NEMO Science Museum Amsterdam met kinderen

Vroeger was een museumbezoek met kinderen vooral saai. Je mocht vooral niets aanraken en niets doen. Er werd van je verwacht dat je zo stil mogelijk toekijkt. Nee, daar maak je weinig kinderen blij mee. Gelukkig zijn de tijden veranderd. Mede door de bijzonder grote voordelen voor beide partijen is dit imago in de loop der jaren opgepoetst. Zo zijn er steeds meer activiteiten gericht op peuters, kleuters, oudere kinderen en tieners, maar ook gehele kindermusea. Lees hier meer over via Museum met kinderen | Waarom, waar en hoe?

NEMO Science Museum Amsterdam

NEMO Science Museum Amsterdam is een uitstekend voorbeeld van een kindermuseum. Een wetenschap- en technologiemuseum met maar liefst 5 verdiepingen met interactief en hands on activiteiten voor jong en oud. Door middel van tentoonstellingen, workshops, experimenten en demonstraties spelenderwijs ontdekken en leren over alledaagse zaken. Een bucketlist uitje voor ieder gezin, met name kinderen met grote leerhonger.

Hoe het allemaal begon

Het door architect Renzo Piano ontworpen gebouw is 110 meter lang en op het hoogste punt 32 meter hoog. Het lijkt op een schip maar dit op de IJ-tunnel gebouwde kunstwerk met de tunnelbuis als fundering is eigenlijk een gespiegelde IJ-tunnel. Dat wil zeggen dat daar waar de tunnel omhoog komt, NEMO omlaag gaat. Een opvallend pareltje aan de Oostblok met 1000 vierkante meter aan groen dak.

NEMO Science Museum begon in 1923 als Museum van den Arbeid. In 1954 werd de naam veranderd naar Nederlands Instituut voor Nijverheid en Techniek (NINT). In 1997 werd het nieuwe gebouw gepresenteerd, samen met de nieuwe naam NewMetropolis (NEMO). Pas in 2003 werd er besloten verder te gaan als Science Center NEMO en kreeg dit doe-museum de huidige vorm: iedereen van 6 tot 106 enthousiast maken over biologie, natuurkunde, scheikunde en gedragswetenschappen door een ontdekplek te creëren met talloze toegankelijke activiteiten waarmee je zelf kan ontdekken en onderzoeken.

Hands On wetenschap- en technologiemuseum bezoeken met kinderen

In de zomer van 2022 bezochten wij met ons gezin het Experimentarium in Kopenhagen. Dat beviel zo goed dat we een aantal maanden later ook de Nederlandse NEMO bezoeken. Een prachtig, kopergroen en opvallend gebouw in het hartje van Amsterdam. Eenmaal binnen, stelt de ontdekplek niet teleur. Rechts van de ingang hangt een grote waterklok met daarnaast uitleg over de werkwijze in het Nederlands en Engels. Links vind je medewerkers achter de balie en achterin staan de kluisjes waar je je jas, tas en andere spullen veilig kunt opbergen. Voor je de trap naar boven loopt, waar het echte ontdekken start, is een blik omhoog absoluut de moeite waard. Daar hangt een kinetische installatie en creatie van Jetske Visser en Michiel Martens in de vorm van 14 digitaal bestuurde holons, gemaakt van stroken PET kunstpapier en van gekleurde folie gemaakte laminaat.

Eerste verdieping: Fenomena

Bovenaan de eerste trap scan je de tickets en stap je in de wereld van Fenomena, zoals de eerste verdieping ook wel wordt genoemd. Hier staan natuurverschijnselen zoals geluid en elektriciteit centraal. Hier ontdek je hoe je kompasnaaldjes kunt laten bewegen, verstuur je een bericht naar iemand die 15 meter verderop staat, ga je zelf elektriciteit opwekken, mag je zelf ontdekken hoe ferrofluid werkt, leer je je eigen fysieke kracht kennen door je zelf op te hijsen, vergelijk je zitgemak op een spijkerstoel met die van een ballenstoel, lees je over de wetenschappelijke ontdekkingen door de jaren heen die je zelf ook mag testen, mag je zelf een stroomkring of een mini-film maken en veel meer. Stuk voor stuk waanzinnig leuke, interessante, uitnodigende en duidelijke activiteiten waar een gezin zich prima urenlang mee kan vermaken. Het schept hoge verwachtingen voor de overige etages, al heb je nauwelijks tijd om daarbij stil te staan. Ondanks de enorme drukte hebben wij vrijwel alle leerzame exhibities en shows kunnen doen. Dat heeft te maken met het grote aanbod, maar ook korte tijdsduur en de mogelijkheid om het samen te doen.

