Onderweg met kinderen | Luiertas kopen en inpakken

Een luiertas is onmisbaar wanneer je op pad gaat met kinderen. Of je nou een uurtje weggaat met je baby of een hele dag met je nog niet zindelijke peuter. Dat je veel nodig hebt is een feit, maar wat mag absoluut niet ontbreken in een verzorgingstas? En waar let je op bij aankoop?

Lees ook

Babyuitzet | Wat heb je echt nodig

Babykamer inrichten | Waar moet je aan denken?

Baby Musthave | Merino wol babydekentje van Stokke

Sophie de Giraf (on)veilig voor de baby | Schimmel blijkt onschuldig

Baby Alive | Interactieve pop helpt je kleine zindelijk worden 

Wasbare luiers | Dit moet je weten voor je eraan begint

Soorten luiertassen

Waar let je op bij het kopen van een luiertas? Deze tips helpen om de perfecte verzorgingstas te kopen waar je nog lang plezier van hebt. Er bestaan 3 soorten luiertassen, namelijk:

♦ De tote luiertas

Dit is een grote handtas met lekker veel opbergruimte en een brede opening. Daarnaast is het praktisch en hip en kun je het ook dragen nadat de kinderen uit de luiers zijn. Het is wel de vraag of je man ermee wil lopen aangezien het nogal vrouwelijk is.

♦ De koerierstas

Deze unisex tas is vooral praktisch. Zonder de tas van je schouder af te halen bij de inhoud kunnen is ideaal. Zeker wanneer de baby op je andere arm ligt. Dit dankzij de lange schouderband waaraan je de tas ook aan de kinderwagen kunt hangen. Hoewel de tas ruimte bied om alles netjes en overzichtelijk in te delen, is veel meenemen geen doen. Daarmee is deze tas niet handig wanneer je bijvoorbeeld een tweeling hebt.

♦ De rugtas

Je hebt je handen vrij zonder dat je schouders of rug wordt overbelast. Je kunt het zelf dragen maar je man doet er waarschijnlijk ook niet moeilijk over. Super handig voor een dagje uit met één kind. De rugtas is echter te klein wanneer je met meerdere kinderen op stap gaat.

Tips bij aanschaffen van een luiertas

Als kersverse moeder heb je minder tijd voor jezelf voor je de deur uitgaat. Ben je gewend om tip top uit te zien als je de deur uitgaat? De kans is groot dat dit nu anders is. Gebruik daarom wat je hebt om alsnog goed voor de dag te komen. De luiertas is niet alleen praktisch wanneer je onderweg bent met je baby, maar het kan ook zeker zeer stylish zijn. Maar waar let je op bij aankoop?

♦ Grootte

Hoeveel ruimte heb je nodig? Kan er alles in wanneer je een dag weggaat met je baby en je peuter? Neem je graag je hele hebben en houden mee of hou je je tas het liefst zo licht mogelijk? Wanneer je op vakantie gaat is de koffer slim inpakken de kunst van weglaten, dat is met een baby andersom.

♦ Indeling en vakjes

Hou je van overzichtelijk en geordend of heb je liever alles in één vak. Ook dit is afhankelijk van de inhoud, maar let ook zeker op vakjes aan de binnen- en buitenkant. De multifunctionele billendoekjes heb je bijvoorbeeld vaak en snel nodig. Je wilt deze dan ook in handbereik. Of juist een vakje voor de huissleutels of extra speen.

♦ Sluiting

Ga voor een rits om te voorkomen dat de inhoud van de luiertas uitvalt. Daarnaast is deze ook met één hand makkelijker open te maken dan bijvoorbeeld een knoopsluiting. Nadeel van een klittenbandsluiting is dat spullen eraan kunnen blijven hangen.

♦ (verstelbare) Schouderband

Misschien vind je een lange schouderband die je kruislings over je schouder kunt dragen fijn. Ook handig als iemand anders de luiertas draagt aangezien niet iedereen even lang is. Een dunne schouderband kan nogal in de schouders snijden. Kies daarom voor een exemplaar met wat bredere schouderbanden.

♦ Materiaal

Regen of geen regen, je moet naar buiten kunnen met je baby. In de loop der tijd zullen er genoeg momenten zijn dat er iets gaat lekken in de tas. Denk aan melkfles of babyvoeding. Het materiaal moet dus waterafstotend zijn en de tas moet wel een tegen een stootje kunnen.

