Overkapping, veranda, tuinkamer of serre | Wat is het verschil?

Technisch gezien is een overkapping een verzamelnaam voor al het bouwwerk dat op balken staat en een dak heeft. Wanneer je de tuin meer bij het huis wilt betrekken en het hele jaar door buiten wilt zitten wordt het wel ingewikkeld. Termen als terrasoverkapping, veranda, tuinkamer en serre vliegen je om de oren. Wat is het verschil? Ik help je graag kiezen door uit te leggen wat al deze termen exact inhouden.

Lees ook

Zo creëer je een échte Ibiza tuin!

Overkapping

Overkapping of een tuinoverkapping zijn synoniemen van elkaar. Dit is een dakconstructie, meestal van metaal, hout of aluminium, met als doel een ruimte waterdicht af te sluiten. Een maximaal 3 meter hoog geraamte met een dak en open zijkanten dus. Voordeel hiervan is dat je meer schaduw creëert in de zomer wat ook zorgt voor een iets aangenamere temperatuur binnenshuis. Daarnaast kun je droog buiten zitten of spelen terwijl het regent of sneeuwt. In principe hoef je hiervoor geen vergunning te vragen bij de gemeente. Wanneer deze groter is dan 30 vierkante meter, de helft van de tuin beslaat of als hoofdwoning zal worden gebruikt, dan is een vergunning wel nodig. Hetzelfde geldt voor de afwijkende hoogte van de overkapping. Is het vanaf de straat zichtbaar dan is het wel zo verstandig dit bij de gemeente te melden.

Lees ook

Huis kopen kosten | Wat kost het kopen van een huis?

Goedkoop de waarde van je huis verhogen door te verduurzamen

Terrasoverkapping

Het verschil tussen een terrasoverkapping, pergola en veranda zijn minimaal. Een terrasoverkapping is een afdak over een terras. Ongeacht in welke stijl je huis werd gebouwd, het past. Vaak wordt het tegen een steunmuur gevestigd, zoals de achterdeur en is het een verlenging van de woonkamer waardoor er meer woonruimte wordt gecreëerd. Een terrasoverkapping heeft meestal een dak van plexiglas of glas en soms ook zijwanden. Het heeft veel voordelen waaronder zonwerend waardoor je langer outdoor kunt genieten. Het biedt ook extra opbergruimte. Ook hier heb je geen vergunning voor nodig. Ten slotte ben je met een terrasoverkapping een klein stapje verwijderd van je eigen veranda. Dit leg ik hieronder uitgebreid uit.

Pergola

Een pergola is over het algemeen iets duurder dan een terrasoverkapping en biedt meer mogelijkheden als het gaat om waar te plaatsen. Pergola is een losstaande constructie op houten palen. Het is ideaal wanneer je een romantische look wil creëren in je tuin door de klimplanten die erlangs kunnen groeien. Je kunt er ook voor kiezen het dak met latten, glas of doorzichtig kunststof te bedekken waardoor er een meer weerbestendige zitruimte ontstaat wat ook wel een terrasoverkapping wordt genoemd. Ook kun je deze prima naast je terrasoverkapping plaatsen voor meer schaduw en een mooier uitzicht. Pergola kan vrij simpel bestaan uit een paar latten met als doel een tuin groener en visueel mooier te maken. Maar dit kan ook moderner met dikke balken bijvoorbeeld en allerlei extra’s.

Veranda

Net als de eerder genoemde termen is een veranda vaak een verlengstuk van je huis. Vandaar ook de grote overeenkomsten met de hierboven genoemde varianten. Een veranda is echter een overkapping met vaak een houten vloer dat op gelijke hoogte wordt geplaatst als de vloer binnenshuis. Het grootste verschil tussen een overkapping en veranda is dan ook dat een veranda altijd aan een huis vastzit. Bij een overkapping is dat niet altijd het geval. Je kunt bijvoorbeeld ook voor een tuinoverkapping naast het tuinhuisje kiezen omdat je daar het langst van de zon kunt genieten. Daarnaast kan een veranda zijwanden hebben.

Tuinkamer

Een afgesloten, niet geïsoleerde veranda met zij- en voorwanden noemen we een tuinkamer. Een heerlijke plek waar je het hele jaar door kunt zitten. Kies voor elektrisch of handmatig zonwering onder het dak. Of screens als zonwering aan de voor- en zijkant van je veranda. Wil je op je veranda of in je tuinkamer ook in de winter optimaal genieten, dan kun je deze pimpen door LED-verlichting op te hangen en heaters neer te zetten. Door de glazen wanden en het feit dat je uit de wind zit is een beetje zon in de winter al heel aangenaam. Net als bij een veranda kun je ook hier kiezen voor dichte zijwanden, glazen schuifwanden of kozijnen met ramen, draaideuren en schuifdeuren. Je kunt het zo luxe maken als je portemonnee het toelaat. Dat brengt mij bij een serre.

Serre

De bekendste in dit rijtje is toch wel de serre. Ook wel bekend als de wintertuin. Een volledig uit kozijnen met ramen bestaande uitbreiding van je woonkamer. Een geïsoleerde uitbouw van je woonkamer met optimale lichtinval. Het is een voordeligere manier om je woonkamer een meer open, luxe vibe te geven dan uitbouwen met muren. Ook een serre vind je in allerlei maten, ontwerpen, materialen en prijsklassen. In sommige gevallen is geen vergunning nodig voor het bouwen van een serre. Dit is echter afhankelijk van een aantal punten zoals waar het wordt geplaatst, hoogte en waarvoor het wordt gebruikt. Kijk hier of je een bouwvergunning nodig hebt.

Samenvatting

Ik kan het mij voorstellen als het je duizelt van alle informatie. Daarom vat ik alles nog eens samen. Alle bovengenoemde voorbeelden zijn waarde-vermeerderend voor je huis. Waar jij voor kiest is afhankelijk van het huis, budget en eigen wensen. Het komt erop neer dat een overkapping, een tuin- of terrasoverkapping en veranda vrijwel hetzelfde zijn met minimale verschillen. Je kunt vrijwel altijd kiezen voor extra opties. Over het algemeen heb je voor het plaatsen ervan geen bouwvergunning nodig. Je kunt ervoor kiezen het zelf te monteren of het te laten plaatsen. Een tuinkamer is een uitgebreide veranda. En een serre is een geïsoleerde variant erop. Hier heb je soms wel een vergunning van de gemeente voor nodig. Afhankelijk van het materiaal, ontwerp en grootte zijn de genoemde termen dikwijls oplopend in prijsklasse. Dus van laag naar hoog: overkapping-veranda-tuinkamer-serre.

Om de juiste keus te kunnen maken is het belangrijk te weten wat de opties zijn, wat de overeenkomsten en verschillen zijn zodat je de juiste vragen kunt stellen en de komende jaren heerlijk kunt genieten van de investering.

het verschil tussen overkapping, veranda, tuinkamer en serre MamaPlaneet.nlMamaPlaneet logo

Redactie

Plaats een reactie