Mijn huis is opgeruimd. Ben ik nu een slechte moeder?

Good moms have sticky floors, messy kitchen, laundry piles, dirty ovens and happy kids.

Vooral op social media kom ik deze uitspraak regelmatig tegen. Hoewel ik de achterliggende gedachte begrijp, stoor ik mij best wel aan dit soort opmerkingen. Ik bedoel, dus een moeder met een opgeruimd huis is geen goede moeder?

stofzuigen
Prioriteiten!

Kinderen zijn mijn prioriteit nummer 1. Zonder twijfel. Maar ik heb geen vieze vloeren, geen berg vieze was en vaak ook geen afwas. Ben ik dan geen goede moeder? Ben ik een slechte moeder omdat ik mijn huishouden plan en prioriteiten stel? Zijn mijn kinderen ongelukkig omdat ik mijn kinderen erbij betrek? Wat zegt mijn opgeruimd huis over het geluk van mijn kinderen?

Ik leg het wel uit. In het weekend doe ik alle was. Inclusief strijken. Dit om meerdere redenen. De kosten van gas en electra zijn dan stukken lager. En ik heb iets meer tijd. Doordeweeks werk ik. En besteed ik aandacht aan mijn gezin. Zaterdag is mijn huishouddag. En zondag, zondag genieten we met zijn 4-en maximaal van ons gezinnetje. Tuurlijk is mijn huis niet perfect schoon en opgeruimd. Er wordt hier geleefd. En flink ook. Maar een schoon en opgeruimd huis zorgt ook voor rust. Althans bij mij wel.En dat wil ik mijn kinderen ook leren.

strijken

Bij het huishouden probeer ik, mits mogelijk, mijn kinderen erbij te betrekken. Mijn peuter wilt vaak graag helpen. Vaak mag dat ook van mij. Helpen met de was opvouwen, samen ramen lappen. Ze vindt het geweldig dat ze mee mag helpen. Ja alles duurt 3 keer zo lang omdat je het in etappes doet, omdat je het soms ook meerdere malen moet doen maar dat hoort erbij als je kinderen hebt. En ja, als mijn kinderen mij nodig hebben, dan laat ik praktisch alles vallen.

Dezer dagen zijn er veel moeders die, soms vrijwillig en soms noodgedwongen, fulltime moeten werken. Dat ze dan keuzes moeten maken, begrijp ik heel goed. In sommige gevallen in ieder geval. Gaat dit over de fulltime, buiten de deur, werkende moeders dan? Ik vind het namelijk nogal een uitspraak die ik niet kan pijlen. Alle moeders over dezelfde kam scheren vind ik nogal kortzichtig.

Planning

Afwas, stofzuigen, stomen en luchten doe ik dagelijks. Wc maak ik in principe ook elke dag schoon. De badkamer pak ik wekelijks aan. Beddengoed verschonen, wassen en strijken doe ik alleen in het weekend. Ramen lappen gebeurt hier eens per twee, soms drie weken. En toch is mijn huis niet zo schoon als ik zou willen. Maar dat gaat ook niet. Ik heb dagelijks kleine kinderen over de vloer, dagelijks mensen over de vloer. Er wordt hier behoorlijk geleefd. Waar ik wel moeite mee heb, is gaan zitten terwijl er zat te doen is. Dit doe ik alleen als het om mijn kinderen gaat. Het is echt niet onmogelijk om het allebei te hebben.

wassen

Excuus 

Wat ik probeer te zeggen is dat het soms lijkt alsof men een excuus zoekt wat minder in het huishouden te doen. Zich niet schuldig te voelen. Waarom? Als je hard werkt, mag dat best. Het zegt, naar mijn mening, weinig over wat voor een moeder je bent. In ieder geval niet of je een goede moeder bent of juist een slechte. Ongeachte het aantal uur dat jij wel of niet werkt. Dat je een hekel hebt aan het huishouden, wilt nog niet zeggen dat je een goede moeder bent. En dat hoef je al helemaal niet van de daken af te schreeuwen.

Hoe gaat dat bij jou thuis? Hoe denk jij over deze uitspraak?

Sandra

Deze ambitieuze duizendpoot is de oprichtster van MamaPlaneet, getrouwd en mama van 2 prinsesjes. Na jarenlang met kinderen te hebben gewerkt, heeft ze in de opvoeding haar grootste passie gevonden. Verder heeft ze de meest uiteenlopende liefdes voor onder andere spelend leren, reizen, besparen, lekker eten en schrijven.
Sandra

15 gedachten over “Mijn huis is opgeruimd. Ben ik nu een slechte moeder?”

 1. Een heel interessant onderwerp! Tegenwoordig wordt er erg mee gekoketteerd om een slechte huisvrouw te zijn. Maar je kunt prima het huishouden doen in combinatie met kinderen. Sterker nog, ik denk dat het voor kinderen best gezellig is om in je kielzog mee te hobbelen. Dat is ook aandacht en liefde.

  Beantwoorden
 2. Echt, ik heb enorme bewondering voor moeders zoals jij die het voor elkaar krijgen alles te regelen en te zorgen dat iedereen er netjes bij loopt. Alleen kan dat sommige moeders weleens onzeker maken: niet iedereen zit zo in elkaar. Als je dan kijkt naar moeders die wel een fantastische huisvrouw zijn, kan je het gevoel krijgen te falen. Daarom die uitspraak ook, om moeders een hart onder de riem te steken.

