Museon-Omniversum met kinderen: Reis door wereld, natuur en duurzaamheid bij One Planet

Waar kun je met je gezin een opwindend avontuur beleven gewijd aan onze prachtige natuur, de mensheid en een duurzamere toekomst? Bij One Planet, ontstaan uit een magische samensmelting van het Museon en Omniversum, twee grootheden die hun krachten hebben gebundeld om jou en mij een onvergetelijke ervaring te bieden en gaande weg iets te leren over een aantal belangrijke onderwerpen.

Museon-Omniversum

Museon en Omniversum waren tot 2022 twee afzonderlijke instellingen in  Den Haag. Museon was een museum voor cultuur en wetenschap en richtte zich op educatie en bewustwording op het gebied van mens, natuur en cultuur. Er werden tentoonstellingen getoond en educatieve programma’s over diverse onderwerpen waaronder duurzaamheid, klimaatverandering, geschiedenis, archeologie en wereldculturen. Omniversum was een grootbeelfilmtheater dat zich naast het Museon bevond. Het stond bekend om zijn indrukwekkende 840 m2 grote koepelscherm en de vertoning van bijzondere documentaires en educatieve films. Bezoekers konden hier genieten van sensationele beelden en voelbare geluiden. Sinds 2022 hebben de twee hun krachten gebundeld en de naam veranderde in Museon-Omniversum One Planet. Omniversum staat sindsdien bekend als De Dome en dient als een bioscoop met een 360 graden scherm en een zaal met 300 zitplaatsen. Museon is nog steeds een museum met een duidelijke focus op de de wereld, natuurlijk en duurzaamheid.

One Planet: Doe museum voor kinderen

One Planet is niet zomaar een museum: Het is een doe-museum waar vooral de jeugd razend enthousiast over wordt. Een indoor speeltuin waar je spelend leert over belangrijke onderwerpen over de wereld waar we in leven. Met de aarde als het centrale punt van het verhaal wordt je bij Museum-Omniversum met praktische voorbeelden en stimulerende spelletjes en activiteiten aan het denken gezet over de grootste uitdagingen van onze tijd en onze rol in het geheel. Twee verdiepingen gevuld met uitnodigende zalen waar je lichaam en geest voldoening en inspiratie uit halen om de toekomst positief te beïnvloeden. Een plek waar je mag aanraken, experimenteren, rennen en klimmen, ruiken en voelen. Een plek waar je een reis maakt door de prachtige natuur van de Aarde, leert begrijpen hoe technologie werkt en hoe het jouw en mijn leven beïnvloedt, wat de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties zijn, antwoord krijgt op de vragen als ‘Waarom is meer (kleding) niet altijd beter?’ ‘hoe indrukwekkend recyclen eigenlijk kan zijn, hoe armoede voorkomen kan worden, hoeveel maaltijden je kunt maken met eten dat we dagelijks weggooien, wat de oplossing is voor meer planten in huis als je zelf geen groene vingers hebt en de invloed ervan (in onder andere de klaslokalen), hoe natuurfotografie bijdraagt aan het besef dat natuur iets is waar je zuinig op moeten zijn, hoe Inuit op Groenland aan eten komen, wat de voordelen kunnen zijn van het eten van insecten, hoe oud het oudste ijs is, waar gewei van het edelhert uit bestaat, hoe je zelf een televisieprogramma maakt, hoe het komt dat niet iedereen schoon drinkwater heeft ondanks dat er genoeg zoet water in de wereld is, wat vulkanen en aardbevingen met elkaar gemeen hebben en of je het kunt voorspellen, hoe een jong meisje met robotica waterproblemen in Ethiopië probeerde op te lossen enz enz enz.
En als dat nog niet genoeg is, kun je met hetzelfde entreeticket 3 kwartier lang van een van de educatieve films in de Dome genieten. Word je snel duizelig en misselijk ? Mocht het kunnen, dan kun je het beste met de steile trap een stoel helemaal bovenin pakken. Het scherm is zo groot dus de film wordt boven en onder je getoond waardoor je niet anders kunt dan constant met je hoofd draaien. Wanneer je helemaal boven zit, is de kans hierop minder groot. Het is wel iets wat je gedaan wil hebben tijdens je bezoek aan Museon-Omniversum. Het voelt alsof je er middenin zit. Fantastisch! Het kan niet anders dan dat je stuiterend naar huis gaat aan het eind van de dag.

