Laatst sprak ik iemand die zijn oververhitte smartphone in de koelkast wilde leggen. Een heel slecht idee. Je telefoon kan beschadigd raken door het vocht. Of je de nieuwste IPhone 8 van KPN hebt of een Android apparaat, een oververhitte smartphone pak je zo aan.
Telefoon raakt oververhit – Wat te doen?
Wanneer je merkt dat je smartphone warm wordt of zelfs heet is het verstandig een aantal (zware) apps te sluiten. Helpt dit niet voldoende dan is het makkelijkst je telefoon op vliegtuigstand te zetten of helemaal uitzetten en minimaal een half uur te laten afkoelen op een koel plekje. Vergeet niet het telefoonhoesje af te halen. Waarom precies, dat wordt hieronder nog eens duidelijk uitgelegd.
Waarom wordt mijn mobiele telefoon zo heet?
Urenlang filmpjes kijken of gamen kan een reden zijn waarom de smartphone heet wordt. Zware apps, grote bestanden downloaden of streamen zorgen ervoor dat je batterij sneller leeg is. Een smartphone kan heet worden doordat er extra stroom wordt gebruikt. Je telefoon in de volle zon laten liggen op het strand kan er ook voor zorgen dat je smartphone te heet aanvoelt. De mobiele telefoons hebben geen ventilators, zoals veel andere technische apparaten. Hierdoor kan de warmte niet ontsnappen en valt het toestel uit of raakt flink van slag.
Hoe voorkom ik een oververhitte smartphone?
Een oververhitting bij de smartphone kun je voorkomen door bijvoorbeeld je telefoon uit de volle zon te houden. Bij hoge temperaturen of hittegolf is het zelfs verstandig je telefoon niet in je broekzak te houden. Haal ook geregeld je toestel uit het hoesje. Het apparaat kan in een hoesje niet ademen waardoor de warmte niet kan ontsnappen. In combinatie met de hoge temperaturen ontstaat er sneller een oververhitting wat je dus makkelijk kunt voorkomen.
In de auto
Gebruik je ook regelmatig navigatie in de auto? Superhandig. Zorg wel voor ventilatie door het toestel op te hangen op het ventilatorrooster. Dashboard en je smartphone zijn geen vriendjes. Zeker niet in de zon. Laat daarom je telefoon nooit achter op het dashboard. Ook niet voor even.
Probeer je mobiele telefoon zo veel mogelijk ‘s nachts op te laden of in ieder geval op een moment wanneer je het niet gebruikt. Vol opladen is met warm weer niet aan te raden. Met een batterij op 80% kom je ook een heel eind. En kans op oververhitting is weer een stukje kleiner.
Kortom, intensief gebruik kan ervoor zorgen dat je smartphone oververhit raakt. Door ervoor te zorgen dat de warmte kan ontsnappen en het apparaat kan afkoelen kun je een oververhitte telefoon voorkomen.
Een uitgebreid artikel met meer technisch uitleg over oververhitting bij smartphone vind je op de site van AVG.
*Dit is een samenwerking