Odense Zoo met kinderen: Europa’s beste dierentuin met een eigen boomkroonpad en aquarium

In Zuid-Deense hoofdstad van Funen vind je een van de mooiste dierentuinen van het land en dé Zoological Garden van het sprookjeseiland: Odense Zoo. De dierentuin werd in 1930 als een privé dierentuin in het centrum van Odense geopend en is uitgegroeid tot een zeer populaire en gewaardeerde attractie. Sterker nog, sinds 2013 draagt het de titel voor de beste kleine dierentuin van Europa. Hiermee wordt het beloond voor de consequente inspanningen om de dieren de beste leefomstandigheden te bieden en het meedoen aan fokprogramma’s om de bedreigde soorten voor het uitsterven te behoeden. Daarnaast wordt de zoo bekroond voor het feit dat ze de bezoekers daadwerkelijk een unieke ervaring bieden. Verder doneren zij jaarlijks geld aan natuurbeschermingsprojecten wereldwijd. Een van de dingen die deze plek extra bijzonder maakt is de Odense rivier die dwars door de groene oase stroomt. Reden genoeg om hier een dagje uit van te maken.

Leestip!

Met auto naar Denemarken: Kindvriendelijke tussenstops, parkeerplaatsen en speeltuinen aan de snelweg

Slot Egeskov Denemarken met kinderen | Renaissance kasteel met speeltuin en museum

Kerteminde met kinderen: Fjord & Baelt onderwaterwereld

Familiecamping Funen: First Camp Hasmark Strand Camping Otterup Denemarken

Bereikbaarheid en parkeren bij Odense Zoo

Logischerwijze zou je verwachten dat een dierentuin als deze midden in het centrum van de stad nogal voor uitdagingen kan zorgen als het gaat om parkeren. Maar in praktijk valt dat gelukkig reuze mee. Je hebt zelfs meerdere fijne opties om uit te kiezen. Pal tegenover de hoofdingang is er een grote parkeerplaats waar je met een blauwe schijf je auto kunt achterlaten voor een bezoekje bij de dieren. Naast de 400 parkeerplaatsen waaronder invalideplaatsen staan er ook oplaadpalen voor elektrische auto’s. Een andere optie is de gratis parkeerplaats aan de andere kant van de straat Søndre Boulevard, achter het viaduct. Ben je in het centrum, dan kun je ook de 2 kilometer lange wandeling deze kant op maken. Wat ook een uitnodigende optie is de bootvaart, wel alleen in het hoogseizoen. Vanaf Munkemose in het centrum van Odense kun je opstappen op Odense Aafart en varend naar de Zoo komen. Of de bus pakken die praktisch voor de deur stopt. Ook staan er naast de hoofdingang ongeveer 100 plekken speciaal voor de bezoekers die op de fiets komen. Kortom qua bereikbaarheid moet het geen probleem zijn om op de locatie te komen.

Drukte in het park

Jaarlijks ontvangt Odense Zoo circa 500.000 bezoekers maar qua drukte is dat zelfs in het hoog seizoen niet te merken. Wij bezochten de dierentuin begin augustus 2023, in een periode dat de Deense kinderen nog zomervakantie hebben. En toch waren er geen lange rijen voor de kassa zoals dat in Nederland het geval is. En ook binnen was het alles behalve storend druk. Het is misschien ook de Scandinavische mentaliteit maar rekening houden met elkaar gaat hier volledig vanzelf wat een bezoek aangenamer maakt.

Aanwezige dieren

Op een oppervlakte van circa 11 hectare grond wonen er 2000 dieren verdeeld over 150 soorten. Een duidelijk zeer goed onderhouden park vol natuur en bijzondere dieren. Van indrukwekkende leeuwen uit verschillende hoeken en van heel dichtbij bewonderen, schattige rode panda boven je hoofd zien wandelen en aan de kant gaan voor de voorbij hoppende kangoeroe tot contact leggen met de pinguïn en tussen de kapucijnapen lopen. Odense Zoo biedt een thuis aan bekende en minder bekende dieren uit alle hoeken van de wereld, waaronder ook met uitsterven bedreigde dieren zoals de rode panda, de olifant en de leeuw. Zeker wanneer je vaker naar een dierentuin bent geweest zul je een heleboel kunnen afstrepen. Wij hebben een hoop dierenparken in Nederland, Frankrijk, Duitsland, diverse Oost-Europese landen en Denemarken gezien. En toch weet de dierentuin hier een bijzondere ervaring van te maken. De dieren ogen blij, tevreden, gezond en op hun gemak. Dat uit zich in een pinguïn die interactie met je zoekt of een groep pinguïns die een show lijken op te voeren voor de kijkers, een aapje dat je blijft volgen als je wegloopt, een papagaai die een soort kiekeboe met je speelt en een giraffe die regen niet fijn vindt en de roldeur kopjes geeft omdat ze liever binnen wil schuilen dan onder een overkapping. Wat een fantastische sfeer. De hygge gevoel waar we zo verliefd op zijn geworden lijkt zelfs door de dieren eigen te zijn gemaakt. Dat er goed voor ze wordt gezorgd is duidelijk te zien.

