Herfstvakantie 2018 in Drenthe | De leukste uitjes en activiteiten

In Drenthe is oktober kindermaand. Boordevol activiteiten voor kinderen, kindvriendelijke workshops en jeugdvoorstellingen worden er georganiseerd. Op zoek naar een leuk uitje voor in de herfstvakantie of een ander weekend in oktober? Hieronder vind je meer dan 40 toffe ideeën. De meeste zijn gratis of voor weinig.

Zaterdag, 6 oktober

♦ Heeft je kind een passie voor dansen? Bij Out of Control in Gieten zijn kinderen van 4 tot en met 9 jaar welkom voor een muzikale kennismaking met verschillende dansstijlen. Toegang is voor zo wel kinderen als volwassenen gratis.

♦ In kader van de Kinderboekenweek organiseert bibliotheek Gieten deze creatieve doe-morgen voor kinderen van 4 tot en met 9 jaar in het teken van vriendschap. Samen met je zusje, broertje, vriendjes en vriendinnetjes een toffe vriendschapsarmband maken? Of ga je voor een toffe dierenvriendje van stof? Toegang is geheel gratis.

♦ Kinderen van 7 tot en met 12 jaar kunnen bij Tikotaria en Muziekschool De Hondsrug in Gieten samen met de muzikanten een heuse muziektheaterstuk maken. Aan het eind van de ochtend wordt het geheel aan het aanwezige publiek getoond.

♦ Leergierige kinderen tussen 7 en 12 jaar die graag meer willen leren over weer en wind. Knutsel je eigen tornadomaker, doe mee aan een speurtocht en stel je vragen aan de molenaar van Molen Hazewind in Gieten. Voor de kinderen is toegang gratis. De volwassenen betalen 2 euro per persoon. Dit is inclusief molenpannenkoekmeel.

♦ Leer alles over de Drentse geschiedenis door terug in de tijd te gaan, de lekkerste Drentse hapjes te proeven, aan een speurtocht mee te doen en het wapen van Drenthe in elkaar te zetten. Deze activiteit is geschikt voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar, vindt plaats bij Drents Archief in Assen en is geheel gratis.

♦ Kleine klimaapjes die maar al te graag in de bomen klimmen kunnen bij Buitencentrum Boomkroonpad in Drouwen hun ei kwijt. Na de wandeling door de worteltunnel mogen kinderen namelijk tussen de boomkronen lopen en in de bomen klimmen. Het evenement is geschikt voor kinderen tussen 4 en 12 jaar. Voor de kinderen is de toegang gratis. Volwassenen betalen €4,50 per persoon.

♦ De schoolgaande kinderen die op een kunstzinnige wijze meer willen leren over de allereerste bewoners van Australië kunnen bij Kunst op Vijf Coevorder Kunstenaars Collectief in Coevorden terecht. Deze activiteit is voor zowel de kinderen als de ouders geheel gratis.

♦ Ouders van treinliefhebbers opgelet! Wil jouw kind alles weten over de treinen? Dan moet je bij Industrieel Smalspoor Museum in Erica zijn. Daar leren de kinderen hoe de kiepkar kiept, wat een bolsterwagen is en hoe je turfjes uit een turfwagon haalt. Inclusief een waanzinnig toffe rondrit met een smalspoortrein. Deze activiteit is geschikt voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar en voor hun is het gratis. De volwassenen betalen €7,50 per persoon.

♦ Dierenbescherming Noord en Midden Nederland worden honden en katten uit heel Drenthe opgevangen. Tijdens dit evenement ga je je grote favoriet schilderen. De activiteiten zijn gerichten op kinderen van 7 tot en met 12 jaar. De toegang is voor zowel de kinderen als de volwassenen gratis.

