Een luxe vliegvakantie met (schoolgaande) kinderen hoeft niet duur te zijn, zelfs niet als je kwaliteit, luxe en comfort zoekt. Met een aantal slimme keuzes kun je prima betaalbaar reizen zonder in te hoeven leveren op ervaring. Voor gezinnen die waarde hechten aan educatieve en unieke vakanties, zijn er nog steeds genoeg mogelijkheden om kosten te besparen en te genieten van reizen die zowel verrijkend zijn als memorabel. In dit artikel delen we een aantal praktische tips waarmee je het beste uit je budget haalt.
Meer lezen over reizen met hoogbegaafde kinderen?
Lange autorit met hoogbegaafd kind: Met deze tips vermaken ze zich gegarandeerd
1. Kies slim: Wat is een Open Jaw ticket?
Een zogenaamde Open Jaw-ticket kan je honderden euro’s besparen die je weer uit kan geven aan een heleboel leukere dingen. Dit type vliegticket maakt het mogelijk om op een andere luchthaven terug te vliegen dan waar je aankwam. Bijvoorbeeld: Je vliegt van Amsterdam naar Florence in Italië, en keert terug vanuit Rome. Een extra leuk voordeel is natuurlijk dat je zo makkelijker een rondreis kunt plannen en meerdere culturen, steden en historische plekjes ontdekken. Zeker wanneer je voor regionale luchthavens kiest zoals Eindhoven of Düsseldorf. Deze zijn een stuk goedkoper dan Schiphol. Gebruik Engelstalige Wikipedia-pagina’s als bron voor informatie over luchthavens en bestemmingen en tools als Google Flights of een betrouwbare vergelijkingssite zoals Cheaptickets om voor jullie de beste opties uit te pluizen. Boek je keuze altijd met de optie ‘meerdere bestemmingen’. Grote luchthavens mijden alleen al kan je 50 tot 150 euro per ticket besparen. Met een Open Jaw ticket bespaar je op binnenlandse reiskosten en die tijd zoals luchthavenkosten, binnenlandse reiskosten maar ook qua drukte zijn de regionale luchthavens een win. Al bij al, je kunt er gemiddeld 10 tot 30% mee besparen ten opzichte van aparte tickets, uiteraard afhankelijk van je route en het seizoen. Stel dat je nog geen schoolgaande kinderen hebt of met een thuiszitter gaat reizen, dan kan het voor een gezin van vier al gauw 600 euro schelen. Vooral als je profiteert van aanbiedingen voor verre vakanties of piekperiodes vermijdt. Niet echt een bedrag dat je wilt laten liggen, hoe financieel gezond je situatie ook is toch? 😉
2. Omdenken: Flexibiliteit loont
Voor gezinnen die niet gebonden zijn aan een vaste bestemming, kan flexibiliteit verrassende en betaalbare reisopties opleveren. Je kunt minder bekende plekjes ontdekken die niet alleen betaalbaar zijn, maar ook verrassend goed passen bij je wensen. Hoe je dit aanpakt? In plaats van te zoeken naar een specifieke locatie bijvoorbeeld, kun je ook filteren op ‘vertrekdatum’ en ‘overal’. Hiermee krijg je een lijst met vakantiebestemmingen gesorteerd op prijs. En daaruit kom je vaak op prachtige en avontuurlijke locaties die ieder lid van jullie gezin waardeert. Dat zijn meestal voor herhaling vatbare vakanties. En mocht het uitkomen: Start de reis op een studiedag of tijdens vervroegd weekend. Dit kan enorm schelen qua prijs en drukte. Ben je vrij in je keuze van bestemming en volgt deze tip op, dan kun je als gezin 20 tot 50% besparen op vliegtickets. Uiteraard afhankelijk van aanbiedingen, last minute deals en minder populaire bestemmingen. Voor een gezin van vier kan dit dus neerkomen op 400 tot 1200 euro. Een behoorlijk bedrag dat een wereld van verschil kan maken. Zo kun je nog vaker weg!
