Museum met kinderen | Waarom, waar en hoe?

Met je gezin naar een kinder museum? Doen! Uit onderzoek blijkt dat kinderen die van jongs af aan regelmatig musea bezoeken en zich bezig houden met kunst en cultuur een grotere belangstelling ontwikkelen waardoor ze later vaak terugkomen, maar ook meer zelfvertrouwen hebben en betere sociale vaardigheden. Zien en luisteren is vaak niet voldoende om informatie op te slaan maar doen en beleven wel. Kijken naar kunst prikkelt weliswaar de fantasie, maar actief kunnen deelnemen zorgt voor een ervaring dat invloed heeft op de rest van het leven. Dit is ook de reden waarom steeds meer publieke gebouwen zich op kinderen richten. Door het toegankelijker te maken voor de jonge bezoekers en ze op een leuke en speelse manier kennis te laten maken met museale collecties profiteert de toekomst. Inmiddels is een dergelijk uitje alles behalve saai. Het is kindvriendelijk, interactief, leerzaam en en sommige gevallen net een pretpark, maar dan anders. Voor een geslaagd dagje uit hebben we de juiste adresjes voor je op een rij gezet en natuurlijk de ultieme tips om van het uitje een succes te maken.

Zo maak je een dagje museum met kinderen een succes

♦ Nederland is veel prachtige kindvriendelijke musea rijk. Een interactief, vaak overdekt, uitje als gezin waar je toch wel minimaal een halve dag voor uit moet trekken. Om zo een dag voor iedereen gezellig te houden is voorbereiding meestal wel noodzakelijk.

♦ Bezoek daarom samen de website van het museum om een indruk te krijgen wat er zoal te doen valt en waar enthousiast op wordt gereageerd. Speel hier tijdens het bezoek op in.

♦ Reserveer online de tickets en leuke speurtochten bijvoorbeeld van tevoren. Dat scheelt veel wachten en in de rij staan.

♦ Neem bepaalde afspraken en regels voor vertrek door maar ook voor de entree. Denk hierbij aan niet rennen of schreeuwen.

♦ Een dagje uit met de peuter, kleuter of kinderen in het algemeen is natuurlijk heel anders dan zonder. Laat daarom het kind de tijd per ruimte, zaal of activiteit bepalen.

♦ Neem ook de nodig tijd voor een hapje en drankje. De meeste kindermusea hebben kleurplaten, kinderboxen met kleine presetjes en leuke speeltuinen.

♦ Kies, vooral in begin, voor de meest kindvriendelijke opties waarvan je zeker weet dat er genoeg te doen is voor de jonge bezoekers. Later, als het kind eraan gewend is om verschillende musea te bezoeken, kun je ook de plekken die minder op kinderen gericht zijn uitproberen.

♦ Pas je keuzes regelmatig aan op de interesses van het kind of leerstof op school. Wanneer je zoon of dochter net op school over Leonardo Da Vinci heeft geleerd is het leuk musea te ontdekken waar hij of zij daar meer over kan leren bijvoorbeeld. Op deze manier blijft informatie ook beter hangen.

De leukste kindermusea Nederland

Hieronder de 10 leukste kindermusea in Nederland die sowieso niet mogen ontbreken op je bucketlist.

Nationaal Gevangenismuseum

Altijd al iemand in de boeien willen slaan? Of de gevangenis- of isoleercel van binnen willen zien? Een rit maken met de boevenbus of voor rechter spelen? Benieuwd hoe vroeger misdaad werd gestraft? Hier kan dat. Een bijzondere plek waar jongens en meisjes met interesse voor straf, rechten en misdaad van alles kunnen doen en leren. Er is overal wel wat te doen voor de jonge museumbezoeker. Van speurtocht binnen tot klimmen en klauteren buiten tot een escaperoom waarbij kinderen uit de gevangenis moeten ontsnappen en de kluis moeten kraken. Bijzonder, een tikkeltje intens, maar ook leerzaam en vooral leuk voor de geïnteresseerden.

Nationaal Gevangenismuseum

Oude Gracht 1
9341 AA Veenhuizen
Provincie Drenthe

Een ander kindvriendelijke museum over onder andere politie en brandweerman is PIT Veiligheidsmuseum in Almere.

