Heb je je weleens afgevraagd waarom we in de ochtend ongeveer 1 kg lichter zijn dan de avond ervoor? Dit heeft te maken met het feit dat we iedere nacht zo een 250 tot 500 ml vocht verliezen. Dat gebeurt via de adem en huid. 60 % van het transpiratie vocht beland via je beddengoed in je matras (en kussen). Daarnaast hebben we ook te maken met vuil, huisstofmijt , bedwantsen, schimmels en huidschilfers die het matras intrekken. Niet zo een fris idee! Hygiëne bepaalt grotendeels hoe lang je matras meegaat. Hoe je je matras schoon maakt? Deze gebruikstips helpen de levensduur te verlengen.
Zo gaat het matras langer mee
Hoewel hygiëne een heel grote rol speelt in de levensduur van het matras, zijn er ook andere factoren die meedingen. Denk hierbij aan de kwaliteit en type matras, gewicht dat ondersteunt moet worden en onderhoud. Na ongeveer 10 jaar is het raadzaam een nieuw matras aan te schaffen voor het je nachtrust en gezondheid negatief gaat beïnvloeden.
Matras onderhouden
♦ Een nieuw matras van Yousleep aanschaffen betekent helaas niet dat deze direct in gebruik kan worden genomen. Door het vooraf 72 uur lang buiten of in een goed geventileerde ruimte te luchten vervliegen chemische stoffen en geurtjes.
♦ Gebruik een matrasbeschermer. Dat is een mat dat tussen de bedbodem en het matras ligt. Het voorkomt geschuif en slijtage maar ook verspreiding van onder andere huisstofmijten. Door een matrasbeschermer maandelijks te wassen volgens de wasinstructies (anders 30 graden) en elke 3-5 jaar te vervangen verleng je de levensduur van je matras. In principe kun je voor een eenpersoonsbed en boxspring dezelfde anti-slip matrasbeschermers gebruiken.
♦ Gebruik een topmatras. Een topmatras is een dunne topper dat boven op je matras ligt. Door deze elke kwartaal te wassen en iedere 4-8 jaar te vervangen zorgt je ervoor dat het optimaal je matras beschermt, schoonhoudt en de levensduur verlengt. Een matrastopper was je gewoon op een fijne was programma in de wasmachine op 40 graden. Gebruik hiervoor zacht wasmiddel. Drogen in de droger moet geen probleem zijn mits er geen gebruik wordt gemaakt van configuratie.
♦ Draai het matras 2x per maand om in de lengte en breedte. Door het gewicht van de slaper te verdelen voorkom je dat er kuilen in het matras worden gevormd. Zo blijf je van de beste ondersteuning profiteren. Vergeet niet ook het topmatras om te draaien.
♦ Laat je matras minimaal een uur goed luchten. Om dit mogelijk te maken kun je bij opstaan beter niet je bed opmaken, maar de deken bij het voeteneinde leggen zodat er voldoende geventileerd kan worden.
♦ Verschoon je bed eens per week of eens per twee weken en vergeet daarbij niet het matras te stofzuigen. Dit doe je om ophoping van stof, vuil en de eerder genoemde ongedierte weg te halen.
♦ Kies voor materialen die goed ventileren, passen bij jou nachttranspiratie en in de wasmachine gewassen kunnen worden. Zo maak je het jezelf makkelijker het matras goed schoon te houden en onderhouden, waardoor op lange termijn je heerlijke nachtrust, je gezondheid en portemonnee ervan profiteren.
♦ Was het matras regelmatig. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit doet wordt hieronder uitgebreid uitgelegd.
Matras schoonmaken
Door 2x per jaar het matras te reinigen voorkom je onaangename geurtjes, huisstofmijt en bedwantsen, schimmel en een matras die minder lang meegaat. Ook als er geen sprake is van allergieën, is het belangrijk hygiëne voorop te stellen. Met bovenstaande onderhoudstips verleng je de levensduur van het matras. Maar een matras moet je ook regelmatig wassen om dezelfde reden. En wat te doen met matrassen waar (hardnekkige) vlekken op zitten van urine, zweet, bloed of koffie? Een woord: Huismiddeltjes!
Matras reinigen met soda
In de loop der tijd vergeelt het matras door gebruik. Door het regelmatig te reinigen krijg je je matras weer wit. Dat doe je door vooraf alle vuil weg te halen met de stofzuiger. Daarna strooi je royaal baking soda of gewone soda over het matras, borstel je het erin en laat je het een paar uur intrekken. Tenslotte gebruik je de stofzuiger weer om alles op te zuigen. Ja het is echt zo simpel.
Matras reinigen met azijn
Met name bij grotere urinevlekken is dit een lifesaver. Het verwijderd ook nare geurtjes, net als soda. Maak een katoenen doek (niet te) nat met koud water en voeg hier wat azijn aan toe. Dep nu de vlek goed in maar zorg ervoor dat het niet te nat is. Laat het goed drogen.
Zweetvlekken
Met bovenstaande tip haal je lichte zweetvlekken in principe ook weg. Lukt dit niet? Maak de vlek dan eerst nat met een vochtige doek, strooi er wat soda of keukenzout op en laat het intrekken. Daarna kun je het met een vochtige doek schoonmaken en met de stofzuiger de restjes opzuigen. Als het goed is zijn de zweetvlekken ook weg.
Urinevlekken
Met name in een huis met jonge, niet continente kinderen is dit een vaak voorkomend probleem. Maar gelukkig is het vrij eenvoudig op te lossen. Neem een glas of schaaltje warm water en azijn. Voeg hier soda eraan toe. Pak een doek en dip het in het glas met dit mengsel. Vervolgens dep je de vlek in. Laat het drogen. Blijf je de vlek zien? Herhaal dan de schoonkaaktip met soda.
Bloedvlekken
Een bloedvlek is lastiger schoon te maken dan de urine- en zweetvlek. Zeker wanneer het volledig is opgedroogd. Probeer er daarom zo snel mogelijk bij te zijn. Maak een mengsel van koud water en shampoo. Met een licht vochtige doek poets je de vlek schoon. Indien nodig, kun je dit nogmaals herhalen.
Het kan ook met ossengalzeep als je die in huis hebt. Door de bloedvlek eerst wat (licht) vochtig te maken en met natte ossengalzeep de vlek in te wrijven. Laat het 10-15 minuten intrekken en dep het daarna af met een licht vochtige doek. Hierna kun je eventueel de soda schoonmaaktip toepassen om de laatste vlekken weg te krijgen.
- 30+ gezonde lunch ideeën voor school: Tips en voorbeelden voor voedzame broodtrommel - 7 september 2024
- Super Blocks van GiiKER: De perfecte mix tussen traditionele spelconcepten en moderne technologie - 5 september 2024
- Super Slide van GiiKER: De Retro Puzzel met een moderne twist - 20 augustus 2024