Luiertas | Wat neem je mee in een luiertas? Waar moet een verzorgingstas aan voldoen en waar vind je de allerfijnste exemplaren?

Vanaf dag 1 verruil je de prachtige handtas voor een praktische luiertas. Althans ik deed dat wel. Des te meer reden om veeleisend te zijn bij de aanschaf van iets wat je de komende tijd dagelijks nodig zult hebben. Wat neem je mee in een luiertas? Waar moet een luiertas aan voldoen? Waar vind je de allerfijnste luiertassen? Ik deel met jullie een aantal tips en mijn favorieten.

Wat neem je mee in een luiertas?

Persoonlijk vind ik dit afhankelijk van de leeftijd. Zolang je kleine een luier draagt, heb je een luiertas nodig. Maar de inhoud ziet er anders uit wanneer je een baby hebt dan wanneer je een peuter van 2,5 jaar hebt. En ook weer anders wanneer je een uur weg gaat en de hele dag op stap gaat.

♥ Luiers – Zelf kijk ik naar het aantal uur dat ik weg ben. Stel ik verschoon mijn baby om de 2 uur en ik ga 3 uur weg, dan neem ik 3 luiers mee. Je weet maar nooit wanneer er een explosie komt.

In geval van een peuter zou ik aan 2 luiers genoeg hebben. Ik verschoon het kind vlak voor vertrek en neem dus 2 luiers mee. 1 om haar sowieso te verschonen in de loop van die 3 uur en 1 mocht ze de grote boodschap doen. Of ik moet een goede reden hebben om te denken dat ik er meer nodig ga hebben.

Ik vind dit heel persoonlijk. Het ene kind is de andere niet. En in geval van tandjes gaat het allemaal net wat anders. Jij kent je kind het beste. Neem het aantal luiers mee dat je denkt nodig te hebben plus een paar extra voor het geval dat.

Billendoekjes – Een nieuw pak billendoekjes zodat je zeker weet dat je genoeg mee hebt.

Crème – In de luiertas heb ik zelf een klein potje billencrème mee. De grote variant staat thuis.

Antibacteriële handgel – Tot de dag van vandaag ben ik altijd weer blij dat ik dit altijd mee heb als ik op pad ga met de kinderen. Billendoekjes zijn multifunctioneel maar zelf vind ik het fijner om mijn handen met antibacteriële gel schoon te maken wanneer ik geen water en zeep bij de hand heb.

Extra setje kleding – Ongeacht de leeftijd, heb ik altijd setjes kleding in de luiertas. Ook een peuter kan tijdens eten, drinken of spelen behoorlijk vies en nat worden waardoor je eerder naar huis moet. Ik ben zo een moeder die liever voorbereid is op het onverwachte. Ik neem een compleet setje kleding mee. Dit inclusief ondergoed en sokjes. Kleine moeite groot plezier. Vergeet een waszakje voor de vieze kleding niet mee te nemen.

Speen & speenkoord – Blij dat ik hier vanaf ben. Ik nam altijd 2 speentjes mee in de luiertas. Voor het geval er 1 op magische wijze verdwijnt midden in de winkel, dierentuin of tijdens een gezellige verjaardag.

Monddoekje / Knuffeldoekje – Waar troost je het kind mee? Waar valt je kleine mee in slaap? Onmisbaar in de luiertas

Spuugdoekjes & hydrofiele luier – Zelfs wanneer je baby uitzonderlijk spuugt is het handig een spuugdoekje mee te nemen in de luiertas. Hydrofiele luier is een super fijn veelzijdig item dat tot de basis hoort. Je kunt je kind erop leggen bij verschonen, toedekken, troosten en noem het maar op.

Mutsje / pet – Afhankelijk van het weer en leeftijd is het verstandig een mutsje voor de baby mee te nemen. Of een petje om je peuter tegen de zon te beschermen.

Flesje – Zelfs wanneer je borstvoeding geeft is een flesje wel handig om bij de hand te hebben zodat je de kleine ook water kan drinken bijvoorbeeld. Indien je kunstvoeding geeft, is zo een stapelbare doseerdoosje ideaal.

 

Snack – Zodra het kind vast voedsel mag is het verstandig ook wat voor onderweg mee te nemen. Denk aan soepstengel, rijstwafel, banaan. En natuurlijk potje babyvoeding en een lepeltje.

Zoutoplossing / Paracetamol – In geval van verkoudheid en griep zijn dit soort items onmisbaar in je luiertas. Net als vallen en opstaan gel zodra ze zelf kunnen staan.

(wikkel)dekentje / Knuffel / Bijtring– Mocht je kleine ontroostbaar zijn, moe of willen slapen.

