Newborn baby alleen thuis laten voor een rit naar de supermarkt

Laatst las ik dat een alleenstaande vrouw, net bevallen van een dochtertje, haar baby alleen thuis liet en met de fiets op stap ging. Dit zette mij aan het denken over de verantwoordelijkheid die wij dragen en hoe verschillend wij ernaar kijken.

Deze vrouw kreeg een ongeluk en kwam met een hoofdletsel in het ziekenhuis te liggen. Niemand wist wie zij was of waar zij woonde. In het ziekenhuis kreeg politie te horen dat ze een aantal weken daarvoor was bevallen. Gelukkig heeft de politie fantastisch gehandeld en hebben zij de alleen gelaten baby gered. Kan je je voorstellen wat er was gebeurd als men niet wist van het bestaan van het kind? Of als het allemaal wat langer had geduurd?

Leestip!

Babyuitzet | Wat heb je echt nodig

Eerlijk over moederschap | Amber vertelt over haar regenboogbaby

Grootste nachtmerrie

Ergens deed het me denken aan Maddie, het 2 jarige Engelse meisje dat in Portugal uit haar bed werd ontvoerd terwijl haar ouders uit eten waren. Of een van de vele nieuwsberichten waarin staat dat een peuter thuis alleen lag te slapen terwijl de ouders een avondje naar de bios gingen. Ik krijg hier nog steeds kippenvel van. Met een brok in mijn keel las ik het verhaal. Ik wil niet weten wat de moeder voelde toen ze door de auto geraakt werd. Ik kan me heel goed voorstellen dat iedereen hier een oordeel over heeft maar ik durf te wedden dat zij zich al schuldig genoeg voelt. Het kan echt niet haar bedoeling zijn geweest haar kind, of zichzelf, in gevaar te brengen. Een ongelukje zit soms in een klein hoekje, zeggen ze. Maar hoe lastig is het soms als alleenstaande moeder? Hoe denk jij hierover? Het had overal kunnen gebeuren of neem je het de moeder juist ontzettend kwalijk dat ze haar newborn alleen thuis liet?

Opvoeden is verantwoordelijkheid dragen

Persoonlijk laat ik mijn jonge kinderen nooit alleen achter. Iets wat wel even kan wachten, kan ook wachten tot mijn kinderen weer wakker zijn. Dan kunnen we het samen doen. Mijn kinderen zijn mijn prioriteit nummer 1 en geen enkele boodschap is zo dringend dat het niet kan wachten. En anders maak ik ze wakker en neem ze mee.

Hoe ik over dit voorval denk? Eigenlijk zijn er nog duizend vragen die ik zou willen stellen voor ik een conclusie kan trekken. Was wandelend, met haar baby in de kinderwagen, boodschappen doen geen optie? Waren er geen buren thuis of heeft ze daar geen contact mee? Was het echt zo dringend dat ze haar pasgeboren baby ervoor alleen thuis moest laten? De moeder had ook geen legitimatie bij zich, of een briefje dat ze thuis een baby heeft. Helemaal niets. Wat als er brand was ontstaan? Als ik kort door de bocht ben, vind ik haar gedrag onverantwoord. Maar dat is mijn mening. Hoe denk jij hierover? Wat vind jij van ouders die hun jonge kinderen alleen thuis laten?

Wat zegt de wet hierover?

Volgens het artikel 255 van het wetboek van strafrecht is het verboden een kind in hulpeloze situatie alleen achter te laten. Dat maakt deze moeder strafbaar. Voor zover ik het kon vinden, is er echter geen duidelijke wet. Ik vraag me dan ook af of iemand hier ooit voor berecht is. Echter komt het vaker voor dat ouders bijvoorbeeld peuter alleen thuis laten voor een avondje bios. Wellicht dat het kind alleen uit het huis wordt geplaatst. Natuurlijk hangt het ook van het kind af. Het is net zoals met een oppas. Als ouders vinden dat een kind verantwoord genoeg is om op andere kinderen te passen, dan kan dat. Ook hier zijn geen duidelijke regels over. Vind jij dat hier verandering in moet komen? Denk je dat bepaalde situaties voorkomen kunnen worden door duidelijkere wetgeving wat betreft leeftijden? Wanneer laat jij je kind alleen thuis en welke (veiligheids)maatregelen tref je?

En omdat iedereen een eigen mening heeft, eigen manier van opvoeden, ben ik enorm benieuwd hoe dat bij jou thuis gaat. Hoe handel jij in vergelijkbare situaties?

20190102 095852 0001

Redactie

23 gedachten over “Newborn baby alleen thuis laten voor een rit naar de supermarkt”

 1. Ik heb zelf nooit boodschappen gedaan met een slapende baby of kind thuis oid toen ik alleenstaand was. Maar dat ben ik. Denk dat deze moeder al genoeg gestraft is, hoewel ik er ook zo mijn mening bij heb. Arm kindje! En arme moeder toch wel, wat moet ze zich rot voelen…

  Beantwoorden
 2. Ik wel hoor, geen uren natuurlijk maar zoonlief van de psz ophalen terwijl de baby nog sliep. Of idd heel heel even snel een boodschap halen.