Lees ook

Alles over kinderyoga

Buitenspelen | Handleiding voor ouders

Knutselen dieren | 11 toffe knutselideeën voor dierendag

Knutselen met kinderen | String art kunst anno 2019

Tips uit eten met kinderen + De kindvriendrijke restaurants per provincie

Zondag, 7 oktober

♦ Museum Vledder heeft veel echte maar ook neppe kunstwerken. Tijdens de ontdekkingstocht gaan de kinderen uitzoeken wat echt en wat vals is. Verder wordt er onder andere een speurtocht gehouden, wordt er aandacht besteed aan de moderne Glas Kunst en krijgt het kind de gelegenheid eigen talenten te ontdekken. Deze activiteiten zijn geschikt voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Toegang voor de kinderen is gratis. De volwassenen betalen €7,50 entree.

♦ Het papier bied ruimte voor kunst. Museum van Papierknipkunst in Westerbork weet daar alles van. Met deze kennis en kunde hebben ze de workshop ‘Knip in het papier’ georganiseerd voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. De toegang is voor zowel de kinderen als volwassenen geheel gratis.

♦ Bibliotheek Emmen zorgt op zondag, 7 oktober voor een gezellig middag met de kleine en grote vriendjes tijdens de voorstelling ‘Drie hoeraatjes voor Kroki’. Verder kunnen kinderen zelf een kunsttaart maken en meedoen met een heuse Musical. De activiteiten zijn geschikt voor kinderen van 4 tot en met 8 jaar. De entree is geheel gratis.

♦ Voor de kinderen van 9 tot en met 12 jaar die graag willen leren vloggen en fotograferen, organiseert De Kunstbeweging in Emmen een educatieve en gezellige middag. Reserveren is noodzakelijk. Toegang is voor zowel de kinderen als de volwassenen geheel gratis.

♦ Lekker dansen op hiphop en zumba voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. All About Dance in Emmen heeft de dansgroepen per leeftijd ingedeeld. De toegang is voor zowel de kinderen als de volwassenen geheel gratis.

Lees ook

Haal de herfst in huis | Creëer het ultieme herfstgevoel

11 verrassende pompoengerechten om de winter mee door te komen

Dooky | 4 seizoenen lang een veilige keus

Zaterdag, 13 oktober

♦ Volgens Ros Theaterschool Drenthe in Assen kun je acteren leren. Op zaterdag mogen de kinderen zingen, dansen en verkleden. Dat doen ze in groepen ingedeeld op leeftijd. De kinderen van 4 tot en met 6 jaar zijn van 14.00 tot 14.45 uur aan de beurt. De kinderen van 7 tot en met 9 jaar van 15.00 tot 16.00 uur en kinderen van 10 tot en met 12 jaar van 16.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

♦ Stage4Media Assen brengt de nieuwste afscheidsmusical van groep 8 in het theater. Geheel in het teken van de digitale wereld waarin we leven. Reserveren is noodzakelijk. Dit evenement is geschikt voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Voor de kinderen is de toegang gratis. De kosten voor de volwassenen zijn €10 per persoon.

♦ Kinderyoga is hot. Bewegen als een tijger, olifant of slang. De kinderen worden uitgenodigd hun eigen dierenknuffel mee te nemen. Kinderpraktijk Vlinder Assen zorgt voor de rest. De entree is voor zowel kinderen als volwassenen gratis.

♦ Knutselen met restafval van kledingstukken is cool. Freubelstudio Borger leert kinderen met een naaimachine omgaan en gave kunst te maken met verschillende stofjes, netjes en lintjes. Deze activiteit is geschikt voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar. De toegang is kosteloos.

♦ Gluren in het oude huis van Vincent van Gogh? Je leert alles over deze wereldberoemde schilder en gaat zelf ook aan de slag. Van Gogh Huis Veenoord helpt je hierbij. Reserveren is noodzakelijk. Dit evenement is geschikt voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar en is geheel gratis.

