Het aanbod van Netflix gaat veel verder dan werelds beste series en films. Je kunt er immers ook terecht voor hele toffe documentaires en programma’s over bijvoorbeeld opruimen. In dit artikel bespreek ik de programma’s over opruimen en het huishouden. Programma’s waar je handen van gaan jeuken om aan de slag te gaan. Laat je inspireren.
Een opgeruimd huis geeft rust
Er zijn twee soorten mensen. Mensen die geen last hebben van een niet opgeruimd huis, bergen kleding, rommelige lades en bakken waar je niet eens weet wat erin zit. En je hebt mensen die het liefst direct achter zich opruimen en het zo netjes proberen te houden want een opgeruimd huis geeft innerlijke rust. Het maakt van een huis een fijn thuis waar je rust vindt. En je hebt meer tijd voor de dingen die echt belangrijk zijn.
In een huishouden met kinderen is dat laatste makkelijker gezegd dan gedaan. Alle tips en inspiratie die we kunnen gebruiken om het onszelf makkelijker te maken grijpen we ook met beide handen. Deze programma’s doen dat. Het inspireert, motiveert en biedt herkenning. Alle ingrediënten die nodig zijn om je huis weer eens onder handen te nemen.
Tidying up with Marie Kondo
Marie Kondo is een begrip als het gaat om opruimen. Zij is wereldberoemd geworden als opruimexpert uit Japan. In dit programma maakt ze mensen bewust van wat ze hebben door opruimen in 5 categorieën te verdelen: kleding, boeken, papier, komono (keuken, garage etc) en emotioneel. Per categorie vraagt ze je alle spullen op 1 grote stapel te gooien. Hierdoor wordt je bewust hoeveel je hebt. Daarnaast wordt je gedwongen om elk item te bekijken en na te denken of je het wilt houden of niet en waarom. Natuurlijk helpt Marie Kondo door tips te geven over hoe je de spullen het beste kunt opruimen zodat het overzichtelijk blijft.
Consumed
Jill Pollack is een organisatie expert dat gezinnen helpt met hun overvolle huizen. Ze maakt hierbij gebruikt van een handyman die voor extra opbergruimte zorgt. Wat Jill doet is mensen bewust maken dat ze minder nodig hebben voor een gelukkig leven. Ze neemt 75% van hun spullen weg voor een aantal dagen nadat het gezin zelf beslist wat ze noodzakelijk vinden om te houden en wat ze in eerste instantie weg willen doen. Na deze periode maken ze een beslissing over wat ze houden en wat niet.
Opruimen
Beide programma’s hebben een duidelijke boodschap: opruimen is durven los te laten. Het belangrijkste is de eerste stap te zetten. Werk in stapjes. Ruim per categorie op: kleding, boeken, papier en komono. Maak 3 groepen: noodzakelijk, misschien en weg. Werk het per kamer af en wees kritisch over de spullen die je hebt. Ruim zo op zodat het overzichtelijk is en waardoor je het makkelijker netjes houdt. Hoe meer spullen je hebt (die je niet of nauwelijks gebruikt) des te lastiger het is de boel netjes te houden. Wees kritisch maar niet te kritisch. Een huis is er om in geleefd te worden maar wees je er wel van bewust dat spullen niet perse gelukkiger maken. Marie Kondo methode en tips zijn een tikkeltje apart maar effectief. De aanpak van Jill Pollack is vooral confroterend maar doeltreffend.
Lees ook: Je garage een bende? Tijd om de ongeorganiseerde bende eens praktisch op te ruimen
Lees ook: Kindvriendelijke tuin | Maak van je achtertuin een kinderparadijs
- 30+ gezonde lunch ideeën voor school: Tips en voorbeelden voor voedzame broodtrommel - 7 september 2024
- Super Blocks van GiiKER: De perfecte mix tussen traditionele spelconcepten en moderne technologie - 5 september 2024
- Super Slide van GiiKER: De Retro Puzzel met een moderne twist - 20 augustus 2024
Leuk om te lezen, wij zijn nu precies deze twee series aan het kijken. En begonnen met structureel opruimen hierdoor 🙂
Ja, Netflix is goed bezig wat opruimen betreft. Misschien ook wel vanwege het nieuwe jaar!