Hunebedcentrum

Bewonder de grootste hunebed van Nederland en leer hoe oud en zwaar ze zijn. Ontdek wat mensen in de steentijd aten en welke mammoeten in Drenthe hebben gelopen. Zie hoe prehistorische mensen leefden en van welk materiaal ze de gereedschap, wapens en sieraden maakten. Op deze bijzondere plek leren jonge kinderen, maar ook tieners, over vroeger door de interactieve exposities, geologische wandelingen, leuke speurtochten en andere activiteiten. Buiten kunnen kinderen de huisjes van vroeger binnenlopen, medewerkers die de plek tot leven brengen het hemd van het lijf vragen en een blotevoetenpad lopen. Magische plek voor prehistorie-liefhebbers vanaf ongeveer 4 jaar.

Hunebedcentrum

Hunebedstraat 27
9531 JV Borger
Provincie Drenthe

Een andere vergelijkbare museum dat minsten zo leuk is voor een dagje uit met kinderen is Prehistrorisch Dorp in Eindhoven en Archeon waar je hieronder meer over kunt lezen.

Storyworld

Hoe maak je een beeldverhaal zoals een stripboek, animatiefilm of videogame? Wat is het geheim van een goed verhaal en hoe verzin je een superheld? Bij Storyworld stap je in de wereld vol verhalen. Van de klassiekers zoals Suske en Wiske, The Lion King en Shaun het schaap tot Guild-Wars van AreaNet en Horizon Zero Down van Guerilla Games. Maar je mag zelf ook een eigen superheld creëren, een stop-motion video maken en een video game programmeren en in elkaar zetten. De place-t0-be voor de toekomstige tekenaars en illustrators, maar ook fans van stripboeken en gamen vanaf ongeveer 7 jaar.

Storyworld

Nieuwe Markt 1
9712 KN Groningen
Provincie Groningen

Een andere op videogame gerichte museum dat ook heel leuk is voor een uitje met kinderen is Nationaal Videogame Museum in Zoetermeer.

Nationaal Bakkerijmuseum

Iedere zaterdag en tijdens de schoolvakanties kunnen peuters, kleuters en oudere kinderen hier zelf aan de slag. Van een speurtocht doen tot zelf bakken en gaandeweg smullen van versgebakken brood, poffertjes, mannetje van peperkoek en andere (zelfgemaakte) baksels. Een fantastisch dagje uit voor kleine keukenprinsesjes- en prinsesjes vanaf een jaar of 4.

Nationaal Bakkerijmuseum

Kerkhofstraat 13
8051 GG Hattem
Provincie Gelderland

Andere leuke kindermusea over eten en drinken zijn Kaasmuseum in Alkmaar en Het Bakkerijmuseum in Medemblik.

Discovery Museum

Altijd al zelf technische gadgets willen maken? Of de astronaut uithangen? Bij dit doe- en ontdekmuseum kan dat en nog veel meer. Een buitengewoon bijzondere plek voor de jonge wetenschappers vanaf ongeveer 5 jaar. Een plek waar kinderen leren over het verleden, heden en toekomst, zelf technische gadgets maken in de Science Lab, gereedschap van de mijnwerker ontdekken en zie je de aarde op een buitenaardse wijze.

Discovery Museum

Museumplein 2
6461 MA Kerkrade
Provincie Limburg

Space-Expo in Noordwijk is een van de andere superleuke musea voor kinderen gericht op de ruimte en ruimtevaart.

Beeld en Geluid

Een magische plek voor de media-fanaten. Leer audiovisuele taal van beeldverhalen verstaan, hoe je fake news van echt nieuws onderscheid, speel mee in je favoriete televisieprogramma of kijk mee achter de schermen. Ontdek hoe mediawijs je bent, wat je wel en niet deelt op social media kanalen en ga jaren terug in de tijd met de tv-helden uit je eigen jeugd. Een super leuk uitje voor het hele gezin.

Beeld en Geluid

Media Parkboulevard 1
1217 WE Hilversum
Provincie Noord-Holland

Op het gebied van film is Eye Filmmuseum in Amsterdam ook een aanrader.

