Kijk je weleens een documentaire op Netflix? Ik wel. Tijdens mijn zoektocht naar een interessante documentaire laatst, viel mijn aandacht op What The Health. Na afloop zat ik dusdanig met vragen dat ik BGN-gewichtsconsulenteĀ Chantal RieseboschĀ om haar mening vroeg. Haar interessante verslag wil ik graag met je delen.
Ik heb de film bekeken en vond het fascinerend hoe de makers erin geslaagd zijn om in 1,5 uur tijd een voortdurend gevoel van onrust te creƫren bij jou als kijker, die, naarmate de film vordert, steeds groter wordt. De artsen en deskundigen die aan het woord komen nemen duidelijk geen blad voor de mond en beweren grote dingen. Er wordt, om de onrust te versterken, ook gebruik gemaakt van muziek, alarmerende beelden en schokkende ervaringsverhalen van patiƫnten.
Gemaakt door voormalige hypochonder
De maker van deze film introduceert zichzelf als voormalig hypochonder; met veel familieleden die jong stierven aan diabetes en hartkwalen, ging hij er altijd vanuit dat dit ook zijn voorland was. Al sinds zijn tienertijd slikte hij daarom, om de kans ziek te worden maar zoveel mogelijk te verkleinen, Ā allerlei supplementen en vezels en probeerde hij zo gezond mogelijk te leven. Maar toch hing ziekte als het zwaard van Damocles boven zijn hoofd, niet in het minst omdat hem de angst hiervoor werd aangepraat en bevestigd door de artsen die hij hierover sprak.
Niet suiker, maar vet is de boosdoener
Na verloop van tijd werd zijn aandacht gevestigd op het nieuws, dat voeding een grote rol zou kunnen spelen in het ontstaan van deze ziekten. Dat was nieuw voor hem en hij besloot op onderzoek uit te gaan. Hij ontdekte, dat beweerd wordt dat dierlijk voedsel als vleesĀ en zuivel de oorzaak is van het ontstaan van zoān beetje alle ziekten die je kunt bedenken. Met name diabetes en cardiovasculaire ziekten worden daarbij genoemd. Waar voorheen suiker (koolhydraten) en weinig beweging als boosdoener werden gezien, is dat nu verleden tijd, want vet blijkt het nieuwe gevaar.
Om hier meer over te weten te komen gaat hij in de film op zoek naar deskundigen en interviewt hen. Ook neemt hij contact op met verschillende gezondheidsinstanties als de American Diabetes Association, de American Cancer Society en de American Heart Association om vragen te stellen.
Het complot
De gesprekken die hij telefonisch voert met de contactpersonen van deze organisaties worden getoond en de nadruk wordt keer op keer gelegd op de onwetendheid van de geĆÆnterviewde (die te verklaren valt omdat het waarschijnlijk gewoon de telefoniste is). Er wordt steeds gesuggereerd, dat men meer weet dan men wil zeggen. In de loop van de film wordt duidelijk, dat deze grote organisaties gesponsord blijken te worden door grote producenten van levensmiddelen.
Maar het wordt nog erger: zelfs de overheid zit in het complot: de USDA, de instantie die iedere vijf jaar de Amerikaanse āSchijf van Vijfā uitbrengt, blijkt niet neutraal te zijn. Uiteindelijk is de conclusie van de film: de overheid, de voedingsindustrie en de farmaceutische industrie smeden samen om de nietsvermoedende burger volĀ te stoppen met ongezond voedsel, om hem ziek te maken of te houden, zodat er wat aan hem te verdienen valt.
Mijn mening over de inhoud van de film
Om te beginnen gaat deze film helemaal uit van de Amerikaanse situatie en samenleving. In Amerika is het voedingspatroon anders dan in Nederland, men eet meer vlees en over het algemeen gewoon van alles meer. Het genoemde āgevaarā van vlees: uit onderzoek blijkt inderdaad dat bewerkt en rood vlees het risico op darmkanker, diabetes type 2 en beroerte Ā vergroot, als je hier veel van eet. Voor wit vlees is dit niet aangetoond.
Daarom wordt in Nederland, met het uitkomen van de nieuwe voedingsrichtlijnen van de Gezondheidsraad in 2016, aangeraden om minder vlees te eten, maximaal 500 gram per week, waarvan maximaal 300 gram rood vlees. Bewerkt vlees staat niet in de Schijf van Vijf. Dit geldt dus ook voor alle vleeswaren, zoals bijvoorbeeld ham, leverworst of salami.