Tweede verdieping: Technium

Op de tweede etage draait alles om techniek, zoals de naam al doet vermoeden. Van spelenderwijs leren over waterland Nederland, logistieke taken achter een bestelling, een trapezium vormige kamer (Amer-kamer) waar optische illusie je hersenen test, verschillende patronen bouwen zoals een polyhedron, tinkeren, het belang van passen en meten ontdekken, praten in codetaal, NEMO collectie van beeldbepalende technische apparaten bewonderen, leren waarom het beter is fossiele brandstoffen te vervangen voor duurzame grondstoffen, een interactieve tentoonstelling van scheikundige proefjes in het laboratorium bijwonen en nog veel meer. Wederom een hoop fantastische en avontuurlijke activiteiten waar je niet in een uurtje op uitgekeken bent. Tussen alle vaste exposities en shows, zijn er ook tijdelijke en tijdgebonden shows waar je van kunt genieten. Een voorbeeld hiervan is de grote kettingreactie workshop die bijna ieder uur plaatsvindt. Wij waren vooral onder de indruk over de mate waarin kinderen overal bij betrokken werden en hoe. Je werd als kind echt uitgenodigd om mee te denken en mee te doen. Daarbij werd er het gevoel gegeven dat je mening ertoe doet. In de afgelopen jaren hebben wij heel wat kidsproof uitjes met kinderen gedaan in binnen- en buitenland. En NEMO valt op dit vlak toch echt positief op. Ontzettend mooi om te zien. Juist omdat we ons heel goed beseffen dat het niet vanzelfsprekend is.

Derde verdieping: Elementa

Liefhebbers van Space Expo in Noordwijk, Omniversum en Museon in Den Haag, Melkwegpad in Westerbork of Het Nationaal Ruimtevaart Museum in Lelystad in huis? Voor de liefhebber van sterren en planeten is de derde verdieping dat in het teken staat van het heelal een magische plek. Op Elementa vind je alles over de oerknal tot wat het leven op aarde mogelijk maakt en kosmische straling. Ook mag je zelf de labjas aantrekken en interessante experimenten doen in het laboratorium. Je wordt getriggerd na te denken over het ontstaan van Aarde: Waar is alles om ons heen van gemaakt? Met alles worden alle bouwstenen uit de ruimte bedoeld, inclusief jijzelf. Hier kan je met eigen ogen een echt meteoriet bekijken en aanraken, onderzoeken of een object leeft, dood of levensloos is, leer je over exoplaneten en wat leven eigenlijk is, krijg je andere perspectieven aangeboden waardoor je voortaan anders naar de sterren kijkt en nog veel meer. Hoewel ieder kind zich in eigen tempo ontwikkeld is dit een voorbeeld waarom wij niet met een peuter of kleuter naar NEMO zouden gaan. Vanaf 6 jaar, kinderen met een asynchrone ontwikkeling daarbuiten gelaten, hebben kinderen over het algemeen ook meer interesse voor dit soort onderwerpen waardoor er ook meer blijft hangen.

