met tips voor je. Doe er je voordeel mee.

Lees ook

Super leuke ideeën voor originele huwelijksbedankjes

Hoe vind je de perfecte trouwjurk?

Low budget trouwen

Wist je dat je bij vrijwel alle gemeenten ook gratis kunt trouwen? Dat wil zeggen dat gemeenten met meer dan 10.000 inwoners een aantal momenten per maand moeten aanbieden dat een echtverbintenis (alleen in gemeenschap van goederen) geen cent kost. Nou ja, geen cent. Een uittreksel uit de bevolkingsregister en trouwboekje moet je wel betalen. Hou er rekening mee dat hier een heel klein groepje mensen bij aanwezig mag zijn. Misschien helpt het om te weten dat het hier om redelijk onhandige tijdstippen gaat. Maandagochtend 9 uur bijvoorbeeld. Verwacht geen romantische sfeer of luxe.
Hoe eerder jij belt voor een afspraak, des te meer keus je hebt. Dat spreekt voor zich. En lukt het niet in je eigen gemeente, dan probeer je toch een andere gemeente in de buurt 😉 Doe eens gek en bel met je vragen.

Gratis trouwen bij de gemeente scheelt jou minimaal 400,-

Save the date kaart \ Uitnodigingen

Super spannend zo een kaart uitsturen nadat je je zorgvuldig samengestelde gastenlijst hebt gemaakt. Laten maken is makkelijker maar ook een stuk prijziger. Zelf maken is een uitstekend alternatief. Enveloppen en stevig karton kun je in de winkel kopen of zelf maken. Met wat verf en scheerschuim kun je prachtige dingen maken. Easy! Voor de rest heb je wat tijd en Word op je computer nodig. Kies de lettertype die bij jullie past. Elders inspiratie doen kan natuurlijk altijd. Als je helemaal tevreden bent, print je de kaarten en voilà. Je hoeft alleen nog de postzegels te kopen.
Wist je dat je tegenwoordig een code online kunt kopen en dus geen echte postzegel meer nodig hebt? Ideaal!

Hoe klein je ook wilt trouwen, door het bovenstaande zelf te doen bespaar je zeker 100,-

Trouwkleding

Ken je Say Yes to the dress, een programma op TLC? De prijzen die daar genoemd worden voor een trouwjurk. En dat voor één dag. Om hoofdpijn van te krijgen. Ja, het is behoorlijk Amerikaans, maar vergis je niet in de prijzen hier. Maar waarom niet huren of een gedragen jurk gebruiken? Misschien heeft je moeder of schoonmoeder haar jurk nog bewaard. Wanneer je, of iemand uit je omgeving, een beetje handig bent met een naaimachine heb je een trouwjurk voor noppes. Anders is huren of tweedehands kopen een prima optie. Wanneer je wilt besparen op je bruiloft is een trouwjurk of een pak van 2000,- die na één dag nutteloos in de kast moet hangen, eigenlijk geen mogelijkheid. Voor een pak geldt in principe hetzelfde.
Hoe belangrijk de trouwjurk ook voor je is, het hoeft echt geen rib uit je lijf te kosten.

Een besparing (voor beiden) van minimaal 500,- .

Trouwringen

Heb je de prijzen weleens gezien? Puur omdat er ‘trouw’ voor staat zijn de prijzen belachelijk hoog. Waarom niet vriendschapsringen kopen die op trouwringen lijken? Laat het graveren en voila. Een kleine bezuiniging die je enorm gaat voelen in je portemonnee. Of misschien is er een familie erfstuk dat je mag hebben? Door de emotionele betekenis is zo een huwelijkscadeau niet alleen handig maar ook onbetaalbaar.
Kaya Sieraden maakt bijvoorbeeld sieraden met de hand. Heel betaalbaar en heel erg mooi. Om meerdere redenen. Een uitstekende keus voor dit soort bijzondere momenten.