Je kunt heel goed een dagje vlees overslaan, en ook een vegetarisch menu kan heel gezond zijn, wanneer de voedingsstoffen die je anders uit vlees zou binnenkrijgen, goed worden vervangen. Dit zijn ijzer, vitamine B1 en B12. Wanneer je wel zuivel, vis en ei gebruikt krijg je dit voldoende binnen. Bij een veganistisch eetpatroon heb je snel kans op een tekort aan vitamine B12 en wordt geadviseerd dit als supplement te nemen.
Lees ook:Ā Verplicht water en bruine boterham in de lunchbox | Wie bepaalt wat gezond is?
In de documentaire What The Health wordt vlees beschreven als een āgiftige cocktail van dood beest vol bacteriĆ«n, die onmiddellijk na binnenkomst in je lichaam via je mond begint een explosie van ontstekingen te veroorzaken, waardoor je slagaderen verlammen en verstijven.ā
Over zuivel wordt in de film de vreselijkste dingen beweerd: het zorgt voor osteoporose en de eiwitten in de melk zouden zorgen voor āde aanmaak van antistoffen in je lichaam die je pancreas aanvallen en vernietigen, waardoor je diabetes type 1 krijgt.ā
De toon van de film is hysterisch, de artsen komen allemaal uit dezelfde hoek en wat mij opvalt is dat er veel met onderzoeken wordt gesmeten, die prospective (=verkennend) zijn, niet onderbouwd zijn of gewoon door de filmmaker van internet gehaald. Een mooie claim wordt vervolgend in beeld gebracht, waarna de film weer verder raast.
We weten, dat zuivel het risico op darmkanker juist verkleint, en dat yoghurt de kans op diabetes type 2 verlaagt. Daarnaast levert zuivel ook veel waardevolle voedingsstoffen. Dit zijn uitkomsten van goed onderbouwde studies met betrouwbare resultaten.
Lees ook:Ā 11 pompoengerechten
Er wordt gezegd in de film dat de meerderheid van de wereldbevolking lactose intolerant is. Dat is logisch; in landen waar weinig zuivel wordt gebruikt, wordt bij mensen het enzym lactase, nodig voor de vertering van lactose, minder of niet meer aangemaakt. Dat wordt dus veroorzaakt doordat lactase niet nodig is, het is niet het bewijs dat we geen zuivel meer zouden moeten eten na onze babytijd.
Er wordt ook nog iets gezegd over kaas. De eiwitten in kaas zouden, tijdens de vertering, uiteenvallen in casomorfines, een stof die op dezelfde manier zou inwerken op de receptoren in ons brein als heroĆÆne. Zwaar verslavend spul, dus, met veel doden tot gevolg. Misselijkmakend, juist in deze tijd, vind ik de vergelijking met een terroristische aanslag en vliegtuigcrashes. En daarnaast grote onzin, kaas is niet verslavend.
Lees ook: Minder mobiel? Zo kun je langer thuis blijven wonen
Tegen het einde van What The Health wordt het plantaardige dieet de hemel in geprezen, met beweringen als: āin een paar dagen spoelt het cholesterol uit je aderen weg,ā en āje moet maar stoppen met die bloeddrukverlagende medicijnen, anders wordt je bloeddruk nog te laag.ā
De beelden van stralende patiƫnten die, na slechts twee weken op een plantaardig dieet, ineens geen enkele pil meer nodig blijken te hebben, zijn ongeloofwaardig en onbetrouwbaar, wat mij betreft.
De hele film lijkt een educatieve marketingstunt om zoveel mogelijk aanhangers te krijgen, die vervolgens de bijbehorende Ā kookboeken, coaching en menuās gretig zullen aanschaffen.
Er zitten echter ook een aantal goede aspecten aan deze film
ā¦ Het klopt dat je met voeding veel kunt betekenen voor je gezondheid. Je goed en gevarieerd voeden biedt bescherming tegen het ontstaan van ziekten en obesitas, wat naar mijn mening veel meer risico vormt voor je gezondheid dan dat enkele stukje vlees of glas melk.