Vierde verdieping: Humania

Hoewel alle verdiepingen met elkaar verbonden zijn door natuurkunde, wetenschap, biologie en scheikunde, heeft Humania misschien net iets meer raakvlakken met Elementa dan andere etages. Op de vierde verdieping sta je zelf centraal. Door middel van allerlei spelletjes en testen leer je jezelf als mens beter kennen en begrijpen. Waar kom je vandaan? Hoe werkt je lichaam? Hoe je bewust en onbewust beïnvloed wordt door je omgeving? Bepaalt je DNA, je omgeving, je gevoel of je verstand wie je bent? Ook wordt er aandacht besteed aan seksuele voorlichting. Een bijzonder mooi voorbeeld van diepe, ingewikkelde vragen en filosoferen toegankelijker maken. Het eerste wat opvalt zodra je de etage op komt lopen is de verlichte tunnel en het 8,5 meter hoge kunstwerk gemaakt door Florentijn Hofman. Achterliggende gedachte van het mens dat de handstand maakt met skelet aan de buitenkant is anders kijken naar de wereld om je heen. Hier kun je je kleurgeheugen testen, je reactiesnelheid, zie je de ontwikkeling van een cel tot een baby, leer je meer over de achtergrond van je naam en veel meer. Hoewel dit waarschijnlijk ons minst favoriete etage was, valt hier voor de liefhebber veel te ontdekken.

Vijfde verdieping: Energetica

Op de hoogste verdieping kun je op het gratis toegankelijke dak met water, wind en zon spelen (en zo de kracht van duurzame energiebronnen zelf ervaren), een regenboog maken, jezelf uitlenen als zonnewijzer, een hapje eten en drinken in het restaurant en genieten van het uitzicht over Amsterdam. Het restaurant (en het aanbod) is net zo modern als het het gebouw van NEMO zelf. Van recycle afvalbakken tot groente hotdogworstjes en meer. Één nadeel: Buiten ontdekken is in de koude maanden minder interessant. Zeker met kinderen en mensen met een zwak immuunsysteem. De jas heb je natuurlijk op de begane grond in een kluisje liggen. Wij waren er begin januari en vooral de koude wind was absoluut niet fijn om zo Energetica te ontdekken. Ik kan mij goed voorstellen dat dit outdoor stukje van NEMO juist heerlijk is met mooi weer. Een fijn en rustig plekje voor kinderen om te ontprikkelen (wat absoluut nodig is want het is nogal overweldigend), maar ook lekker uitwaaien in de buitenlucht voor de afwisseling. Vooral de variatie aan mogelijkheden maakt het een aanrader.

Praktische informatie en tips

♦ NEMO Science Museum
Oosterdok 2
1011 VX Amsterdam

♦ Kijk voor actuele openingstijden en entreeprijzen op de site van NEMO

♦ Op loopafstand van Amsterdam Centraal Station

♦ Voordelig parkeren kan bijvoorbeeld bij de parkeergarage IJDock (met vooraf online reserveren bespaar je geld) of Parking Centrum Oosterdok

♦ Peuters en jonge kleuters zijn welkom, maar de meeste tijdelijke en vaste activiteiten zijn geschikt voor kinderen vanaf minimaal 6 jaar

♦ Ongeacht of je bijvoorbeeld een museumkaart, Amsterdam City Card of NEMO jaarpas hebt, een online gekochte ticket is verplicht voor iedere bezoeker

♦ Houd rekening met drukte en wachttijden

♦ Horeca heeft veel gezonde opties maar ook gewoon heerlijke patatjes

♦ Het gebouw heeft een grote lift en is geschikt voor minder mobiele mensen

♦ Trek fijne loopschoenen aan, want naast grote oppervlakten zijn er ook veel trappen

♦ Kom je net als wij van ver, probeer dan bij de opening al aanwezig te zijn (je zult de tijd nodig hebben)

♦ Je kunt je hier met gemak van opening- tot sluitingstijd vermaken (goed om rekening mee te houden)

♦ Houd er rekening mee dat het NEMO dak bezoeken in de koude maanden minder leuk is zonder een jas die in de kluis op de begane grond opgeborgen ligt

♦ Iedere etage is heel goed (en slim) gevuld. Neem daarom de tijd om ieder hoekje te bekijken om te voorkomen dat je zo pareltjes voorbijloopt.

♦ Ter voorbereiding op een dagje NEMO, als onderdeel van nagenieten of als je er niet zo vaak heen kunt als je kind zou willen is Kennislink een aanrader, maar ook thuis ontdekken en de NEMO Youtube kanaal.

♦ Wat ook ontzettend leuk om vooraf het bezoek te doen is een virtuele tour maken. Ter aanvulling van dit artikel kun je hier zien wat je kunt verwachten en plannen wat je zeker niet wil missen.

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

Redactie

Plaats een reactie