Praktische informatie & tips

♦ Adres Museon-Omniversum
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag

♦ Op de site vind je de meest actuele prijzen en openingstijden

♦ Hebben een eigen (betaald) parkeerplaats: Extra fijn wanneer je vroeg komt

♦ Twee totaal verschillende verdiepingen waar je je gemakkelijk de hele dag vermaakt

♦ Ontzettend veel doe- en beweeg activiteiten, interessante weetjes en diverse manieren om met plezier alles te ontdekken

♦ Op de begane grond staan onderwerpen als mode & kleding centraal, eten & drinken, sport & spel, duurzaam bouwen, architectuur en recyclen. Ook is er een hele leuke discovery lab waar je aan de slag kunt met bijvoorbeeld bouwspeelgoed en robotica. Op de dag van ons bezoek stonden er tijdelijk ook minecraft challenges (voor kinderen met enige ervaring) op de planning, een mini escape room (tiny house klimaatavontuur) en LEGO challenge in de foyer. Boven is er volop aandacht voor Noordpool, ruimtevaart, archeologie, het klimaat, geologie, geschiedenis, akoestiek, duurzame energie en nog veel meer.

♦ Voor jonge kinderen vanaf een jaar of 4 is met name de begane grond leuk qua uitdaging. Voor oudere kinderen en knappe koppen is de eerste verdieping erg leuk en interessant. Maar er zijn op de begane grond ook activiteiten die je niet wil missen: LEGO bouwen, minecraft en de escape room bijvoorbeeld. Voor een stukje bewustwording is tijd nemen voor beide verdieping een must.

♦ Er zijn verschillende informatie verschaffingen, interactie en communicatie aanwezig: geschreven tekst, auditieve weetjes, bewegende beelden en filmpjes, digitale spelletjes, foto’s, opgezette dieren, aquaria met echte vissen, kunstobjecten en ga zo maar door. Variatie voorkomt verveling maar het zorgt er ook voor dat de informatie je hoe dan ook bereikt.

♦ Museon en De Dome zijn nog steeds twee verschillende gebouwen in dezelfde tuin. Om van de ene naar de andere te gaan moet je dus wel naar buiten. De Dome is het gebouw aan de voorkant (vanaf de parkeerplaats) en voor het museum moet je links om de hoek zijn. We hebben het hier over ongeveer 20 meter lopen. Mooi om hier buiten te zitten met mooi weer.

♦ Rechts van de kassa vind je het prachtige groene café van One Planet. Er wordt hier alleen vegetarisch geserveerd maar voldoende keus voor een goede lunch met het gezin. Voor kinderen en moeilijke eters zijn er croissants, biologische appelsap, choco muffins, donuts, brownies…

♦ Je mag met je entreebewijs eventueel ook weggaan en dezelfde dag terugkomen (dus mocht je ergens anders willen lunchen kan dat in principe wel)

♦ Toiletten op de begane grond vind je rechts voorbij de kassa vanaf de ingang, bij de kledingrekken waar je ook een locker kan huren. Op het toilet kun je onderwater- en vogelgeluid luisteren waar gebruik wordt gemaakt van blauw sfeerlicht, een ronde fontein om je handen te wassen en Dyson handdroger. Alles is netjes en schoon.

♦ Goed om te weten: Museon is overdag open en De Dome ook ‘s avonds

♦ De films die er draaien en de tijden wisselen natuurlijk maar staan netjes op de site vermeld. Iedere voorstelling duurt 45 minuten. Wij kozen voor Secrets of the Sea. Een prachtige vertoning waar je zen van wordt. Het is indrukwekkend mooi gemaakt. Van de onderwater beelden, de aangename vrouwelijke stem die het heeft ingesproken tot de informatie die gedeeld wordt. Een fantastische ervaring dat indruk maakt op jong en oud.

♦ Beide gebouwen hebben een shop met thematische producten in de vorm van boeken, spelletjes en speelgoed, maar ook sokken, kristallen, LEGO sets, Good-roll toiletpapier en meer

♦ Kom je van ver en is een dagje uit met kinderen bij Museon-Omniversum geen optie? Kies voor een overnachting bij Golden Tulip Zoetermeer-Den Haag of  A&O Rotterdam City.

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

 

Sandra

Plaats een reactie