3. Out of the box denken: Kies voor minder populaire bestemmingen
De bovenste tip gaat vooral over de hoe je zoekt en plant. Maar bij deze tip draait alles om waar je naartoe gaat. Populaire vakantielanden als Frankrijk, Spanje, Griekenland en Turkije zijn peperduur. Maar landen als Macedonië en Servië zijn ontzettend mooi en spotgoedkoop. Op ongeveer 2 1/2 uur vliegen van Nederland heb je veel minder last van de toeristenmassa en zijn er ontelbaar aantal bezienswaardigheden om te ontdekken bijvoorbeeld. Het historische UNESCO-werelderfgoedstadje Ohid in Macedonië, inclusief het kristalheldere meer en nationale parken met adembenemende landschappen die je niet snel zult vergeten. Of Duivelsstad (Djavolja Varos) in Servië, een van de meest unieke natuurverschijningen in Europa, net als Tara Nationaal Park met dichte bossen, diepe kloven en wilde dieren. Een plek waar je kunt wandelen, fietsen, kanoën in een rustige en ongerepte omgeving. Boutique hotels, privé rondleidingen en gastronomische ervaringen kosten hier een fractie van wat je gewend bent te betalen in bekendere vakantielanden. Kortom: Een bestemming dat intellectueel, cultureel en visueel prikkelt. Kies wel voor minder bekende, maar kwalitatieve luchtvaartmaatschappijen die deze bestemmingen bedienen. Zo reis je comfortabel en voordelig. Met zo een reisbudget kun je met gemak nogmaals op vakantie!
4. Je luxe vliegvakantie vroeg of laat boeken?
Deze klinkt waarschijnlijk niet onbekend in de oren, maar toch geven we ‘m mee: De timing van je boeking kan nogal een groot verschil maken in de prijs. Zeker wanneer je gaat vliegen met schoolgaande kinderen of thuiszitters. Maar of je nu alles ver van tevoren plant of juist last-minute boekt, beide strategieën hebben voordelen. Voor gezinsvriendelijke bestemmingen en populaire reisperiodes zoals zomervakantie, is vroeg boeken absoluut de beste optie is onze ervaring. Reserveer dus 6 tot 9 maanden van tevoren om de beste prijzen en beschikbaarheid te garanderen. Hoe later je bent, des te duurder het wordt en heb je minder opties. Dit geldt trouwens vooral voor directe vluchten, gezinsvriendelijke stoelen en premium services. Als je iets meer flexibel bent en de bestemming minder uitmaakt, kun je vlak voor vertrek ook interessante deals vinden. Dit is vooral ideaal buiten de schoolvakanties, dus wanneer je nog geen leerplichtige kinderen thuis hebt lopen. En het scheelt een paar honderd euro in je portemonnee en het is over het algemeen rustiger hier en daar. Super handig om gebruik van te maken, zolang het kan 😉
5. Maak gebruik van innovatieve tools
Wat ook wel kan helpen is prijsalerts instellen om op de hoogte te blijven van de beste deals. Dit kan op Skyscanner of een van de vele andere sites. Tools zoals eerder genoemde vergelijkingssites Google Flights en Cheaptickets kunnen je ook een handje helpen om de voordeligste route en tarieven te vinden. De app Rome2Rio een superhandige tip die we je willen meegeven. Feitelijk is het een reisplanner die je helpt vergelijken en plannen, maar dan met tarieven waar je je voordeel uit kunt halen. Maar ook bepaalde loyaliteitsprogramma’s waarbij je gespaarde punten bij luchtvaartmaatschappijen als KLM of Lufthansa kunt inwisselen voor upgrades zoals van Economy naar Business Class, korting of gratis vluchten of toegang tot lounges voor gezinnen die comfortabel willen wachten op hun vlucht of ook betere stoelselectie etc. zijn soms een optie. KLM heeft hiervoor Flying Blue waar je dus Miles kunt sparen. Wat wel handig is om te weten is dat ze kunnen komen te vervallen na een tijd, dus je account in de gaten houden is wel zo handig. Lufthansa heeft een vergelijkbaar loyaliteitsprogramma genaamd Miles & More. Zij bieden zelfs interessante kortingen op hotelverblijven en huurauto’s. En je kunt het tot zes maanden met terugwerkende kracht claimen. Alles bij elkaar blijven luxe reizen met hoogbegaafde kinderen zo betaalbaar.
* Dit artikel is tot stand gekomen in een samenwerking met Op vakantiecheck.
6 gedachten over “Luxe vliegvakantie met kinderen duur? Dat hoeft niet!”