ā¦ Helaas leren artsen nauwelijks tot niets over voeding in hun opleiding. Je kunt je afvragen of behandelingen zich niet veel meer op de achtergrond van de aandoening moeten richten dan op het reguleren of genezen ervan.
ā¦ De slechte leefomstandigheden van het vee en de mensen die in de getoonde veeteeltgebieden wonen worden in kaart gebracht. Daar zou veel aan kunnen verbeteren als we met zijn allen minder vlees zouden eten.
ā¦ Er wordt aangeraden vitamine B12 te suppleren bij een volledig plantaardig dieet.
Mijn conclusie
Het blijkt heel belangrijk etiketten goed te lezen, zoveel mogelijk gevarieerd en onbewerkt te eten en niet te focussen op Ć©Ć©n voedingsstof of voedingsmiddel, maar naar het hele eetpatroon te kijken. En jezelf goed te beschermen tegen alle onzin die over eten wordt beweerd.
Hoe bewust ben jij met je voeding bezig?
Lees ook:Ā Budgettip | 10 x wat te doen met oud brood
Lees ook:Ā Zien op Netflix | De beste programmaās over opruimen
Lees ook:Ā Gedeelde kinderkamer | Inrichting tips & ideeĆ«n
- 30+ gezonde lunch ideeƫn voor school: Tips en voorbeelden voor voedzame broodtrommel - 7 september 2024
- Super Blocks van GiiKER: De perfecte mix tussen traditionele spelconcepten en moderne technologie - 5 september 2024
- Super Slide van GiiKER: De Retro Puzzel met een moderne twist - 20 augustus 2024
Ik probeer heel bewust gevarieerd te eten en dit lukt me weer aardig.
Ik ben redelijk nuchter in dit soort documentaires en al helemaal Amerikaanse.
Zoals ik het nu lees hoef ik hem niet eens te kijken, want de ongeloofwaardigheid spat van je beeldscherm!
Goed dit allemaal te lezen! En dat je het onderzocht hebt is helemaal een goeie.
Ik eet zo min mogelijk uit pakjes en maak zoveel mogelijk zelf. Niet altijd is alles mogelijk, maar zodra het wel kan dan doen we het. Ik ben van mening dat er teveel gerotzooid wordt met eten en we daardoor ook ziek worden. Veel toevoegingen die er in zitten zijn hartstikke onnodig.
Grappig, vanmorgen op instagram reageerde ik met dat ik nieuwsgierig was naar deze docu. Nu ik je artikel heb gelezen verwacht ik teveel irritatie er over en zal ik dus niet kijken. Het onderwerp boeit me, maar zoals het gebracht wordt lijkt me niet fijn.
Het is vooral alarmerend!
Weer een docu waar ik niet aan hoef te beginnen! Wat bizar dat dit zo wordt gemaakt..
Ik word me de laatste bewuster van mijn voeding. Dat kan ook bijna niet anders door alle onheilsberichten. De manier waarop ze vlees omschrijven klinkt echt vreselijk.
Ik heb meer over deze documentaire gehoord. Heel prettig om je blog hierover te lezen. Het zet je toch aan het denken.
Leuke blog! Ik let wel heel erg op wat ik eet en maak altijd alles vers voor ons gezin. Ik had ook m’n twijfels over de documentaire want er waren zoveel discussies over maar fijn dat je blog het verheldert
Als health blogger ben ik heel veel met bewust leven bezig. Deze documentaire heb ik nog niet gezien maar staat wel op mijn lijstje. Wat me opvalt is dat in het hele alternatieve circuit en door veganisten deze film de hemel in wordt geprezen, terwijl ik vind dat je altijd kritisch moet blijven, vooral bij een documentaire als deze… Ik kan er dus nog niet echt een oordeel over vellen maar ik was wel van plan om deze docu te kijken, net zo kritisch als dat ik altijd zulke docu’s kijk. Goed stuk, bedankt voor het delen en vooral niet alles voor waarheid aan te nemen.
wat je zegt klopt wel , in amerika is het eetpatroon inderdaad anders dan wat wij gewend zijn .. ik heb de gewoonte erg vaak gezond en gevarieerd te koken voor mijn gezinnetje! ik vond je blog leuk om te lezen!
Ik heb thuis een dochtertje dat vanaf de geboorte al slecht of niet wil eten. En dan word je vanzelf bewust van een gevarieerd eetpatroon.
