Cosmetica. We gebruiken het allemaal. Tandpasta, zeep, douchegel, shampoo, deodorant, nagellak, zonnebrandcrème, make-up en parfum zijn allemaal voorbeelden van persoonlijke verzorgingsproducten die we dagelijks gebruiken. Cosmetica is namelijk een verzamelnaam van alle cosmetische producten die we gebruiken ten behoeve van hygiëne inclusief de mooi makende artikelen met als doel je huid, haar, nagels en mond te reinigen, verfraaien, parfumeren, corrigeren, beschermen of in goede staat houden. Maar weet jij eigenlijk wat je op je huid smeert? In dit artikel beantwoorden we al je vragen rondom natuurlijke cosmetica.
Lees ook
Shampoobar: Plasticvrij & zero waste shampoo voor je haar
Mondhygiëne kind: Tandenpoetsen leuker maken en Waterpik WP-260 Nano Waterflosser
Milieuvriendelijk tandenpoetsen met een bamboe tandenborstel
Wat betekent natuurlijke cosmetica?
Natuurlijke cosmetica zijn verzorgingsproducten gemaakt van ingrediënten die 100% uit de natuur komen zonder chemische aanpassingen. Ze worden dus niet synthetisch gemaakt in een laboratorium. De natuurlijke ingrediënten vormen samen met de voedzame planten, bloemen en kruiden als het ware een basis voor gifvrije cosmetica. Deze persoonlijke verzorgingsproducten bevatten geen chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens of dier. Denk hierbij aan onder andere kokosolie, aloë vera, jojoba olie, amandelolie en bijenwas.
Wat is het verschil tussen natuurlijk en biologisch?
Uit onderzoek blijkt dat 75% van vrouwen wel weet dat er een verschil is tussen natuurlijke en biologische cosmetica maar niet wat het verschil precies is.
In theorie is natuurlijk al het goede uit de natuur zoals hierboven beschreven. Biologisch, organisch of organic houdt in dat natuurlijke producten biologisch geteeld zijn zonder milieu- of dieronvriendelijke stoffen als pesticiden. Deze producten zijn dan ook niet op dieren getest.
Waarom is een natuurlijke huidverzorging belangrijk?
De huid is ons grootste en belangrijkste orgaan. Zo een 60% van wat je op je huid smeert wordt door de huid opgenomen en komt in het lichaam terecht. De meeste cosmetica bevat echter chemische ingrediënten als microplastics, siliconen, parabenen, proylene glycol (PG), diethanolamine (DEA), aluminiumzouten, sulfaten, polyethyleneglycol, sodium laureth/lauryl sulphate (SLS), SLES, minerale oliën, talk, benzofenon, sulisobenzon, benzalphthalide, lood, lanoline, nanodeeltjes, octocryleen en ga zo maar door. Het is een steeds langer wordende ingrediëntenlijst met moeilijke benamingen die onschuldig kunnen overkomen, maar je huidprocessen flink in de war kunnen schoppen. Gevolgen van synthetische producten gebruiken kan op korte en lange termijn gevolgen hebben. Allergische reacties, huidirritaties en in bepaalde gevallen zelfs gezondheidsproblemen bijvoorbeeld. Eczeem, psoriasis, acne zijn veel voorkomende consequenties ervan. Weg ermee!
De gifvrije verzorgingsproducten ondersteunen het herstellende en verzorgende vermogen van de huid. Daarbij is het belangrijk dat het biologische evenwicht in balans blijft. We hebben het dan over:
De natuurlijke bacteriën en schimmels van de huid welke ons beschermen tegen ontstekingen en irritaties.
Zuurgraad beschermt je huid tegen schadelijke factoren van buitenaf en houdt de huid gehydrateerd
Vetmantel zorgt ervoor dat de huid vocht kan vasthouden en beschermt het tegen uitdroging
Filosofische uitspraken als ‘Al het goede uit de natuur gebruiken en produceren met respect voor de natuur‘ en ‘If you can’t eat it, don’t put it on your skin‘ samenvatten de achterliggende gedachten van natuurlijke cosmetica.
