Mijn huis is opgeruimd. Ben ik nu een slechte moeder?

Een perfecte moeder bestaat niet. Ik ben ver van een perfecte moeder. Maar ik doe mijn uiterste best. Net als jij. Daarom probeer ik ook niet snel te oordelen over andere mama’s. ”Good moms have sticky floors, messy kitchen, laundry piles, dirty ovens and happy kids.” Vooral op social media kom ik deze uitspraak regelmatig tegen. Een quote waar ik mij best wel aan stoor.

Lees ook

Je kind zijn speelgoed leren opruimen | Hoe doe je dat?
Zien op Netflix | De beste programma’s over opruimen
Mag jouw kind zelf bepalen wat hij/zij draagt? + Tips hoe je dit aanpakt
Je garage een bende? Tijd om deze eens praktisch op te ruimen
5 tips voor een glamorous spring cleaning | Duurzaam in stijl
Ontspullen | Hoe doe ik dat?
Genderneutraal: Opvoeden zonder stereotypen of in hokjes denken 2.0?
Kinderen en social media | Mediaopvoeding in ons huis
Zo leer je je kind steviger in zijn schoenen te staan
Hoe herken je faalangst bij kinderen en wat kun je eraan doen
Eerste hulp bij groeipijn
Met je kind naar de tandarts

Prioriteiten stellen

Kinderen zijn mijn prioriteit nummer 1. Zonder twijfel. Ik sta elke ochtend om 6 uur op, ongeacht hoe kort mijn nacht was, om hun te helpen aankleden, ontbijt op tafel zetten, broodtrommels vullen, tanden poetsen en de lange haren te vlechten. Al is het soms energieslopend, ik doe het met heel veel liefde. Van knutselen, themahoeken in hun kamers inrichten tot juf spelen, omdat mijn dochter blij wordt van extra uitdaging. Van om de dag douchen, wekelijks hun nagels knippen, kleding strijken tot elke dag hun huid verzorgen. Ik ben een perfectionist in hart en ziel. En daarom mag je mij best voor gek verklaren. En mijn huis is schoon en opgeruimd. De nesteldrang tijdens de zwangerschap die nooit overging 😅

Ben ik nu een slechte moeder?

‘Good moms have sticky floors, messy kitchen, laundry piles, dirty ovens and happy kids’ beweert dat moeders met een schoon huis geen goede moeders zouden zijn. En dan vraag ik mij af ‘waarom moeten wij iemand anders de grond inboren om ons beter te voelen?” Een schoon en opgeruimd huis geeft mij rust. En het maakt mijn kinderen niet ongelukkig. Sterker nog, ook zij vinden een opgeruimd huis fijner. Ik betrek ze hier steeds vaker bij en ze helpen dolgraag mee met het huishouden. Ben ik een slechte moeder omdat ik mijn huishouden plan en prioriteiten stel? Ik maak het liefst mijn huis eerst schoon voor ik op de bank plof. Wat zegt mijn opgeruimd huis over het geluk van mijn kinderen en mijn kwaliteiten als moeder nou eigenlijk? Ik vind het nogal een uitspraak een die ik niet goed kan pijlen.

Bij het huishouden probeer ik, mits mogelijk, mijn kinderen erbij te betrekken. Meestal willen ze ook heel graag helpen. Helpen met de was opvouwen, samen ramen lappen, stofzuigen en de vaat uitruimen. Ze vinden het geweldig dat ze mee mogen helpen. Ja alles duurt 3 keer zo lang omdat je het in etappes doet en soms over moet doen, maar dat hoort bij de opvoeding. En ja, als mijn kinderen mij nodig hebben, dan laat ik praktisch alles vallen.