Een besparing van minimaal 800,-

Fotograaf

Tegenwoordig hebben de meesten een smartphone met een goede camera. Maak afspraken met je gasten en verzamel de gemaakte foto’s en filmpjes na afloop. Hoe slecht je ook kan fotograferen, daar moeten wel een aantal pareltjes tussen zitten die het uitvergroten waard zijn.
Of misschien heb je wel een bekende die heel goed overweg kan met een camera. Wellicht zelfs iemand die van zijn hobby het liefst zijn werk wil maken. Of een beginnende fotograaf die met zijn portfolio bezig is. Think outside the box.

Een redelijk makkelijke besparing van minimaal 100,-

Feestlocatie / Bloemen / Decoratie

Seizoensbloemen zijn, net als groente en fruit, het meest voordelig. Al moet je bij verschillende bloemisten langs, het gaat je uiteindelijk veel opleveren. Ben je toevallig zelf heel creatief of iemand uit je omgeving? Laat ze dan van de gekochte bloemen bloemstukken maken. Laat je inspireren door onder andere Pinterest. Het kan namelijk echt simpel, low budget en adembenemend mooi in één.

Wat is er mis met een feestje in je eigen tuin? Denk aan papieren lampionnen, kaarsjes, slingers, ballonnen en glow in the dark. Afhankelijk van het weer kun je een barbecue aansteken. Maak een playlist met muziek. Laat je gasten meebepalen. Intiemer, gezelliger en stukken goedkoper dan elders. Er zijn maar weinig mensen die een sfeervolle tuinfeest niet kunnen waarderen.

Een besparing van minimaal 300,-

Taart

Er zijn heel veel zelfstandige ondernemers en hobby taartenbakkers te vinden die prachtige taarten maken. Google is your friend. En anders social media. Natuurlijk kun je in je omgeving eens rondvragen naar moeders die zelf taarten bakken voor anderen of die bestellen bij bijzondere gelegenheden en iemand kunnen aanbevelen.  Afhankelijk van je wensen en het aantal personen hoeft een bruidstaart nog geen 100,- te kosten.

Dat scheelt weer minimaal 100,-

Haar & make-up

Ook hier geldt zelf doen als de beste bespaartip. Know your people. Wie kan je helpen met je haar en make-up voor je grote dag? Ken je een kapster of een mama van een dochter die elke dag de meest ingewikkelde vlechten draagt? Anders is YouTube je grote vriend. Talloze filmpjes voor doe-het-zelvers.
Wat ook een geweldige tip is die ik je graag wil meegeven is de kappersschool. Vaak zoeken leerlingen mensen waar ze op mogen oefenen of voor hun examen. Hetzelfde geldt voor visagisten. Op Facebook zijn hier zelfs meerdere groepen voor.

Door out of the box te denken en tijd te investeren hou je minimaal 150,- voor andere leuke dingen in het leven.

Bruiloft van je dromen hoeft geen rib uit je lijf te kosten

Is het je opgevallen dat ik heel voorzichtig ben geweest met de genoemde besparingen? Door deze tips op te volgen kan je namelijk veel meer besparen. Uit ervaring weet ik dat je trouwerij niet meer dan 200,- hoeft te kosten. Een betaalbare dag om nooit te vergeten.

Ik ben heel benieuwd naar jouw wensen en ervaring? Ben jij heel klein getrouwd of juist heel groot? Heb je trouwplannen? Wil je alles uit de kast halen voor je grote dag of wil je liever low budget trouwen?

 

vrouw in trouwjurk en man in pak waarvan alleen de onderkant zichtbaar is met aandacht voor de schoenen

Redactie

4 gedachten over “Low budget trouwen in stijl”

  1. Mijn oma heeft mijn trouwjurk gemaakt (van vitrage). Wij zijn getrouwd toen ik 7 maand zwanger was en wilde geen dure jurk. Het is heel speciaal voor mij dat mijn oma dit heeft gemaakt, maar ben wel blij dat ik er niet meer in pas 😉

    Beantwoorden
  2. Mijn vriendin en ik hebben niet zoveel geld, maar we willen wel een mooie bruiloft hebben. Het is inderdaad een goed idee om een tuin mooi te versieren en die als trouwlocatie te gebruiken. We gaan nog kijken wat we gaan doen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie