Overdekt dagje uit met kinderen bij de Orchideeënhoeve Luttelgeest

Een pareltje in Flevoland ligt zo een 10 kilometer van Emmeloord. Het bestaat al 100 jaar. Hoewel de naam doet vermoeden dat je hier voornamelijk orchideeën kunt vinden, is het een oogstrelend, avontuurlijke plek met een fantastische speeltuin, wat De Orchideeënhoeve Luttelgeest zeer geschikt maakt voor een dagje uit met kinderen.

Lees ook

Tips uit eten met kinderen + De kindvriendrijke restaurants per provincie

Ontdek Noord-Limburg met kinderen

Dinoland Zwolle | Waar dinosaurussen tot leven komen

Toverland | Magisch dagje uit in Noord Limburg

Avonturenpark Hellendoorn | Dagje avonturen beleven

Overdekt dagje uit met kinderen bij de Orchideeënhoeve Luttelgeest

In mijn pre-kindertijd kwam ik er weleens met mijn ouders, maar ook toen de meiden nog dreumesen waren. We hebben hier mooie herinneringen aan overgehouden. Des te meer keken we uit naar een dagje Orchideeënhoeve met de kleuter en haar grote zus van 6. Er is veel veranderd in de afgelopen jaren. Van wat wij kennen wisten we dat onze meiden zich goed zouden vermaken, maar we waren ook enorm benieuwd naar het veelbelovende Mangrovebos speelparadijs.

Nog voor de officiële ingang van de Orchideeënhoeve valt er veel te zien. Na de kassa start de route in, hoe kan het ook anders, Orchideeëntuin. De eerste reactie van de kinderen is een kreet van verwondering. ‘Mama, het lijkt wel de jungle’, merkt mijn bijna 5-jarige dochter op. Er valt overal wat te zien. En elke keer ontdek je weer nieuwe details. Vissen voeren, over de loopbruggen en rotsen lopen en onder de waterval door de grot lopen. Vanuit de Orchideeëntuin lopen we door naar het Amazone Regenwoud waar de meiden niet alleen verder kunnen met hun speurtocht, maar ook snel de grote schommel spotten. Terwijl de ene veilig vanaf de brug de koi’s in de vijver bekijkt met papa, is de andere de rotsen aan het beklimmen en de prachtige, kleurrijken bloemen aan het bewonderen. Om vervolgens een half uur lang samen en apart te genieten op de schommel. Heerlijk! Eenmaal uitgespeeld lopen we langs de aapjes die zich in de bomen verstoppen door naar de meervallen waar we deze mogen voeren met garnalen.

Booking.com

Vanuit het Amazone Regenwoud lopen we door naar de Lorituin waar de meiden vooral enthousiast toekeken hoe wij de felgekleurde papegaaien met zijn prachtige regenboogkleuren, de lori van de blauwe bergen die in Australië en Tasmanië leeft, nectar voeren. Zelf durfden ze het nog niet, maar wie weet komt dat de volgende keer wel 😉 Het is ook best wel spannend om een vogel op je hand, schouder of hoofd te laten landen en daarbij als jong meisje vooral rustig te blijven. Dus lieten wij als ouders het goede voorbeeld zien. De Lori’s doen immers niets.

Via de kwekerij en de Citruslaan lopen wij door naar de Vlindervallei. Het is niet koud binnen, maar het is hier een stukje warmer. Niet vervelend, maar het verschil is duidelijk te voelen. Het onderdeel is nog net zo indrukwekkend als ik mij herinner. De grootste vlindertuin van Europa is meer dan 2000 vlinders rijk waaronder de uilvlinder, papiervlinder en de blauwe morpho. De Orchideeënhoeve importeert de vlinders uit Costa Rica en de Filipijnen, maar kweekt ze zelf ook. En wat hebben ze hier een prachtig paradijs voor de vlinders gebouwd. Ook hier kunnen de kinderen de bergpaden beklimmen, via de rotsen lopen en de schildpadden en vissen in het water bewonderen. De vlinderkasten zorgden voor een leermoment aangezien de meiden 1001 vragen hadden over hun uitzicht. De prachtige, vrij vliegende vlinders zorgen in het geheel voor een bijzondere ervaring in de tropische tuin.

Via de Rupsenkwekerij en de heuse trouwgrot lopen we dan eindelijk de Mangrove Speelparadijs binnen.

Tijdens de voorbereiding voor ons overdekt dagje uit bij de Orchideeënhoeve Luttelgeest, had ik al extra setjes kleding en laarzen ingepakt. Dit omdat de meiden geen zin hadden in regenlaarzen rond te lopen die niet bij hun outfit past. 🤷‍♀️

Alle beelden en filmpjes die je van de speeltuin zag doen de werkelijkheid niet onder.  Geen overprikkelende omgeving maar eerder een kindvriendelijke nabootsing van de jungletuin op 1000 vierkante meter. Ideaal voor de avontuurlijke ravotten die niet bang zijn voor natte voeten of vieze handen. Tijdens ons bezoek aan de speeltuin waren er ook ouders met dreumesen, kleuters maar ook oudere kinderen van een jaar of 10. De speeltuinen zijn vaak geschikt voor jonge of juiste oudere kinderen. Het Mangrove Speelparadijs heeft dat slimmer aangepakt en een heerlijke speelruimte gecreëerd voor alle leeftijden. Klimmen en klauteren, glijbanen, over de boomkronen lopen, touwzwaaien, kruipen en met water en zand spelen. Met het oog op de veiligheid vind ik het persoonlijk onverstandig (jonge) kinderen zonder supervisie hier achter te laten, maar voor de rest kunnen kinderen hier lekker vrij spelen. Een fantastische plek waar de kinderen zich gemakkelijk urenlang vermaken. Ook de meer actieve kinderen. Voor de ouders is er een aangename koffieplek met zitplaatsen.

Jungle met kinderen Orchideeënhoeve Luttelgeest Orchideeënhoeve Luttelgeest
schildpad Orchideeënhoeve Luttelgeest Dagje uit met kinderen Orchideeënhoeve Luttelgeest
Bloementuin Orchideeënhoeve Luttelgeest Vlinders Orchideeënhoeve Luttelgeest
IMG 20200217 WA0036 compress14 Orchideeenhoeve vlinders
Dagje uit met kids Orchideeënhoeve Luttelgeest Jungle kunst Orchideeënhoeve Luttelgeest

Het kost wat tijd en moeite, maar na een poos gingen de kinderen weer mee naar het volgende avontuur. Wij liepen langs het Jungletheater waar je met de kinderen een actieve show kunt bijwonen met slangen, vogelspinnen en andere jungledieren in de hoofdrol. Het Makirijk waar ook flamingo’s rondlopen moesten wij helaas overslaan wegens het weer. Dit is namelijk het enige gebied dat niet overdekt is. De dieren zaten overigens veilig binnen. Wij liepen door via de stokstaartjestuin naar de Zwevende bloementuin.

Wij sloten ons bezoek aan de Orchideeënhoeve af in de Zwevende bloementuin. Een romantische, sprookjesachtige ruimte gebaseerd op de Japanse kersenbloesemperiode. Een plaatje om te zien dus besloten wij bij de bistro te lunchen zodat we langer kunnen genieten van de oogstrelende omgeving waarbij zwevende bloemen, lichte kleuren en spiegels de show stelen. Onderweg naar de uitgang lopen we nog even langs de (woon)winkel en kunnen het niet laten een plantje te kopen.

Terwijl storm Dennis buiten door het land raast, genoten wij overdekt binnen met onze kinderen. Doordat het zo groot is, 25.000 vierkante meter, heb je nauwelijks besef van de drukte. Dit terwijl er honderden mensen tegelijk door jungletuinen lopen. Dat is maar goed ook, want hier ben je onder geen mogelijkheid binnen een uur doorheen wil je alles gezien en gedaan hebben, zeker met kinderen niet. Gelukkig hadden wij geen haast en konden zowel onze meiden als wij oprecht genieten van een dagje uit bij de Orchideeënhoeve.

Dieren kijken en voeren

Dat er voor kinderen meer dan genoeg te doen is bij de Orchideeënhoeve in Luttelgeest mag inmiddels wel duidelijk zijn. Zijn de kinderen dol op dieren kijken en vinden ze dieren voeren leuk dan zijn dit de interessante plekjes die je niet wilt missen tijdens je dagje uit.

♦ Amazone Regenwoud: Aapjes kijken, meervallen voeren
♦ Lorituin: Lori’s voeren
♦ Makirijk: Maki’s, Flamingo’s en Alpaca’s kijken en eenden voeren
♦ Stokstaartjestuin: Stokstaartjes, Schildpadden
♦ Vlindertuin: Vlinders, schildpadden
♦ Orchideeentuin: Schildpadden, vissen
♦ Shows: slangen, wandelende tak, hagedis, kikker, miljoenpoot
♦ Verschillende gebieden: vissen voeren

Leuk voor kinderen

Overdekt dagje uit met kinderen bij de Orchideeënhoeve Luttelgeest is leuk voor het hele gezin. Er is immers voor ieder wat wils. Oke, je moet wel van de natuur en dieren houden. Maar wanneer kinderen het leuk hebben, is iedereen blij toch? Daarom vind je hieronder de leukste dingen voor kinderen.

