Opvoeding | Hoe herken je faalangst bij kinderen en wat kun je eraan doen

In mijn praktijk zie ik veel kinderen die faalangst hebben. Ieder kind is weleens zenuwachtig voor een toets of is bang dat hij iets niet kan. En vaak zorgt een klein beetje spanning ervoor dat bijvoorbeeld een toets juist goed gaat. Maar wanneer spreek je niet meer over gezonde spanning en praat je over faalangst?

Kenmerken

Faalangst betekent letterlijk de angst om fouten te maken. Je kunt faalangst soms al zien bij hele jonge kinderen. Zij zijn gefrustreerd, worden boos of huilen als iets niet lukt en zullen zeggen dat ze iets niet kunnen. Faalangst wordt echter pas echt goed zichtbaar op de basisschool als er bijvoorbeeld in de kleuterklas werkjes en later in de hogere groepen toetsen gemaakt moeten worden. Zo zullen kinderen die last hebben van faalangst vaak ‘ik kan het niet’ zeggen, worden ze boos of gaan juist huilen als iets ze niet lukt. Ook zie je dat kinderen met faalangst sneller opgeven, vermijdingsgedrag vertonen, bang zijn om aan een nieuwe taak of opdracht te beginnen en soms met tegenzin naar school gaan of helemaal niet meer naar school willen. Daarbij heeft een kind met faalangst veel bevestiging nodig en vraagt het vaak om hulp bij het uitvoeren van een taak.

Lees ook: Help, mijn kind slaapt slecht!

Tips bij herkenning faalangst

♥ Neem je kind serieus, luister naar je kind en erken zijn faalangst.

♥ Probeer je kind zoveel mogelijk positieve ervaringen op te laten doen. Laat hierbij het kind zelf de dingen ervaren en ontdekken. Als ouder wil je natuurlijk je kind zo goed mogelijk helpen en vooral als je als ouder ziet dat je kind iets heel lastig vindt, wil je het misschien je kind uit handen nemen. Dit is echter niet goed voor het zelfvertrouwen van het kind. Je geeft hiermee de indruk aan je kind dat je vindt dat hij het niet zelf kan. Hiermee wordt de faalangst verder gevoed. Laat je kind daarom zelf de dingen oplossen. En als dat is gelukt zal dit ook de zelfstandigheid en zelfvertrouwen van je kind vergroten.

♥ Daag het kind hierbij ook uit, dus laat je kind ook iets doen wat hij eigenlijk best eng vindt.

♥ Vraag je kind of zijn gedachten wel kloppen: het lukt me. Het lukt me toch niet. Is dat echt zo? Wat is het bewijs voor die gedachten?

♥ Geef je kind complimenten en richt je hierbij vooral op de inzet.

♥ Bespreek eerdere succeservaringen. Hoe heb je dat toen geleerd? Een voorbeeld wat ik zelf vaak gebruik in de praktijk is de vergelijking met leren fietsen: iedereen heeft eerst leren fietsen door te oefenen met zijwieltjes. Niemand kan gelijk met twee wielen los fietsen. De toverzin die hierbij heel goed werkt is: ik kan het nog niet, maar door veel te oefenen (waarbij ik fouten mag maken) lukt het me!

Deze tips kunnen je kind met faalangst helpen. Toch moet faalangst niet onderschat worden, omdat het kinderen echt kan belemmeren als er te lang mee wordt doorgelopen. Zoek dan ook op tijd begeleiding (via bijvoorbeeld school of een kindercoach) als je denkt dat je kind er teveel last van heeft.

Succes!

Liefs,
Kindercoach Daniëlle

 

Sandra

7 gedachten over “Opvoeding | Hoe herken je faalangst bij kinderen en wat kun je eraan doen”

  1. Ik hoorde een keer van een docent dat kleuters nog geen faalangst kunnen hebben. Vond ik vreemd, want het was echt wel zichtbaar bij mijn kleuter. Nu we weten dat hij ASS heeft, breken we de grote opdrachten gewoon op in kleine overzichtelijke opdrachtjes. En dat helpt hem gelukkig een heel eind op weg 🙂

    Beantwoorden

Plaats een reactie