Mondhygiëne kind: Tandenpoetsen leuker maken en Waterpik WP-260 Nano Waterflosser

Vanaf het moment dat de baby tandjes begint te krijgen is het belangrijk te starten met tandenpoetsen. De kwetsbare tandjes poets je tot 2 jaar eenmaal per dag samen met een tandenborstel dat je kind goed kan vastpakken en zachte borstelharen heeft. Dit doe je om de melktandjes te beschermen tegen gaatjes en de kleine een belangrijke gewoonte aan te leren: tandenpoetsen. Het beste moment om dit te doen is ‘s avonds na de laatste voeding zodat de bacteriën de minste kans krijgen om te groeien.

Lees ook

Tot 18 jaar gratis naar de tandarts

Fopspeen handleiding voor ouders | Van aanleren tot afleren

Vanaf 2 jaar poets je twee keer per dag de tanden van je peuter en neem je je zoon/dochter om de zes maanden mee naar de tandartscontroles om ervoor te zorgen dat de tanden zich goed ontwikkelen. Invloeden van eet- en drinkgewoontes worden immers groter. Het is een belangrijke basis om het gebit van je kind gezond te houden. Omdat kinderen tot een jaar of 10 de tanden nog niet zo goed zelf kunnen poetsen is ‘s avonds napoetsen heel belangrijk. Ook als het kind elektrisch poetst.

Tandenpoetsen met kinderen leuker maken

Wij ouders begrijpen allemaal hoe belangrijk mondhygiëne is. Ook voor je kleine spruit. Maar de meeste (jonge) kinderen vinden het verschrikkelijk. Ze schreeuwen moord en brand en als je pech hebt moeten ze overgeven. Ellende! Samen tandenpoetsen, apps gebruiken, tandenpoetsliedjes luisteren en boekjes erover lezen kan het tandenpoetsritueel leuker en gezelliger maken. Het biedt immers ouders en kinderen ondersteuning. Hieronder een aantal fijne tips en voorbeelden.

5x Tandenpoetsliedjes

Prodent poetslied

Jokie tandenpoetsenlied

Poets je tanden van Minidisco

Tandenpoetslied van Lanterfantje

Juf Roos tandenpoetsenlied

YouTube player
YouTube player
YouTube player

7x Tandenpoets-apps

Talking Ginger

Tandenland app

Brush Busters

Glansje en Tom

Disney Magic Timer

Sonicare

Brush Up

Poetstijd Aquafresh

7x Kinderboeken over tandenpoetsen

Ik kan al tandenpoetsen van Ester Kerkhoff – Geschikt vanaf ongeveer 3 jaar

Beroepenreeks – De Tandarts van Liesbet Slegers – Geschikt vanaf ongeveer 3 jaar

Hoe poets ik mijn tanden? (Met een maak-het-zelf oefengebit van Diverse schrijvers – Geschikt vanaf ongeveer 3 jaar

De grote tandenpoetsdag van Sophie Schoenwald – Geschikt vanaf ongeveer 3 jaar


Poets je tanden met Dora van Molly Reisner – Geschikt vanaf ongeveer 4 jaar

Zelfs monsters poetsen hun tanden van Jessica Martinello – Geschikt vanaf ongeveer 6 jaar

Weg met de viezekiezenbeestjes van Vivian den Hollander – Geschikt vanaf 4 jaar

Waarom flossen en wanneer moet het kind ermee starten?

Helaas kunnen we niet alle etensresten en tandplak tussen de tanden en kiezen verwijderen met tandenpoetsen. Sterker nog, met tandenpoetsen reinig je slechts 40% van je gebit. Daarom is het belangrijk om voldoende water te drinken en suikers te beperken tot minimum net als het goede voorbeeld te geven in het geheel. Voor een goede mondhygiëne en tandbederf te voorkomen is flossen vanaf 3-4 jaar extra belangrijk. Hiervoor gebruik je tandenstokers, flosdraad, ragers of de waterpik waterflosser nano kids.

Ieder gebit is anders. Denk hierbij ook vooraf aan tieners met een beugel. Mondverzorging vraagt in dit geval weer om een andere aanpak. Overleg bij iedere tandartsbezoek wat het beste is voor je kind (en jezelf).

Gebitsproblemen bij kinderen

We hadden het er al eerder over. Veel kinderen vinden tandenpoetsen lastig. Dit om verschillende redenen. Vaak is dit van tijdelijke aard en groeit het kind hier overheen. Tot die tijd zorgen de eerder genoemde hulpmiddeltjes als voorlezen en zingen voor afleiding tijdens het poetsen. Samen poetsen en het goede voorbeeld geven, de juiste (lekkere) tandpasta gebruiken, eventueel een tandenpoetsklokje gebruiken bieden ondersteuning. Op het gebied van flossen is de waterpik ideaal. Het maakt reinigen eenvoudiger voor iedereen. Toch blijft toezicht houden op dit ritueel tot 10 jaar wat betreft tandenpoetsen en tot 12 jaar op het gebied van flossen belangrijk. Met een goede mondverzorging kun je gele tanden voorkomen, tandsteen en tandaanslag zelf verwijderen, tandplak voorkomen en bloedend tandvlees voorkomen. Hoe een waterflosser helpt je gebit in topconditie te houden en waarom tandartsen en mondhygiënisten het adviseren, leggen we hieronder uit.

