Make-up spullen schoonmaken | Waarom je je beauty producten beter niet kunt uitlenen

De schoonmaakroutine van de meeste mensen betreft vaak aangeraakte oppervlaktes ontsmetten, bedden verschonen, afstoffen, wasjes draaien en stofzuigen bijvoorbeeld. Om tijd te besparen beginnen we iedere keer met hetzelfde karweitje en werken de lijst af in een bepaalde volgorde. Toch zijn er vrijwel altijd klusjes die men vergeet. Denk hierbij aan de lichtknoppen afnemen, toiletborstel en afstandsbediening ontsmetten, matrassen draaien, prullenbakken wassen of de make-up spullen schoonmaken. Dus ook je make-up tasje met deze favorieten moet regelmatig onder de loep worden genomen. Hoe dat precies zit en waarom dit belangrijk is leggen we hieronder uit. Uiteraard delen we ook tips en beautyhacks die je hierbij kunnen helpen.

Broeinest van bacteriën

Volgens dit wetenschappelijk onderzoek kunnen met name de kwasten en beauty blenders in je make-up tasje meer bacteriën rijk zijn dan een toiletbril. E.coli en S.aureus zijn hier een voorbeeld van. Het niet regelmatig reinigen van de accessoires kan de huidporiën verstoppen, acne veroorzaken of verergeren en zelfs collageen belemmeren waardoor het verouderingsproces eerder start. Na ieder gebruik blijven er make-up restjes, dode huidcellen en allerlei bacteriën achter die je de volgende keer weer op je huid smeert. Dit geldt ook voor producten die gedeeld worden. Dit heeft te maken met het feit dat de microflora per persoon anders is. Met in het ergste geval een besmettelijke oog- of huidinfecties als gevolg. Bewaar jij je cosmetica in de vochtige badkamer? De ideale plek voor schimmels om te groeien en zich te nestelen. Dit is net zo schadelijk voor de huid als het niet (goed) reinigen van je beauty blender na het aanbrengen van foundation of een variant ervan. Dus mocht je je afvragen waar je puisjes vandaan komen? Het zou zomaar kunnen dat hygiëne hierbij een rol speelt. Maar dan niet zozeer van je huid, maar die van je make-up spullen.

Make-up spullen schoonmaken

Geschrokken? Dat kan ik mij goed voorstellen. Je kunt de bacteriën en schimmels voorkomen door deze tips toe te passen.

♦ Cosmetica bederft. En dat heeft invloed op het welzijn van je huid en gezondheid. En daarom is het extra belangrijk om de houdbaarheidsdatum op de verpakking te checken. Meestal in de vorm van een afbeelding van een geopend potje met een deksel en daarin een cijfer. Dit staat voor het aantal maanden dat het product goed is na opening. Het heeft weinig met marketing te maken zoals sommigen denken, maar met infecties. Je doet er dan ook verstandig aan het serieus te nemen.

♦ Ontsmet wekelijks al je make-up kwasten. Dat doe je door een sopje te maken van shampoo en lauw water en met je vingers eruit masseren. In plaats van shampoo zou je ook olijfolie en afwasmiddel kunnen gebruiken.  Daarna spoel je ze goed onder lauw water uit. Tijdens het drogen op een doek of keukenpapier spray je ze van beide kant met pure alcohol en laat je de kwasten goed (horizontaal) drogen.

♦ Ongeacht hoe vaak je de brush en oogschaduwkwast gebruikt, dermatologen adviseren deze iedere 3 tot 6 maanden te vervangen.

♦ Je beauty blender leg je in een bakje water en vervolgens 30 seconden lang in de magnetron. Nadat het afgekoeld is kun je het water eruit knijpen en over een katoenen doek rollen om deze af te drogen. Laat het sponsachtige eitje nu goed drogen voor je het weer in gebruik neemt.

♦ Is je toilettas niet van een materiaal gemaakt dat een wasbeurt in de wasmachine overleeft? Dan maak je deze handmatig schoon door het uiteraard helemaal leeg te halen en met antibacteriële doekjes grondig af te nemen. Laat deze goed drogen voor je de spullen er weer in teruglegt. Een vrij simpel klusje en het is zo gedaan maar je voorkomt er een heleboel ziektekiemen mee.

♦ Leen je cosmetica niet uit. Zelfs een onschuldig ogende mascara kan bij een ander een allergische reactie veroorzaken. En andersom. Zorg daarom altijd voor een eigen make-up stash.

 

Over bacteriën door gebrek aan goede hygiëne make-up spullen en beauty accessoires uitlenen slecht idee tips mamaplaneet.nl

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

 

 

Redactie

Plaats een reactie