Nemo Science Museum

Hijs je in een witte labjas, doe de veiligheidsbril om en experimenteer met alledaagse producten als bakpoeder en azijn. Ontdek de uitvinder of kunstenaar in jezelf en creëer een schaduwschilderij of een reuzenarm waarmee je het boek van de bovenste plek kunt pakken bijvoorbeeld. Leer hoe je kleine onzichtbare dingen zichtbaar kunt maken of doe mee aan een wetenschappelijk onderzoek. Met allerlei activiteiten voor kinderen verdeeld over 5 verdiepingen is er meer dan genoeg te doen. Deze kindermuseum is geschikt vanaf 4 jaar.

Nemo Science Museum

Oosterdok 2
1011 VX Amsterdam
Provincie Noord-Holland

Andere wetenschappelijke musea die leuk zijn voor een dagje uit met kinderen zijn Universiteitsmuseum Utrecht in Utrecht en Ontdekstation 13 in Tilburg.

Rijksmuseum van Oudheden

Maak een tijdreis van een miljoen jaar, leer wat een dodenmasker uit Egypte precies is, hoe Egyptenaren er vroeger uitzagen en alles over de oude beschavingen uit de Klassieke Wereld en het oude Nabije Oosten. Leer wat er in Nederland in de Middeleeuwen, Romeinse Tijd of prehistorie werd gegeten en gebruikt om gezond te blijven. Doe een speurtocht, volg een audiotour of een van de vele andere kinderactiviteiten. Dit kindermuseum is leuk als een dagje uit met kinderen vanaf 5 jaar.

Rijksmuseum van Oudheden

Rapenburg 28
2311 EW Leiden
Provincie Zuid-Holland

Een andere interessant museum voor kinderen waar veel aandacht is voor onder andere Egyptische oudheden is Drents Museum in Assen.

Nijntje Museum

Waarschijnlijk het bekendste kindermuseum onder de ouders van jonge kinderen: Nijntje Museum. De indoor speeltuin waar alles draait om het wereldberoemde konijntje van Dick Bruna en haar vriendjes. Laat je peuter of kleuter kruipen, lopen, rennen, dansen, springen, spelen en knutselen in een van de themaruimtes. Ontdek de verkeerstuin op de driewieler of in de bus. Zoek de verstopte muizen en herken de dierengeluiden. De perfecte kennismaking met het museum voor kinderen tot een jaar of 6.

Nijntje Museum

Agnietenstraat 2
3512 XB utrecht
Provincie Utrecht

Aviodrome in Lelystad en Villa Zebra in Rotterdam zijn naast Het Nijntje Museum een van de leukste musea voor kinderen rond de 3 jaar.

Spoorwegmuseum

Heb je een kleine treinliefhebber thuis? Dan is een ritje naar het Utrechtse Spoorwegmuseum een must. Speel voor een machinist in de Jumbo Express. Rijd mee in de Stalen monsters achtbaan. Ga zelf aan de slag in het atelier van verbeelding of woon een van de andere tijdelijke tentoonstellingen bij. Bewonder de coolste kleine en grote modelspoorbanen van Europa. Leer hoe een trein werkt. Reis door de tijd met de simulator-trein. Ga ravotten in de speeltuin. Een fantastisch dagje uit waar de peuter, kleuter of oudere kind zich een paar uur lang uitstekend kan vermaken en gaandeweg een heleboel leert over treinen. Dit museum bezoek met kinderen is leuk vanaf ongeveer 3 jaar.

Het Spoorwegmuseum

Maliebaanstation 16
3581 XW Utrecht
Provincie Utrecht

Nationaal Militair Museum in Soest, eerdergenoemde Avidrome in Lelystad en PIT Veiligheidsmuseum in Almere zijn andere leuke aanraders als het gaat om kindermusea voor jonge voertuigliefhebbers.

Nederlands Openluchtmuseum

Bewonder de drukker aan het werk. Maak een rit in een ouderwetse tram. Wandel langs de ruim honderd ambachtelijke gebouwen, molens en boerderijen door de eeuwen heen. Klim en klauter in de speeltuin. Eet een ijsje uit de jaren 60 ijssalon. Op het kindererf doe je de karweitjes die vroeger alledaags werden gedaan. Van emmers dragen met jukken tot een nep koe melken en water pompen. Het kindermuseum is leuk voor geïnteresseerden vanaf 4 jaar.

