5 natuurlijke materialen voor in je duurzame inrichting

Milieubewuste keuzes maken is zoveel meer dan de woning verduurzamen. Je ecologische voetstuk verkleinen door duurzaam wonen kan ook door je stulpje, de plek waar je nota bene zoveel tijd doorbrengt, groener in te richten. Wij delen 5 natuurlijke materialen om je hierbij te helpen.

Lees ook

Gezond, duurzaam & geldbesparend huishouden | Schoonmaken met de stoomreiniger
5 tips voor een glamorous spring cleaning | Duurzaam in stijl
Detox je huis
Tips bij kiezen tuinschutting | Low budget & Duurzaam

Natuurlijke materialen

Duurzaam materiaal in je interieur gebruiken is een trend. Niet alleen dit jaar maar ook volgend jaar en het jaar erna. Natuurlijke materialen zijn tijdloos. Door de neutrale kleuren past het ook altijd in het interieur, ongeacht je woonstijl. Kwaliteit van deze producten is doorgaans hoger dan die van de kunstmatige varianten waardoor ze langer meegaan. Daarnaast zijn deze eerlijke materialen milieuvriendelijker. Er worden immers geen bestrijdingsmiddelen en chemicaliën gebruikt bij het maken van de producten. Allemaal voordelen die beter zijn voor het milieu en voor je portemonnee.

Hout

Bij natuurlijke materialen denkt men verreweg altijd eerst aan hout. Maar niet alle hout is even duurzaam. Wil je hier zeker van zijn, kies dan voor FSC gecertificeerd hout met extra aandacht voor milieu en goede productieomstandigheden waarbij ook wordt gedacht aan mens, dier en plant. Hout kun je overal en altijd verwerken in je duurzame inrichting. Denk aan de sterke eiken vloer dat nog jaren meegaat, maar ook meubels, wanddecoratie, keukengereedschap, broodplank, dienblad, kist om dekens in te leggen etc etc. Zo zie je maar, een duurzame inrichting is eenvoudiger dan je wellicht denkt.

Bamboe

Een absolute topper en duurzaam alternatief voor (hard)hout is bamboe. Meer dan een prachtige plant dat goed staat in je groene interieur. Daarnaast is bamboe veerkrachtig, sterk en extreem licht van gewicht. Het behoort niet voor niets tot een van de meest milieuvriendelijke interieurmaterialen ter wereld. De laatste jaren ontdekken steeds meer mensen hoe veelzijdig deze snelgroeiende grassoort is. Bamboe is duurzaam trendmateriaal dat terug te vinden is in vloeren, kleding, wasmanden, lampenkappen, meubels, servies en bestek. Maar denk ook eens aan jaloezieën van bamboe. Een van de vele voordelen van bamboe raamdecoratie is het feit dat het een natuurlijke uitstraling geeft dat mooier en zachter is dan bijvoorbeeld de houten variant. Verder zijn de latten lichter en dunner en daardoor makkelijker te bedienen en schoon te houden. Dit mede doordat bamboe minder stof aantrekt.

Jute

In het interieur komen we jute steeds vaker tegen in de vorm van vloerkleden. Het wordt gemaakt van planten die groeien in warme landen als Bangladesh en India. Na vier tot zes maanden telen worden de stengels afgehakt en in lange stroken gesneden. Vervolgens worden deze in de zon gezet voor ze klaar zijn om geweven te worden tot vloerkleden zoals wij ze kennen. Deze natuurlijke productieproces maakt jute een duurzaam en milieuvriendelijk interieurmateriaal. Het is biologisch afbreekbaar, CO2 neutraal, gaat lang mee en is oersterk door de manier waarop het wordt geweven.

Biologisch katoen

We zijn met zijn allen nogal gehecht aan katoen. Maar katoen, door gebruik van schadelijke chemicaliën en veel water, heeft nogal een grote negatieve invloed op het gezonde leven, het milieu en mens. Biokatoen is ‘gewoon’ katoen maar dan onder betere productieomstandigheden met extra aandacht voor het milieu, natuur en mens. Deze extra aandacht voor de aarde zorgt voor minder impact op het milieu en lokale bevolking. Zo wordt er niets kunstmatigs gebruikt bij de productie en wordt nog steeds veel met de hand gedaan. En dit merk en voel je. Deze producten van biologisch katoen ademen meer waardoor, met name je gevoelige huid, het minder snel irritaties en exceem geeft. Om ervoor te zorgen dat je zeker weet dat je bij aankoop echt te maken hebt met biokatoen, kies dan voor katoenproducten met de keurmerk van GOTS.

Tweedehands, hergebruik, recycling en upcycling

We worden steeds milieubewuster. En dat zie je ook terug in de inrichting. Duurzame inrichting. Door gebruik van natuurlijke materialen die langer meegaan, bewustere aankopen te doen besparen we zowel het milieu als geld. Meubels en woonaccessoires hergebruiken, recyclen, upcyclen en tweedehands kopen,  is onmisbaar in dit lijstje. Doordat er minder energie en ruwe grondstoffen nodig zijn voor de productie van nieuwe producten spaar je het milieu. Doordat producten langer meegaan is er minder afval en dragen we bij aan een schonere wereld. Al deze voordelen voel je ook in je portemonnee. Door meubels over te nemen van iemand anders, opnieuw te gebruiken voor iets anders, en nieuw leven te geven, geef jij minder geld uit dan wanneer je alles nieuw zou kopen.

Milieuvriendelijke inrichting met bamboe

Sandra

3 gedachten over “5 natuurlijke materialen voor in je duurzame inrichting”

Plaats een reactie