Aandacht voor Dyslexie | Uitgeverij Zwijsen en Disney bundelen de krachten

Wat is dyslexie en hoe herken je het?

Een kind met dyslexie heeft een technisch probleem met lezen en spellen. Meestal uit zich dat door bijvoorbeeld stotteren bij voorlezen en meer tijd nodig hebben tijdens lezen en instructies vanaf het schoolbord overnemen. Maar er zijn meer symptomen. Zo is de algemene ontwikkeling van het kind wat trager dan die van zijn leeftijdsgenoten. Denk hierbij aan later kruipen, lopen maar ook praten. Het kind heeft veel moeite met eigen naam schrijven en precisie is niet zijn ding. Knippen, plakken, inkleuren maar ook een vulpen vasthouden gaat wat slordiger dan bij de meesten.

Tijdens het (voor)lezen dansen de letters en worden er letters gespiegeld. Een b wordt een d, een p wordt een q. Het kind klaagt over hoofdpijn en vermoeidheid bij of na het lezen. Lezen kost energie en dat betekent ook dat je daarna eigenlijk niet weet wat je hebt gelezen. Oftewel begrijpend lezen wordt belemmerd door deze stoornis. Deze symptomen zijn geen definitie van dyslexie maar wel voldoende reden om rekening te houden met en het verder op te pakken indien nodig.

Lees ook

Zomerlezen: 10 tips om lezen in de vakantie te stimuleren

Alles over AVI-lezen

Uitgeverij Zwijsen en Disney bundelen de krachten

Uit recent onderzoek van de onderwijsinspectie blijkt dat ruim 15% van de kinderen de basisschool verlaat met een leesachterstand en heeft minimaal 5% van de kinderen in Nederland last van dyslexie. Lezen is voor dyslectische kinderen vaak een struikelblok, terwijl plezier hebben in lezen juist de beste stimulans is om te oefenen met lezen. Uitgeverij Zwijsen en Disney bundelen hun krachten om ook kinderen die minder makkelijk lezen, enthousiast te maken voor boeken. De bekende Disney-klassiekers Frozen, Cars, Beauty and the Beast, Rapunzel, The Incredibles en The Jungle Book zijn daarom nu speciaal herschreven voor kinderen die moeite hebben met lezen of dyslectisch zijn. Eenvoudiger en dus toegankelijker zonder de Disney-magie te verliezen.

Zoeklicht

Al sinds 1983 geeft Zwijsen boeken uit speciaal voor kinderen met dyslexie, onder de naam Zoeklicht. De teksten van deze boeken zijn eenvoudig (ze hebben een laag AVI-niveau), maar de verhalen zijn niet kinderachtig. In de loop der tijd is Zwijsen uitgegroeid tot expert op het gebied van boeken voor kinderen die moeite hebben met lezen. Bij Zwijsen vindt ieder kind een boek. The Walt Disney Company staat bekend om haar verhalen voor jong en oud. Het lezen van deze verhalen wil Disney toegankelijk maken voor iedereen. Daarom hebben Zwijsen en Disney de handen ineen geslagen om boeken te maken voor kinderen die moeite hebben met lezen. Dat terwijl het aanbod 100% aansluit bij dat wat kinderen op school leren.

Frozen : Het verhaal van Anna en Elsa

Geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar
Leesniveau Avi 4
De Nederlandse Kinderjury 2019

Meer informatie vind je hier.

Wat direct opvalt is het duidelijke lettertype, maar ook korte zinnen. Door een zin per regel wordt lezen een stuk prettiger voor ieder, met name dyslectische kinderen. Aan het begin en eind van het boek worden er een aantal nieuwe termen uitgelegd. Al deze woorden hebben ook in het verhaal een ander kleurtje. Verder worden de belangrijkste personages voorgesteld aan het begin van het boek door de namen bij de illustratie. De illustraties spelen hier een belangrijke rol. Het verhaal wordt ondersteund door de prachtige illustraties zoals we dat verwachten bij Frozen, maar andersom werkt het ook.

Makkelijk lezen met Disney : Frozen : Het verhaal van Anna en Elsa

Cars : Korte Race verhalen

Geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar
Leesniveau Avi 4
De Nederlandse Kinderjury 2019

Meer informatie vind je hier.

Ook bij dit boek kun je een begrippenlijst verwachten aan het begin en eind van het verhaal. Door middel van herkenbare illustraties worden Bliksem, Sally, Takel, Guido en de rest geïntroduceerd. Fijn zo een overzicht voor wanneer je even niet weet wie wie is 😉 Een boek vol nieuwe, maar herkenbare avonturen van deze grote helden.

Makkelijk lezen met Disney : Frozen, het verhaal van Anna en Elsa

Rapunzel’s gids vol grappige, gekke weetjes en knutsels

Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar
Leesniveau Avi 5
De Nederlandse Kinderjury 2019

Meer informatie vind je hier.