  Het geeft niet als je huis een troep is overdag, omdat je je kinderen een enorme berg liefde en aandacht geeft. En ja dat kan ook door samen het huishouden te doen, het zijn de keuzes die je maakt. Ik als professioneel sloddervos vind de uitspraak geweldig. Nu ben ik niet meer zo onzeker, maar dat was ik wel. De quote deed me beseffen dat mijn keuzes niet verkeerd zijn, maar anders. En dat is ook prima.

  Heel verhaal haha, maar kon het niet kwijt in minder woorden ?

  Beantwoorden
  • Goed verwoord! Lief dat je dat zegt. Begrijp me niet verkeerd, ik zeg niet dat het niet mijn neus uitkomt 😛 Elke week een berg strijkgoed, elke dag hetzelfde schoonmaken. Elke week weer de uitdaging om alles volgens de planning te doen zodat de kinderen er niet onder lijden. Zodat je tijd overhoudt voor leuke dingen. Maar ik word ontzettend chagrijnig van ongestreken kleding, vieze ovens, stoffige fotolijstjes en plakkerige vloeren. Ik word er blij van als mijn huis straalt, beddengoed fris ruikt en iedereen er netjes bij loopt. Zo ben ik opgevoed en voor mijn gevoel ben ik zo ook een goed voorbeeld voor de kinderen.
   De uitspraak vind ik vooral kortzichtig, te beperkt. Soms zie ik het voorbijkomen, het wordt terecht en onterecht gebruikt. En ja dan kan ik mij wel aan irriteren.

   Beantwoorden
 3. Ik denk dat de opmerking alleen voor degene is die zich aangesproken voelt 😉
  Hier is het de ene week ook schoner dan de andere week. Maar wel altijd opgeruimd ‘s avonds. En niet omdat ik er geen tijd voor heb, want ik werk 24 uur. Maar ik vind het huishouden doen met twee kinderen om me heen gewoon niet fijn. Juist omdat je er dus twee keer zo lang over doet en ik er al een hekel aan heb. En dat vind ik ook zonde van mijn tijd 😉

  Beantwoorden
  • Je hebt een punt. Prioriteiten 😉 Ik ben iets te hebberig. Ik wil alles. Ik wil en een schoon huis, en nette gelukkige kinderen en het zelf doen. Neemt niet weg dat de uitspraak ouderwets is. Misschien dat juist moeders die zo ontzettend hun best doen, op bepaalde momenten, hier gevoeliger voor zijn.

   Beantwoorden
 4. Mijn (gast)kinderen vinden het allemaal geweldig om mee te mogen helpen met het huishouden. En een opgeruimd huis geeft mij zeker rust. Toch heb ook ik deze uitspraak van ‘sticky Floors’ in mijn favorieten staan. Niet omdat k neerkijk op huishoudelijke taken maar wel dat ik er niet in door wil slaan, zodat je meer aandacht hebt voor je huis spik en span dan voor je kinderen.

  Beantwoorden
 5. Ik hou ook van gestreken kleding en een schoon huis! Mijn kinderen zal je nooit in vieze kleding of met vieze nageltjes zien. Ze mogen spelen en knoeien, geen probleem. Ik maak het daarna wel schoon. Mijn zoontje van 2.5 weet niet beter en ruimt op als hij geknoeid heeft en wast zijn handjes als ze vies zijn. Ik heb ook vriendinnen die alles laten gaan. Heeeeerlijk denk ik dan maar toch kan ik het niet. Ik moet wel zeggen dat mijn kledingkasten en trapkast wel gewoon een bende is?

  Beantwoorden
  • Geen enkele moeder is perfect. En dat hoeft ook niet. Er wordt hier ook geleefd hoor. Vooral de beneden verdieping. En ja ik vind dat het bij de opvoeding hoort. Manieren aanleren. Doe jij zo te horen ook goed als je zoontje van 2.5 al het belang begrijpt van netjes. Ik hou ervan!

   Beantwoorden
 6. Ok, ik geef het toe, ik ben er zo een die het huishouden verschrikkelijk vind. Van het lijstje wat jij opnoemt word ik al moe 😉 Neemt niet weg dat ik superveel respect heb voor de manier waarop jij je huishouden runt 🙂 Ik denk dat het voor iedereen een balans zoeken is tussen werken en wonen, en dat het maar net is hoe je je tijd indeelt. Want uiteindelijk maak je altijd tijd voor dingen die je belangrijk vindt, nietwaar? Tijd hebben is niets meer dan prioriteiten stellen en dat heeft niets te maken met wel of geen goede moeder zijn 🙂

  Beantwoorden
  • Ik vind het huishouden ook verschrikkelijk hoor. Ik kan er alleen niet tegen als het rommelig, vies en niet gestreken is. Een schoon en opgeruimd huis kost veel energie maar geeft mij veel rust. En als je daar geen last van hebt, prima. Maar schreeuw het niet van de daken dat dat je een goede moeder maakt. Snap je mijn punt?

   Beantwoorden
 7. Jeetje er bestaat nog een gek als ik!! 😂😂 Krijg vaker opmerkingen zoals “je hebt kinderen, laat ze leven”. En dat doe ik ook! Mijn kids zijn idd nog jong en liggen dus half 8 in bed en dan ruim ik de boel op. Dus mijn kids hebben er geen last van. En idd waar mensen half 8 op de bank ploffen, ga ik nog even driekwartier door. Hier werken we beide 32 uur, maar heb geen vieze vloeren, bergen was of een vieze keuken. Als mijn huis niet geordend is, is mijn hoofd dat ook niet. Ok, moet wel bekennen dat ik sinds een paar jaar eens per week een schoonmaakster heb, die mij helpt om mijn schoonmaakstandaard in stand te houden :-).

  Beantwoorden

Plaats een reactie