Thanks voor de tip! Deze documentaire wil ik zeker nog gaan kijken.
Lijkt me een heel interessante documentaire! š Ik eet eigenlijk bijna nooit vlees en probeer zo vaak mogelijk vers te eten, dus lekker zelf snijden etc. Goede blog! x
opzich let ik wel iedere dag op wat ik eet en hoeveel kcal het heeft, zo heb ik een mooi lijstje in m’n hoofd hoeveel ik ongeveer gegeten heb:)
Ik ben het grotendeels met je eens… Ik ben er alleen niet van overtuigd dat melk goed voor je is.Ik heb zelf de ziekte van crohn en er zijn wel degelijk al onderzoeken die bewijzen dat melk bv een veroorzaker van de ziekte van crohn kan zijn. Ik ben door crohn dus wel echt met me voeding bezig. Als je crohn hebt is je risico op darmkanker groter, dus ookal is het niet direct zo dat je van melk drinken darmkanker krijgt… als je het in dat verlengde ziet is het niet helemaal verkeerd. Verder vind ik het b12 verhaal bij veganisten ook altijd een dingetje… Een heeel groot percentage van de mensen in nederland heeft een tekort aan b12. Ook de mensen die wel vlees eten… B12 bijslikken is dus voor bijna iedereen wel een goed idee…
Klinkt als een interessante docu. Ik ben heel veel bezig met mijn voeding, maar wel tot een bepaalde hoogte. Ik kan nog ontzettend genieten van ongezonde dingen
Voeding, we raken er niet over uitgepraat en weten steeds meer. Bewuste keuzes maken met je verstand en niet vanuit ‘hongergevoel’. Bewerkt is nooit goed, puur, veel zaden en noten, zo min mogelijk vlees en vooral veel water en niet te veel suikers en vetten. Een beetje zoals in de oertijd met af en toe een uitschieter naar het eten anno nu. Dan blijft het leuk en is er eigenlijk helemaal niets moeilijks aan…toch? š
Het gaat volgens mij allemaal om de juiste balans. Wij proberen in dit gezin altijd gevarieerd te eten. Altijd vers maar soms ook uit een pakje.Ik drink zelf heel veel water en groene thee.
Volgens mij is een juiste balans het beste. Niet te veel van dingen maar ook niet helemaal afschaffen.
Ivm mijn werk ben ik er zeker mee bezig. Maar ik denk dat iedereen zich niet gek moet laten maken door dit soort documentaires. Het belangrijkste is niet een component volledig weg te laten, maar goed te variƫren en te matigen
Precies daarom dit artikel š
Interessant maar altijd lastig om te bepalen wat nu wel en niet goed is om te eten. Sommige studies spreken elkaar tegen. Ik blijf er ook bij om normaal en gevarieerd te eten. Een keer wat ongezonds moet natuurlijk best kunnen.
Dit soort documentaires roepen bij mij altijd erg een gevoel van urgentie op. Maar dat ebt meestal na een paar dagen weer weg.
Ik ben heel bewust van mijn voeding, maar heb niet het idee dat ik doorschiet. Dit soort documentaires neem ik altijd met een flinke korrel zout, omdat dus vaak niet eens de helft onderbouwt is. Zo kan ik ook dagelijks roepen dat suiker juist fantastisch is, en als ik blijf roepen gaan mensen het wel overnemen. Best een heel eng idee, want te veel mensen nemen alles klakkeloos over omdat het online staat.
Nee je moet niet gaan roepen dat suiker fantastisch is, en vooral niet als je een voorbeeldfunctie hebt. Suiker is lekker en alles waar suiker in zit is heerlijk maar het is echt heel slecht. Als je kiest voor dat slechte moet je dat helemaal zelf weten, good for you, maar wel met het bewustzijn dat het slecht is. Ook voor kinderen.
Over de docu: Wij hadden precies hetzelfde onaangename gevoel wat steeds sterker werd vooral toen ze over kaas begonnen, de favoriet van mijn 2 vegetarische dochters. Ik denk dat dit vooral een waarschuwing is voor de Amerikaanse bevolking met hun hoge percentage obesitas. Een wake-up call. Zij eten duidelijk Veel van Verkeerd. En met ontbijt al worstjes en spek. Elke dag.
Maar ik vond je blog leuk hierover. Dank!