Eerlijk over moederschap | Mijn hoogsensitieve meisje

Kwart over 3. De school gaat uit en ik zie haar in de verte staan. Haar hele houding straalt verdriet uit. Mijn hoogsensitieve meisje. Haar hoofdje hangt. Ze geeft de meester een high five en zodra ze me ziet barst ze in huilen uit. Ze rent op me af en drukt zich tegen me aan. Ik knuffel haar en gelijk komt er met grote halen uit wat er is gebeurd. Een meisje in haar klas heeft in de pauze onaardige dingen tegen haar gezegd. Mijn oudste dochter staat er ook bij en zij haalt haar schouders op: ‘maak je niet druk, gewoon niet naar luisteren en negeren!’.

Lees ook

HSP | 5 boekentips over hoogsensitiviteit

Kinderen leren omgaan met stress | Mindgym voor kids

Wat een verschil tussen die twee zussen. Waar de oudste alles relatief eenvoudig van zich af kan laten glijden, geldt dat niet voor mijn jongste meisje. De jongste is een hoogsensitief meisje dat zeer gevoelig is voor afkeuring van anderen. Zij is zeer gevoelig voor kinderen die haar en anderen buitensluiten of bijvoorbeeld over haar praten. Dat raakt haar enorm. Hoewel je als ouder misschien de neiging hebt om te zeggen, dat het allemaal wel meevalt en dat ze zich er niets van aan moet trekken, is dat bij een hsp kind niet verstandig. Zij voelen het namelijk als echt diep verdriet en pijn.

Hoogsensitieve kinderen beleven negatieve ervaringen zeer intens. Deze negatieve ervaringen blijven ook veel langer aanwezig en kunnen nog lang voor piekergedachten zorgen. Erkenning van deze gevoelens is hierbij erg belangrijk voor hen. Als ik dan ook aangeef dat ik zie dat mijn dochter verdrietig is en dat dat verdriet er mag zijn, zie ik haar een zucht van opluchting geven. Haar gevoel is erkend en nu kan ze weer verder.

Wat is hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid?

Ik krijg vaak de vraag wat hoogsensitiviteit (of hooggevoeligheid zoals het ook wel wordt genoemd) is? Er is echter geen officiële test om hoogsensitiviteit vast te stellen. En het kan dus ook niet worden vastgesteld door een (kinder)psycholoog. Het is een karaktereigenschap en geen stoornis zoals bijvoorbeeld autisme. Wel is er een lijst met kenmerken beschikbaar die is opgesteld door Elaine N. Aron, het Hoogsensitieve kind: help je kinderen op te groeien in een wereld die hen overweldigt (2004) Volgens Aron is een kind hoogsensitief als er minimaal 13 van de 23 kenmerken worden herkend. 

Hoe herken je een hoogsensitief kind?

♦ Schrikt snel
♦ Kan meestal niet goed tegen kriebelende kleren, naden in sokken of kledingmerkjes tegen de huid
♦ Houdt meestal niet van grote verrassingen
♦ Kun je beter niet straffen, maar beter kun je het kind op vriendelijke wijze terechtwijzen
♦ Lijkt gedachten te kunnen lezen
♦ Gebruikt moeilijke woorden voor zijn of haar leeftijd
♦ Ruikt elk vreemd geurtje
♦ Heeft een scherpzinnig gevoel voor humor
♦ Lijkt zeer intuïtief
♦ Is moeilijk in slaap te krijgen na een opwindende dag
♦ Heeft moeite met grote veranderingen
♦ Wil zich verkleden als zijn/haar kleren nat of zanderig zijn geworden
♦ Stelt veel vragen
♦ Is een perfectionist
♦ Heeft oog voor het verdriet van anderen
♦ Houdt meer van rustige spelletjes
♦ Stelt diepzinnige, beschouwende vragen
♦ Is zeer gevoelig voor pijn
♦ Kan slecht tegen een luidruchtige omgeving
♦ Heeft oog voor detail (iets wat van plaats is veranderd, een verandering in iemands uiterlijk e.d.)
♦ Kijkt eerst of het veilig is alvorens ergens in te klimmen
♦ Presteert het best wanneer er geen vreemden bij zijn
♦ Beleeft de dingen intensief

Hoogsensitiviteit wordt wetenschappelijk onderzocht onder de naam sensory processing sensitivity (SPS).

Liefs,
Daniëlle
Kindercoach

Mama over haar hooggevoelige meisje - mamaplaneet.nl

Redactie

12 gedachten over “Eerlijk over moederschap | Mijn hoogsensitieve meisje”

 1. Ik was vroeger ook iemand die makkelijk huilde en werd daar in heel de familie voor uitgelachen en bestempeld als flauw kind – das niet erg leuk – maar ik denk wel dat ik er sterker door geworden ben 🙂

  Beantwoorden
 2. Interessant. Ik zie er de laatste tijd steeds meer over voorbij komen, maar heb tegelijkertijd het idee dat het niet altijd even serieus wordt genomen door veel mensen.

  Beantwoorden
 3. Fijn dit te lezen. Ik heb het boek ook liggen en ga het ook lezen. Ik vermoed namelijk dat mijn oudste ook vele kenmerken heeft. Op deze 23 kan ik er namelijk op 15 volmondig ja zeggen. Toch gauw eens lezen.
  Bedankt voor dit artikel!

  Beantwoorden

Plaats een reactie