Stijlvol wonen met een klein budget

Een luxe interieur wordt vaak geassocieerd met grote villa’s, hoge prijzen en design spullen. Dit is een misvatting. Stijlvol wonen kan ook prima in een kleine woning. Denk eens aan een zwevend tv meubel bijvoorbeeld. Dat staat fantastisch in ieder huis en past bij elke interieurstijl. Het hoeft ook geen rib uit het lijf te kosten. Het gaat immers om een gevoel, uitstraling. Het is iets persoonlijks en daarmee subjectief. Voor de een straalt het rijkdom uit, voor de ander kitsch. Hoe jij een luxueuze look en feel creëert in je eigen huis met een klein budget? I got your back dus lees gauw mee.

Lees ook

Huis kopen kosten | Wat kost het kopen van een huis?

5 gouden tips om de akoestiek in huis te verbeteren

Kenmerken van een luxe interieur

Waar het in een luxe interieur vooral om draait is kwaliteit. Van vloer tot meubels. En daar betaal je meestal meer voor. In plaats van vinyl of laminaat ligt er houten parket op de vloer. Houtwerk is van kwalitatief hout gemaakt, hoogwaardig behang en goede verf op de muren. Duurzaamheid. Ik help je met out-of-the-box tips en trucks om je eigen rijtjeshuis of flatwoning om te toveren tot een chic paleisje.

Kunst

Vaak denken we bij luxe aan kunst. Leuke prints en eigenzinnige schilderijen aan de muur van een bekende kunstenaar passen perfect binnen een stijlvolle inrichting. Maar voor echt kunst mag je best diep in de buidel tasten. Dit is niet voor iedereen weggelegd. Een low budget alternatief hiervoor is de kunstacademie. De plek waar je voor een zacht prijsje kunst koopt. Je kunt natuurlijk ook kringlopen en tweedehands markten langs op zoek naar antiek. Want dat is het waar het bij een stijlvol interieur om gaat, antiek. Niet om zoveel mogelijk prullaria verzamelen, maar bijzondere eyecatchers. Ben je zelf redelijk creatief dan is dit het moment om de handen uit de mouwen te halen. Tip: 3 is het magische getal als het om muurdecoratie gaat.

Optische illusie

Probeer stijlvol wonen met een klein budget niet als een belemmering te zien, maar als een leuke uitdaging. Het is ook makkelijker dan je denkt wanneer je weet waar je op moet letten. Zo is het verstandig om voor een neutrale basis te gaan. Kies daarom voor witte of neutrale kleuren in pasteltinten voor de muren maar ook de meubels. Als je erover nadenkt hebben de klassieke en moderne interieurstijl dat met elkaar gemeen. Beide hebben immers een rustige basis. Hiermee bedoel ik de muren, vloer, maar ook de meubels en raamdecoratie. Een rustige basis maakt de ruimte ook optisch groter. Zo ontstaat er een optische illusie als het ware. Ook de weerkaatsing van het licht speelt hierbij een grote rol. Gebruik daarom zoveel mogelijk natuurlijk licht. Wist je dat laminaat in de lengte leggen de kamer langer en breder laat lijken? Ook grote spiegels geven een ruimtelijk gevoel.

Chique kleuren

Je brengt gemakkelijk een gezellige, warme sfeer in huis door te spelen met accessoires en kleuren. Niet alle kleuren zijn even stylish. Welke kleuren dan wel? De kleuren olijfgroen, bruin, grijs, donkerblauw en okergeel hebben de luxe uitstraling. Ze stralen zowel rijkdom als warmte uit. Kies voor een kleurfamilie en laat deze terugkomen in de kussens, plaids, kleden, vazen en kunst aan de muur. Let wel op dat je kleuren niet combineert. Hierdoor kan het interieur alsnog chaotisch overkomen. Tip: Less is more! Denk hierbij aan (Scandinavische) minimalistische inrichting. Luxe interieur en dat opgeruimde gevoel gaan hand in hand. Houd het gedoseerd. Een extra voordeel is natuurlijk dat het ook makkelijker schoonmaakt 😉

Details

Een luxe uitstraling met een klein budget is meer een kwestie van ‘oog voor detail’ hebben. Een luxueus gevoel in je interieur creëren kan ook door op details te letten. Zet een bijzondere plant neer, een retro koelkast of telefoon van je grootouders en een messing tafellamp. Of kies goud als je contrastkleur en laat het overal in het huis terugkomen. Maar vergeet de binnendeuren, plinten en sierlijsten niet. Deze kunnen ook het verschil maken. Tip: de verlichting is natuurlijk niet alleen functioneel maar ook sfeervol. Zet de puntjes op de ‘i’ met hanglampen, spots, tafellampen en kaarsen.

Persoonlijk

Maak van een huis je thuis. Los van wat je wilt dat je huis uitstraalt is het belangrijk dicht bij jezelf te blijven. Het moet wel comfortabel voelen. Wees daarom niet bang verschillende stijlen uit verschillende tijdperken met elkaar te combineren. Met al deze tips ben je toe aan de laatste stap. Verzamel daarom oude woonbladen, struin woonboulevards af en kijk op Pinterest voor wooninspiratie. Creëer een moodboard met kleuren en materialen die jij mooi vindt. Ben je eruit en weet je wat je wilt? Neem dan eens een kijkje op Perfecthomeshop.eu voor betaalbare meubels die ideaal zijn voor in je luxe interieur.

luxe interieur low budget tips MamaPlaneet.nl
MamaPlaneet logo

Sandra

Plaats een reactie