My city bordspel review

In januari 2021 bracht 999 games het legacy bordspel My City uit. Het nieuwste spel van het fantastische duo Reiner Knizia en Michael Menzes. Een familiespel waarbij je puzzelend je eigen stad gaat bouwen door de generaties heen. Je leest er alles over in onze My City bordspel review.

Inhoud doos

In de My City verpakking vind je de volgende speelmaterialen:

4 dubbelzijdige speelborden (Legacy speelbord en het speelbord dat je altijd kunt gebruiken)

8 dichte enveloppen per hoofdstuk

24 speelkaarten

4 scorestenen (1 per speler)

96 gebouwen in de vorm van 24 polyomino’s in 3 kleuren en per speler

My City bordspel verpakking 999 games MamaPlaneet.nl My City bordspel verpakking 999 games inhoud, spelregels en review legacy tegellegspel MamaPlaneet.nl

My City – Legacy spel

Geschikt voor leeftijd: 10+

Aantal spelers: 2-4 spelers

Tijd: Ongeveer 30 minuten per spel

Uitgebracht door: 999 games

Ontworpen door: Reiner Knizia

Illustrator: Michael Menzel

In januari 2021 verschenen My City bordspel is een legacy game gecreëerd door niemand minder dan Reiner Knizia en Michael Menzel. Dat houdt in dat het spel voor alle spelers er hetzelfde uitziet aan het begin, maar gedurende het spel hier permanent verandering in komt. De acties en resultaten in het ene potje hebben invloed op het potje daarna. Een doorlopend spel dus. Legacy games vertellen altijd een verhaal. Het spel bestaat dan ook uit meerdere spellen waarbij stickers plakken aan te pas komt, op het speelbord schrijven en doosjes of enveloppen openen met nieuwe spelregels. De bekendste legacy bordspellen zijn:

Pandemic Legacy – Uitgebracht bij Z-man games / Geschikt voor 13+

Machi Koro Legacy – Uitgebracht bij 999 games / Geschikt voor 10+

Risk Legacy – Uitgebracht bij Hasbro / Geschikt voor 13+

Reiner Knizia

Reiner Knizia is een wereldberoemde spelontwerper van onder andere My City bordspel, afkomstig uit Duitsland. In de laatste 30 jaar heeft deze man meer dan 200 kaart- en bordspellen ontworpen waarvan een merendeel door 999 games werd uitgebracht. Spellen van zijn hand zijn vaker in de prijzen gevallen zowel in Duitsland, Nederland maar ook elders in de wereld. Je kent zijn werk ongetwijfeld wel, maar hieronder een aantal bekende en bekroonde voorbeelden:

Regenwormen – Uitgebracht door 999 Games / Geschikt voor 8+

Keltis – Uitgebracht door White Goblin Games / Geschikt voor 10+

Genius – Uitgebracht door White Goblin Games / Geschikt voor 8+

Lost Cities – Kaartspel/Bordspel/Rivalen – Uitgebracht door 999 Games / Geschikt voor 10+

Lord of the Rings kaartspel – Uitgebracht door Paladone / Geschikt voor 12+

Brains: De Japanse tuinen (breinbreker) – Uitgebracht door 999 Games / Geschikt voor 8+

L.A.M.A. uit 2019 – Uitgebracht door 999 Games / Geschikt voor 8+

De zoektocht naar El Dorado uit 2020 – Uitgebracht door 999 Games / Geschikt voor 10+

Micheal Menzel

Micheal Menzel is een ervaren Duitse game kunstenaar en ontwerper van ruim 300 spellen. Ook zijn werk is vaak in de prijzen gevallen. Je kent hem waarschijnlijk van onder andere:

Catan – Uitgebracht door 999 Games / Geschikt voor 10+

Legends of Andor – Uitgebracht door 999 Games / Geschikt voor 10+

Legends of Andor: De Jonge Helden – Uitgebracht door 999 Games / Geschikt voor 7+

Het feit dat deze twee heren aan My City hebben gewerkt zegt al veel over de kwaliteit, gedetailleerde uitwerking en compliciteit van het spel.

Tetris blokjes of polyomino's van My City bordspel legacy game van 999 Games review MamaPlaneet.nl My City bordspel met dubbelzijdige speelborden doorlopend spel tegellegspel van 999 games MamaPlaneet.nl

Hoe speel je My City bordspel + Spelregels

My City bordspel bestaat feitelijk uit 24 spellen verdeeld over 8 hoofdstukken. Dat betekent dat ieder hoofdstuk uit 3 spellen bestaat. Natuurlijk speel je het spel niet in 1 keer, maar in etappes. Per spel ben je zo een half uur bezig. Het spel spelen met een vast groepje heeft de voorkeur. Dit heeft te maken met het legacy gedeelte waar ik eerder over vertelde. Op deze manier kun je het spel makkelijker voortzetten iedere keer en beleef je de meeste plezier. Dit hoeft overigens niet per se. Op de achterkant van het legacy speelbord vind je het ‘algemene’ speelbord dat je altijd kunt gebruiken.

