Ontspullen | Hoe doe ik dat?

Wij zijn er nu een kleine 2 maanden mee bezig. Ontspullen oftewel ons ontdoen van dingen die wij bewaren maar niet langer nodig hebben. Maar hoe weet je of je het niet langer nodig hebt? Hoe maak je een besluit iets weg te gooien, weg te geven of te verkopen? Ik ben geen expert maar ik deel graag mijn manier van werken met je.

Toen ik nog alleen woonde was het bij niet zo erg. Ik was vrij kritisch wat betreft dingen bewaren. Nu wij een gezin van 4 hebben is het een heel ander verhaal. De zolder staat vol knutselmateriaal, speelgoed, maar ook dingen als kinderkleding, tassen, dekens en versiering en knutsels van de meiden. Je zou denken dat je dat vroeg of laat wel weer nodig hebt. Dat dachten wij ook. Daarom bewaarden wij het ook zo lang. Sinds wij kinderen hebben ben ik nogal bang dingen weg te gooien.

Ons gezin is compleet. Geboorteversiering dat nog op de zolder lag hebben wij dus echt niet meer nodig. Net zoals de babykleding dat er nog supergoed uitzag. Daarom heb ik besloten hier iemand anders mee blij te maken. Het is belangrijk om op langer termijn te denken. Wellicht heb je het de afgelopen jaar niet nodig gehad of gemist of misschien ben je het zelfs vergeten dat je het nog hebt. Dat zijn ook de vragen die ik mijzelf stel.

→ Heb ik het de afgelopen 12 maanden gebruikt?
→ Heb ik het de afgelopen 12 maanden nodig gehad?
→ Ga ik het komende jaar gebruiken?

Is je antwoord ‘NEE’ op al deze vragen, dan mag het product weg. Het is belangrijk er kritisch naar te kijken. Mensen die nogal graag dingen bewaren zullen hier meer moeite mee hebben. Maar eigenlijk is het vrij simpel. Beantwoord deze 3 vragen kort en je hebt je antwoord. Geen gemaar, geen discussie.

Kinderkleding & Schoenen

Als het gaat om kinderkleding, schoenen en speelgoed is het nog makkelijker. Als ouder weet je hoe vaak je kind zijn of haar kleding is uitgegroeid de afgelopen maanden. Afhankelijk of je het wilt bewaren voor een eventuele nieuwe baby, kun je je ervan ontdoen.
Soms bewaar ik wel een outfit uit haar garderobe voor later. De pakjes dat de meiden aan hadden na hun geboorte, de eerste pakjes, die heb ik nog.

Lees ook: Tips & Trucs | Het kind leren opruimen

Speelgoed

Als het gaat om speelgoed kijk ik of het nog uitdagend is voor de kinderen. En of ze er de afgelopen 3 maanden nog mee hebben gespeeld. Kijk een knisperboekje is leuk, maar niet voor een peuter.

Knutsels van de meiden bewaar ik graag. Mits het echt bijzonder is. Dat klinkt misschien heel hard, maar als ik alles bewaar dan kan ik er een kamer voor vrij maken. De meest bijzondere knutsels voor de verjaardagen, vaderdag, moederdag, Sinterklaas…Of juist het eerste portret van mijn bijna kleuter. Dat bewaar ik graag  🙂

Hoe doe jij dat, ontspullen?

shoe 1017561 1920

Sandra

4 gedachten over “Ontspullen | Hoe doe ik dat?”

  1. Ik heb een mand in de kleerkast staan en daar worden alle kleren in gegooid die wegmogen. Die doe ik om de 2 maanden weg dus je hebt een soort van: ik kan het terug pakken voor het geval ik het toch nog wil hebben. Gebeurt dus nooit :p

    Beantwoorden
  2. Kleding gaat door naar mijn 2 meisjes op school, dat is het probleem niet…maar schoolspullen idd bewaar ik veel te veel…en alles wat de kinderen verzamelen na kinderfeestjes, na een happy meal, wat ze op straat vinden aan steentjes, stokjes ed… (dat gooi ik trouwens wel heel snel weg).
    Maar ook wat er binnen komt aan foldertjes waar ik dan vervolgens eigenlijk geen tijd voor heb om te lezen….
    Ik zou het hier graag wat opgeruimder hebben! Vooral die ene hoek op het aanrecht waar alles verzameld en opgestapeld wordt…

    Beantwoorden

Plaats een reactie