Waterpik WP-260 waterflosser voor kinderen

Het is klinisch bewezen dat de waterflosser van Waterpik® als enige merk effectiever tandplak, gingivitis en tandvleesziekte verminderen dan traditioneel flosdraad en de Sonicare® Air Floss. Hiermee verwijde je 99,9 % meer tandplak dan anders, blijkt uit 75 onderzoeken.

Hoe werkt een waterflosser?

Waterflosser is een elektrisch alternatief voor traditioneel flossen. Het is een monddouche waarmee je je tanden en tandvlees gezond houdt door met water of lucht etensresten tussen je tanden en kiezen te verwijderen. Het kost minder tijd dan gewoon flossen, maakt je tandvlees sterker en is effectiever dan andere keuzemogelijkheden. Water en lucht kunnen immers beter bij lastige plekjes. Dit geldt voor de beugeldragers, vaste beugels, kronen, bruggen en implantaten, degenen die mondverzorging nogal tijdrovend of lastig vinden maar ook fanatieke flossers.

Stap-voor-stap uitleg

Je zet het compact gemaakte apparaat op een droge, egale ondergrond in de badkamer met de stekker in het stopcontact.

Vervolgens vul je het met 20 bijgeleverde stickers versierde reservoir met 450 ml warm water.

Onder normale omstandigheden gebruik je de linker tip (klassieke jettip). Met een beugel gebruik je de rechter tip (orthodontische Tip). De tips zijn eenvoudig in- en uit te halen.

Er zijn 3 drukstanden van 0.7 tot 5.5 bar. In het begin is het raadzaam stand 1 te gebruiken. Je tandvlees kan bloeden omdat het nog niet sterk genoeg is. In de loop der tijd wordt dit minder en verdwijnt vanzelf.

Hangend over de wastafel richt je de tip op je tanden. Zet het flosapparaat aan en ga rustig langs alle hoeken van je gebit langs met de tip. Houd hierbij je mond deels dicht. Het apparaat masseert als het waren het tandvlees.

Na 60 seconden 0f 1.400 pulsaties ben je klaar. Kort genoeg om het leuk te houden voor jonge kinderen en lang genoeg om effectief plaque te verwijderen.

Na gebruik kun je het afhaalbare waterreservoir hygiënisch opbergen door het op de kop te zetten.

YouTube player

Productbeschrijving

Deze speciaal voor het kind ontworpen waterflossers bevatten dezelfde voordelen als die voor een volwassene. Qua inhoud en specificaties zijn er natuurlijk wel een aantal verschillen die het apparaat kindvriendelijk maken. In de verpakking vind je het volgende:

1x Waterpik WP-260 Nano Waterflosser van o,8 kg met 1x Waterreservoir 450 ml

1x Klassieke Jettip – voor plakverwijdering

1x orthodontische Tip – speciaal voor reiniging van beugels

20x verwijderbare decoratie stickers

1x Handleiding

Specificaties

Het flosapparaat is kleiner en stiller dan andere voor volwassenen gemaakte modellen

Het werkt op 230 V

Compact formaat geschikt voor thuis en op reis (omkeerbare waterreservoir)

Kindvriendelijk en veilig in gebruik

Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar

flossen kind met waterpik mamaplaneet.nl Waterpik WP-260 Nano waterflosser voor kinderen review mamaplaneet.nl
Monverzorging kind: tandenpoetsen leuker maken en flossen voor kinderen Waterpik WP-260 Nano waterflosser voor kinderen mamaplaneet.nl Mondhygiene kind: tandenpoetsen leuk maken en Waterpik WP-260 Nano waterflosser voor kinderen review mamaplaneet.nl

Wat vinden wij van de Waterpik waterflosser voor kinderen?

Onze meiden van 6 en 7 zijn al enige tijd bezig met tandjes wisselen. Hoewel we alle genoemde tips en adviezen zelf ook opvolgen is flossen voor kinderen lastig. Het is snel te hard, pijn en vervelend. Zoals de meeste kinderen zijn ze echter dol op waterpret en zelf doen. Iets wat we, gezien hun leeftijd, ook stimuleren. Met traditioneel flossen is dat echter nogal vervelend. Waterpik waterflosser maakt het door de simpele, kindvriendelijke aanpak toegankelijker. De meiden kunnen het dus zelf doen. Na 1x voordoen werd toezicht houden voldoende. Wat uiteindelijk ruimte bood voor loslaten. Fijn! Het enige nadeel dat wij hebben kunnen ontdekken is het feit dat het apparaat niet draadloos is en daardoor niet onder de douche gebruikt kan worden. En het feit dat de handleiding anderstalig is maar dat vind ik persoonlijk minder erg.

We hebben een vaste plek op de wastafel voor de Waterpik. Onze dochters kunnen het reservoir zelf afhalen, vullen met water en weer terugzetten. Daarna is het een kwestie van voorover hangen boven de wastafel met het haar vast, het apparaat aanzetten en drukstand kiezen. Een kind kan de was doen! De meiden vinden het gebruiksvriendelijk en leuk waardoor het al een onderdeel is van de mondverzorging zonder dat wij daar op moeten dreunen. I love it! En daarom willen we nu ook een eigen exemplaar voor volwassenen. Het maakt flossen ineens stukken leuker.

Flosapparaat Waterpik WP-260 Nano waterflosser is onder andere hier te koop.

Mondhygiëne kind: Tandenpoetsen leuker maken en flossen met Flosapparaat Waterpik WP-260 Nano waterflosser review mamaplaneet.nl
Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Redactie

Plaats een reactie