De stekker in het juiste stopcontact maakt opvoeden makkelijker

Stel je hebt drie kinderen die samen een boswandeling gaan maken. Na de wandeling komen ze naar je toe en vertellen hoe ze de wandeling hebben ervaren. Het eerste kind vond de kleurrijke bomen prachtig. Het tweede kind vond de vogelgeluiden fijn maar niet de snelweg die hij op de achtergrond hoorde. Het derde kind vertelt dat hij zijn schoenen uittrok en door het zand liep en met de takken aan het spelen was die hij tegenkwam tijdens de wandeling. Één en hetzelfde bos. Dezelfde wandeling. Drie verschillende ervaringen. Hoe komt dat?

Contactstrategiën

Er zijn drie contactstrategiën, visueel, auditief en kinestetisch. Bij visueel gaat het vooral om het beeld. Denk hierbij aan puzzelen. Bij auditief gaat het om het geluid, zoals muziek. En bij kinestetisch gaat het vooral om het gevoel, bijvoorbeeld zandkastelen bouwen.

Stel diezelfde drie kinderen gaan samen naar een verjaardag. De een heeft vooral aandacht voor mensen. Wat ze aan hebben en versiering. Je raadt het al, dit kind is visueel ingesteld. Hij maakt contact via beeld. Hij ervaart dingen vooral via zijn ogen.
Het tweede kind let vooral op de geluiden, gesprekken en muziek tijdens de verjaardag. Hij ervaart de wereld vooral via zijn oren, via het geluid.
Het derde kind heeft vooral aandacht voor de sfeer. Het kind ervaart zijn omgeving via zijn gevoel.

Stekker in het juiste stopcontact

Waarom dit belangrijk is? Weten wat de contactstrategie van jezelf, je partner en je kind is, kan de communicatie immens verbeteren. En dat niet alleen thuis, maar ook op school. Als je weet hoe je de boodschap moet brengen, zul je ook meer bereiken. Goed voor het zelfvertrouwen van je kind. Meer respect voor elkaar. Meer begrip, respect en acceptatie. Betere communicatie.

Uiteraard zijn er meer dingen die meespelen, zoals je eigen opvoeding en eigen contactstrategie die wellicht niet overeenkomt met die van je kind. Maar hier bewuster mee omgaan helpt. En zou dat niet de opvoeding een stuk makkelijker maken?

Iedereen leert anders

Stel jezelf een aantal vragen. Hoe onthoud jij je pincode bijvoorbeeld. Lukt dat door het te zien? Moet je het een aantal keer in je hoofd herhalen? Doe je dat door het op te schrijven?

Hoe herken je het?

Bij een visueel ingesteld iemand moet je denken aan tekenen en puzzelen.Denk aan concreet, gedetaileerd. Zo iemand komt de kamer binnen en ziet dat er een andere foto in het fotolijstje hangt. Of in een berg was de afstandbediening zien.

Bij een auditief persoon moet je denken aan luisteren, klanken, vragen en ratelen. Wanneer het kind boven speelt en jij roept hem voor het eten, zou dit goed moeten gaan.

Een kinestetisch mens kun je in zo een situatie beter erbij betrekken. Vraag het kind je te helpen de tafel dekken bijvoorbeeld. Denk fysiek. Denk aanvoelen en aanraken.

Oogbewegingen

Het schijnt dat visueel gerichte mensen vaker omhoog kijken. Auditieve mensen kijken juist op ooghoogte. Kinestetische mensen daarintegen kijken juist vaker naar beneden. Moet je maar eens op letten.

NLP!

NLP! Om precies te zijn NLP voor ouders. Ik heb er boeken over gelezen en trainingen over gevolgd. Communicatie als gereedschap zien is iets wat je niet in een week leert. Het is een proces. Een leerproces. Het boek raad ik je van harte aan.

Hoe is de communicatie tussen jou en je kinderen? Herken je dingen uit hierboven beschreven situaties? Nu je een aantal voorbeelden hebt gelezen, herken je jezelf en je kinderen in een van de contactstrategiën?

Let op! Dit artikel bevat een affiliate link wat betekent dat ik ook een kleine precentage krijg als jij het product koopt via deze link.

 

 

 

Sandra
Latest posts by Sandra (see all)

15 gedachten over “De stekker in het juiste stopcontact maakt opvoeden makkelijker”

 1. Interessant stuk. Geen idee waar mijn kinderen horen. Mijn oudste ziet elk detail maar moet ook alles aanraken. Mijn middelste moet alles zien , voelen en ervaren. Heel gevoelig jongetje. Mijn dochter is nog te jong om te kunnen zeggen.

  Beantwoorden
  • Mijn jongste is bijna 2 maar overduidelijk een op gevoel gericht kind. Sinds ik dit weet en er bewuster mee omga merk ik wel vooruitgang. Gek eigenlijk he?!

   Beantwoorden
 2. Klinkt heel interessant, helder uitgelegd ook! Ik vind het nog wel lastig te zien welke van de drie ik ben of mijn zoon is. Misschien moet ik mij er eens verder in verdiepen want het zal vast handig zijn bij communicatie en opvoeding.

  Beantwoorden
 3. Mijn dochter van 4 is echt visueel gericht persoontje. Ziet direkt als er iets veranderd of nieuw is, en kijkt ook heel vaak omhoog.
  klopt precies. Grappig om te lezen.

  Beantwoorden
 4. Wat een interessant stuk. Als ik mijn kids zo bekijk is er eentje visueel en de andere auditief. Ik ga hier eens op letten. Kan heel handig zijn bij de opvoeding en communicatie

  Beantwoorden
 5. Interessant!
  Ik denk dat onze meiden vooral voelen, die kunnen enorm mieperig worden wanneer iets niet lekker zit of ze een wondje hebben. Horen doen ze in elk geval geen van allen goed haha 😉 Maar dat is misschien off topic

  Beantwoorden

Plaats een reactie