Aankleding dierentuin en kindvriendelijkheid

Denemarken is een land met kindvriendelijkheid op een zeer hoog niveau. De mensen zijn gastvrij, positief, behulpzaam en bezitten een enorm grote liefde voor de natuur en respect voor hun medewereldbewoners. Daardoor hangt er een sfeer dat niet goed te verwoorden is of ergens mee te vergelijken. Dit moet je gewoon zelf hebben ervaren om het te begrijpen. Dat merk je ook aan de omgang met dieren en de inrichting van Odense Zoo. Het is mooi om te zien dat het ook anders kan, een wereld dat voor iedereen werkt. Een plek met respect voor de natuur, liefde voor de dieren en creatieve aanpak waardoor iedereen het goed heeft. Op het menu staat er voor ieder wat wils. De bijzonder mooie streetart versieren de anders saaie muren van het verblijf, de educatieve en interactieve informatiebord nodigen uit er iets mee te doen, de spelletjes houden de kinderen geboeid, op een leuke manier aandacht voor duurzaamheid vragen, de manier waarop kinderen worden benaderd…Er valt overal wat te zien, doen, beleven en een hoop te leren. En daarbij wordt er rekening gehouden met jong en oud, groot en klein, dapper en bang.

De leukste speeltuin in Odense Zoo

De attracties en activiteiten die extra leuk zijn voor jonge en oudere kinderen? De toffe speeltuin. Van natuurlijk materiaal gemaakt, kleurrijk en uitdagend voor de dreumes, kleuter, oudere kinderen en tieners. Een aanrader. Zeker omdat er genoeg zitplekken aanwezig zijn waar je als ouders wat kunt eten, drinken of gewoon uitrusten en aapjes kijken. Hier vind je ook de toiletten. Ideaal voor een break dus.

Het boomkroompad

Een 250 meter lange boomkroonpad door het beukenbos met hangbruggen die je van platform tot platform steeds hoger naar de boomtoppen brengen. Het hoogste punt is 12 meter hoog en biedt een mooi uitzicht over Odense Zoo. Op ieder platform staat er een informatiebord in het Deens en Engels met interessante informatie en weetjes over de dieren en planten die in het bos leven. De wandeling duurt ongeveer 30 minuten maar is absoluut de moeite waard om tussendoor te doen. TIP! Vind je dit leuk dan ga je Gorilla Park Svendborg helemaal te gek vinden.

Giraffen voeren

Onder begeleiding van een deskundige medewerker de hoefdieren voeren is een extra bij te boeken ervaring. De medewerker weet heel veel interessante informatie over de dieren te vertellen, zowel in het Deens als Engels, en betrekt de aanwezige bezoekers daarbij. Zo werd er uitgelegd waarom de giraf een blauwe tong heeft, waar de ontlasting uit bestaat en wat ze nodig hebben. Helpen met voeren is in principe iets wat in feit heel kort duurt maar de moeite waard is. Want hoe vaak krijg je de kans om zo dicht bij de dieren met de blauwe tong te komen? Hier kan dat! Een gave ervaring die je niet snel zult vergeten. Na afloop krijgen de kinderen een armbandje als bedankje voor hun hulp bij het voeren.

Praktische informatie & tips

♦ Adres Odense Zoo
Søndre Blvd. 306, 5000 Odense C(entrum)

♦ De website is Deens maar kan rechts onderin op Engels worden gezet

♦ De dierentuin is onder andere lid van European Association of Zoos & Aquaria, Danish Association of Zoos & Aquaria, Green Attraction (toeristische spots met een ecolabel) en Hidden Disabilities (op een discrete manier tonen dat je een verborgen handicap of onzichtbare ziekte hebt)

♦ Heel goed bereikbaar te voet, per auto of openbaar vervoer

♦ Een dagje uit zonder ondergelopen te worden door andere bezoekers

♦ Een natuur- en diervriendelijke attractie

♦ Extra leuk voor kinderen: boomkroonpad en toffe speeltuinen

♦ Aanrader: Giraffen voeren (kun je erbij boeken tijdens reserveren van de entreetickets)

♦ Er loopt voldoende personeel rond om een vraag aan te stellen

♦ Horeca aanwezig: onder andere bij de leeuwen en het boomkroonpad kun je lunchen, een ijsje eten of wat drinken

♦ Voldoende bankjes en picknicktafels waar je kunt pauzeren

♦ Goede schoenen zijn een pre, want het mag een ‘kleine’ dierentuin zijn, je maakt zo de 10.000 stappen

♦ Trek je minimaal een halve dag voor uit als je echt alles wilt zien en doen

♦ Hele goede zicht op dieren, inclusief leeuwen en vissen of pinguïns

♦ Er is een kinderboerderij met onder andere pony’s, geitjes en zwijntjes aanwezig waar je de diertjes kunt aaien en knuffelen

♦ Qua prijzen zijn het hier voor Deense begrippen gangbare tarieven (Wel is er in Denemarken een suikertaks waardoor je meer betaalt voor bijvoorbeeld ijsjes, slush puppie en sapjes)

♦ Een gratis plattegrond ligt bij de ingang en kan je helpen niets te missen

Online Magazine voor Moeders MamaPlaneet logo mamablogger

 

 

 

 

 

 

 

Redactie

Plaats een reactie