Speelgoed – Waar speelt je kleine graag mee? Iets wat klein en praktisch is om mee te nemen? Denk aan (knisper)boekje, rammelaar of als ze iets meer zelf kunnen een vel met stickers of een magisch tekenbord. Zo wordt wachten in een kindonvriendelijke wachtkamer aangenamer voor iedereen.

Haaraccessoires – Als moeder van kinderen met lang haar neem ik altijd wel een borstel, een aantal elastiekjes en haarknipjes mee voor de meiden. Net als speen en sokjes, verdwijnen haaraccessoires ook altijd op magische wijze. En zelf vind ik los lang haar tijdens spelen storend. De kinderen overigens ook.

Lippenbalsem / Deodorant / Flesje water / Snack – Aangezien je niet 2 tassen wilt meeslepen en zo praktisch mogelijk op stap wilt, is het aan te raden ook aan jezelf te denken tijdens het inpakken van de luiertas. Denk aan je basisbehoeftes en zorg ervoor dat je het niet vergeet. Naast een flesje water, een mueslireep, deodorant en lippenbalsem heb ik bijvoorbeeld altijd paracetamol voor volwassenen in de tas en uiteraard mijn portemonnee, telefoon en sleutels.

Lees ook: Avondroutine met 2 peuters van 14 maanden verschil

Lees ook: Sophie de Giraf (on)veilig voor de baby & Schimmel blijkt onschuldig

Waar moet een luiertas aan voldoen?

Als moeder van een tweeling (of kinderen met een kleine leeftijdsverschil) stel je hele andere eisen dan als moeder van een enkeling. Dingen waar je aan moeten denken bij aanschaf van een verzorgingstas zijn:

Het oog wil ook wat – Aangezien je je mooie schoudertas hebt ingeruild voor een verzorgingstas, wil je er wel een dat ook mooi is om te zien. Hoe modebewust ben je op dit gebied? Vind je een designertas een prioriteit of ga je voor gebruiksvriendelijkheid?

Ruimte – Je wilt er dingen in kwijt kunnen. Veel dingen. Dus zakken, zakken en nog eens zakken. Dit zonder dat je een koffer hoeft mee te nemen voor een dagje uit.

Draaggemak – Wil je een schoudertas dat je met één hand kan openen? Heb je snel last van je rug en wil je liever een rugzak zodat je je handen vrij hebt? Of gaat je voorkeur naar een verstelbare luiertas die je naar behoefte kan aanpassen? Moet de tas over de kinderwagen of buggy kunnen?

Genderneutraal – Zal de tas gedragen worden door beide geslachten?

Toekomst – Een luiertas is een investering in mijn ogen. Ervan uitgaand dat je kind niet voor zijn tweede verjaardag zindelijk is, zul je er dus wat langer mee moeten doen. En misschien wil je dezelfde tas voor het toekomstige broertje of zusje gebruiken? En als je het niet meer nodig hebt, weggeven of verkopen? Kortom de tas moet wel tegen een stootje kunnen, makkelijk in onderhoud zijn en van goede kwaliteit zodat het langer mooi blijft en jij er lange tijd van kunt genieten.

Budget – Al deze wensen en beschikbaar budget bepalen de uiteindelijke opties. En ten slotte ook de ultieme luiertas.

Ik hoop oprecht dat je hier baat bij hebt als nieuwbakken mama (to be). Aan iets meer ervaren mama’s: Wat vind jij onmisbaar in de luiertas? Ben ik iets vergeten volgens jou? Aanvulling op hierboven genoemde tips zijn meer dan welkom.

11 gedachten over “Luiertas | Wat neem je mee in een luiertas? Waar moet een verzorgingstas aan voldoen en waar vind je de allerfijnste exemplaren?”

  1. Heel veel dingen die je noemt nam ik ook altijd mee. Het was zelfs zo erg voorbereid dat ik zelfs naar het CB een poedertoren meenam met 3 voedingen aan poeder! Nope, zeg maar niks! Haha ach liever te goed voorbereid toch 😉

    Ik heb altijd luiertassen van Lief! Lekker stevig en gaan echt jaren mee!

  2. Ik vind een luiertas eigenlijk helemaal niet onmisbaar. Voorheen nam ik ‘m altijd mee, luiers, flesjes, doekjes, etc. Alles zat er in, maar ik vond het zo’n lomp ding… En uiteindelijk zat ie nog zo vol dat mijn eigen portemonnee er amper bij kon. Nu is ze 1 en gooi ik standaard wat luiers, luierzakjes en doekjes in m’n tas. Drinkbeker en een zakje rozijnen mee en klaar.

  3. Wat uitgebreid! Nee je bent niks ergeren. Die van mij zat minder vol en ben blij dat we m niet meer hoeven mee te sjouwen nu ze groter zijn. Stop gewoon wat luiers en doekjes in hun eigen rugzakjes 😊

Plaats een reactie