Zo zorg je voor meer licht in een donker huis

Mensen krijgen van nature energie van daglicht. Door gebrek aan daglicht hebben we in de koude maanden daarom ook meer last van vermoeidheid en depressieve gevoelens. In het geval dat je niet kan thuiswerken is de kans groot dat je in het donker thuiskomt van werk. Je kunt wat lampen bestellen en kaarsjes aansteken maar daarmee ben je er nog niet. Je hebt behoefte aan meer licht in je donkere huis. In Scandinavische landen hebben ze lichtcafés om de donkere dagen extra kleur te geven. Hier moeten we het doen met deze tips 😉

We kunnen wel het een en ander leren van onze buren in het Hoge Noorden. Naast de eerder genoemde lichtcafés hebben zij hun interieur aangepast op het feit dat er in de donkere maanden weinig natuurlijk daglicht in huis komt. Dagelijks een heerlijke wandeling maken is vaak niet voldoende. Met deze tips maak jij je donker huis lichter door meer licht in huis te halen.

Zo zorg je voor meer licht in een donker huis 

Kies voor een lichte basis. Grote oppervlaktes als plafond, muren, deuren, ramen en vloer maar ook plinten en kozijnen hebben een belangrijke invloed op het geheel. Zo ook in dit geval. Je wilt immers zoveel mogelijk licht in een ruimte. Lichte kleuren als wit en beige doen dat. Houd er rekening mee dat er heel veel tinten wit bestaan. Wil je echt witter dan wit dan is hoogglans wit misschien de juiste keus voor jou. Glans reflecteert namelijk licht en maakt je woonkamer lichter.

Hoe meer kleuren en spullen in de woonkamer des te donkerder het lijkt. Kijk daarom kritisch naar welke kleuren je in je huis wilt en kunt combineren en kies voor een minimalistische inrichting. Probeer wel warme en koude kleuren in het interieur te mixen. Door voor lichte kleuren te kiezen en rust te creëren oogt je huis groter. En je creëert meer licht in huis zonder de gezellige sfeer te verliezen.

Donkere dagen zijn extra vervelend wanneer je hier gevoelig voor bent net als ik. Geef een eigen draai aan de Scandinavische woonstijl en combineer deze met licht. Niet alleen op de voorhand liggende plekken maar ook op de strategisch plekken. Natuurlijk daglicht, kunstlicht, praktische verlichting en sfeerlicht. Hang plafonnieres en spots op, zet staande lampen neer, windlichten, kaarsen. Vergeet hierbij niet de dode hoekjes in huis. Hierdoor ontstaat er een ruimtelijk effect, waardoor je huis groter lijkt en jij meer energie krijgt. Want meer licht!

Wanneer je meer licht in huis wilt halen dan kies je bewust voor lichte meubels. Maar ook met een donkere basis kun je meer licht in huis creëren. Op de donkere vloer heb je een lichte vloerkleed. De donkere bank kun je lichter maken door lichte kussens en plaids erop te leggen. Er is meestal gewoon een oplossing voor een probleem. Daarvoor moet je alleen wel in mogelijkheden denken.

Niet ieder huis is gezegend met grote ramen en openslaande tuindeuren. Heeft de woonkamer of een andere ruimte weinig ramen of een kleine raam? Door voor donkere gordijnen of jaloezieën te kiezen maak je het binnen donker. Hoewel dat soms juist de bedoeling kan zijn, wil je juist meer licht in huis creëren. Je kunt dan het beste voor witte raambekleding kiezen in de vorm van (licht doorlatende) gordijnen of jaloezieën. Als je maar meer daglicht binnen kunt halen.

Houd ramen vrij. Hoe meer lichtinval je hebt door deuren en ramen, des te meer licht in huis.

Haal spiegels in huis. Ze maken de kamer optisch groter. En doordat ze licht reflecterend zijn zorgen ze ook voor meer licht in huis. Zet er ook een tegenover een raam voor extra daglicht binnen.

Kies voor daglichtlampen. Doordat ze je huis verlichten met natuurlijk daglicht laten ze je ook meer lachen. Licht geeft energie dus heeft deze energiezuinige verlichting ook een fantastisch effect op je humeur.

Meer licht in een donker huis tips MamaPlaneet.nl
Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Redactie

Plaats een reactie