NLdoet | Keihard

NLdoet | Keihard

In het kader van NLdoet, wil ik graag Zorgen Doen Wij Samen in het zonnetje zetten.

De locale organisatie met het hart op de juiste plek. Dat is waar Zorgen Doen We Samen voor staat. Samen met een eenzame bejaarde een bak koffie drinken, meegaan naar de ziekenhuisafspraak, boodschappen doen of gewoon iets leuks doen, maar dan niet alleen. Een zorgmaatje die mee helpt met de persoonlijke verzorging van een demente, een koksmaatje die helpt bij veilig koken ondanks de beperking en veel meer. Naastenliefde zoals het bedoeld is. Lisette legt zelf uit wat zij doen en waarom het zo belangrijk is om dit samen te doen.

“De grootste vrijwilligersactie van Nederland, georganiseert door Het Oranje Fonds op 10 en 11 maart 2017,  bedoeld om vrijwilligers in het zonnetje te zetten en mensen te stimuleren om eens de handen uit de mouwen te steken.”
Bron: NLdoet

Nadat zijn vader plotseling overleed werd het duidelijk hoe vergeetachtig zijn moeder was. Hij kwam er toen pas achter hoeveel hulp zijn moeder nodig had. Er was al zoveel te regelen voor de uitvaart van zijn vader en de zorg voor zijn moeder kwam daar dus bij. Als enigst kind kwam dat allemaal op zijn bord.

“Kunnen jullie mij helpen met de zorg voor mijn moeder?” vroeg hij aan mij door de telefoon. “Natuurlijk kunnen wij dat” antwoordde ik. Er klonk aan de andere kant van de lijn een zucht van verlichting en we maakten een afspraak voor de volgende dag.

Op huisbezoek, maakte ik kennis met Tom en zijn moeder. We inventariseerden welke ondersteuning zijn moeder nodig had en binnen 2 dagen was de zorg rond zijn moeder geregeld. Het feit dat het zo snel geregeld kon worden was dat Tom onze zorg particulier inkocht. Tom en zijn moeder kregen de zorg die ze nodig hadden en waren niet afhankelijk van een gemeente of verzekering.

Het is vaak anders…

Van de week trok ik met een knoop in mijn maag de deur bij een cliënt dicht waar de zorg niet helemaal goed geregeld kon worden. Een soortgelijke situatie, maar met het was geen particuliere zorg. Gelukkig was er een lieve buurvrouw die een oogje in het zeil hield.
Als zorgverlener doe ik mijn best om goede zorg te leveren en dat betekent vaak dat ik in mijn eigen tijd voor een cliënt zorg. En ik ben daar niet de enige in.

De participerende samenleving kan keihard zijn

Bij te weinig uren zorg moet je vandaag de dag terug kunnen vallen op mantelzorg en vrijwilligers. En zeker in ad hoc situaties met een cliënt die een klein netwerk heeft, is dat moeilijk snel te regelen.

Heel frustrerend en triest. Zorg moet iedereen krijgen, ook als je een kleine beurs hebt. En zeker in noodsituaties. Maar helaas, de participerende samenleving kan keihard zijn.

Deze week ben ik weer met mijn neus op de feiten gedrukt dat we veel goede en toegewijde vrijwilligers nodig hebben om kwetsbare mensen te helpen. Als zorgverlener kan je het niet alleen.

Zorgen moet je vandaag de dag samen doen, daar kan je niet meer omheen.

Geschreven door Lisette Radsma
Oprichter en eigenaar van Zorg en Dienstverleningsbureau Zorgen doen wij Samen

 

4 gedachten over “NLdoet | Keihard”

Een reactie plaatsen