♦ De ‘Jungle’ bewonderen met al haar details
♦ Dieren kijken en voor €0,50 voeren
♦ Van de hoofd paden af, via de geheime jungle paden, rotsen en touwbruggen lopen, klimmen en ontdekken
♦ Voor €1 een speurtocht doen (geschikt voor jongere kinderen en kinderen vanaf 6 jaar)
♦ Mangrove Speelparadijs
♦ Jungletheater

Praktische informatie

♦ Bezoekersadres: De Orchideeënhoeve
Oosterringweg 34
8315 PV Luttelgeest
♦ Openingstijden: Ma t/m Za 9.00-18.00 uur
Zo 10.00-18.00 uur
Alleen op Nieuwjaarsdag gesloten, overige feestdagen op aangepaste tijden open
♦ Entreeprijzen: Kinderen t/m 3 jaar gratis. Anders vanaf €8,50. E-Tickets €0,50 korting. Jaarabonnementen vanaf €13 inclusief welkomstcadeautje en onbeperkt toegang.
♦ Gratis parkeren
♦ De hoofd paden zijn geschikt voor kinderwagens, buggy’s en rolstoelen
♦ Meerdere babyverschoonruimtes en toiletten aanwezig
♦ Glutenvrij eten beschikbaar
♦ Overdekt, op het Makirijk na
♦ Voor de kassa kun je aan de linker kant je jas gratis ophangen (deze heb je met koud weer wel nodig wanneer je naar het Makirijk gaat)
♦ Aangelijnde honden welkom
♦ Gratis WIFI aanwezig
♦ Het Serre-restaurant en de winkel gratis toegankelijk (voor de kassa)
♦ Eten kan bij: het Serre-Restaurant en de Bistro Sakura in de Zwevende Tuin, in sommige tuinen staan snoep- en drinkautomaten
♦ Rechts van de ingang kun je de elektrische fiets opladen. Er is geen oplaadpaal voor elektrische auto’s aanwezig
♦ Mogelijk als trouwlocatie
♦ Dieren hebben een speciaal dieet. Speciaal voer kost €0,50
♦ Kinderen die aan de speurtocht meedoen krijgen een presentje na afloop
♦ Ongeveer 200 meter van de ingang van de Orchideeënhoeve bevindt zich de ingang van de groots opgezette winkelkas waar je bloemen en planten kunt kopen
♦ Regelmatig worden er activiteiten voor kinderen georganiseerd zoals in de vakanties: De grote Junglequiz, Mascotte van Orchideeënhoeve Aart ontmoeten en meer.

Geschiedenis van de Orchideeënhoeve Luttelgeest

De Orchideeënhoeve Luttelgeest bestond in 2019 precies 100 jaar. Een familiebedrijf dat inmiddels door de vierde generatie wordt gerund. Sinds 1979 heeft het bedrijf de huidige naam gekregen toen zij verhuisden van Aalsmeer naar Luttelgeest. De naam is deels geïnspireerd door de boerderij waarop het bedrijf werd gevestigd en deels door het feit dat het bedrijf een Orchideeënkwekerij was. Sinds 1984 werd de kwekerij opengesteld voor het publiek. Er kwam een restaurant bij en de gekweekte orchideeën werden verkocht in de winkel. In de loop der jaren werd het meer een uitje voor ouderen, maar dat is de laatste jaren niet meer zo. Het ging van een plek voor de bloemenliefhebbers met groene vingers naar een dagje uit met het hele gezin. Dit met 25.000 vierkante meter groen en plezier voor jong en oud. Heel terecht is De Orchideeënhoeve Luttelgeest al 8 jaar lang het leukste uitje van Flevoland volgens de ANWB-leden.

Orchideeenhoeve jungle Luttelgeest Flevoland Orchideeenhoeve schildpadden Luttelgeest Flevoland
bloementuin Orchideeenhoeve jungle Luttelgeest Flevoland Orchideeenhoeve jungle Luttelgeest Flevoland
Speurtocht kinderen Orchideeenhoeve jungle Luttelgeest Flevoland Afrikaanse kunst Orchideeenhoeve jungle Luttelgeest Flevoland
Vlinderkast Orchideeenhoeve jungle Luttelgeest Flevoland Dagje uit met kinderen Orchideeenhoeve jungle Luttelgeest Flevoland
zwevende bloementuin met kinderen Flevoland meervallen voeren Amazone Regenwoud Orchideeenhoeve Luttelgeest Flevoland
winkel orchideeenhoeve Jungle avontuur met kinderen in Flevoland Amazone Regenwoud Orchideeenhoeve

Orchdeeenhoeve Luttelgeest Flevoland met kinderen
MamaPlaneet logo

Sandra

1 gedachte over “Overdekt dagje uit met kinderen bij de Orchideeënhoeve Luttelgeest”

Plaats een reactie