Zondag, 14 oktober

♦ Altijd al willen drummen? Hier is je kans. De Drumstudio Emmen bezorgt niet alleen de kinderen maar ook de ouders, opa’s, en oma’s een onvergetelijke middag. Reserveren is noodzakelijk. Deze activiteiten zijn geschikt voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar. De toegang is voor iedereen kosteloos.

♦ Terug in de tijd. Naar 1930 om precies te zijn. Hoe zag een klaslokaal er toen uit? Leer verschillende weeftechnieken bij Het Scheepstra Kabinet te Roden en doe mee met een speurtocht. Super leuk om de grootouders mee te nemen voor deze nostalgische ervaring. De middag is geschikt voor kinderen van 4 tot en met 9 jaar. Toegang voor alle kinderen is gratis. De volwassenen betalen €2 entree.

♦ Mickey Mouse is alweer 90 jaar oud! Ook Speelgoedmuseum Kinderwereld te Roden viert de verjaardag van de wereldberoemde muis. De kinderen betalen geen entree. De kosten voor volwassenen zijn €5 per persoon.

♦ Het mythische liefdesverhaal van een meermin en een ridder is indrukwekkend. Een fluitiste, een pianiste en een actrice zijn aanwezig om dit verhaal tot leven te brengen. Museum De Buitenplaats Eelde organiseert dit evenement voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Voor de kinderen is toegang kosteloos. De volwassenen betalen €12,50.

♦ Omdat er te weinig bloemen bloeien zijn onder andere bijen in gevaar. Je kunt helpen hier wat aan te doen door bijvoorbeeld bermknikkers te maken. Dit en meer kan zondag, 14 oktober bij IVN Westerveld Dwingeloo. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Lees ook

19 Kerstknutsels voor peuters, kleuters en wat oudere kinderen

Tips voor een citytrip naar Bottrop met kinderen

De leukste gezelschapsspellen voor jonge kinderen

Kindvriendelijke tuin | Maak van je achtertuin een kinderparadijs

Zaterdag, 20 oktober

♦ De jeneverbes heeft licht, lucht en zand nodig om heel oud te worden. Je kunt een handje meehelpen bij Jeneverbesbrigade ‘t Ruige Veld en Landschapsbeheer Drenthe te Rolde. Neem vooral je vrienden, familie en buren mee. De activiteiten zijn geschikt voor weldoeners van 4 tot en met 12 jaar. De toegang is voor iedereen gratis.

♦ Heb je ook een kleine wannabe-ballerina thuis? Bij Balletschool Assen leren de kinderen over lenigheid, springen en draaien. De groepen zijn op leeftijd ingedeeld. Zo zijn de kinderen van 4 tot en met 6 jaar van 10.00 tot 10.45 uur aan de beurt, de kinderen van 7 tot en met 9 jaar van 10.45 tot 11.45 uur en de kinderen van 9 tot en met 12 jaar van 11.45 tot 12.45 uur. Entree is geheel gratis.

♦ Een geweldige workshop over Virtual Reality en 3D- printers. De activiteiten zijn geschikt voor kinderen van 10 tot en met 12 jaar. De toegang is gratis. Reserveren bij ICO Centrum voor Kunst & Cultuur te Assen is noodzakelijk.

♦ Je kind toont interesse voor de viool maar er zijn twijfels. Of ben je juist op zoek naar een muziekinstrument dat je kind kan bespelen voor je de duren lessen betaald? Bij Het Strijkersgilde Assen krijgen de kinderen de gelegenheid te ervaren hoe het is om de viool te spelen. Deze workshop is geschikt voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar en is geheel gratis.

♦ Ook zo dol op poppenkasttheater? Rapunsel Kinderboeken en meer Assen brengt de mooiste kinderboekverhalen tot leven. Op zaterdag, 20 oktober is Kolletje en Dirk aan de beurt. Het is geschikt voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Zondag, 21 oktober

♦ Tijdens de herfstvakantie zijn er elke dag jeugdtheatervoorstellingen en workshops bij Podium Zuidhaege Assen. Op deze zondag zijn kinderen tot 13 jaar gratis. De volwassenen betalen €5. Reserveren is noodzakelijk.