Wat een geweldig boek! De lezer wordt aangesproken door Rapunzel zelf. De vrolijke chaoot heeft het niet zozeer over haar leven in de toren, waar ze jarenlang opgesloten zat, maar juist over haar leven erna. Eigenlijk is dit niet echt een ‘lees’boek maar meer een ‘doe’boek. Zo leert deze verloren prinses ons hoe we zelf verf kunnen maken aangezien ze zelf dol is op schilderen. En met zulke prachtige lange haren ontkom je er bijna niet aan, vlechten. Ze leert ons hoe we een visgraat moeten vlechten bijvoorbeeld, maar ook hoe je bomen gezichten kunt geven, hoe je moet knopen of wat je allemaal ziet als je naar de sterren kijkt. Maar liefst 140 pagina’s interessante weetjes, tips en fantastische ideeën van Rapunzel, haar grote liefde Eugene en haar beste vriendin Cassandra.

Makkelijk lezen met Disney : Rapunzel’s gids vol grappige, gekke weetjes en knutsel

The Incredibles : Draag nooit een cape! En andere tips voor helden

Geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar
Leesniveau Avi 5
De Nederlandse Kinderjury 2019

Meer informatie vind je hier.

De echte fans kennen het verhaal van The Incredibles natuurlijk allang. In dit boek gaat de grootste held allertijden, mr. Incredibles zelf, inhoudelijk in op de veelgestelde vragen als ‘hoe word je een held?’. De zwart-witte striphelden illustraties zijn verrassend cool. Een superleuke tip voor stoere jongens en meisjes die graag helden willen worden.

Makkelijk lezen met Disney : The Incredibles : Draag nooit een cape! En andere tips voor helden

Beauty and the Beast : Gevangen in een boek

Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar
Leesniveau Avi 5
De Nederlandse Kinderjury 2019

Meer informatie vind je hier.

In grote lijnen wordt het verhaal van Belle en het beest verteld zoals wij het kennen. Persoonlijk vond ik het voor- en nawoord een interessante wending geven aan het geheel. In tegenstelling tot eerder besproken boeken van Makkelijk lezen met Disney, is dit er een zonder illustraties. Voor een echte fantasierijk persoon is dat verre van een nadeel.

Makkelijk lezen met Disney : Beauty and the Beast : Gevangen in een boek

The Jungle Book : Samen sta je sterk

Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar
Leesniveau Avi 5
De Nederlandse Kinderjury 2019

Meer informatie vind je hier.

Nog zo een schitterende klassieker. Ook dit verhaal is in grote lijnen het verhaal van Mowgli zoals we het kennen. Maar wat een kunstwerk dat je gelezen moet hebben. Qua beeldvorming zul je het vooral van je eigen verbeelding moeten hebben, want je zou bijna ‘zoek de verschillen’ kunnen spelen met de illustraties in het boek. Niet storend overigens.

Boek voor kinderen met dyslexie : The Jungle Book : Samen sta je sterk

Gratis e-book bij Makkelijk lezen met Disney

Naast de zes fysieke boeken, zijn er ook dynamische e-books beschikbaar via iTunes . Via een interactief menu kunnen lezers lettertype, tekstgrootte, gekleurde lettergrepen en letterafstand aanpassen, maar bijvoorbeeld ook een definitie van een woord krijgen. Het lettertype dat gebruikt wordt in de e-books is het officiële Dyslexie-font. Bij het ontwerpen van dit speciale lettertype is er rekening gehouden met de verschillende uitdagingen die dyslexie met zich meebrengt. Zo is iedere letter uniek vormgegeven en zijn de letters deels dikker aangezet. Met het lettertype worden de meest gemaakte leesfouten voorkomen en het leesgemak voor lezers met dyslexie, en iedere andere lezer, vergroot. Daarnaast illustreren beelden het verhaal. Ook is het mogelijk het verhaal volledig of juist bepaalde woorden te beluisteren. Het allereerste e-book COCO krijg je cadeau bij aankoop van de Makkelijk Lezen met Disney boeken. De volgende titels die in e-book uitkomen zijn: Disney●Pixar COCO, Disney●Pixar Cars 3, Disney’s Beauty and the Beast en Star Wars: A New Hope.

Meer informatie over Makkelijk lezen met Disney vind je op de site van Zwijsen.

Aandacht voor Dyslexie met Zoeklicht Makkelijk lezen kinderboeken van DIsney en Zwijsen

PicsArt 09 05 06.47.52

Sandra

3 gedachten over “Aandacht voor Dyslexie | Uitgeverij Zwijsen en Disney bundelen de krachten”

  1. Super leuk! In de bibliotheek zocht ik ook altijd naar de boeken van “zoeklicht” want dat zijn de speciale waar de oudste vlot in las. De jongste is een grote Disney fan. Hij heeft geen dyslexie maar die boekjes zouden hem zeker ook plezieren.

    Beantwoorden

Plaats een reactie