Dat we met een financiële crisis kampen als gevolg van het corona-tijdperk en de oorlog in Oekraïne is je vast niet onbekend. Vooral de middeninkomens voelen de energie crisis en de huidige inflatie in de portemonnee. Dit in combinatie met relaties die op de klippen lopen zorgt voor desastreuze gevolgen. Vooral voor de vrouwen zijn de consequenties erg groot. Hoewel niet alle scheidingen te voorkomen zijn, kan dit in geval van een midlifecrisis man vaak wel. Hoe dat zit lees je hieronder.
Economische zelfstandigheid vrouw
In 2021 scheidden bijna 26.000 stellen waarvan bijna 52% kinderen had. Het gaat hier om 8 per 1000 geregistreerde partnerschappen, ongehuwd samenwonende stellen en huwelijken. Volgens het onderzoek uitgevoerd door CBS, gaat het hier om langdurige relaties. Een 3 tot 10 jaar durende midlifecrisis komt bij de mannen tussen 35 en 50 jaar voor. Een periode van psychologische ontevredenheid dat gepaard gaat met heimwee naar vroeger, emotionele onrust en behoefte aan veranderingen. Maar liefst 1 op de 4 mannen krijgt te maken met deze in 2008 wetenschappelijk bewezen ontwikkelingsfase. Laat dat al jaren de grootste leeftijdsgroep zijn dat uit elkaar gaat met de partner. Daarboven komt dat 47% vrouwen (studenten, scholieren en gepensioneerden niet meegerekend) financieel afhankelijk zijn van de partner, wat betekent dat ze op eigen kracht minder dan het minimumloon per maand verdienen. Dit heeft vaak te maken met het anderhalfverdienersmodel dat bij gezinnen met kinderen het vaakst voorkomt. Maar ook de loonkloof tussen man en vrouw is in Nederland nog steeds groter dan in de meeste EU-landen.
Risico op armoedeval
De afgelopen periode heeft hier ook geen positieve invloed op gehad helaas. Kinderen waren vaker ziek of moesten met de kleinste verkoudheid thuis worden houden vanwege de corona maatregelen op school, thuisonderwijs, geen recht hebben op kinderopvang met een niet cruciaal beroep, het huishouden waar nooit een eind aan komt en dan hebben we het niet eens over de andere verantwoordelijkheden waar je als vrouw zijnde vaak zorg voor draagt. Ook dit valt in mijn ogen onder zorg verdelen. Hoe dat er bij jou uitziet is persoonlijk. En zolang de relatie stabiel is en goed gaat is er vaak ook niets aan de hand. Het geld is niet het belangrijkste in het leven. Maar het is wel een noodzakelijk middel dat dient om het leven leuker en makkelijker te maken. ‘Werk om te leven en niet andersom’. Maar wanneer de bom barst en je als paar ieder je eigen weg op gaat, komt de economische emancipatie weer om de hoek kijken. Vooral vrouwen zijn dan de klos. In de huidige recessie valt des te meer op hoe onvoorbereid het vrouwelijk geslacht is op zo een situatie met een verhoogde risico op armoedeval.
Praten over de midlifecrisis man
Het is niet helemaal realistisch om te denken dat je je vooraf kunt indekken voor alle eventuele risico’s die je financiële situatie kunnen beïnvloeden. Laten we dat duidelijk stellen. Het is ook niet de bedoeling de moeders een schuldgevoel aan te praten of een minderwaardigheidsgevoel te geven. In tegendeel. Het leven bestaat uit keuzes maken en prioriteiten stellen. Dat is voor ieder van ons anders. En daar heeft een ander weinig tot niets over te zeggen. Maar wat je wel kunt doen is ruimte creëren om over een van de veel onbesproken taboes als de midlifecrisis te praten. Hier heb je als gezin veel baat bij. Met een betere communicatie kunnen we samen veel ellende, financiële problemen, ruzies, onnodige scheidingen en beschadigde kinderen voorkomen. In het boek In 10 stappen je midlifecrisis de baas vertelt auteur Aafke Dijkstra over de 5 fases van de andropauze bij mannen en geeft heldere adviezen hoe je samen met je partner zo goed mogelijk door deze pittige levensfase komt. De tips geven veel inzichten en handvatten over omgaan met de mannenovergang en helpen een gezonde relatie te behouden en het maximale uit het leven te halen. Naar aanleiding van dit boek van de midlife Happiness Expert, stress counselor en multidisciplinair therapeut met meer dan 20 jaar ervaring in de andropauze van de man, maakte Jeroen Langerak de documentaire De Midlife Crisis dat niet zo lang geleden werd uitgeroepen tot de beste documentaire op The Hangie Film Festival in Den Haag.
Zit je zelf in een vergelijkbare situatie of ken je iemand? Bestel het boek dan via het plaatje hieronder of stuur het artikel door.
- Recensie: De verdwenen steden 3: Het eeuwige vuur van Shannon Messenger - 28 november 2024
- De juiste zitzak kiezen: het belang van de maat, vulling en stevigheid - 1 oktober 2024
- Boekrecensie: Middernachtkatten deel 2: De jacht op de groene diamant van Barbara Laban - 20 september 2024