Empathie onder moeders

Wat ik probeer te zeggen is dat het soms lijkt alsof men een excuses zoekt wat minder in het huishouden te doen. Om je niet schuldig te voelen. Waarom? Als je hard werkt, mag dat best. Het zegt, naar mijn mening, weinig over wat voor een moeder je bent. Ongeachte het aantal uur dat jij wel of niet werkt. Dat je een hekel hebt aan het huishouden en dit prioriteit vind wilt nog niet zeggen dat je een goede moeder bent. Maar zeker ook geen slechte. Je hoeft dit ook niet van de daken af te schreeuwen. We hebben allemaal onze eigen prioriteiten en kijk op het leven. Laten we elkaar daarin steunen. Het zou ons sieren respect te hebben voor elkaars verschillen. Juist omdat wij moeders heel goed weten dat opvoeden alles behalve een makkelijke taak is. Het is de meest veeleisende ‘baan’ die we ooit zullen hebben.

Good moms have sticky floors, messy kitchen, laundry piles, dirty ovens and happy kids

Daarom, volgende keer dat je deze quote wilt delen, bedenk dan hoe beledigend het kan zijn voor andere moeders die een opgeruimd huis wel belangrijk vinden en hier tijd voor maken.

kind wast af

Sandra
Latest posts by Sandra (see all)

15 gedachten over “Mijn huis is opgeruimd. Ben ik nu een slechte moeder?”

 1. Een heel interessant onderwerp! Tegenwoordig wordt er erg mee gekoketteerd om een slechte huisvrouw te zijn. Maar je kunt prima het huishouden doen in combinatie met kinderen. Sterker nog, ik denk dat het voor kinderen best gezellig is om in je kielzog mee te hobbelen. Dat is ook aandacht en liefde.

  Beantwoorden
 2. Echt, ik heb enorme bewondering voor moeders zoals jij die het voor elkaar krijgen alles te regelen en te zorgen dat iedereen er netjes bij loopt. Alleen kan dat sommige moeders weleens onzeker maken: niet iedereen zit zo in elkaar. Als je dan kijkt naar moeders die wel een fantastische huisvrouw zijn, kan je het gevoel krijgen te falen. Daarom die uitspraak ook, om moeders een hart onder de riem te steken.

  Het geeft niet als je huis een troep is overdag, omdat je je kinderen een enorme berg liefde en aandacht geeft. En ja dat kan ook door samen het huishouden te doen, het zijn de keuzes die je maakt. Ik als professioneel sloddervos vind de uitspraak geweldig. Nu ben ik niet meer zo onzeker, maar dat was ik wel. De quote deed me beseffen dat mijn keuzes niet verkeerd zijn, maar anders. En dat is ook prima.

  Heel verhaal haha, maar kon het niet kwijt in minder woorden ?

  Beantwoorden
  • Goed verwoord! Lief dat je dat zegt. Begrijp me niet verkeerd, ik zeg niet dat het niet mijn neus uitkomt 😛 Elke week een berg strijkgoed, elke dag hetzelfde schoonmaken. Elke week weer de uitdaging om alles volgens de planning te doen zodat de kinderen er niet onder lijden. Zodat je tijd overhoudt voor leuke dingen. Maar ik word ontzettend chagrijnig van ongestreken kleding, vieze ovens, stoffige fotolijstjes en plakkerige vloeren. Ik word er blij van als mijn huis straalt, beddengoed fris ruikt en iedereen er netjes bij loopt. Zo ben ik opgevoed en voor mijn gevoel ben ik zo ook een goed voorbeeld voor de kinderen.
   De uitspraak vind ik vooral kortzichtig, te beperkt. Soms zie ik het voorbijkomen, het wordt terecht en onterecht gebruikt. En ja dan kan ik mij wel aan irriteren.