Natuurlijke cosmetica en veiligheid
Toch is het zo dat niet alles wat uit de natuur komt vanzelfsprekend goed voor je is. Giftige paddenstoelen zijn daar een voorbeeld van. Dat maakt natuurlijke ingrediënten of stoffen niet direct gezonder of veiliger dan de synthetische variant. De dosis waarin het gebruikt wordt maakt het verschil. Omdat er helaas nog geen wetgeving is die bepaald wanneer een fabrikant ‘natuurlijk’ of ‘biologisch’ op de verpakking mag zetten, komt het vaak voor dat er onterecht de verkeerde indruk wordt gegeven terwijl er maar een druppel aloë vera in zit bijvoorbeeld. Vanuit die behoefte zijn de ISO-norm, BDIH-richlijnen en Cosmebio ontstaan waar wetenschappelijk onderbouwde normen staan voor natuurlijk en biologische cosmetica net als de keurmerken van NATRUE, strengst kwaliteitskeurmerk voor natuurcosmetica. Ondanks veel vrijheid die cosmeticafabrikanten hebben zijn er wel internationale en Europese regels waar zij zich aan dienen te houden bij het produceren van (alle) producten.
Natuurlijke cosmetica tips om te beginnen
Gelukkig wordt ook de beauty wereld steeds groener. Met meer aandacht voor de gevoelige huid en dierproefvrij produceren van verzorgingsproducten die ook goed zijn voor het milieu. Waar let je op bij het kiezen van natuurlijke cosmetica producten?
Het is een eerste stap naar een gezonde en stralende huid: Je huidtype kennen. In principe kunnen we vier verschillende huidtypen onderscheiden: Droog, vet, gecombineerd en normaal. Vraag je schoonheidsspecialiste om advies als je zelf twijfelt in welke categorie jouw huid hoort. Daarna kun je pas op zoek naar de voor jouw huid geschikte verzorgingsproducten.
Let op allergene stoffen. Zeker wanneer je een gevoelige huid hebt zouden ongeparfumeerde producten zonder (natuurlijke) geurstoffen je voorkeur moeten hebben om eventuele huidirritatie te voorkomen.
Producten met natuurlijke ingrediënten hebben een kortere houdbaarheidsdatum. De werking neemt sneller af dan je wellicht gewend bent en je kunt het minder lang bewaren. Staat er op de verpakking een getal met een plus erachter, dan staat dat voor het aantal maanden dat je het product kunt bewaren. Het is verstandig je hieraan te houden.
Let op de ingrediëntenlijst en laat je hierbij niet misleiden door termen als ‘natuurlijk’, ‘biologisch’ en ‘organic’ op de verpakking. Zacht voor de huid is niet perse goed voor de huid. Hoewel er vrij veel informatie te vinden is, wil je natuurlijk het allerliefst onafhankelijke, objectieve informatie. Een fijne site voor natuurlijk en niet natuurlijke verzorgingsproducten die hieraan voldoet is die van Environmental Working Group. Door een ingrediënt in te tikken in de zoekbalk kun je bijvoorbeeld lezen over de herkomst van het stofje, eventuele allergieën en andere gezondheidscriteria. Handig! Of zoek de keurmerk op de verpakking.
Stap in kleine stapjes over op een merk dat past bij jouw huid, wensen en eisen. Een nieuwe binnenkomer en mogelijk favoriete merk natuurcosmetica die wij graag onder de aandacht willen brengen is Happy Earth. Een lijn natuurverzorgingsproducten van Nederlandse bodem die voldoet aan de volgende criteria:
100% natuurlijke ingrediënten
NATRUE gecertificeerd
Vegan Society gecertificeerd
Dierproefvrij
CO2-neutraal geproduceerd
Verpakt in 100% recyclebaar plastic, plasticvrije 0f volledig biologisch afbreekbare verpakking
Goed voor de huid en het milieu
Wat is de beste natuurlijke huidverzorging?
De laatste jaren worden er grote sprongen gemaakt. Er komen steeds meer natuurlijke merken op de markt met pure ingrediënten als Happy Earth. Hieronder nog een aantal voorbeelden.
Alphanova huidverzorging voor kinderen
Benecos make-up & lichaamsverzorging
- 30+ gezonde lunch ideeën voor school: Tips en voorbeelden voor voedzame broodtrommel - 7 september 2024
- Super Blocks van GiiKER: De perfecte mix tussen traditionele spelconcepten en moderne technologie - 5 september 2024
- Super Slide van GiiKER: De Retro Puzzel met een moderne twist - 20 augustus 2024