Het Nederlands Openluchtmuseum

Hoeferlaan 4
6816 SG Arnhem
Provincie Gelderland

Airborne Museum is ook een leuk museum met kinderen in dezelfde stad.

Maritiem Museum

In dit scheepsvaart- en havenmuseum leer je alles over de Rotterdamse haven van gisteren, vandaag en morgen. Zie een echte smid aan het werk. Maak je eigen scheepssier. Maak een rondvaart. Leer over het leven van een haringvisser in de jaren ’20. Ontdek of zeemeerminnen en het monster van Loch Ness echt hebben bestaan. Een fantastisch museumuitje met kinderen vanaf ongeveer 4 jaar.

Maritiem Museum

Leuvehaven 1
3011 EA  Rotterdam
Provincie Zuid-Holland

Het Scheepsvaart museum in Amsterdam is misschien nog leuker voor de kleine avonturiers.

Kinderboekenmuseum

De magische plek waar het Nederlandse jeugdliteratuur centraal staat. Woon een tentoonstelling bij van illustrator achter Het Boomhut-boekenreeks, leer Annie M.G. Schmidt beter kennen, zing liedjes, laat je op een unieke wijze voorlezen en speel met de leukste kinderboekenbeesten. Een fantastische plek voor boekenwormen die de boekenliefde met hun kinderen willen delen. Maar ook voor de jonge leesfanaten is een #1 museumuitje. Super leuk met kinderen vanaf 2 jaar.

Kinderboekenmuseum

Prins Willem-Alexanderhof 5
2595 BE Den Haag
Provincie Zuid-Holland

Een andere bijzonder leuke kindermuseum in dezelfde stad is Museon.

Museumpark Archeon

Archeon is de Nederlandse Puy du Fou. Een bijzondere plek waar de geschiedenis tot leven komt. Een museum waar je actief deelneemt aan verschillende activiteiten en spelenderwijze leert over verschillende tijdperken. Van kaarsen, Romeinse helmen en vilten armbanden maken tot luisteren naar de waanzinnige verhalen over vroeger. Een fantastisch dagje uit met leergierige aapjes vanaf 4 jaar.

Museumpark Archeon

Archeonlaan 1
2408ZB Alphen aan den Rijn
Provincie Zuid-Holland

Meer geschiedenisrijke musea met kinderen bezoeken? Dan zijn eerdergenoemde Hunebedcentrum en Prehistorische Dorp aanraders.

Naturalis

Wil jouw kind alles leren over de wereld om ons heen en biodiversiteit? Dan is Naturalis de aangewezen plek hiervoor. Vanuit de verwondering ontstaat nieuwsgierigheid. Hierdoor zie, voel, leer en ontdek je een heleboel nieuwe dingen over de natuur en wereld om ons heen. Maak een 3D-print van het skelet van een T-Rex of Triceratops, teken een opgezet dier na, speur met een verrekijker naar kleine diertjes in de natuur of volg een van de vele indrukwekkende en interactieve tentoonstellingen over de IJstijd, aarde, dino’s of de dood. Naturalis is een heel leuk museumuitje met kinderen vanaf 4 jaar.

Naturalis

Darwinweg 2
2333 CR Leiden
Provincie Zuid-Holland

Andere leuke kindermusea zijn Het Oertijd Museum in Boxtel, Natuur Museum Fryslan in Leeuwarden, Muzee Aquarium in Delft en forteind Geofort in Herwijnen.

Corpus

Geen reis door de tijd, maar een reis door de mens. Bij Corpus draait alles om het menselijk lichaam. In een klein groepje ga je (eventueel in 1 van de 8 andere talen) bij de knie het lichaam naar binnen en mag je aan het eind van de wandeling via de hersenen weer naar buiten. Je doet allerlei testjes, mag gamen en leer je hoe elk deel van het lichaam werkt en wat je moet doen om gezond te blijven. Een bijzonder dagje uit met kinderen vanaf 6 jaar.

Corpus

Willem Einthovenstraat 1
2342 BH Oegstgeest
Provincie Zuid-Holland

Bodyworlds is ook een geweldige museum waar kinderen alles over het menselijk lichaam kunnen leren.

Kinder museum voor kinderen Nederland; leuke en interactief museum ook met peuters en kleuters per provincie en Amsterdam en Den Haag MamaPlaneet.nl
Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Redactie

Plaats een reactie