  Beantwoorden
 3. Ik zou mijn pasgeboren baby nooit alleen thuis laten.. mijn dochter heeft geen aangeboren reflex, als ze moet overgeven terwijl ze in bed ligt, draait zij haar hoofdje niet. Moet er niet aan denken dat ik haar maar “eventjes” alleen laat! Daarbij heb ik brand gehad in huis, daar is niet altijd vuur voor nodig.. ik vind het persoonlijk erg ongepast om je kind alleen thuis te laten, onverantwoord ook

  Beantwoorden
  • En zo denk ik er ook over. Deze moeder vond blijkbaar dat de boodschappen niet konden wachten. Dan is er iets mis met je prioriteiten denk ik persoonlijk.

   Beantwoorden
 4. Ik ging laatst ‘even met de hond wandelen’ terwijl mijn dochtertje in bed lag. Normaal gesproken neem ik haar altijd mee. Echter was ze dit keer zo moe, dat ik besloot dat ze best wel even 5 minuutjes alleen kon zijn.

  Net die ene keer werd ik gegrepen door een hond, een grote Turkse berghond hing in mijn arm. Ik wil niet weten hoe het was afgelopen als mijn dochtertje bij mij was… Volgens mij kun je het toch nooit goed doen – niet voor iedereen in ieder geval.

  Nogmaals: normaal gesproken laat ik mijn dochtertje nooit alleen in huis. Maar deze keer was ik zó blij!

  Beantwoorden
 5. Ik durfde mijn kinderen niet alleen thuis te laten, maar ik wil deze vrouw zeker niet veroordelen. Misschien had haar baby wel de hele nacht gehuild en sliep de baby eindelijk en wilde ze haar toen niet weer wakker maken of zo.

  Beantwoorden
  • Oordelen is zo makkelijk. Ben ik met je eens. Toch was het heel onverantwoord van haar. Ze had geen briefje bij zich of wat dan ook. En dat terwijl haar pasgeboren baby thuis lag te slapen. Boodschappen hebben nooit de prioriteit, vind ik persoonlijk.

   Beantwoorden
 6. Of je schrijft een briefje en stop je op een goed vindbare plaats zoals portemonnee, jaszak, telefoon. Als er dan wat gebeurd kan elke eerste hulp zien dat er nog een kindje thuis ligt.

  Beantwoorden
 7. Ik ben ook echt van mening nooit kleine kinderen alleen laten..je weet nooit wat er kan gebeuren en achteraf zal je hèt jezelf nooit vergeven. Ergens kan het een keer voorkomen dat je ff 2 min weg moet of boodschapje doen..dan maar wachten of kind mee..

  Beantwoorden
 8. Ik durfde ze ook niet alleen thuis te laten maar ik snap zeker wel het dilemma. Het kan ook wreed voelen een kind keer op keer uit de slaap te halen omdat het niet alleen thuis kan blijven. Hoewel dit wel veiliger is….

  Beantwoorden
 9. Geen legitimatie en briefje, onverantwoord dus. In mijn portemonee heb ik altijd mijn legitimatie, pinpasje, verzekeringspasje, en een briefje met de cel van mijn vriend. En nee ik heb nooit mijn kind alleen achter gelaten. Boodschappen kan wachten totdat mijn baby wakker is of ik neem hem in zijn slaapzak gewoon mee. Ik probeer niet te veroordelen, maar er zijn veel makkelijke moeders in deze wereld…. Die kinderen alleen laten, die roken tijdens zwangerschap en daarna, die een pasgeborende baby 5 dagen per week in een opvang dumpen…. Noem maar op. Ik moet echt niet aan denken.

  Beantwoorden
 10. Mijn mening: ik vind t onverantwoordelijk. Ik heb mijn zoontje als baby/dreumes/peuter/kleuter nog nooit alleen thuis gelaten. Ik ben alleenstaande moeder. Zelfs als ik ging tanken en ging betalen, nam ik de maxicosi mee de auto uit.

  Beantwoorden
 11. Ik liet mijn kindjes wel alleen als zij lagen te slapen en de hond uitgelaten moest worden. Meestal nam ik ze mee, maar als het hard regende of heel koud was, dan wachtte ik juist expres met uitlaten tot ze lekker sliepen en dan ging ik snel even naar het veldje. Ik weet zeker dat ik me vreselijk had gevoeld als er iets gebeurd was, maar ik vond het toch het beste zo.

  Beantwoorden
 12. Ik kon mijn baby in de eerste maanden niet eens alleen laten slapen in een andere kamer. Ze sliep bij mij (en soms bij mijn man) in de draagzak, of in de co-sleeper naast mij. Pas na een paar maand kon ik haar even alleen laten (als in: zij boven en ik beneden), maar zat ik alsnog de hele tijd op de monitor van de babyfoon met camera te kijken, haha.

  Beantwoorden

Plaats een reactie