   Beantwoorden
 3. Ik denk dat de opmerking alleen voor degene is die zich aangesproken voelt 😉
  Hier is het de ene week ook schoner dan de andere week. Maar wel altijd opgeruimd ‘s avonds. En niet omdat ik er geen tijd voor heb, want ik werk 24 uur. Maar ik vind het huishouden doen met twee kinderen om me heen gewoon niet fijn. Juist omdat je er dus twee keer zo lang over doet en ik er al een hekel aan heb. En dat vind ik ook zonde van mijn tijd 😉

  Beantwoorden
  • Je hebt een punt. Prioriteiten 😉 Ik ben iets te hebberig. Ik wil alles. Ik wil en een schoon huis, en nette gelukkige kinderen en het zelf doen. Neemt niet weg dat de uitspraak ouderwets is. Misschien dat juist moeders die zo ontzettend hun best doen, op bepaalde momenten, hier gevoeliger voor zijn.

   Beantwoorden
 4. Mijn (gast)kinderen vinden het allemaal geweldig om mee te mogen helpen met het huishouden. En een opgeruimd huis geeft mij zeker rust. Toch heb ook ik deze uitspraak van ‘sticky Floors’ in mijn favorieten staan. Niet omdat k neerkijk op huishoudelijke taken maar wel dat ik er niet in door wil slaan, zodat je meer aandacht hebt voor je huis spik en span dan voor je kinderen.

  Beantwoorden
 5. Ik hou ook van gestreken kleding en een schoon huis! Mijn kinderen zal je nooit in vieze kleding of met vieze nageltjes zien. Ze mogen spelen en knoeien, geen probleem. Ik maak het daarna wel schoon. Mijn zoontje van 2.5 weet niet beter en ruimt op als hij geknoeid heeft en wast zijn handjes als ze vies zijn. Ik heb ook vriendinnen die alles laten gaan. Heeeeerlijk denk ik dan maar toch kan ik het niet. Ik moet wel zeggen dat mijn kledingkasten en trapkast wel gewoon een bende is?

  Beantwoorden
  • Geen enkele moeder is perfect. En dat hoeft ook niet. Er wordt hier ook geleefd hoor. Vooral de beneden verdieping. En ja ik vind dat het bij de opvoeding hoort. Manieren aanleren. Doe jij zo te horen ook goed als je zoontje van 2.5 al het belang begrijpt van netjes. Ik hou ervan!

   Beantwoorden
 6. Ok, ik geef het toe, ik ben er zo een die het huishouden verschrikkelijk vind. Van het lijstje wat jij opnoemt word ik al moe 😉 Neemt niet weg dat ik superveel respect heb voor de manier waarop jij je huishouden runt 🙂 Ik denk dat het voor iedereen een balans zoeken is tussen werken en wonen, en dat het maar net is hoe je je tijd indeelt. Want uiteindelijk maak je altijd tijd voor dingen die je belangrijk vindt, nietwaar? Tijd hebben is niets meer dan prioriteiten stellen en dat heeft niets te maken met wel of geen goede moeder zijn 🙂

  Beantwoorden
  • Ik vind het huishouden ook verschrikkelijk hoor. Ik kan er alleen niet tegen als het rommelig, vies en niet gestreken is. Een schoon en opgeruimd huis kost veel energie maar geeft mij veel rust. En als je daar geen last van hebt, prima. Maar schreeuw het niet van de daken dat dat je een goede moeder maakt. Snap je mijn punt?

   Beantwoorden
 7. Jeetje er bestaat nog een gek als ik!! 😂😂 Krijg vaker opmerkingen zoals “je hebt kinderen, laat ze leven”. En dat doe ik ook! Mijn kids zijn idd nog jong en liggen dus half 8 in bed en dan ruim ik de boel op. Dus mijn kids hebben er geen last van. En idd waar mensen half 8 op de bank ploffen, ga ik nog even driekwartier door. Hier werken we beide 32 uur, maar heb geen vieze vloeren, bergen was of een vieze keuken. Als mijn huis niet geordend is, is mijn hoofd dat ook niet. Ok, moet wel bekennen dat ik sinds een paar jaar eens per week een schoonmaakster heb, die mij helpt om mijn schoonmaakstandaard in stand te houden :-).

  Beantwoorden

Plaats een reactie