Opvoeding | De voorbereiding op de eerste dag basisschool + tip voor de ochtendspits

Al een jaar probeer ik niet alleen dochterlief maar vooral mijzelf erop voor te bereiden dat mijn kleine grote meid naar school mag zodra ze 4 is. Tot op de laatste dag, was ik zenuwachtiger dan zijzelf. Iets met moeder-eigen en loslaten. Herkenbaar? Ik neem je mee in mijn voorbereiding op deze grote dag. En vertel je hoe mijn ochtendspits eruitziet.

Samen schoolspullen kopen 

Zo een 3 maanden voor de grote dag, ben ik met mijn bijna kleuter wezen shoppen. Iets wat wij niet vaak doen, gezien mijn onvrouwelijk antipathie aan winkelen. Dit keer gingen we op zoek naar een rugzak, boterhamtrommel en drinkbeker voor op school. Deze mocht zij uitkiezen. Mijn dochter weet heel goed wat zij wil en wat echt niet. Wij zien het als de weg naar zelfstandigheden die wij als ouders tot op bepaalde hoogte proberen te respecteren en stimuleren. Goed, dochterlief wist heel goed dat ze Frozen spullen wilde. Zo gezegd, zo gedaan. In de derde winkel vonden we Frozen schoolspullen die zowel betaalbaar waren als naar haar zin.

Lees ook: Verplicht water en bruine boterham in de lunchbox | Wie bepaalt wat gezond is?

Kledingkast onder de loep

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar mijn dochter groeit als kool. Heel hard. Althans voor mijn gevoel, want ze groeit heel ‘normaal’ voor haar leeftijd. Dat neemt niet weg dat de inhoud van haar kledingkast 3-4 keer per jaar vernieuwd moet worden door een garderobe die wel past. In de laatste weken voordat ze naar school mocht, was ik onder andere druk met haar kleding.

Lees ook: Basisschool kiezen voor je kind: Waar moet je op letten?

Hoewel zij dol is op rokjes en jurkjes, weet ik uit ervaring dat het niet altijd handig is. Als de kleuter naar het toilet moet op school moet zij haar broek snel zelf open kunnen krijgen. Met gym is het handig als het kind zelfstandig binnen een bepaald tijdsbestek zichzelf kan uitkleden en weer aankleden. Ondanks dat mijn kleuter zichzelf heel goed zelfstandig kan aan- en uitkleden, probeer ik vestjes met knoopjes, salopettes en zelfs jurkjes te mijden in het eerste half jaar. Rokjes en jurkjes mijd ik vooral omdat mijn dochter dol is op klimmen en klauteren maar zich beperkt voelt in bijvoorbeeld een jurkje. Persoonlijk dingetje waar je niet perse mee eens hoeft te zijn overigens  😉

Eigendommen labelen

Bij Goedgemerkt bestelde ik een pakket met gepersonaliseerde etiketten en labels waarmee ik haar jas, schoenen, boterhamtrommel en andere eigendommen kan merken. Mocht ze een keer haar tas kwijt raken of dezelfde schoenen dragen als een klasgenootje, dan kan zowel zij als iemand anders haar eigendommen herkennen (en terugbrengen).

Zo verloopt mijn ochtendspits vrij soepel

Ik ben dol op de plastic ladekasten. Een aantal jaar geleden zag ik een vergelijkbaar idee op internet dat is blijven hangen. Een simpele oplossing dat het leven zoveel aangenamer maakt tijdens de ochtendspits. Ik heb dagen van de week opgeschreven en per lade aan de binnenkant opgeplakt. In het weekend, nadat ik de wasjes heb gedaan, maak ik 5 setjes kleding (+1 extra setje in geval van een ongelukje) en leg ze alvast klaar voor haar. Schoon, gestreken en ik heb er een week lang geen omkijken naar. Het enige wat zij in de ochtend hoeft te doen is de bovenste volle la openen en het klaargelegd setje aantrekken. Wat leg ik klaar? Bovenkleding, onderkleding, sokken en eventueel accessoires voor in het haar. Mijn dochter ervaart dit als prettig en ik ook. Het scheelt mij dagelijks enorm veel tijd en stress.

Lees ook: Review | Eet smakelijk! | 50 vrolijke broodtrommelkaartjes

In de ochtend maak ik haar ontbijt en 10-uurtje klaar terwijl zij zich aankleed. Ik help haar met tandenpoetsen en borstel haar haartjes terwijl zij haar broodje eet. Geen stress, geen gehaast. Minimaal dan, tot nu toe 😉

Mijn dochter komt tussen de middag overigens naar huis, dus haar lunch eet ze voorlopig thuis.

Mijn jongste dochter daarentegen is absoluut geen ochtendmens. Haar maak ik wakker, kleed haar aan en zet haar in de fietskar terwijl de oudste klaar staat om te gaan.

P.s. Een extra setje kleding in de tas is aan te raden. Ook wanneer je kind nog nooit een ongelukje heeft gehad. Veranderingen en nieuwe situaties als voor het eerst naar school kunnen bijzondere dingen met een kind doen.

Hoe ziet bij jou de ochtendspits eruit? 


 

Sandra

13 gedachten over “Opvoeding | De voorbereiding op de eerste dag basisschool + tip voor de ochtendspits”

  • Manlief neemt de restjes van avond ervoor mee naar zijn werk. Voor mijn dochter, die nootjes, kaasjes, fruit en groente meekrijgt, vind ik het belangrijk dat het zo vers mogelijk is. Ergens denk ik dat het beter is als ik dat in de ochtend doe. Dan gaat het maar voor 2 uur in de broodtrommel.

   Beantwoorden
 1. Bij ons is dit tijdperk ook aangebroken en ik vind de ochtendspits nog best een uitdaging, haha. De vloek van het niet zijn van een ochtendmens, haha.

  Beantwoorden
 2. Handig en heel duidelijk artikel. Je staat er niet bij stil dat er zoveel nieuw is. Zowel voor je kind als jezelf. Dus heel nuttig om je zo te kunnen voorbereiden. Wat jij in de plastic ladekastjes doet, leg ik klaar op haar ladekast 😉 Setjes voor 5 dagen. Het stapeltje schuift zo steeds op.

  Beantwoorden

Plaats een reactie