♦ Stevigheid

De tas moet blijven staan wanneer je het neerzet. Dat betekent dat de luiertas stevig genoeg moet zijn zodat jij gemakkelijk de spullen voor je baby eruit kan pakken.

♦ Gewicht

Je zult de komende tijd heel veel mee moeten sjouwen. Daarom is het handig als de luiertas zelf niet veel weegt. Zeker wanneer je snel last krijgt van je rug of schouders is het verstandig hierop te letten bij je aankoop.

♦ Stijl

Past de tas bij je stijl? Ik had het eerder al genoemd, maar als kersverse moeder is een luiertas een onderdeed van je outfit waar je al minder tijd voor hebt. Vind daarom een tas die bij jou en je smaak past. Een die je makkelijk kan combineren met allerlei outfits.

♦ Vervoer

Je zult het dagelijks nodig hebben wanneer je onderweg bent met je baby. Het draagt fijn, het is een plaatje om te zien en je kunt er alles in kwijt. Maar kun je het ook kwijt wanneer je met de kinderwagen op stap gaat? Of wanneer je je newborn in een draagdoek draagt?

♦ Prijs

Een dure tas is geen garantie voor kwaliteit. Neem daarom de tijd de luiertassen te vergelijken en testen. Je zult er voorlopig nog heel veel gebruik van maken. Misschien zelfs ook nadat je baby uit de luier is of voor zijn toekomstige zusje of broertje.

Wat zit er in de luiertas?

De beste vriendin van een kersverse moeder is een goedgevulde luiertas. Je neemt het immers overal mee naar toe. Hieronder een fijn overzicht van alle producten die niet in je luiertas mogen ontbreken.

♦ Luiers

Uiteraard zitten er in een luiertas een aantal luiers. Kijk goed naar je kind en neem zeker 2 luiers meer mee dan je denkt nodig te hebben.

♦ Verschoonmatje

Een waterafstotend matje waar je je baby op kunt verschonen. Bij de meeste luiertassen zit deze er standaard bij.

♦ Hydrofiele luiers

Super handig en veelzijdig zul je merken. Zo gebruik je het om op het verschoonmatje te leggen voor je je kleine erop legt. Je kunt het als spuugdoekje of slabbetje gebruiken wanneer je deze niet direct bij de hand hebt. Je baby ermee inbakeren of als een zomerdekentje gebruiken. Het is een 1001 dingen doekje voor je kind.

♦ Billendoekjes

Nog zo een multifunctioneel product waar je heel gehecht aan raakt zijn de billendoekjes. Natuurlijk gebruik je deze om de babybillen mee schoon te vegen, maar ook als snoetenpoetsers bijvoorbeeld. Vieze handjes? Billendoekjes! Is je mascara uitgelopen? Billendoekjes! Ook in het huishouden ga je deze veel gebruiken. Zorg er dus voor dat je altijd een goedgevulde pak in de luiertas hebt.

♦ Billenzalf

Persoonlijk gebruikte ik billenzalf bij elke tweede luier. Waarom? Billenzalf kan luieruitslag voorkomen en genezen. Zeker niet alleen bij doorkomende tandjes handig om bij de hand te hebben.

♦ Luierzakjes

Tja waar loos je nu de stinkende poepluier van je baby? Zorg er daarom voor dat je luierzakjes met een geurtje standaard in de tas hebt wanneer je de deur uitgaat met de kleine. Deze geparfumeerde luierzakjes zijn mega handig wanneer je niet direct de luier in een container kunt dumpen.

♦ Wetbag

Je kunt deze gebruiken om schone setjes kleding in mee te nemen om juist na een doorgelekte luier de vieze kleding in te doen. Een wetbag is waterdicht, heeft meerdere vakken en kan gewoon in de wasmachine.

♦ Speen

Ik nam altijd een extra speen mee. Een aan de koord bij de kleine en de andere in de luiertas. Voor de kleine Houdini’s die de speen wegtoveren en het vervolgens op een krijsen zetten.

♦ Twee setjes kleding (inclusief mutsje en sokjes)

Omdat een doorgelekte luier altijd tot de mogelijkheden behoort. Omdat de baby heeft gespuugd en alles vies en nat is. Om te voorkomen dat je eerder dan gepland naar huis moet is extra kleding een heel goed idee.