♦ De indrukwekkende sprookjes uit de Arabische wereld zijn klassiekers. Wij kennen Alladin, Sindbad en Ali Baba, maar wist je dat er nog veel meer prachtige sprookjes zijn? Drentse Museum Assen heeft hier een prachtige voorstelling van gemaakt. De middag is geschikt voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. De toegang is gratis.

♦ Dansen als een echte Disney prinses? Leer het bij Jan Postema Dansstudio te Assen op zondag, 21 oktober. De kinderen van 3,5 tot en met 5 jaar zijn van 12.00 tot 13.00 uur welkom. De kinderen van 6 tot en met 9 jaar mogen van 13.15 tot 14.15 uur. De toegang is kosteloos.

♦ Centrum Beeldende Kunst Emmen biedt kinderen van 4 tot en met 12 jaar de gelegenheid kennis te maken met vuurbeelden. De kinderen mogen bijvoorbeeld helpen met een beeld bouwen en versieren van klei. De activiteiten zijn geschikt voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Entree is gratis.

♦ Taartjes bakken met alle kleuren van de regenboog. Deze taartjes zijn alleen niet eetbaar. Een toffe activiteit voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar van Boetiek Creatiek Zandpol. Toegang is gratis.

Zaterdag, 27 oktober

♦ Is je kind dol op dansen maar geen voorkeur voor een dansstijl? Bij 1Love Dance Center Assen kunnen kinderen van 4 tot en met 9 jaar kennis maken met verschillende dansstijlen zoals klassiek ballet, streetdance en hiphop. De toegang is gratis.

♦ Theehuis De Bosrand en Staatsbosbeheer Norg organiseren ‘Kleur je herfstvakantie‘. Een creatieve dag voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar waarbij ze onder andere mee kunnen doen aan een speurtocht. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

♦ Internationaal Klompenmuseum Eelde organiseert ‘Van klompen tot beestenboel‘ voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. De kinderen leren van alles over de klompen en mogen lekker knutselen. Voor de kinderen is toegang gratis. De volwassenen betalen €5 per persoon.

Zondag, 28 oktober

♦ Tijdens de Jeugdtheaterdag organiseert Theater De Tamboer en Scala Centrum voor de kunsten Hoogeveen de tofste activiteiten voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Zo zijn er verschillende voorstellingen te zien: De Rattenvanger en Reismuis. Verder zijn er workshops Djembe spelen en kennismaking met een musical. De toegang is voor zowel de kinderen als de volwassenen kosteloos.

♦ Je kind wilt dolgraag eigen kleding, tassen en haarbanden maken. Dat kan. Tijdens de ‘Leer de naaimachine kennen‘ workshop, georganiseerd door Mooimiek Noordlaren, leren de kinderen vlaggetjes maken aan een lijn. Deze workshop is geschikt voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Toegang is €10 per persoon.

♦ Bij Miramar Zeemuseum Vledder kun je op zondag, 28 oktober knutselen met schelpen. Van schelpenpoppetjes tot monstertjes, van doosje versieren tot hangers maken. Deze activiteiten zijn geschikt voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Volwassenen betalen €6,50 per persoon. Voor de kinderen is toegang gratis.

♦ Baby mammoet is zoek. Help je mee zoeken? OERmuseum en Het Drentse Landschap Vledder organiseren een super leuke middag voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar. Entree is geheel gratis.

Oktober kindermaand in Drenthe

Heb ik je enthousiast kunnen maken? Op kindermaand.nl vind je nog veel meer toffe uitjes in oktober, maar ook meer details over de hierboven genoemde activiteiten.

de leukste low budget uitjes en acitiviteiten voor kinderen herfstvakantie drenthe

Sandra

1 gedachte over “Herfstvakantie 2018 in Drenthe | De leukste uitjes en activiteiten”

Plaats een reactie