Iedere speler krijg een persoonlijke speelbord met een diersymbool van beer, wolf, hert of roofvogel. Dit symbool komt overeen met de blauwe, gele en rode polyomino’s (tetris blokjes) waar je je stad mee gaat bouwen. De blokjes zijn voor iedere spel exact hetzelfde. Het enige verschil is het symbool op de achterkant. De tetris blokjes vind je ook terug op de 24 bouwkaarten die je in het midden op tafel legt. Door om de beurt een bouwkaart van de stapel te halen en om te draaien, leggen alle spelers tegelijk hetzelfde polyomino op het speelbord. Ondanks dat je bij elkaar zou kunnen afkijken, legt iedereen het toch anders waardoor het spel voor iedere speler anders eindigt.

Aan het begin van ieder hoofdstuk (eerste van de 3 spellen) open de genummerde envelop met daarbij behorende inhoud. De eerste envelop bevat een spelregelblad, een overzichtstabel en een klein stickervel die je aan het eind van het spel nodig hebt. Je leest het spelregelblad voor en schuift het daarna in de spelregels om het spel te starten.

Enveloppen legacy bordspel voor het hele gezin van Reiner Knizia en Michael Menzel 999 games MamaPlaneet.nl 999 Games legacy game My City met tegellegspel gezin MamaPlaneet.nl

Natuurlijk moet je je hierbij aan een aantal (simpele) spelregels houden. Zo mag je alleen gebouwen bouwen op lichtgroene velden, dient het eerste gebouw op het speelbord aan de rivier te grenzen en moeten alle gebouwen met minstens 1 zijde aan elkaar grenzen. Aan het eind van het spel krijg je punten voor zichtbare bomen en kosten lichtgroene velden en stenen je punten. Met de scoresteen houd je het aantal punten bij. Wil je een beurt overslaan omdat je een blokje niet kwijt kan, dan kan dat maar het kost je wel een punt. Spelend kom je er snel achter dat er meer manieren zijn om punten te verdienen maar dat gaan we in deze review natuurlijk niet verklappen.

Vanaf het tweede spel zijn de verschillen tussen de spelborden en het aantal punten duidelijk zichtbaar. Dit neemt, naarmate het spel vordert, alleen maar toe.

Onze ervaring

My City bordspel is een doorlopend puzzelspel met simpele spelregels. Officieel is het spel geschikt voor kinderen van 10 jaar en ouder maar het is ook prima te doen met wat jongere kinderen. Zolang het kind snapt wat de bedoeling en hoe het werkt is leeftijd onbelangrijk in mijn ogen.

In ons geval is My City het eerste legacyspel geschikt voor het hele gezin. Je mag je eigen stad puzzelen en probeert daarbij zoveel mogelijk punten te scoren. Wat niet zo makkelijk is als het lijkt. Je weet immers niet wat voor een gebouw je moet gebruiken bij iedere zet. Daarbij mag je op het speelbord schrijven en plakken. Iets waar wij in het begin toch wel veel moeite mee hadden. We probeerden het dan ook om te zeilen door alles op een apart blaadje te noteren. Uiteindelijk gaven we eraan toe.

Fijn dat er twee varianten van het spel zijn, al is het ‘algemene’ spel licht teleurstellend nadat je de legacy variant hebt gespeeld. Het is jammer dat je hier niet mee mag beginnen maar pas na spel 5 ermee aan de slag kan.

Legacy game doorlopend familygamenight My City bordspel van 999 games MamaPlaneet.nl Dubbelzijdige speelbord van Legacy game met tetris blokjes van 999 games MamaPlaneet.nl

Het industriële tijdperk waar de stad zich in zou bevinden is minder aanwezig dan ik had verwacht. Niet storend overigens, want wij hadden de grootste plezier tijdens onze game nights met de kinderen. Hoewel de kinderen in het begin echt moesten leren vooruitplannen kwam inzicht spelenderwijze vanzelf. Alleen hierom al geef ik dit spel extra punten. Daarnaast is er liefde ontstaan voor legacy spellen. Het is zo fijn dat het spel eindeloos doorgaat en blijft verrassen.

Qua kwaliteit en inhoud spel valt hier werkelijk niets op aan te merken. Het spel is zo uitgebreid dat je sowieso waar voor je geld krijgt.

My City bordspel is onder andere hier te koop.

My City bordspel review 999 games legacy polyomino tegellegspel MamaPlaneet.nl
Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo

Sandra

Plaats een reactie