♦ Knuffel of een speeltje

Wordt je kind rustig van zijn favoriete knuffel, een monddoekje of speeltje? Zorg ervoor dat deze in de luiertas zit wanneer je de deur uit gaat met je baby. Indien mogelijk, schaf een reserve aan, just in case.

♦ Fles

Krijgt je baby flesvoeding? Vergeet dan niet een compleet flesje mee te nemen in de tas.

♦ Melkpoeder

Wanneer je baby buiten de deur de fles moet krijgen is het verstandig melkpoeder mee te nemen. Het handigst is doseerdoosjes te gebruiken hiervoor. Waar je ook naartoe gaat, dan hoef je alleen nog water te vragen of je mag opwarmen. Tegenwoordig kan dat bij elke horeca wel.

♦ Potje met groente/fruit+drinkbeker

Is je baby gestart met vaste voeding, dan mag je een potje en lepeltje niet vergeten mee te nemen in de luiertas. Vergeet de gevulde drinkbeker niet.

♦ Gezonde tussendoortjes

Wanneer je kleine al potjes groente en fruit krijgt, krijgt hij waarschijnlijk ook wat gezonde tussendoortjes als soepstengel of rijstwafel. Neem ook wat mee in de luiertas als je op stap gaat.

♦ Seizoensgerichte artikelen

Om je baby in de zomer te beschermen tegen de zon en de hitte en in de winter tegen de kou, is het handig om aan zonnebrand en een zonnehoed te denken, maar ook wanten en mutsen in de winter.

Voor jezelf

Behalve goed voor je baby zorgen is het ook verstandig om goed voor jezelf te zorgen. Neem daarom deze artikelen mee voor jezelf als je onderweg bent met je baby.

♦ Borstkompressen

In geval van borstvoeding of kolfen is het verstandig borstkompressen mee te nemen in de luiertas. In geval van lekkende borsten kun je zo melk opvang terwijl je zelf droog en schoon blijft.

♦ Voedingsbeha

Als de baby moet eten, moet het eten krijgen. Een voedingsbeha dragen is natuurlijk handig als je borstvoeding geeft of kolft. Maar een extra in de luiertas hebben is ook heel handig.

Extra shirt

Baby’s spugen nou eenmaal veel en vaak. Meestal op ongelukkige momenten zoals als je buiten de deur bent. Of misschien heb je lekkende borsten. Een schoon shirt in de luiertas hebben is geen overbodige luxe.

♦ Eten en drinken

Gooi een flesje water en een mueslireep (of een ander gezond tussendoortje) in de tas. Je zult ons dankbaar zijn.

♦ Portemonnee

Tegenwoordig kun je ook contactloos betalen maar neem je portemonnee wel mee als je op stap gaat met de kleine. Met daarin in ieder geval de verzekeringspas en contactgegevens.

♦ Telefoon

Natuurlijk wil je bereikbaar blijven. Neem daarom een opgeladen telefoon mee en een powerbank mee.

♦ Sleutels

Niet onbelangrijk, je huis- en autosleutels. Zorg ervoor dat ze aan één bos hangen en geef het een vaste plek in de luiertas. Dat scheelt weer zoeken.

EH(B)O

Ik noem het Eerste hulp Onderweg. Omdat je niet weet wanneer je maagzuur of hoofdpijn krijgt. Of je baby koorts.

♦ Thermometer

Voor een uurtje of 2 buiten de deur zul je een thermometer niet nodig hebben maar voor een dagje uit of weekend weg kan het heel verstandig zijn één in handbereik te hebben.

♦ Medicijnen

Krijgt je baby medicijnen of misschien jijzelf? Stop ook wat in de tas voor onderweg. Denk hierbij ook aan pijnstillers en tabletten voor maagzuur als je daar regelmatig last van hebt.

♦ Antibacterieel gel

Natuurlijk zijn de billendoekjes ook prima als je je handen moet afvegen, maar je baby is nog zo kwetsbaar. Voor je zijn billen verschoont (en erna), of borst geeft is je handen schoonmaken met antibacteriële gel geen overbodige luxe. Kleine moeite, groot plezier of was het voorkomen is beter dan genezen 😉

inhoud luiertas kopen en inpakken tips voor mama's to be en kersverse moeders

Redactie

1 gedachte over “Onderweg met kinderen | Luiertas kopen en inpakken”

Plaats een reactie